ΜΕΡΟΣ Ι΄ ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (άρθρα 201-218)

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΡΟΥΣ Ι΄

Άρθρο 201
Σκοπός Μέρους Ι΄
Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι η αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Άρθρο 202
Αντικείμενο Μέρους Ι΄
Αντικείμενο του παρόντος Μέρους είναι:
α) η ρύθμιση ζητημάτων λειτουργίας Ανωνύμων Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών,
β) η ρύθμιση ζητημάτων κατάταξης απαιτήσεων στην ειδική εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων,
γ) η ρύθμιση ζητήματος συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού,
δ) η πρόβλεψη της συμμετοχής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ερευνητικά ή άλλα προγράμματα,
ε) η τροποποίηση της ρύθμισης για την τήρηση των διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης σε λογαριασμούς πιστωτικών ιδρυμάτων εκτός Συστήματος Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου,
στ) η τροποποίηση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων,
ζ) η τροποποίηση της ρύθμισης για την επιβολή ψηφιακού τέλους συναλλαγής σε συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις και συλλόγους,
η) η πρόβλεψη της δυνατότητας κοινοποίησης των πράξεων που προβλέπονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190) με ψηφιακά μέσα,
θ) η παράταση της προθεσμίας υπαγωγής των κατασκευαστών οικοδομών προς πώληση σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων αντί για φόρο προστιθέμενης αξίας,
ι) η παραχώρηση των αποχαρακτηρισμένων εκτάσεων από τη Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ηρακλείου προς τον Δήμο Ηρακλείου,
ια) η ρύθμιση ζητημάτων της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.» και των θυγατρικών της και
ιβ) η πρόβλεψη υποχρέωσης των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών κατά την εγγραφή δικαιούχου πληρωμής σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Άρθρο 203
Συναλλαγές με επιλέξιμους αντισυμβαλλομένους – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 30 ν. 4514/2018 (παρ. 9 άρθρου 1 Οδηγίας 2021/338)
1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4514/2018 (Α΄ 14), περί συναλλαγών με επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους, μετά από τις λέξεις «και την παρ. 1 του άρθρου 28» προστίθενται οι λέξεις «όσον αφορά τις συναλλαγές αυτές ή οποιαδήποτε παρεπόμενη υπηρεσία που σχετίζεται άμεσα με αυτές τις συναλλαγές» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Οι Α.Ε.Π.Ε.Υ. που έχουν λάβει άδεια να εκτελούν εντολές για λογαριασμό πελατών και/ή να διενεργούν συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό ή να λαμβάνουν και να διαβιβάζουν εντολές, έχουν τη δυνατότητα να διακανονίζουν ή να διενεργούν συναλλαγές με επιλέξιμους αντισυμβαλλομένους χωρίς να υποχρεούνται να συμμορφωθούν με το άρθρο 24, εξαιρουμένης της παρ. 5α, το άρθρο 25, το άρθρο 27 και την παρ. 1 του άρθρου 28 όσον αφορά τις συναλλαγές αυτές ή οποιαδήποτε παρεπόμενη υπηρεσία που σχετίζεται άμεσα με τις συναλλαγές αυτές.
Στις συναλλαγές τους με τους επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους οι Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενεργούν με εντιμότητα, αμεροληψία και επαγγελματισμό και επικοινωνούν με τρόπο που είναι ορθός, σαφής και μη παραπλανητικός, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του επιλέξιμου αντισυμβαλλομένου και της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.».

Άρθρο 204
Κατάταξη των απαιτήσεων στην ειδική εκκαθάριση – Τροποποίηση περ. θ) και ι) παρ. 1 άρθρου 145Α ν. 4261/2014
Στην παρ. 1 του άρθρου 145Α του ν. 4261/2014 (Α΄ 107), περί κατάταξης των απαιτήσεων στην ειδική εκκαθάριση, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. θ): αα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «καθώς επίσης απαιτήσεις τέτοιων θυγατρικών του πιστωτικού ιδρύματος, όταν αυτές οι απαιτήσεις απορρέουν από σύμβαση δανείου ή κατάθεσης με το πιστωτικό ίδρυμα, διά της οποίας συμβάσεως δανείζεται ή κατατίθεται στο πιστωτικό ίδρυμα το προϊόν της έκδοσης χρεωστικών μέσων από αυτές τις θυγατρικές» διαγράφονται, αβ) το δεύτερο εδάφιο καταργείται, β) στην υποπερ. (γγ) της περ. ι) τα εδάφια δεύτερο και τρίτο καταργούνται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Κατά την ειδική εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων και με την επιφύλαξη της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, οι κατωτέρω απαιτήσεις κατατάσσονται κατά την ακόλουθη σειρά:
(α) Απαιτήσεις της παρ. 3 του άρθρου 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (KΠολΔ).
(β) Απαιτήσεις του Δημοσίου σε περίπτωση εφαρμογής των εσωτερικών άρθρων 57 ή 58 του άρθρου 2 του v. 4335/2015.
(γ) Απαιτήσεις από εγγυημένες καταθέσεις ή απαιτήσεις του ΤΕΚΕ, το οποίο υποκαθίσταται στα δικαιώματα και υποχρεώσεις των καταθετών, στους οποίους καταβάλλει αποζημίωση, κατά το μέτρο αυτής της αποζημίωσης ή απαιτήσεις του ΤΕΚΕ λόγω της χρήσης του Σκέλους Κάλυψης Καταθέσεων (ΣΚΚ) στο πλαίσιο της εξυγίανσης κατά το εσωτερικό άρθρο 104 του άρθρου 2 του v. 4335/2015.
(δ) Απαιτήσεις του Δημοσίου από κάθε αιτία, με τις προσαυξήσεις κάθε φύσης και τους τόκους που επιβαρύνουν τις απαιτήσεις αυτές.
(ε) Οι ακόλουθες απαιτήσεις:
αα) Απαιτήσεις του Ταμείου Εξυγίανσης, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 98 σε περίπτωση χρηματοδότησης με σκοπό την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ταμείου Εξυγίανσης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 95 του άρθρου 2 του v. 4335/2015.
ββ) Απαιτήσεις από επιλέξιμες καταθέσεις φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κατά το τμήμα που υπερβαίνουν το όριο κάλυψης κατά το άρθρο 9 του v. 4370/2016 (Α’ 37), όπως και από καταθέσεις φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα ήταν επιλέξιμες αν δεν είχαν γίνει μέσω υποκαταστημάτων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στην Ένωση.
(στ) Απαιτήσεις από καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες με την έννοια των άρθρων 12 και 13 του v. 4370/2016 ή απαιτήσεις του ΤΕΚΕ, το οποίο υποκαθίσταται στα δικαιώματα και υποχρεώσεις των πελατών επενδυτών, στους οποίους καταβάλλει αποζημίωση, κατά το μέτρο αυτής της αποζημίωσης.
(ζ) Απαιτήσεις από επιλέξιμες καταθέσεις κατά το τμήμα που υπερβαίνουν το όριο κάλυψης κατά το άρθρο 9 του v. 4370/2016 και δεν εμπίπτουν στην περ. ε’ ανωτέρω.
(η) Απαιτήσεις από καταθέσεις που εμπίπτουν στην εξαίρεση από την καταβολή αποζημιώσεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του v. 4370/2016, στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνονται οι καταθέσεις που εμπίπτουν στην περ. γ’ της διάταξης αυτής.
(θ) Με την επιφύλαξη των απαιτήσεων που εμπίπτουν στις υπό (ι) έως και (ια) κατωτέρω περιπτώσεις, λοιπές απαιτήσεις, που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις ούτε είναι τελευταίας σειράς κατά την αντίστοιχη σύμβαση, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, απαιτήσεις από δάνεια και άλλες πιστωτικές συμβάσεις, από συμβάσεις προμήθειας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών ή από παράγωγα, απαιτήσεις που πηγάζουν από χρεωστικά μέσα έκδοσης του πιστωτικού ιδρύματος, απαιτήσεις από εγγυήσεις που έχουν δοθεί από το πιστωτικό ίδρυμα για χρεωστικά μέσα έκδοσης θυγατρικών του με την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 32 του v. 4308/2014, ανεξάρτητα αν αυτές εδρεύουν στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή.
(ι) οι απαιτήσεις που πηγάζουν από χρεωστικά μέσα έκδοσης του πιστωτικού ιδρύματος, που πληρούν τις ακόλουθες υπό (αα), (ββ) και (γγ) προϋποθέσεις, ήτοι
(αα) η αρχική συμβατική διάρκειά τους είναι τουλάχιστον ένα (1) έτος,
(ββ) δεν περιέχουν ενσωματωμένα παράγωγα και δεν είναι παράγωγα, τα δε χρεωστικά μέσα δεν θεωρούνται ότι περιέχουν ενσωματωμένα παράγωγα μόνο επειδή έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο που βασίζεται σε ευρέως χρησιμοποιούμενο επιτόκιο αναφοράς ή επειδή είναι εκφρασμένα σε αλλοδαπό νόμισμα εφόσον το κεφάλαιο, η αποπληρωμή και οι τόκοι είναι στο ίδιο νόμισμα και
(γγ) τα σχετικά συμβατικά έγγραφα και, κατά περίπτωση, το ενημερωτικό δελτίο που σχετίζονται με την έκδοση και διάθεσή τους αναφέρουν ρητά την κατάταξή τους στην τάξη της παρούσας περ. (ι).
(ια) οι απαιτήσεις που πηγάζουν από χρεωστικά μέσα μειωμένης κατάταξης ή μέσα της κατηγορίας 2 ή υβριδικούς τίτλους ή πρόσθετα μέσα της κατηγορίας 1 ή προνομιούχες μετοχές ή κοινές μετοχές, μέσα κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 έκδοσης του πιστωτικού ιδρύματος, τηρουμένης της διαφοροποίησης στην κατάταξη μεταξύ των κατηγοριών απαιτήσεων που εμπίπτουν στην παρούσα περίπτωση. Στην παρούσα περίπτωση εμπίπτουν και απαιτήσεις που απορρέουν από εγγυήσεις που έχουν δοθεί από το πιστωτικό ίδρυμα για χρεωστικά μέσα μειωμένης κατάταξης ή υβριδικούς τίτλους ή άλλους τίτλους των ως άνω υπό (ια) κατηγοριών έκδοσης θυγατρικών του κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 32 του v. 4308/2014, ανεξάρτητα αν αυτές εδρεύουν στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, όταν αυτές οι απαιτήσεις απορρέουν από σύμβαση δανείου ή κατάθεσης με το πιστωτικό ίδρυμα, δια της οποίας συμβάσεως δανείζεται ή κατατίθεται στο πιστωτικό ίδρυμα το προϊόν της έκδοσης τέτοιων χρεωστικών μέσων ή υβριδικών τίτλων ή άλλων τίτλων των ως άνω υπό (ια) κατηγοριών από αυτές τις θυγατρικές. Σε περίπτωση κατάθεσης τέτοιας θυγατρικής στο πιστωτικό ίδρυμα, το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται στο τμήμα της κατάθεσης που δεν εμπίπτει στην περ. (γ) της παρούσας παραγράφου.
Οι απαιτήσεις αα’ και ββ’ της περ. ε’ ικανοποιούνται συμμέτρως. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 975 ως 978 του ΚΠολΔ.».

