ΜΕΡΟΣ Ζ΄ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (άρθρα 175-184)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΡΟΥΣ Ζ΄

 

Άρθρο 175

Σκοπός Μέρους Ζ΄

Σκοπός του Μέρους Ζ΄ είναι:

α) η διεύρυνση της περιμέτρου των επιλέξιμων οφειλετών για τη συμμετοχή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό,

β) η βελτίωση της διαδικασίας της εξυγίανσης και της απαλλαγής στον ν. 4738/2020 (Α΄ 207),

γ) η επέκταση του Προγράμματος Συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες,

δ) η ρύθμιση των υποχρεώσεων Προγράμματος Συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες,

δ) η ρύθμιση των υποχρεώσεων των πιστωτών πριν από τον πλειστηριασμό και

ε) η ρύθμιση των προκαταβολών πρόσθετων ποσών από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής.

 

Άρθρο 176

Αντικείμενο Μέρους Ζ΄

Αντικείμενο του Μέρους Ζ΄είναι:

α) η τροποποίηση των διατάξεων του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, της εξυγίανσης και της απαλλαγής του ν. 4738/2020 (Α΄ 207), καθώς και των διατάξεων του ν. 4916/2022 (Α΄ 65),

γ) η θέσπιση υποχρέωσης του πιστωτή να υποβάλλει έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη πριν από τον πλειστηριασμό,

δ) η πρόβλεψη προκαταβολών πρόσθετων ποσών από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής έναντι μέλλουσας υποχρέωσης.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Άρθρο 177

Επιμελητήρια, Σύλλογοι και Ινστιτούτα Θεσμικών Κοινωνικών Εταίρων – Τροποποίηση του τίτλου και παρ. 1 άρθρου 4 ν. 4738/2020

Στο άρθρο 4 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, Συλλόγων και Ινστιτούτων Θεσμικών Κοινωνικών Εταίρων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο οι λέξεις «Επαγγελματικά Επιμελητήρια» αντικαθίστανται από την λέξη «Επιμελητήρια», β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 οι λέξεις «Επαγγελματικό Επιμελητήριο» αντικαθίστανται από τη λέξη «Επιμελητήριο», και το άρθρο 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 4

Επιμελητήρια, Σύλλογοι και Ινστιτούτα Θεσμικών Κοινωνικών Εταίρων

  1. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 2, κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο αποκτά εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 47 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), το οποίο κατατάχθηκε κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του παρόντος σε επίπεδο κινδύνου μέτριο ή υψηλό, μπορεί να απευθυνθεί στο οικείο Επιμελητήριο ή Επαγγελματικό Σύλλογο ή Ινστιτούτο Θεσμικών Κοινωνικών Εταίρων προκειμένου να λάβει δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβούλου επιχειρήσεων, που στόχο έχουν την επιχειρηματική υποστήριξη, καθοδήγηση, εμψύχωση και ενδυνάμωση της επιχειρηματικής σκέψης και κουλτούρας του ενδιαφερόμενου, προς άρση του κινδύνου. Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες της παρούσας δεν υποκαθιστούν κάθε είδους υπηρεσίες τεχνοκρατικού χαρακτήρα, όπως, ενδεικτικά, μελέτες και έρευνες, εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων, νομικές, λογιστικές και φοροτεχνικές υπηρεσίες, καθώς και τεχνικές συμβουλές και εκθέσεις που αφορούν την πληροφορική, τη διασφάλιση ποιότητας, την ασφάλεια και υγιεινή στον χώρο εργασίας.
  2. Πριν την έναρξη της διαδικασίας της παρ. 1 παρέχεται από τον ενδιαφερόμενο έγγραφη άδεια προς τον οικείο επαγγελματικό φορέα για την αναζήτηση, την πρόσβαση, τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διασταύρωση δεδομένων που τον αφορούν, καθώς και για την ανάκτηση και την επεξεργασία των δεδομένων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2. Η διαδικασία του παρόντος άρθρου διέπεται από την Πολιτική Ασφαλείας Προσωπικών Δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.».

 

Άρθρο 178

Αύξηση κριτηρίων για την τεκμαιρόμενη συναίνεση πιστωτών στον εξωδικαστικό

μηχανισμό ρύθμισης οφειλών – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 14 ν. 4738/2020

Στην παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 4738/2020 (Α΄ 207), περί υπογραφής και μορφών σύμβασης αναδιάρθρωσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι λέξεις «πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 217 και έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. β) του ίδιου άρθρου,» τίθενται ως περ. α), β) μετά από τις λέξεις «σύμφωνα με την περ. β) του ίδιου άρθρου,» προστίθεται περ. β), γ) οι λέξεις «σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2Α» αντικαθίστανται από τις λέξεις «σύμφωνα με την παρ. 2Α», δ) στα τέταρτο και όγδοο εδάφια, η λέξη «Ειρηνοδικείου», όπου αναφέρεται, αντικαθίσταται από τη λέξη «Πρωτοδικείου», και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Για οφειλέτες που:

α) πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 217 και έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. β) του ίδιου άρθρου,

β) πληρούν έως το διπλάσιο των εισοδηματικών και λοιπών περιουσιακών κριτηρίων του ευάλωτου οφειλέτη της περ. α) του άρθρου 217, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τουλάχιστον ενενήντα (90) ημερών σε χρηματοδοτικούς φορείς ύψους έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ και χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμοι οφειλέτες, τεκμαίρεται η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών, επί της παραγόμενης αντιπρότασης πιστωτών, σύμφωνα με την παρ. 2Α του άρθρου 71, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών φορέων, του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην περίπτωση αυτή, η πρόταση ρύθμισης που προκύπτει στη βάση της αντιπρότασης πιστωτών προσφέρεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας στον οφειλέτη εντός της προθεσμίας του άρθρου 16 και ο οφειλέτης δύναται να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει. Σε περίπτωση αποδοχής, υπογράφεται η αυτομάτως παραγόμενη σύμβαση αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 14. Η άσκηση ανακοπής κατά της πρότασης ρύθμισης του προηγούμενου εδαφίου, επιτρέπεται εντός είκοσι (20) ημερών από την εξαγωγή της πρότασης ρύθμισης, ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου Πρωτοδικείου. Λόγοι της ανακοπής είναι αποκλειστικά:

α) η ανακρίβεια των στοιχείων που έχει υποβάλει ο οφειλέτης, και

β) η μειωμένη ικανοποίηση της απαίτησης του πιστωτή σε σχέση με την ικανοποίηση που θα προέκυπτε από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η συζήτηση της ανακοπής προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κατάθεσή της και η επίδοση γίνεται εντός πέντε (5) ημερών από την κατάθεση της ανακοπής. Ως επίδοση προς τον οφειλέτη και τους λοιπούς πιστωτές νοείται και η υποβολή αντιγράφου της ανακοπής στην πλατφόρμα του μηχανισμού. Η ανακοπή συζητείται κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν υπόκειται σε έφεση.».

 

Άρθρο 179

Συμφωνία εξυγίανσης και απαιτούμενη πλειοψηφία πιστωτών – Προσθήκη παρ. 6 έως 9 στο άρθρο 34 ν. 4738/2020

Στο άρθρο 34 του ν. 4738/2020 (Α΄ 207), περί συμφωνίας εξυγίανσης και απαιτούμενης πλειοψηφίας πιστωτών, προστίθενται παρ. 6 έως 9 ως εξής:

«6. Στην κατάσταση της παρ. 3 μπορούν να περιλαμβάνονται και απαιτήσεις πιστωτών χρηματοδοτικών φορέων, για τις οποίες έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ανεξαρτήτως των όρων της συμφωνίας εξυγίανσης, οι ως άνω παρασχεθείσες υπέρ των χρηματοδοτικών φορέων εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου διατηρούν την ισχύ τους στο σύνολό τους, χωρίς να επέρχεται ποσοτική αύξηση της εγγυητικής του ευθύνης. Η παραγραφή των αξιώσεων των χρηματοδοτικών φορέων κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ως εγγυητή, καθώς και η οριζόμενη στις οικείες υπουργικές αποφάσεις προθεσμία υποβολής αιτημάτων κατάπτωσης, αναστέλλονται από την ημερομηνία οριστικής υποβολής της αίτησης του άρθρου 44 μέχρι την με οποιονδήποτε τρόπο ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίασης, καθώς και για όσο χρονικό διάστημα η επικυρωθείσα συμφωνία εξυγίανσης διατηρείται σε ισχύ. Αιτήματα κατάπτωσης που έχουν ήδη υποβληθεί μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης του άρθρου 44, επίδικα ή μη, παραμένουν ισχυρά.

  1. Εφόσον η διαδικασία της εξυγίανσης ολοκληρωθεί επιτυχώς και επικυρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης, κατά την υλοποίηση του σχεδίου, η οφειλή δύναται να εξυπηρετείται σε νέο λογαριασμό, στον οποίο αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας.
  2. Αν η επικυρωμένη συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει μείωση των απαιτήσεων έναντι του οφειλέτη, οι χρηματοδοτικοί φορείς δικαιούνται να ζητήσουν από το Ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητή την εφάπαξ πληρωμή του εγγυημένου μέρους του εναπομείναντος ποσού, με την άμεση υποβολή σχετικού αιτήματος προς την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το Ελληνικό Δημόσιο εξοφλεί τις υποχρεώσεις του ως εγγυητής ως προς το ποσό της κύριας οφειλής που διαγράφεται πλήρως, χωρίς τη βεβαίωση του ποσού αυτού, ως εσόδου του Ελληνικού Δημοσίου, σε βάρος του φυσικού ή νομικού προσώπου, στην αρμόδια υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και με αναλογική εφαρμογή των περ. β΄, γ΄ και δ΄ της παρ. 6 του άρθρου 101 του ν. 4549/2018 (Α’ 105).
  3. Αν ακυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 63, επί δανείων ή πιστώσεων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο αναβιώνουν οι οφειλές στο προ της συμφωνίας εξυγίανσης ανερχόμενο ύψος, το οποίο καθίσταται στο σύνολό του ληξιπρόθεσμο και άμεσα απαιτητό, με την επιφύλαξη ποσών που εν τω μεταξύ καταβλήθηκαν. Ο χρηματοδοτικός φορέας δικαιούται να υποβάλει προς το Ελληνικό Δημόσιο αίτημα κατάπτωσης για το εγγυημένο υπόλοιπο της οφειλής, όπως διαμορφώθηκε, κατά τα άνω, μετά από την αναβίωση.».

 

Άρθρο 180

Απαλλαγή του οφειλέτη – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 192 ν. 4738/2020

Στην παρ. 4 του άρθρου 192 του ν. 4738/2020 (Α΄ 207), περί απαλλαγής του οφειλέτη, προστίθεται τελευταίο εδάφιο και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Μετά το πέρας της προθεσμίας απαλλαγής, ο εισηγητής δικαστής, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, αφού λάβει έκθεση του συνδίκου για το ύψος των οφειλών που έχουν επαληθευθεί κατά την πτωχευτική διαδικασία και για το ύψος της αξίας των ακινήτων και λοιπών πάγιων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, και εφόσον δεν εκκρεμεί προσφυγή του άρθρου 193, εκδίδει πράξη με την οποία διαπιστώνει την επέλευση της απαλλαγής του οφειλέτη από τις οφειλές του, κατά το παρόν Κεφάλαιο. Κατά την εφαρμογή του δευτέρου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 77, περί αντικειμενικών προϋποθέσεων, και εφόσον δεν εκκρεμεί προσφυγή του άρθρου 193, περί προσφυγής κατά της απαλλαγής, η πράξη του εισηγητή δικαστή εκδίδεται μετά από αίτημα του οφειλέτη που συνοδεύεται από στοιχεία σχετικά με την αξία της περιουσίας και το ύψος των οφειλών του κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης που διέταξε την καταχώριση του ονόματός του στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας του άρθρου 213.».

 

Άρθρο 181

 Επέκταση του Προγράμματος Συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες – Αντικατάσταση παρ. 7 άρθρου 17 ν. 4916/2022

Η παρ. 7 του άρθρου 17 του ν. 4916/2022 (Α΄ 65), περί υποβολής αίτησης, αντικαθίσταται ως εξής:

«7. H αίτηση κατά το παρόν άρθρο υποβάλλεται:

α) από τους δικαιούχους ευάλωτους οφειλέτες, αν κηρυχθεί πτώχευση ή επιβληθεί κατάσχεση, σύμφωνα με το παρόν. Η αίτηση υποβάλλεται είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ορισθείσα ημερομηνία διενέργειας του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας του δικαιούχου. Η παρούσα περίπτωση εφαρμόζεται και καταλαμβάνει κάθε αίτηση που έχει υποβληθεί σύμφωνα με το παρόν.

β) Αν η επιβολή της κατάσχεσης έχει λάβει χώρα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αλλά εντός του χρονικού διαστήματος των εξήντα (60) ημερολογιακών ημερών πριν από την έναρξη ισχύος των άρθρων 217 έως 226 του ν. 4738/2020 (Α΄ 207), σύμφωνα με το άρθρο 308 του νόμου αυτού, περί έναρξης ισχύος. Ομοίως, αίτηση μπορεί να υποβληθεί αν η πτώχευση έχει λάβει χώρα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αλλά μετά από την έναρξη ισχύος του ν. 4738/2020.

γ) Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και χορήγησης συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες, παρατείνεται μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, σύμφωνα με το άρθρο 219 του ν. 4738/2020, περί μεταβίβασης κύριας κατοικίας στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, και σε κάθε περίπτωση, όχι πέρα από την 31η Ιουλίου 2025.».