Άρθρο 205
Συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού
μισθού
Η προσωπική διαφορά των υπαλλήλων, για τους οποίους έχουν εφαρμογή οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 20 του ν. 5045/2023 (Α΄ 136), συμψηφίζεται με οποιαδήποτε αύξηση του βασικού μισθού με την επιφύλαξη της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 5163/2024 (Α’ 199). Το ποσό της προσωπικής διαφοράς που συμψηφίζεται, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, ισούται με το μικρότερο μεταξύ του πενήντα τοις εκατό (50%) της προκαλούμενης αύξησης του βασικού μισθού και του ποσού της προσωπικής διαφοράς που υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ. Αν η προσωπική διαφορά δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ, δεν επέρχεται συμψηφισμός της με την αύξηση του βασικού μισθού.

Άρθρο 206
Συμμετοχή Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ερευνητικά ή άλλα προγράμματα
1. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών μπορεί να μετέχει σε εθνικά, ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά ή άλλα προγράμματα, με την επιφύλαξη του θεσμικού πλαισίου που ισχύει για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
2. Για τη συμμετοχή του προσωπικού της Αρχής σε συλλογικά όργανα που συγκροτούνται στο πλαίσιο υλοποίησης έργων χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία ή από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εφαρμόζονται αναλόγως οι παρ. 2, 3 και 5 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί αμοιβών συλλογικών οργάνων, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τις ως άνω πηγές χρηματοδότησης και δεν προκαλούν επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
3. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις καταλαμβάνουν και τα προγράμματα, στα οποία συμμετέχει ήδη το προσωπικό της Αρχής, μετά από προηγούμενη απόφαση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Άρθρο 207
Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου – Τροποποίηση παρ. 14 άρθρου 69Α ν. 4270/2014
Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 14 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), περί Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) μετά από τις λέξεις «των διαθεσίμων» προστίθενται οι λέξεις «του Φορέα», β) οι λέξεις «της παρ. 13» αντικαθίστανται από τις λέξεις «της περ. γ) της παρ. 13», και η παρ. 14 διαμορφώνεται ως εξής:
«14. Το μέγιστο όριο της ρευστότητας που οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης επιτρέπεται να διατηρούν εκτός του Σ.Λ.Θ., ισούται με τις καθαρές ταμειακές τους ανάγκες για το επόμενο δεκαπενθήμερο, οι οποίες εξυπηρετούνται μέσω των λογαριασμών που τηρούν οι φορείς σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του Σ.Λ.Θ. Το όριο αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει σε συστηματική βάση το πέντε τοις εκατό (5%) του συνόλου των διαθεσίμων του Φορέα, με την επιφύλαξη της περ. γ) της παρ. 13. Κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης του Φορέα και της σύμφωνης γνώμης της εποπτεύουσας Γ.Δ.Ο.Υ. και του Γ.Λ.Κ., δύναται το ανωτέρω ποσοστό να διαμορφώνεται αναλόγως.
Τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, πέραν του ανωτέρω μεγίστου ορίου, ορίζονται ως πλεονάζοντα και μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τις παρ. 10 και 11.
Εναλλακτικά, το μέγιστο όριο ρευστότητας εκτός του Σ.Λ.Θ. μπορεί να ισούται με ένα σταθερό ποσό, κατόπιν πρότασης του Φορέα και σύμφωνης γνώμης της εποπτεύουσας Γ.Δ.Ο.Υ. και του Γ.Λ.Κ. Με την απόφαση της παρ. 18 δύναται να καθορίζονται συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες εφαρμόζεται ο κάθε τρόπος προσδιορισμού του μέγιστου ορίου ρευστότητας. Η τήρηση του μεγίστου ορίου ρευστότητας δύναται να διασφαλίζεται μέσω της λειτουργίας συστήματος αυτόματης μεταφοράς ποσών, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 22.
Το ακριβές ύψος των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων και το μέγιστο ύψος της ρευστότητας, που οι φορείς διατηρούν σε πιστωτικά ιδρύματα, προκύπτουν μέσω του ταμειακού προγραμματισμού που διενεργούν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης βάσει των σχετικών οδηγιών του Γ.Λ.Κ., καθώς και μέσω της παρακολούθησης των λογαριασμών σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 15.
Ο ταμειακός προγραμματισμός των φορέων υποβάλλεται προς έγκριση στην εποπτεύουσα Γ.Δ.Ο.Υ. και εν συνεχεία αποστέλλεται στο Γ.Λ.Κ. Η υποχρέωση κατάρτισης και αποστολής ταμειακού προγραμματισμού εκκινεί από την έκδοση της υπουργικής απόφασης της παρ. 18.».

Άρθρο 208
Τροποποίηση δήλωσης στοιχείων ακινήτων – Προσθήκη περ. στ) στην παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4223/2013
Στην παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4223/2013 (Α΄ 287), περί προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και χρόνου υποβολής δήλωσης, προστίθεται περ. στ) ως εξής:
«στ) Ειδικά για τα έτη 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019 και κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί παραγραφής, όσοι απαλλάσσονται από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. βάσει της παρ. 1 του άρθρου 3 μπορούν να υποβάλουν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2025 τροποποιητική δήλωση του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Α΄ 312), περί δηλώσεων στοιχείων ακινήτων, για ακίνητα για τα οποία δεν δηλώθηκε η ιδιοχρησιμοποίησή τους. Ποσά που έχουν βεβαιωθεί διαγράφονται.».

Άρθρο 209
Ψηφιακό τέλος συναλλαγής σε συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις και συλλόγους – Τροποποίηση τίτλου και παρ. 1 άρθρου 19 Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων
Στο άρθρο 19 του Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων (ν. 5177/2025, Α’ 21), περί συνδρομών που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο και στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 οι λέξεις «, συλλόγους και σωματεία» αντικαθίστανται από τις λέξεις «και συλλόγους», β) η περ. α) καταργείται, γ) στην περ. β), οι λέξεις «σε κάθε άλλη περίπτωση» διαγράφονται, και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, το άρθρο 19 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 19
Συνδρομές καταβαλλόμενες σε επιμελητήρια, ενώσεις και συλλόγους
1. Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε χρηματικά ποσά ή συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις και συλλόγους, από τα μέλη αυτών για τη συμμετοχή τους, χωρίς να αντιστοιχούν σε ιδιαίτερη αντιπαροχή εκ μέρους του λήπτη της συνδρομής. Το ποσό του οφειλόμενου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου χρηματικού ποσού ή της συνδρομής με την εφαρμογή συντελεστή:
α) Καταργείται.
β) Δύο κόμμα σαράντα τοις εκατό (2,40%).
2. Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, υπόχρεος για την υποβολή δήλωσης και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο λήπτης της συνδρομής.».

Άρθρο 210
Κοινοποιήσεις πράξεων που προβλέπονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με ψηφιακά μέσα – Tροποποίηση παρ. 1 και 2, κατάργηση παρ. 3 άρθρου 76 Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων
Στο άρθρο 76 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190), περί κοινοποιήσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 2 μετά από τη λέξη «κοινοποιήσεις» προστίθενται οι λέξεις «του πρώτου εδαφίου της παρ. 1», γ) η παρ. 3 καταργείται, και το άρθρο 76 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 76
Κοινοποιήσεις
1. Οι κοινοποιήσεις που προβλέπονται στον παρόντα Κώδικα διενεργούνται από δικαστικό επιμελητή ή υπάλληλο της ΑΑΔΕ ή άλλο υπάλληλο του Δημοσίου ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με τον Κ.Πολ.Δ., χωρίς να απαιτείται ειδική έγγραφη παραγγελία του Διοικητή ή άλλου εξουσιοδοτημένου οργάνου της ΑΑΔΕ. Οι κοινοποιήσεις του παρόντος Κώδικα μπορεί να διενεργούνται και με ψηφιακά μέσα κατά το άρθρο 5 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α΄ 58).
2. Οι κοινοποιήσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 σε πρόσωπα άγνωστης διαμονής και όσους διαμένουν στο εξωτερικό γίνονται στον τυχόν διορισμένο, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κ.Πολ.Δ., αντίκλητό τους. Σε κάθε περίπτωση οι κοινοποιήσεις μπορεί να γίνονται στον σύζυγο, σε έναν από τους γονείς ή τους αδελφούς ή άλλους εξ αίματος συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού εκ πλαγίου εκείνου στον οποίο αφορά η κοινοποίηση, εφόσον έχουν ηλικία όχι μικρότερη των δεκαεπτά (17) ετών. Εάν τα πρόσωπα των προηγούμενων εδαφίων αρνούνται να παραλάβουν το κοινοποιούμενο έγγραφο ή δεν ευρίσκονται, γίνεται θυροκόλληση. Εάν δεν υπάρχει συγγενής του δεύτερου εδαφίου, η κοινοποίηση γίνεται στον δήμαρχο ή τον πρόεδρο συμβουλίου δημοτικής κοινότητας ή τον πρόεδρο δημοτικής κοινότητας της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής εκείνου τον οποίο αφορά η κοινοποίηση, οι οποίοι οφείλουν να τοιχοκολλούν το κοινοποιούμενο έγγραφο στο πλέον εμφανές μέρος και να αποστέλλουν βεβαίωση για τη τοιχοκόλληση στο όργανο που παρήγγειλε την κοινοποίηση. Η κοινοποίηση σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι συντελέστηκε από την παραλαβή του κοινοποιούμενου εγγράφου από τα παραπάνω πρόσωπα.
3. Καταργείται.».

Άρθρο 211
Παράταση αναστολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε ακίνητα η παράδοση των οποίων έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων
Η προθεσμία που προβλέπεται στην περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 37 του ν. 5131/2024 (Α’ 128), περί αναστολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε ακίνητα η παράδοση των οποίων έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, παρατείνεται για διάστημα έξι (6) μηνών από τη λήξη της ακόμη και αν δεν έχει ασκηθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, το δικαίωμα που προβλεπόταν στην παρ. 4α του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2020, Α’ 248) ως ίσχυε.

Άρθρο 212
Τέλος καθαριότητας και φωτισμού σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 222 ν. 4555/2018
1. Στην παρ. 2 του άρθρου 222 του ν. 4555/2018 (Α΄ 133) το δεύτερο εδάφιο διαγράφεται και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητο, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και το οποίο, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, δεν χρησιμοποιούνταν κατά το διάστημα αναφοράς, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται.».
2. Σε περίπτωση προηγούμενης υπαγωγής της καταβολής των τελών του παρόντος σε ρύθμιση οφειλών, το ανεξόφλητο υπόλοιπο της ρυθμισμένης οφειλής, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαγράφεται με αίτηση του οφειλέτη προς τον οικείο Δήμο.

Άρθρο 213
Παραχώρηση των αποχαρακτηρισμένων εκτάσεων από την Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ηρακλείου προς τον Δήμο Ηρακλείου
Παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα από το Ελληνικό Δημόσιο στον Δήμο Ηρακλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης για λόγους δημόσιας ωφέλειας η χρήση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση των εκτάσεων που έχουν αποχαρακτηρισθεί και δεν περιλαμβάνονται στη χερσαία ζώνη του Λιμένα Ηρακλείου με την υπ’ αρ. 1537/2022 απόφαση της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, «Έγκριση της υπ’ αρ. 11/19-11-2021 απόφασης του 20ου Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.» περί τροποποίησης και επανακαθορισμού της ΧΖΛ και ΘΖΛ Ηρακλείου» (Δ΄ 547).».

Άρθρο 214
Ρύθμιση ζητημάτων Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. και θυγατρικών της – Προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 3 ν. 4972/2022
Στο άρθρο 3 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), περί πεδίου εφαρμογής, προστίθεται παρ. 3Α, και το άρθρο 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3Α. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.» και οι θυγατρικές της είναι εταιρείες εκτός του δημοσίου τομέα, όπως ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), οργανώνονται και λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και για αυτές δεν ισχύει η νομοθεσία για τον δημόσιο τομέα.»».

Άρθρο 215
Υποχρέωση παρόχων υπηρεσιών πληρωμών κατά την εγγραφή δικαιούχου πληρωμής σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό
Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών του ν. 4537/2018 (A΄ 84), κατά την εγγραφή δικαιούχου πληρωμής της περ. γ΄ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240) σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, επιβεβαιώνουν αν ο λογαριασμός που δηλώνεται στην υπηρεσία άμεσης πληρωμής περιλαμβάνεται στους επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί από τον δικαιούχο πληρωμής σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 119899/13.12.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης «Ρυθμίσεις για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα και άλλα μέσα πληρωμών – Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 45231/20-04-2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών «Ρύθμιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016, (Α’ 240)» (Β΄ 7115).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ-ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ-ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Ι’

Άρθρο 216
Εξουσιοδοτική διάταξη Μέρους Ι΄
Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύνανται να ρυθμίζονται πρόσθετες υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α΄ 84) στο πλαίσιο της εγγραφής δικαιούχου πληρωμής της περ. γ΄ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240) σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, να εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες και να ορίζονται τεχνικά και λεπτομερειακά θέματα για την εφαρμογή του άρθρου 201 του παρόντος, περί υποχρέωσης των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών κατά την εγγραφή δικαιούχου πληρωμής σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Άρθρο 217
Μεταβατικές διατάξεις Μέρους Ι΄
1. Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιουνίου 2024 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.
2. Δεν καταβάλλεται οποιασδήποτε μορφής αμοιβή ή αποζημίωση για τη συμμετοχή του προσωπικού της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σε συνεδριάσεις ή άλλες εργασίες των συλλογικών οργάνων της παρ. 2 του άρθρου 206, περί συμμετοχής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ερευνητικά ή άλλα προγράμματα, που έγιναν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Άρθρο 218
Καταργούμενες διατάξεις Μέρους Ι’
Καταργούνται:
α) Κάθε γενική ή ειδική διάταξη, κατά το μέρος που αντίκειται στο άρθρο 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, ή ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο θέματα που διέπονται από αυτό.
β) Η περ. β) της παρ. 13 του εσωτερικού άρθρου 69Α του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) του άρθρου 194, περί Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου.
γ) Τα εδάφια τρίτο και τέταρτο της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 52 του Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων (ν. 5177/2025, Α’ 21), περί τέλους παραμονής και πλόων (Τ.Π.Π.) πλοίων αναψυχής και μικρών σκαφών.