 

Άρθρο 182

Υποχρέωση του πιστωτή να υποβάλλει έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη προ του πλειστηριασμού

Ο πιστωτής κατά την έννοια της περ. 2) του άρθρου 4 του ν. 5072/2023 (Α’ 198) καταθέτει εγγράφως στον οφειλέτη, τρεις (3) τουλάχιστον μήνες πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού, με κάθε πρόσφορο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, πρόταση ρύθμισης για την οφειλή για την οποία επισπεύδει πλειστηριασμό. Η υποχρέωση αυτή προκύπτει άπαξ για πλειστηριασμό που επισπεύδεται το πρώτον μετά από την ισχύ του παρόντος νόμου, με βάση τα άρθρα 953 έως 981 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ.Δ., π.δ. 503/1985, Α’ 182) και δεν αφορά τους επαναλαμβανόμενους πλειστηριασμούς του άρθρου 966 Κ.Πολ.Δ. ή δηλώσεις συνέχισης εν γένει. Η υποχρέωση του πρώτου εδαφίου δεν υφίσταται, αν ο οφειλέτης δεν έχει εγγραφεί στο σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης της παρ. 7 του άρθρου 13 του ν. 5072/2023 που τηρεί ο πιστωτής, παρέχοντας κατ’ ελάχιστον διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλέφωνο επικοινωνίας και αν δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα του πιστωτή για την παροχή των στοιχείων οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης. Για τους πιστωτές που δεν υποχρεούνται να διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, η υποχρέωση του πρώτου εδαφίου πληρούται, αν έχουν τηρήσει τη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4438/2016 (Α’ 220), περί τόκων υπερημερίας και κατάσχεσης.

 

Άρθρο 183

Προκαταβολές πρόσθετων ποσών από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής – Προσθήκη παρ. 5.γ. στο άρθρο 2 ν. 3867/2010

Στο άρθρο 2 του ν. 3867/2010 (Α’ 128), περί κατάργησης της παρ. 4α του άρθρου 10 του ν.δ. 400/1970 (Α’ 10) και ρύθμισης εκκρεμών υποθέσεων, προστίθεται παρ. 5.γ., ως εξής:

«5.γ. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, μετά από απόφαση της Συνέλευσης των Μελών του και μετά από αιτιολογημένο, κάθε φορά, αίτημα του ασφαλιστικού εκκαθαριστή, το οποίο συνοδεύεται από έκθεση ορκωτού ελεγκτή που επιβεβαιώνει πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της υπό ασφαλιστική εκκαθάριση επιχείρησης, δύναται να προβαίνει σε προκαταβολές πρόσθετων ποσών, συμπληρωματικά προς τις προκαταβολές των παρ. 5.α. και 5.β. και μέχρι το οριζόμενο στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 5 ανώτατο όριο κάλυψης. Για την απόφαση του πρώτου εδαφίου η Συνέλευση των Μελών λαμβάνει υπόψη τους καταστατικούς σκοπούς, ιδίως ως προς τα λειτουργικά έξοδα, τις τρέχουσες και ενδεχόμενες υποχρεώσεις και τις εν γένει οικονομικές δυνατότητες του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος. Σε κάθε περίπτωση, οι προκαταβολές των πρόσθετων ποσών δεν δύνανται να υπερβαίνουν το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των διαθεσίμων του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής κατά τον χρόνο λήψης της απόφασης και καταβάλλονται για την ικανοποίηση βεβαιωμένων απαιτήσεων από ασφαλίσεις ζωής, ήτοι απαιτήσεων για τις οποίες δεν υφίσταται δικαστική αμφισβήτηση κατά της Κατάστασης Δικαιούχων Απαιτήσεων από ασφαλίσεις ζωής ή για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση που δεν υπόκειται σε ένδικο μέσο και οι οποίες έχουν ενταχθεί στην παραπάνω κατάσταση μέχρι την ημερομηνία υποβολής του εκάστοτε αιτήματος. Οι προκαταβολές των πρόσθετων ποσών κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό της παρ. 5.α. και οι διανομές πραγματοποιούνται σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 5.α. και το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5.β.».

 

Άρθρο 184

Μεταβατική ρύθμιση Μέρους Ζ΄ – Πεδίο εφαρμογής περ. δ παρ. 3 άρθρου 7 ν. 4738/2020

Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, κατά παρέκκλιση της περ. δ) της παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), σε οφειλέτες των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν και εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 14 του ως ανω νόμου για τη ρύθμιση οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, το δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Αν οι οφειλέτες αυτοί έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές προς το δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με την προηγούμενη αίτηση, οι οφειλές αυτές θεωρούνται ως ρυθμισμένες για τους σκοπούς της νέας αίτησης.

  • 14 Μαρτίου 2025, 03:00 | Αικατερίνη Σιδέρη

    Επιβάλλεται πλέον μετά 16 έτη πλήρους αβεβαιότητος κι ασαφών διαδικασιών, μερικών ελάχιστων συγκριτικά με τα οφειλόμενα, αποζημιώσεων εμάς των δικαιούχων ασφαλίσματος Εξ ασφαλίσεων Ζώης ,
    Προκειμένου να επιτευχθεί έστω τώρα!!!!! ταχύτερη ικανοποίησή μας, της υπό ασφ. Εκκαθάριση εταιρείας με την επωνυμία: « ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ» ,
    ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 183 αυτού του υπό δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, τεθέντος σχεδίου νόμου,,

    Αφενός μεν : να Αυξηθεί το αναφερόμενο ποσοστό του 25% των διαθέσιμων του Ε.Κ.Ι.Α.Ζ στο κατ´ ελάχιστου ποσοστό των 35% αυτών, ενόσον και εκ του ισολογισμού του διαθέτει πολύ περισσότερα κεφάλαια συγκεντρωμένα εκ των, υπό του νόμου 3867/10 οριζόμενων εισφορών βά
    και Ουχί καίτοι αυξανόμενα τούτα κατά έτος, να προκαταβάλλει αυτό !!!λιγωτερο με την πάροδο των ετών!!, αντί προοδευτικά κι ανάλογα να αυξάνεται τούτο κατ´ έτος!!
    Κι ενόσον εκ του ισολογισμού του αποδεικνύεται ότι προοδευτικά τα διαθέσιμά του αυξάνονται κατ´ έτος!!! Και η φερεγγυότητα άλλωστε των ασφ. Εταιρειών είναι αδιαμφισβήτητη, λόγω επαρκών κι ασφαλών ελέγχων της Εποπτικής τους Αρχής της Τ.τ. Ε! , μη ελλοχεύοντας κινδύνους Ανακλήσεως ΑΔΕΙΑΣ και λειτουργίας των, ως της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΑ ΑΕΓΑ, που μας κατέστρεψε εν μια νυκτι!!!, .
    Είναι δε γνωστόν τοις πάσιν ότι η περιουσία – το εναπομριναν ενεργητικό της Ασπίς Προνοια που θα μας καλύψει μετά από πάρα πολλά έτη κι έτη!!!!!, συνολικά δεν θα υπερβεί πλέον του 22-25%!
    Οι αποζημιώσεις κι οι προκαταβολές απευθύνονται σε επαίτες! Με τον ρυθμό και τα ποσά που παρέχονται από τα αρμόδια όργανα..

    Κσι Αφετέρου: Είναι δυνατόν κι ενόσον ζητήσει ο εκκαθαριστής πρόσθετα ποσά προκαταβολών από το Ε.Κ..Ι.Α.Ζ , το ποσοστό των διαθεσίμων που θα … δύναται έστω, συνυπολογιζομένων και των λοιπών, Να διαθέσει τούτο , να υπολογίζεται βάσει των διαθεσίμων του του τελευταίου έτους ισολογισμού του;
    Ετσι ενώ ο εκκαθαριστής π, Χ θα το ζητήσει το 2025, θα
    Π Ρ Ε Π Ε Ι. ΝΑ ΑΝΑΜΕΙΝΕΙ!!!! ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΤΟΣ δηλ το 2026, αφού ανακοινωθεί ο ισολογισμός του το 2026 κι αφού σποφαδίσει η Γεν. Συνέλευση των μελών του, θα έχουμε φθάσει να δοθούν τα πρόσθετα ποσά σχεδόν στην καλύτερη των περιπτώσεων προς τα μέσα του επομένου έτους.!!!2026 !

    Δί ο επιβάλλεται να διορθωθεί τούτο με το ορθώυρρον τελολογικά:
    «… του προηγούμενου ,του έτους που το ζητά ο εκκαθαριστής , δημοσιευμένου ισολογισμού του Ε.Κ.Ι.Α.Ζ…»

    Επίσης επισημαίνονται:
    Ανεπίτρεπτες χρονικές καθυστερήσεις να υφίστανται εκ του Κανονισμού της Τ. Τ. Ε ως προς τον πλειοδοτικό διαγωνισμό δηλ. Μέχρι και Της καταβολής χρημάτων προς διανομή σε εμάς τους δικαιούχους Ασφαλίσεων Ζώης Υπό του υπερθεματιστή σε εκποίηση ακινήτων .
    .
    Επί προσθέτως:
    Εμπόδια φορολογικά που καθυστερούν επί έτη την ασφ. εκκαθάριση και δεν λύνονται! Ώστε ταχύτερα
    Και δη μετά 15 έτη να επιλύονται ουσιαστικά θέματα ακινήτων καθώς και φορολογικών προβλημάτων που καθίστανται τροχοπέδη στην διανομή των αποζημιώσεών μας .

    Δεδομένης της πρόθεσής σας εκ
    Μέρους Του Αρμόδιου Υπουργείου,
    να βοηθήσετε σε τούτο,
    Παρακαλείσθε, δια συμπληρώσεως τούτου του άρθρου ει δυνατόν,
    Οπως μην επίβάλλονται προσαυξήσεις για φορολογικές οφειλές ή για τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης όσο διαρκεί η ασφαλιστική αυτή εκκαθάριση, και σε κάθε περίπτωση οι επβληθεισες ανείσπρακτες απαιτήσεις!!!, ώστε να λειτουργεί κατά το δυνατόν απρόσκοπτα η διαδικασία της ασφ. Εκκαθάριση με σκοπό την ταχύτερη πλέον ικανοποίηση μας!
    Είναι πλέον καιρός!
    Καθώς και να τροποποιήσετε τους χρόνους των πλειοδοτικών διαγωνισμών/ εκποιήσεως των ακινήτων της ΑΔΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ!
    Γιατί από τότε που κατακυρώνεται κάθε ακίνητο, απαιτείται τουλάχιστον στην καλύτερη των περιουσιών σε ν 1- 1/2 χρόνο για να δύναται η εκκαθάριση να διανείμει το προϊόν σε εμάς!
    Και λύστε νομικά αξεπέραστα και φορολογικά εμπόδια ώστε να προχωρά αυτή με κανονικό ρυθμό!
    Κι Έτσι ταχύτερα θα διανέμεται η περιουσία σε εμάς!!!