  • 7 Μαρτίου 2025, 12:27 | Ρωξάνα Κ

    Το άρθρο 205 ορίζει συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς για όσους τη λαμβάνουν, εντούτοις πουθενά στο σχέδιο νόμου δεν αναφέρεται η περίπτωση των νεοδιορισθέντων ή μεταταχθέντων υπαλλήλων από 01.04.2023. Η μη συμπερίληψη των εν λόγω 150 υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας (καθώς και άλλων Υπουργείων και Γενικών Γραμματειών) δημιουργεί μισθολογικές ανισότητες και αδικίες, καθότι καλούνται να ασκήσουν τις ίδιες αρμοδιότητες με τους συναδέλφους τους, ενώ βρίσκονται υπό καθεστώς διακριτικής μεταχείρισης. Το μέτρο θα έπρεπε να ισχύει οριζόντια τόσο για όλους τους υπηρετούντες (λαμβάνοντες και μη την προσωπική διάφορα τη δεδομένη στιγμή) όσο και για τους νεοδιορισθέντες/ μεταταχθέντες μελλοντικούς υπαλλήλους.

  • 7 Μαρτίου 2025, 11:05 | Κωνσταντίνα Α.

    Άρθρο 205:Δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η κατηγορία των υπαλλήλων που δεν λαμβάνει προσωπική διαφορά. Στον ίδιο φορέα, υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και έτη προϋπηρεσίας έχουν σημαντικές διαφορές στις αποδοχές τους, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη ανισότητα, λόγω της στρεβλής εφαρμογής του μηχανισμού της προσωπικής διαφοράς. Είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

  • 7 Μαρτίου 2025, 11:16 | Κλειώ Χ.

    Δεν είναι λογικό υπάλληλοι του ίδιου εργοδότη (Δημόσιο) με το ίδιο αντικείμενο και τα ίδια προσόντα να αμείβονται διαφορετικά. Δεν προβλέπεται πουθενά η μισθολογική εξίσωση υπαλλήλων (με αύξηση και όχι μείωση μισθών ή προσωπικής διαφοράς) που έχουν τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας, οπότε καμιά ανισότητα δεν πρόκειται να επιλυθεί με αυτόν τον νόμο.

  • 7 Μαρτίου 2025, 11:15 | Κωνσταντίνα Α.

    Άρθρο 205: Δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η κατηγορία των υπαλλήλων που δεν λαμβάνει προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανισορροπία στις αμοιβές και μεγάλη ανισότητα. Στον ίδιο φορέα, υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και έτη προϋπηρεσίας έχουν σημαντικές διαφορές στις αποδοχές τους, λόγω της στρεβλής εφαρμογής του μηχανισμού της προσωπικής διαφοράς.

  • 7 Μαρτίου 2025, 11:26 | ΣΠ

    Η ρύθμιση που προτείνει το άρθρο 205 είναι το λιγότερο λανθασμένη κι άδικη και το περισσότερο αντισυνταγματική.
    ΠΑΓΙΏΝΕΙ ελάχιστη προσωπική διαφορά 300ευρω κάποιων εις βάρος άλλων συναδέλφων, μέσα στις ίδιες υπηρεσίες, με τα ίδια προσόντα, την ίδια προϋπηρεσία και την ίδια εργασία, οι οποίοι για διάφορους λόγους, χρόνο πρόσληψης-μετάταξης κλπ, δεν λαμβάνουν καμιά Προσωπική διαφορά.
    ΔΙΑΙΩΝΊΖΕΙ την ύπαρξη πολλών μισθολογικών ταχυτήτων. Στην προσπάθεια να λυθεί μια μικρή στρέβλωση, διογκώνεται μια ήδη μεγαλύτερη, με αμφίβολο αποτέλεσμα για την ορθή κι απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών.
    Η ρύθμιση πρέπει να επαναδιατυπωθεί σύμφωνα με τα προστάγματα της κοινής λογικής και του Συντάγματος.
    Αν πρέπει να προστατευτεί η προσωπική διαφορά σε κάποιες υπηρεσίες, πρέπει να τη λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών.

  • 7 Μαρτίου 2025, 11:13 | Ελίνα

    Μπορεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να προωθείται εν μέρει η εξάλειψη οποιονδήποτε αδικιών για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν ήδη προσωπική διαφορά είναι όμως αδιανόητο να μην συμμερίζεται το ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ όλων αυτών των υπαλλήλων, νεοπροσληφθέντων, μεταταχθέντων μετά την 01/04/2023 που εκτελούν την ίδια ακριβώς εργασία στο ΥΠΕΘΟΟ. Εαν επιθυμείτε λοιπόν να αναφέρεστε σε εξομάλυνση αδικιών ΠΡΕΠΕΙ να λάβετε πρωτίστως υπόψη αυτούς τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν καμμια προσωπικη διαφορα και να μην αφήσετε να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση!!

  • 7 Μαρτίου 2025, 10:17 | ΣΟΦΙΑ Κ.

    Στο άρθρο 205 δεν λαμβάνετε υπόψη για ακόμα μια φορά η ύπαρξη υπαλλήλων που δεν λαμβάνουν καθόλου προσωπική διαφορά παρόλο που έχουν τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας και τα ίδια προσόντα με υπαλλήλους που λαμβάνον προσωπική διαφορά. Εάν στόχος αποτελεί η αποκατάσταση της αδικίας τότε επιβάλλεται η τροποποίηση του άρθρου 205 προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι υπάλληλοι που διοριστήκαν και μετατάχθηκαν μετά την 01η Απριλίου 2023.

  • 7 Μαρτίου 2025, 10:17 | ΜΑΡΙΑ Κ

    -Αρθρο 205. Για λόγους δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης, είναι απαραίτητο να διορθωθεί αυτή η αδικία, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι με τα ίδια καθήκοντα να αμείβονται δίκαια. Να προβλεφθεί ρύθμιση, αντίστοιχη με το ν.5042/2023, παρ.1 του άρθρου 64 που να λέει πως όσοι διορίστηκαν μετά την 01/04/2023 δικαιούνται και αυτοί την προσωπική διαφορά.

  • 7 Μαρτίου 2025, 10:56 | ΤΑΣΟΣ

    Άρθρο 205 Να τροποποιηθεί και να αποκατασταθεί η αδικία σχετικά με την προσωπική διαφορά των νεοδιορισμένων ή μεταταγμενων, δεν είναι μόνο ένα θέμα δικαιοσύνης, αλλά και ένα στρατηγικό μέτρο για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της συνέπειας στο έργο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

  • 7 Μαρτίου 2025, 10:29 | ΜΑΡΙΑ-ΒΙΡΓΙΝΙΑ

    Η απουσία πρόβλεψης απόδοσης προσωπικής διαφοράς σε υπαλλήλους που μετατάχθηκαν ή διορίστηκαν στο ΥΠΟΙΚ από 1ης Απριλίου 2023, δε συμβαδίζει με την επιδίωξη του νομοσχεδίου ως προς την αποκατάσταση των μισθολογικών ανισοτήτων. Προκειμένου να υπάρξει ίση μεταχείριση παρακαλώ πολύ όπως προστεθεί παράγραφος όπου να αναφέρει »τη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπάλληλους που υπηρετούν στο Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώv.

  • 7 Μαρτίου 2025, 09:49 | ΒΙΚΤΩΡΙΑ Κ.

    ΑΡΘΡΟ 205:Η αποκατάσταση της αδικίας για τους υπαλλήλους που προσελήφθηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 31/03/2023 και δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά είναι επιτακτική. Παρά τα ίδια προσόντα και προϋπηρεσία, οι αποδοχές τους είναι χαμηλότερες λόγω της άνισης εφαρμογής του μηχανισμού προσωπικής διαφοράς. Είναι δίκαιο να ενταχθούν και αυτοί οι υπάλληλοι στη ρύθμιση, εξασφαλίζοντας ίση μεταχείριση και δικαιότερη αμοιβή.

  • 7 Μαρτίου 2025, 09:51 | ΕΛΙΝΑ

    Με το άρθρο 205 εντείνεται η μισθολογική ανισότητα, αφού δεν περιλαμβάνει τους υπάλληλους του Υπ Οικονομικών οι οποίοι δεν λαμβάνουν καθόλου προσωπική διαφορά. Οι νεοδιοριζόμενοι έχουν επιπλέον μεγάλες μισθολογικές κρατήσεις κατά το πρώτο έτος, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική τη λήψη της ΠΔ.
    Το άρθρο 205 χρήζει επανεξέτασης.