    Σας αναγνωρίζουμε αυτήν την προσπάθεια τακτικών καταβολών πρόσθετων ποσών δια αυτού του σχεδίου νόμου που επιχειρείτε,
    Αλλά εν κατακλείδι:
    Αυξήστε και το ποσοστό των διαθεσίμων του Ε.Κ.Ι. Α. Ζ που δύναται να καταβάλει κατά ΕΤΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΩΣ ΟΡΙΖΟΜΕΝΟΝ, /κατόπιν αιτηματοσ Του ασφ. Εκκαθαριστή, -σε 35% τουλάχιστον από 25% ,
    καθώς και τροποποιείτε το… του τελευταίου έτους δημοσιευμένου ισολογισμού του Ε.Κ.Ι.Α.Ζ
    με ΤΟΥ Προηγούμενου ΕΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ…»

    Και δείχνοντας στην πράξη την πραγματική βούλησή σας ,
    Βοηθιέστε μας με το να αίρετε φορολογικά εμπόδια τροχοπέδης στην ασφ. Εκκαθάριση , που καθυστερούν τις διανομές μας!!!
    Ο ασφ. Εκκαθαριστής γνωρίζει πλέον του καθενός καλύτερα τα οποία τέτοια προβλήματα.
    Βοηθιέστε να προχωρήσει η εκκαθάριση!! Να εκποιηθεί με κάποια προθεσμία πλέον η οποία περιουσία απέμεινε της ΑΔΠΙΣ ΠΡΟΝΙΟΟΑ!!
    Μην διαιωνισθεί σκομα περισσότερον εις τους ΑΙΩΝΕΣ!!!
    Σας παρακαλούνε

    Η φωνή χιλιάδων απεγνωσμένων ασφαλισμένων!!!!! Της υπό ασφ. Εκκαθάριση τελούσσς εταιρείας με την επωνυμία :» Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ», που έχασαν τα όνειρά τους, την υγειά τους, την ζωή τους, την περιουσία τους, Την ασφάλειά τους!

  • 14 Μαρτίου 2025, 02:24 | Αθανασία Ζώκα

    Στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία αναγράφεται η φράση ‘’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’ Άρα θα πρέπει να περιμένουμε την δημοσίευση του ισολογισμού του 2025 ο οποίος δεν ξέρουμε καν πότε θα δημοσιευτεί κι έτσι θα έχουμε νέες καθυστερήσεις οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και δύο χρόνια!!

    Γι αυτό τον λόγο ζητάμε να διορθωθεί η πρόταση και να γίνει ‘’όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.΄΄

  • 14 Μαρτίου 2025, 02:36 | Νικόλαος Νικολουδάκης

    Στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία αναγράφεται η φράση ‘’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’
    Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε την δημοσίευση του ισολογισμού του 2025 ο οποίος δεν ξέρουμε καν πότε θα δημοσιευτεί με αποτέλεσμα να έχουμε νέες καθυστερήσεις οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τα δύο χρόνια!!

    Γι αυτό τον λόγο ζητάμε να διορθωθεί η πρόταση και να γίνει ‘’όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό‘’

  • 14 Μαρτίου 2025, 00:28 | Χ.Μ.

    ΑΡΘΡΟ 177: Υπάρχει υπηρεσία της Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους με γραφεία σε όλη την επικράτεια. Με υπαλλήλους καταρτισμένους και εξυπηρετικούς που στέκονται αρωγοί στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Με ΔΩΡΕΑΝ παροχή των υπηρεσιών. Με εμπιστευτικότητα, εχεμύθεια και τήρηση των διατάξεων προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Μάλλον θα έπρεπε να ενισχυθούν αυτά τα γραφεία, αντί να δημιουργούνται παράλληλα κανάλια αμφιβόλου αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Το Δημόσιο και οι λειτουργοί του μπορούν να σταθούν ως αναχώμα απέναντι στην αυθαιρεσία και την ασυδοσία των τραπεζών/funds. Αντίθετα, μέσω ιδιώτη μόνο συγκοινωνούντα δοχεία και διαπλοκή μπορεί να υπάρξει, προς ζημία πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Η σύζυγος του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά να φαίνεται κιόλας. Βελτιώστε τα κατά τόπους γραφεία της Γραμμ. Ιδιωτικού Χρέους, αυξήστε τα και ενισχύστε τα με υποδομές και υπαλλήλους, κάντε τα υπηρεσία One-stop για τη ρύθμιση των οφειλών. Να ξέρουμε κι εμείς ως πολίτες/επαγγελματίες ότι το κράτος είναι πραγματικά δίπλα μας, όχι απών ή απέναντί μας.