  • 7 Μαρτίου 2025, 09:49 | ΧΑΡΑ

    Στο άρθρο 205 που αναφέρεται σε ρύθμιση σχετικά με την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και όσοι υπάλληλοι δε λαμβάνουν καθόλου προσωπική διαφορά. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενταχθεί η απόδοση της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί στο Υπουργείο Οικονομικών απο 1/4/2023 και οι οποίοι δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, δημιουργώντας εργαζομένους 2 ταχυτήτων και καταστρατηγώντας καταφανώς την αρχήν της ισότητας.

  • 7 Μαρτίου 2025, 09:37 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ.

    Το προτεινόμενο άρθρο 205 εισάγει μια μη ομοιόμορφη οικονομική αντιμετώπιση των υπαλλήλων, η οποία παραβιάζει την αρχή της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας. Η απουσία πρόβλεψης για την ένταξη των νεοδιορισθέντων και μεταταχθέντων μετά την 1η Απριλίου 2023 στο καθεστώς της προσωπικής διαφοράς δημιουργεί de facto δύο κατηγορίες υπαλλήλων, ανεξαρτήτως προσόντων και προσφοράς στην εργασία, γεγονός που συνιστά νομοθετική στρέβλωση και υπονομεύει την ασφάλεια δικαίου.
    Η εν λόγω διάκριση γεννά αισθήματα αδικίας, αποθαρρύνει την αποδοτικότητα και προκαλεί δυσλειτουργία των υπηρεσιών.
    Επιβάλλεται η αναθεώρηση του άρθρου, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση όλων των υπαλλήλων, ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής πρόσληψης. Η εφαρμογή των αυξήσεων του βασικού μισθού πρέπει να είναι καθολική και αμερόληπτη, ενώ η προσωπική διαφορά οφείλει να υπολογίζεται με διαφανή και δίκαιο τρόπο, αποφεύγοντας τη δημιουργία υπαλλήλων δύο ταχυτήτων. Η προώθηση ενός δίκαιου και διαφανούς συστήματος αμοιβών αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση της συνοχής και της αποδοτικότητας του δημοσίου τομέα. Για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων ζητημάτων, προτείνεται η συμπερίληψη των νεοδιορισθέντων και μεταταχθέντων μετά την 1η Απριλίου 2023 στο καθεστώς της προσωπικής διαφοράς σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης και της αποφυγής εργασιακών διακρίσεων.

  • 7 Μαρτίου 2025, 09:34 | Ευθυμία

    Άρθρο 205: Δεν είναι ανισότητα το γεγονός ότι στην ΑΑΔΕ από το 2018, οι νεοδιόριστοι και οι μεταταγέντες δεν παίρνουν καθόλου προσωπική διαφορά, ενώ όλοι οι «παλιοί» την παίρνουν, με τη δικαιολογία ότι υπάρχει ειδικό μισθολόγιο? Για τους παλιούς, δεν υπάρχει ειδικό μισθολόγιο? Μόνο οι «νέοι» υπάγονται στο ειδικό μισθολόγιο? Επειδή ΟΛΟΙ υπάγονται στο ειδικό μισθολόγιο, πρέπει και για ΟΛΟΥΣ να ισχύει η προσωπική διαφορά. Αυτή είναι αδικία και πρέπει να υπάρξει εξάλειψή της

  • 7 Μαρτίου 2025, 09:12 | Έφη

    Άρθρο 205: Οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι στην ΑΑΔΕ από το 2018 έως σήμερα, είτε νεοδιοριζόμενοι, είτε από μετάταξη, δεν παίρνουν προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα να υπάρχουν 2 κατηγορίες υπαλλήλων οι παλιού και οι νέοι. Πρέπει να δοθεί η Π.Δ. σε ΟΛΟΥΣ του υπαλλήλους για να εξαλειφθούν οι αδικίες.

  • 7 Μαρτίου 2025, 09:42 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Στο άρθρο 205 δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν ή συγχωνεύτηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών μετά την 01/04/2023, οι οποίοι παίρνουν μηδενική προσωπική διαφορά. Στο ίδιο Υπουργείο, με τα ίδια προσόντα, οι υπάλληλοι έχουν τεράστιες διαφορές προσφέροντας το ίδιο έργο.
    Εάν στόχος αποτελεί η αποκατάσταση της αδικίας τότε επιβάλλεται η τροποποίηση του άρθρου 205 προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι υπάλληλοι που διοριστήκαν και μετατάχθηκαν μετά την 01η Απριλίου 2023

  • 7 Μαρτίου 2025, 08:25 | ΚΟΥΤΟΥΖΟΣ Στράτος

    Διαβάζουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι ημιτελές. Το άρθρο 205 λειτουργεί αποσπασματικά και δεν θεραπεύει σημαντικές παθογένειες. Δημιουργεί σημαντική δυσαρέσκεια στις τάξεις των Δημοσίων Υπαλλήλων που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά και στις Οικογένειες τους . Επειδή οι μισθοί μας είναι ιδιαίτερα χαμηλοί μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε μια Ελλάδα που είναι πολύ ακριβή για τους Έλληνες Υπάλληλους του Δημόσιου τομέα, ΚΑΘΕ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ που οδηγεί σε καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των Δημοσίων Υπαλλήλων επιστρέφει στην οικονομία με ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, στις τράπεζες με ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, στο κράτος με ΕΣΟΔΑ από άμεση και έμμεση φορολογία και στην εκάστοτε κυβέρνηση με ΨΗΦΟΥΣ. Αν σκοπός της διαβούλευσης είναι να γίνει καλύτερο το νομοσχέδιο τότε ο εκάστοτε Υπουργός θα πρέπει να κοιτάξει μπροστά, να καταλάβει το όφελος που προκύπτει για την κοινωνία και να νομοθετήσει δίκαια και με θάρρος ώστε να λυθεί το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς οριστικά για όλους.

  • 7 Μαρτίου 2025, 08:48 | Δημήτρης

    Δεν γίνεται καμία αναφορά σε υπαλλήλους του ίδιου φορέα/δ-νση/τμήμα που κάποιοι λαμβάνουν την προσωπική διαφορά και κάποιοι όχι.
    Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι που έκαναν ανάληψη υπηρεσίας μετά την 31.03.2023 (άρθρου 64 του ν.5042/2023) δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά. Δημιουργούνται υπάλληλοι δύο ταχυτήτων με ότι συνεπάγεται αυτό (αντισυνταγματικότητα ίσης μεταχείρισης υπαλλήλων, τριβή εντάσεις μεταξύ υπαλλήλων, δεν δίνεται έτσι κίνητρο να παραμείνεις στην υπηρεσία σου).
    Να προστεθεί σχετική ρύθμιση που θα καλύπτει και αυτές τις περιπτώσεις, ανάλογη με του άρθρου 64 του ν.5042/2023

  • 7 Μαρτίου 2025, 07:19 | K. Χριστοπούλου

    Δεν βλέπω πουθενά να προβλέπεται η επέκταση της προσωπικής διαφοράς της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), όπως διαμορφώθηκε κατ’
    εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4024/2011 (Α΄ 226), όπως είχε γίνει και με την προσθήκη του άρθρου 64 στον Ν. 5042/2023 (ΦΕΚ 88 Α’/10-04-2023) για όσους είχαν μεταταχθεί ως τότε στο ΥΠΟΙΚ. Τι θα γίνει με όσους μετατάχθηκαν μετά από αυτήν την ημερομηνία; Ποια είνα η πρόβλεψή σας για την εξάλειψη αυτής της τεράστιας αδικίας;

  • 6 Μαρτίου 2025, 22:17 | ΑΝΝΑ Κ.

    Τα περισσότερα σχόλια αναφέρονται σε υπαλλήλους του Υπ.Οικονομικών που βλέπουν ότι για παροχή ίδιας εργασίας οι αποδοχές είναι δυσανάλογες μεταξύ των συναδέλφων τους. Αγνοούν προφανώς, ή αρνούνται να δεχτούν, ότι παροχή παρόμοιας εργασίας γίνεται και σε άλλους εργασιακούς χώρους, με αντίστοιχες στρεβλώσεις. Αιτία των στρέβλωσεων αποτελεί το απομεινάρι της πάλε ποτέ προσωπικής διαφοράς, δηλαδή το ποσό που είχε απομείνει στις αποδοχές των αμοιβόμενων με ειδικά μισθολόγια, μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Αρχικά είχε προβλεφθεί η σταδιακή απαλοιφή της προσωπικής διαφοράς, τελικά όμως το μεγαλύτερο ποσοστό της παρέμεινε μέχρι τις μέρες μας. Είναι τραγικό, τόσα χρόνια μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, να υπάρχουν ακόμα διαφοροποιήσεις όχι λόγω απόδοσης ή ικανοτήτων, αλλά για λόγους ιστορικότητας. Μπορούμε να πάμε τη χώρα προς τα μπρος; Άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, εφαρμογή πραγματικά ενιαίου μισθολογίου, και επιπρόσθετες αποδοχές σύμφωνα με την επίτευξη μετρήσιμων και ρεαλιστικών στόχων.

  • 6 Μαρτίου 2025, 22:33 | Γιώργος

    Το άρθρο 205 δημιουργεί μεγαλύτερες ανισότητες στον εργασιακό χώρο.και θα ευνοήσει μόνο όσους έχουν καλούς μισθούς και έτυχε να διοριστούν πρίν το 2015.η προσωπική διαφορά πρέπει να δοθεί σέ όλους τους εργαζόμενους με μισθό αναφοράς ίδιας ειδικότητας το 2012 όπως από εκείνη την ημερομηνια έχει υπολογιστεί η προσωπική διαφορά.και να μη δίνεται μόνο σε συγκεκριμένα υπουργεία.οπως παραδέχεται τό υπουργείο οικονομικών ότι υπάρχουν 3 ταχυτήτων μισθολόγια με τό άρθρο παγιώνεται 2 ταχυτήτων μισθολόγια

  • 6 Μαρτίου 2025, 21:10 | Κων/νος Δήμου

    Στο άρθρο 212 παραγραφος 2 πρέπει να προστεθει » και σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα» που έχουν χρεωθεί δημοτικά τέλη και όχι μόνο σε όσα έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης. Υπάρχουν χρεώσεις για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για χρόνια που δεν είχαν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ λόγω μη ολοκλήρωσης εργασιών.

  • 6 Μαρτίου 2025, 20:07 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ Ι.

    Η επιβολή αυτού του μηχανισμού δημιουργεί ένα μισθολογικό χάσμα που δεν θα καλυφθεί ποτέ, καθώς οι υπάλληλοι με καθολου ή πολύ μειωμένη προσωπική διαφορά δεν θα φτάσουν ποτέ το επίπεδο της προσωπικής διαφοράς των συναδέλφων τους που διατηρούν προσωπική διαφορά άνω των 300 ευρώ. Πρόκειται για μια ρύθμιση που όχι μόνο δεν αποκαθιστά τις μισθολογικές στρεβλώσεις, αλλά τις παγιώνει. Προτείνεται η αναθεώρηση της διάταξης, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη και ισότιμη μισθολογική εξέλιξη όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως του ύψους της προσωπικής τους διαφοράς.

  • 6 Μαρτίου 2025, 20:01 | Γιάννης Κ.

    Στο άρθρο 205 πρέπει να προβλεφθεί η συμπερίληψη στο καθεστώς της προσωπικής διαφοράς των νεοδιορισμένων ή μεταταχθέντων υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των λοιπών φορέων από την 01.04.2023 και μετά, οι οποίοι και δεν την λαμβάνουν καθόλου.

  • 6 Μαρτίου 2025, 20:45 | Ελευθέριος

    Δεν λύνει το πρόβλημα υπαλλήλων στην ίδια υπηρεσία που δεν παίρνουν την προσωπική διαφορά, ενώ άλλοι την λαμβάνουν. Δεν γίνεται υπάλληλοι στην ίδια υπηρεσία με τα ίδια προσόντα, να έχουν διαφορετικό μισθό.
    Να προβλεφθεί ρύθμιση, αντίστοιχη με το ν.5042/2023, παρ.1 του άρθρου 64
    που να λέει πως όσοι διορίστηκαν μετά την 01/04/2023 δικαιούνται και αυτοί την προσωπική διαφορά.

  • 6 Μαρτίου 2025, 17:19 | Μαρία Σταθοπουλου

    Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι υπαλληλοι στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ που εκτελούν μεν την ίδια εργασία, αλλά αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τους συναδέλφους τους λόγω μη χορήγησης προσωπικής διαφοράς. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί κατάφωρη αδικία και άνιση μεταχείριση μέσα στον ίδιο φορέα. Για λόγους δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης, είναι απαραίτητο να διορθωθεί αυτή η αδικία, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι με τα ίδια καθήκοντα να αμείβονται δίκαια.

  • 6 Μαρτίου 2025, 16:20 | Ε.ΜΕΓΑΡΧΙΩΤΗ

    Στο άρθρο 205 δεν γίνεται καμία αναφορά στους υπαλλήλους του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι οποίοι δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά. Οι υπάλληλοι οι οποίοι μετατάχθηκαν στο Υπουργείο μετά την 31-03-2023 δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά γεγονός που δημιουργεί ανισότητες. Η Προσωπική διαφορά πρέπει να χορηγηθεί σε όλους τους υπάλληλους που υπηρετούν στο Υπουργείο. Αυτό είναι το δίκαιο. Προκειμένου να υπάρξει ίση μεταχείριση παρακαλώ πολύ όπως προστεθεί παράγραφος όπου να αναφέρει »τη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπάλληλους που υπηρετούν στο Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών»

    Με εκτίμηση
    Ελεάνα Μεγαρχιώτη

  • 6 Μαρτίου 2025, 15:16 | Κωνσταντίνος

    Το προτεινόμενο άρθρο 205 διαιωνίζει μια άδικη μεταχείριση μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου φορέα, δομής ακόμα και τμήματος, οι οποίοι ορισμένοι εξ αυτών λαμβάνουν προσωπική διαφορά ενώ άλλοι όχι. Και πιο συγκεκριμένα στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία προέκυψε από την συγχώνευση 2 γενικών γραμματειών, υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι άνηκαν στον ίδιο φορέα (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά την οποία άλλοι συνάδελφοι τους λαμβάνουν.
    Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί καθώς δημιουργεί ένα κλίμα αδικίας και άνισης μεταχείρισης μεταξύ υπαλλήλων με ίδια καθήκοντα και προσόντα (και πολλές φορές οι υπάλληλοι που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά είναι και υψηλότερων προσόντων και ευθυνών αλλά χαμηλότερης αμοιβής, όπως αποδεικνύεται).
    Κατά την προσωπική μου άποψη θα πρέπει όλοι οι υπάλληλοι που ανήκουν στον φορέα ΓΓΠΣΨΔ και οι οποίοι έκαναν ανάληψη υπηρεσίας μετά την 31.03.2023 (άρθρου 64 του ν.5042/2023) να λαμβάνουν την προσωπική διαφορά ώστε να κλείσει αυτό το ζήτημα οριστικά.

  • 6 Μαρτίου 2025, 14:33 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ Κ.

    Το άρθρο 205 στοχεύει να εξομαλύνει σημαντικές διαφοροποιήσεις στις απολαβές υπαλλήλων που παίρνουν προσωπική διαφορά και είναι στο ίδιο Μ.Κ. Την ίδια στιγμή όμως μέσα στις ίδιες υπηρεσίες (π.χ. του ΥΠΕΘΟΟ) υπάρχουν υπάλληλοι που δεν παίρνουν καθόλου προσωπική διαφορά. Τι συμβαίνει με αυτή την τόσο πιο εξόφθαλμη μισθολογική ανισότητα μεταξύ συναδέλφων; Πρώτη προτεραιότητα είναι να πάρουν όλοι οι υπάλληλοι ανεξαιρέτως προσωπική διαφορά και μετά να ακολουθήσει η εξομάλυνση των διαφορών στις απολαβές με το συγκεκριμένο άρθρο. Το Άρθρο 205 χρήζει τροποποίησης για να συμπεριλάβει και αυτούς που στερούνται την προσωπική διαφορά. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η ίση μεταχείριση και η αποφυγή εργασιακών διακρίσεων.

  • 6 Μαρτίου 2025, 14:40 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Α.