    ΑΡΘΡΟ 178: Θετική η διεύρυνση των ορίων υποχρεωτικής υποβολής πρότασης ρύθμισης, αλλά παραμένει ημιτελής. Η πρόταση ρύθμισης θα έπρεπε να προκύπτει αυτοματοποιημένα, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης των τραπεζών/funds, με βάση τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη. Άπαξ και ο οφειλέτης υποβάλει αίτηση, το σύστημα θα πρέπει να του δίνει πρόταση ρύθμισης. Αλλιώς, εάν για κάποιο λόγο δεν είσαι «ευάλωτος» (λ.χ. υπερβαίνεις το όριο εισοδήματος) και η τράπεζα αποφασίσει να μην υποβάλει πρόταση ρύθμισης, θα εξακολουθείς να χάνεις την περιουσία σου (ενώ έχεις δυνατότητα να τηρήσεις μια ρύθμιση, αλλά η τράπεζα/fund αρνείται να σου χορηγήσει οιαδήποτε)

  • 13 Μαρτίου 2025, 15:55 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 177. Δεν γίνεται κατανοητό το γιατί προσπαθείτε να δώσετε με πλάγιους τρόπους, μια ευαίσθητη υπηρεσία ως προς το κοινωνικό σύνολο σε ιδιώτες. Πόσο μάλλον δε την στιγμή που λειτουργεί υπηρεσία, η οποία κατά κοινή ομολογία είναι αποδεκτή απο τους πολίτες. Στην ανικανότητα του να επεκτείνεται την εξυπηρέτηση των γραφείων προς τον πολίτη, δεν μπορεί η απάντηση να είναι το ξεπούλημα της υπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.

  • 13 Μαρτίου 2025, 15:23 | Στεφανια

    Παλαιότερα στην Αττική υπήρχαν γραφεία που μπορουσαμε να πάμε δια ζωσης και να βοηθηθούμε. Το ιδιο θελουμε και τωρα. Δεν μπορούμε να πληρωνουμε ολοι λογιστες και δικηγορους. Ανοιχτά γαφεία τύπου ΚΕΠ.

  • 13 Μαρτίου 2025, 15:36 | Ελισάβετ

    Να αφαιρεθεί ο περιορισμός του 12μηνου για την υποβολή νέας αίτησης. Να μπορούμε να κάνουμε αίτηση στον Εξωδικαστικό χωρίς χρονικό περιορισμό από την προηγούμενη.

    Να ενισχύσετε τα ΚΕΥΔ-ΓΕΥΔ πανελλαδικά και όχι μόνο τα Επιμελητήρια και τους Συλλόγους.

  • 13 Μαρτίου 2025, 15:29 | Δημήτρης Τ.

    Επιτέλους αυξάνονται τα κριτήρια για την τεκμαιρόμενη συναίνεση πιστωτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

    Να δώσετε περισσότερη έμφαση στα ΚΕΥΔ-ΓΕΥΔ πανελλαδικά, καθώς έχουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

  • 13 Μαρτίου 2025, 14:58 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    ΑΡΘΡΟ 177. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία δημόσια υπηρεσία, ΕΓΔΙΧ, που προσπαθεί να βοηθήσει τους πολίτες ενάντια στην ασυδοσία των funds Και των τραπεζών. Προσπαθήστε να ενισχύσετε την δωρεάν παροχή συμβουλών και την προστασία των πολιτών, παρά να αποδυναμώνετε το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες, όταν προσπαθείτε να δώσετε τις δουλειές σε ιδιωτικούς φορείς που είναι ανεξέλεγκτοι.

  • 13 Μαρτίου 2025, 14:58 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Θέλουμε να μπορούμε να απευθυνόμαστε ώς πολίτες με επιχειρήσεις σε γραφεία σας άμεσα όπως υπάρχουν τα ΚΕΠ χωρίς να πληρώνουμε ολόκληρες περιουσίες σε λογιστές και δικηγόρους επιτέλους!!Κάποτε, είχαμε εξυπηρετηθεί σε σχετικό γραφείο εξυπηρέτησης του Υπουργείου σας εντός Αττικής αλλα και στην επαρχία σχετικά με οφειλές της επιχείρησής μας, αλλά πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα πλέον. Θέλουμε να μπορουμε να απευθυνόμαστε σε ανθρώπους του Υπουργείου σας. Δεν βρίσκουμε ανταπόκριση απο πουθενά αλλού!