    Αναφορικά με το άρθρο 205, θα ήθελα να επισημάνω ένα ζήτημα που αφορά τη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς στο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ). Συγκεκριμένα, παρατηρείται ότι ορισμένοι συνάδελφοί μου λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, ενώ άλλοι, όπως εγώ, που καλύπτουμε αντίστοιχες θέσεις και καθήκοντα, δεν περιλαμβανόμαστε στους δικαιούχους. Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης όλων των υπαλλήλων, ανεξαρτήτως της υπηρεσίας ή της θέσης που κατέχουν, και προκειμένου να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη και να ενισχυθεί το ηθικό των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, παρακαλώ όπως εξεταστεί η τροποποίηση του εν λόγω άρθρου, ώστε να συμπεριληφθούν και οι υπάλληλοι που διορίστηκαν, μετατάχθηκαν ή συγχωνεύτηκαν στην ΓΓΠΣΨΔ μετά την 01.04.2023 και δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά.

  • 6 Μαρτίου 2025, 14:59 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Στο άρθρο 205 ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται όσοι διορίστηκαν/μετατάχθηκαν/συγχωνεύτηκαν στη ΓΓΠΣΨΔ μετά την 01/04/2023, οι οποίοι παίρνουν ελάχιστη ή μηδενική προσωπική διαφορά.

    Στο ίδιο Υπουργείο, στην ίδια Γενική Γραμματεία, διαπιστώνεται ότι υπάλληλοι με ίδια προσόντα παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις, προωθώντας την ανισότητα στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον. Έτσι, λοιπόν, για την αποκατάσταση της εν λόγω αδικίας επιβάλλεται η τροποποίηση του άρθρου 205 προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι υπάλληλοι που διοριστήκαν και μετατάχθηκαν μετά την 01/04/2023 στην ΓΓΠΣΨΔ.

  • 6 Μαρτίου 2025, 14:03 | Αννα

    Ας μην ξεχνάμε εκείνους τους υπαλλήλους στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ που εκτελούν μεν την ίδια εργασία, αλλά αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τους συναδέλφους τους λόγω μη χορήγησης προσωπικής διαφοράς. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί κατάφωρη αδικία και άνιση μεταχείριση μέσα στον ίδιο φορέα. Για λόγους δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης, είναι απαραίτητο να διορθωθεί αυτή η αδικία, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι με τα ίδια καθήκοντα να αμείβονται δίκαια.

  • 6 Μαρτίου 2025, 14:28 | ΕΜ

    Το άρθρο 205 επιχειρεί μεν να αποκαταστήσει αδικίες σε βάρος υπάλληλων του Υπουργείου Οικονομικών σχετιζόμενες με την προσωπική διαφορά, αγνοεί δε ότι εντός του ίδιου υπουργείου υπάρχουν υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα, τα ίδια καθήκοντα και την ίδια απόδοση, στους οποίους ΔΕΝ χορηγείται προσωπική διαφορά.
    Δεδομένου της παραπάνω άνισης μεταχείρισης και εφόσον το παρόν νομοσχέδιο έχει ως στόχο να άρει αδικίες σε βάρος υπάλληλων του υπουργείου , το εν λόγω άρθρο θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλάβει και τους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν ή μετατάχθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών μετά την 31.03.2023, προκειμένου να αποκατασταθεί ΚΑΙ αυτή η αδικία.

  • 6 Μαρτίου 2025, 14:06 | ΡΟΥΛΑ

    Στο άρθρο 205 δεν λαμβάνεται υπόψη για ακόμα μια φορά η ύπαρξη υπαλλήλων που δεν λαμβάνουν καθόλου προσωπική διαφορά παρόλο που έχουν τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας και τα ίδια προσόντα με υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά.
    Εάν στόχος αποτελεί η αποκατάσταση της αδικίας τότε επιβάλλεται η τροποποίηση του άρθρου 205 προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

  • 6 Μαρτίου 2025, 13:25 | ΜΑΓΔΑ Σ

    Για ποια προσωπική διαφορά αλήθεια? Στο άρθρο δε συμπεριλαμβάνονται ΟΛΟΙ οι υπάλληλοι! Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 205 ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ όσοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν ή συγχωνεύτηκαν στην ΓΓΠΣΨΔ μετά την 01/04/2023, με αποτέλεσμα να είναι σε τρομερά μειονεκτική μισθολογικά θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους ενώ έχουν ακριβώς τα ίδια προσόντα με συνάδελφους στο ίδιο τμημα. Πρόκειται για μια στρέβλωση που διαφοροποιεί τους υπαλλήλους με μοναδικό κριτήριο το χρονικό σημείο διορισμού. Για την αποκατάσταση της αδικίας επιβάλλεται η τροποποίηση του άρθρου 205 προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι υπάλληλοι που διοριστήκαν και μετατάχθηκαν μετά την 01η Απριλίου 2023 στην ΓΓΠΣΨΔ.

  • 6 Μαρτίου 2025, 13:09 | ΑΡΧΟΝΤΙΑ Τ.

    Η απουσία πρόβλεψης απόδοσης προσωπικής διαφοράς στους νεοδιόριστους ή μεταταγέντες του Υπουργείου από 1ης Απριλίου 2023, δε συμβαδίζει με την επιδίωξη του νομοσχεδίου ως προς την αποκατάσταση των μισθολογικών ανισοτήτων. Για τον λόγο αυτό είναι δίκαιο να συμπεριληφθούν και οι παραπάνω κατηγορίες.

  • 6 Μαρτίου 2025, 13:38 | Σ. Μ.

    Το προτεινόμενο άρθρο 205 εισάγει διαφοροποίηση στην οικονομική αντιμετώπιση των υπαλλήλων, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τη βασική αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία.

    Tο υφιστάμενο σύστημα δημιουργεί μια άνιση κατάσταση μεταξύ υπαλλήλων που εργάζονται στον ίδιο φορέα, με ίδια καθήκοντα και απαιτητικό αντικείμενο, αλλά αμείβονται διαφορετικά λόγω της προσωπικής διαφοράς. Αυτό δημιουργεί αίσθημα αδικίας, οδηγεί σε μείωση της απόδοσης, τάσεις αποχώρησης των υπαλλήλων και μείωση στελέχωσης, αυξημένες τάσεις αποχώρησης και εν τέλει δυσλειτουργία της εκάστοτε ομάδας και αναποτελεσματικότητα.

    Για παράδειγμα, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (που έχει προκύψει και από τη συγχώνευση πολλών μονάδων από διαφορετικούς φορείς) υπάρχουν αυτή τη στιγμή υπάλληλοι με μηδενική προσωπική διαφορά, σε σύγκριση με συναδέρφους τους εντός της ίδιας δομής και με εξίσου απαιτητικό αντικείμενο.

    Ένα σύστημα αμοιβών οφείλει να είναι δίκαιο προς όλους τους υπαλλήλους και να διασφαλίζει την ίση μεταχείρισή τους, ανεξαρτήτως λοιπών παραγόντων, όπως η ημερομηνία πρόσληψης.

    Θεωρώ ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όλων των υπαλλήλων. Οι αυξήσεις του βασικού μισθού πρέπει να εφαρμόζονται ισότιμα, να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχουν αδικίες και μεροληψία στην προσωπική διαφορά και να αποφεύγεται η δημιουργία υπαλλήλων δύο ταχυτήτων. Πρέπει να προωθηθεί ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα.

  • 6 Μαρτίου 2025, 12:18 | Κατερίνα

    Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η τροποποίηση του άρθρου 205 ώστε να συμπεριληφθούν και οι υπάλληλοι που διορίστηκαν/μετατάχθηκαν/ενσωματώθηκαν στην ΓΓΠΣΨΔ μετά την 1η Απριλίου 2023 και οι οποίοι παίρνουν ελάχιστη ή μηδενική προσωπική διαφορά.
    Γενικότερα όμως πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα τα απτά παραδείγματα των σχολίων και να γίνει αντιληπτό ότι είναι μια διαμόρφωση που πρέπει να πραγματοποιηθεί ομοιόμορφα για όλους τους υπαλλήλους, χωρίς διαχωρισμούς υπηρεσίας διορισμού/μετάταξης/απασχόλησης.

  • 6 Μαρτίου 2025, 12:05 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Κ

    Με το άρθρο 205 εντείνεται η μισθολογική ανισότητα, αφού δεν περιλαμβάνει τους υπάλληλους του Υπ Οικονομικών οι οποίοι δεν λαμβάνουν καθόλου προσωπική διαφορά. Με ποιο σκεπτικό ο νόμος τους εξαιρεί;;;; Δεν παρέχουν ίδια εργασία στο ίδιο φορέα;;;;;
    Οι νεοδιοριζόμενοι έχουν επιπλέον μεγάλες μισθολογικές κρατήσεις κατά το πρώτο έτος, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική τη λήψη της ΠΔ.
    Το άρθρο 205 χρήζει επανεξέτασης.

  • 6 Μαρτίου 2025, 12:22 | Κωνσταντινος Β.

    Το άρθρο 205 πρέπει να αντικατασταθεί. Προσωπικη διαφορα καταρχην και σε αυτους που δεν την παιρνουν στο ΥΠΟΙΚ και μετα να συζηταμε για αποκατασταση μισθολογικων ανισοτητων(που ούτε αυτο πετυχαινεται με αυτο το αρθρο) . Φτασαμε να ζηταμε τα αυτονοητα μεσω σχολιων σε διαβουλευση νομοσχεδιων.Να ειμαστε στον ιδιο φορεα (ΥΠΟΙΚ)και να πληρωνομαστε με διαφορετικα κριτηρια.

  • 6 Μαρτίου 2025, 12:56 | Ελευθερία

    Στο άρθρο 205 ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται όσοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν ή συγχωνεύτηκαν στην ΓΓΠΣΨΔ μετά την 01/04/2023, οι οποίοι παίρνουν ελάχιστη ή μηδενική προσωπική διαφορά. Στο ίδιο Υπουργείο, με τα ίδια προσόντα, στην ίδια Γενική Γραμματεία, οι υπάλληλοι έχουν τεράστιες διαφορές προσφέροντας το ίδιο ποιοτικό έργο.
    Εάν στόχος αποτελεί η αποκατάσταση της αδικίας τότε επιβάλλεται η τροποποίηση του άρθρου 205 προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι υπάλληλοι που διοριστήκαν και μετατάχθηκαν μετά την 01η Απριλίου 2023 στην ΓΓΠΣΨΔ.

  • 6 Μαρτίου 2025, 12:43 | Λυδία Γ.

    Στο άρθρο 205 που αναφέρεται σε ρύθμιση σχετικά με την προσωπική διαφορά, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και όσοι υπάλληλοι δε λαμβάνουν καθόλου προσωπική διαφορά στην ΓΓΠΣΨΔ. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενταχθεί η απόδοση της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί στη ΓΓΠΣΨΔ απο 1/4/2023 και οι οποίοι δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, δημιουργώντας εργαζομένους 2 ταχυτήτων και καταστρατηγώντας καταφανώς την αρχήν της ισότητας.

  • 6 Μαρτίου 2025, 12:54 | Georgia

    Ας μην ξεχνάμε εκείνους τους υπαλλήλους της ΓΓΠΣΨΔ που εκτελούν μεν την ίδια εργασία, αλλά αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τους συναδέλφους τους λόγω μη χορήγησης προσωπικής διαφοράς. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί κατάφωρη αδικία και άνιση μεταχείριση μέσα στον ίδιο φορέα. Για λόγους δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης, είναι απαραίτητο να διορθωθεί αυτή η αδικία, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι με τα ίδια καθήκοντα να αμείβονται δίκαια.

  • 6 Μαρτίου 2025, 12:25 | Βλαδίμηρος Γ.

    Στο άρθρο 205 ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται όσοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν ή συγχωνεύτηκαν στην ΓΓΠΣΨΔ μετά την 01/04/2023, με αποτέλεσμα να είναι σε τρομερά μειονεκτική μισθολογικά θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους ενώ έχουν ακριβώς τα ίδια προσόντα με συνάδελφους στο ίδιο τμημα. Πρόκειται για μια στρέβλωση που διαφοροποιεί τους υπαλλήλους με μοναδικό κριτήριο το χρονικό σημείο διορισμού. Εάν στόχος αποτελεί η αποκατάσταση της αδικίας τότε επιβάλλεται η τροποποίηση του άρθρου 205 προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι υπάλληλοι που διοριστήκαν και μετατάχθηκαν μετά την 01η Απριλίου 2023 στην ΓΓΠΣΨΔ.

  • 6 Μαρτίου 2025, 12:21 | Σπύρος Σ.

    Στο άρθρο 205 ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται όσοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν ή συγχωνεύτηκαν στην ΓΓΠΣΨΔ μετά την 01/04/2023, οι οποίοι παίρνουν ελάχιστη ή μηδενική προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να είναι σε τρομερά μειονεκτική μισθολογικά θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους. Πρόκειται για μια στρέβλωση που διαφοροποιεί τους υπαλλήλους με μοναδικό κριτήριο το χρονικό σημείο διορισμού. Εάν στόχος αποτελεί η αποκατάσταση της αδικίας τότε επιβάλλεται η τροποποίηση του άρθρου 205 προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι υπάλληλοι που διοριστήκαν και μετατάχθηκαν μετά την 01η Απριλίου 2023 στην ΓΓΠΣΨΔ.

  • 6 Μαρτίου 2025, 11:47 | Χάρης

    Το άρθρο 205 πρέπει να αντικατασταθεί καί νά παίρνουν όλοι την προσωπική διαφορά ή συλλογικές συμβάσεις για να αποκατασταθούν οι αδικίες στον ίδιο εργασιακό χώρο.κσι αναφέρω παράδειγμα: υπάλληλος πού έχει προσληφθεί πρίν το 2010 έχει μια προσωπική διαφορά 700€ από το 2015 καί μετά έχει πάρει προσωπική διαφορά 84.000€ μόνο από την προσωπική διαφορά έως το τέλος του 2025.τωρα υπάλληλος πού έχει προσληφθεί το 2017 με τις αυξήσεις τριετιων καί την αύξηση από την κυβέρνηση έχει πάρει έως το τέλος του 2025 περίπου 6.000€.αυτα είναι τα τά ποσά.με το συγκεκριμένο άρθρο καταργείται ο νόμος τού 2015 πού δεν αυξανόταν οι μισθοί όσων είχαν προσωπική διαφορά για να εξισωθούν οι μισθοί κάποια στιγμή.για αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι είναι ένα άδικο άρθρο πού φέρνει σε δυσμενή θέση τούς Πίο χαμηλόμισθους υπαλλήλους.επεισης θεωρώ ότι πρέπει να προσμετράται οι συνολική προϋπηρεσία και στον ιδιωτικό τομέα

  • 6 Μαρτίου 2025, 11:12 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΩΤΙΟΥ

    Πρέπει αναντιρρήτως να ληφθεί υπόψη ότι οι νεοδιόριστοι δεν λαμβάνουν Προσωπική Διαφορά από την 1η Απριλίου 2023 και μετά, καθώς συνάδελφοι με ίδιο αντικείμενο εργασίας έχουν διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση.

  • 6 Μαρτίου 2025, 11:58 | Ταμβακά Μαρία

    Εφόσον το νομοσχέδιο επιδιώκει την αποκατάσταση μισθολογικών αδικιών, θα πρέπει πρωτίστως να ληφθούν υπόψιν:
    Ότι η προσωπική διαφορά δεν υπολογίζεται για τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ οι οποίοι προσλήφθηκαν ή μεταταχθηκαν μετά τον 10ο του 2018. Ενώ ταυτόχρονα υπολογίζεται σ όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών
    Η προσωπική διαφορά θα πρέπει να διαμορφωθεί ως ποσό που θα υπολογίζεται ως ενιαίο ποσοσ του μισθολογικού κλιμακίου για ΟΛΟΥΣ τους υπαλλήλους που ανήκουν στην ΙΔΙΑ κατηγορία (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ,ΥΕ) προκειμένου να εξαλειφθούν οι μισθολογικές ανισότητες και διαφορές.

  • 6 Μαρτίου 2025, 10:27 | ΚΥΡΙΑΚΗ

    Εφόσον το νομοσχέδιο επιδιώκει την αποκατάσταση μισθολογικών αδικιών, θα πρέπει πρωτίστως να ληφθούν υπόψιν:
    • Οι υπάλληλοι που έκαναν ανάληψη υπηρεσίας μετά την 31.03.2023 (άρθρου 64 του ν.5042/2023) και δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά και
    • Οι υπάλληλοι οι οποίοι μετατάχθηκαν σε ανώτερη κατηγορία ή αναγνώρισαν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με τελικό αποτέλεσμα την μείωση ή και τον μηδενισμό της προσωπική τους διαφοράς.
    Γενικότερα, η προσωπική διαφορά θα πρέπει να διαμορφωθεί ως ποσό που θα υπολογίζεται ως ενιαίο ποσοστό επί του μισθολογικού κλιμακίου για ΟΛΟΥΣ τους υπαλλήλους που ανήκουν στην ΙΔΙΑ κατηγορία (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ,ΥΕ) προκειμένου να εξαλειφθούν οι μισθολογικές ανισότητες και διαφορές.