  • 13 Μαρτίου 2025, 14:38 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Στους πολίτες οφείλεται να δίνεται ενημέρωση δωρεάν σχετικά με τα δάνειά τους και τους τρόπους αποπληρωμής τους ειδικά τώρα που υπάρχουν και τα εργαλεία τα οποία διαφημίζεται εδώ και καιρό το Υπουργείο. Τα κέντρα ενημέρωσης Δανειοληπτών προσπαθούν να ενημερώσουν τον πολίτη για τους τρόπους τακτοποίησης των οφειλών τους, γιατί ενημερωμένος πολίτης σημαίνει ΚΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ τόσο για την οικονομία όσο την κοινωνία γενικότερα.

  • 13 Μαρτίου 2025, 14:09 | Δέσποινα Θ.

    Το άρθρο 178 κρίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αύξηση των κριτηρίων για την τεκμαιρόμενη συναίνεση πιστωτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

    Θα πρέπει να προστεθεί σχετικό άρθρο για την αναβάθμιση των ΚΕΥΔ-ΓΕΥΔ σε όλη τη χώρα, καθώς επιτελούν σημαντικό ρόλο στο έργο της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

    Σχετικό δελτίο τύπου του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (https://minfin.gov.gr/kostis-chatzidakis-i-metarrythmisi-odigise-se-yperdiplasiamo-ton-rythmismenon-ofeilon-meso-tou-exodikastikou-michanismou/).

  • 13 Μαρτίου 2025, 14:18 | Μαρία Χαν.

    Αρθρο 177
    Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης και ρύθμισης οφειλών παρέχονται σε φυσικά, νομικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και τους συμβούλους/επαγγελματίες που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν αιτήσεις για λογαριασμό τους, από τα περιφερειακά γραφεία ανά τη χώρα από εξειδικευμένα και κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα της ΕΓΔΙΧ και εντελώς δωρεάν. Αυτό σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμείνει ως έχει και να ενισχυθεί και προβληθεί ακόμη περισσότερο. Τα τυχόν επιμελητήρια θα πρέπει να λειτουργούν επικουρικά (λαμβάνοντας υπόψη και την απουσία υποδομών και κατάλληλα εκπαιδευμένων υπαλλήλων για να αναλάβουν να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες).

  • 13 Μαρτίου 2025, 13:25 | ΕΛΕΝΗ

    Τα γραφεία του Υπουργείου Οικονομικών ως πολίτες μας είχαν βοηθησει σε πολλες περιπτώσεις που αντιμετωπίζαμε με τις τράπεζες και πλεον πληροφορούμαστε οτι δεν μπορουμε να τα επισκεφθουμε.Γιατί?Δεν εχουν όλοι οι πολίτες την δυνατότητα να πληρωνουν λογιστές και δικηγόρους.Θελουμε να μπορουμε ξανά να απευθυνόμαστε στα γραφεία αυτά στην Αττική.

  • 13 Μαρτίου 2025, 13:38 | Πέτρος

    Να προστεθεί τροποποίηση της ΚΥΑ 77697 ΕΞ 2021, σχετικά με την αυτοματοποιημένη πρόταση αναδιάρθρωσης, αλγόριθμο β΄, ώστε να προβλέπεται στην αντιπρόταση των πιστωτών αριθμός δόσεων μεγαλύτερος, από τον αριθμό δόσεων που παρέχουν οι πάγιες ρυθμίσεις της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, 12 ή και 24 στον αριθμό. Δηλαδή κάποιος που απευθύνεται στον εξωδικαστικό, να ξέρει με βεβαιότητα ότι θα λάβει τουλάχιστον μεγαλύτερο αριθμό δόσεων από ότι του παρέχεται απο την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.
    Το ίδιο μπορεί να ισχύσει για όλες τις ΚΥΑ που καθορίζουν τα πλαίσια των Διμερών συμβάσεων καθως και του Υπολογιστικού εργαλείου (αλγόριθμος Α)

  • 13 Μαρτίου 2025, 13:00 | Ευάγγελος

    Επί του άρθρου 177.Θα πρότεινα η παροχή εξιδεικευμένων πληροφοριών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σε θέματα υπερχρέωσης και επιλογής κατάλληλων εργαλείων διαχείρισης, που ήδη υλοποιείται ανά την επικράτεια, από τα κέντρα και γραφεία ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών να αναβαθμισθεί. Η συνέχιση τέτοιου είδους δράσεων καθώς και η ενίσχυση-ανάδειξη του κοινωνικού του ρόλου που διαδραματίζουν θεωρείται επιτακτική διότι οι υπηρεσίες αυτές πρωτίστως απευθύνονται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού και ευάλωτους συμπολίτες μας. Οι τελευταίοι λόγω δυσμενούς οικονομικής κατάστασης δυσκολεύονται και να τηλεφωνήσουν ακόμα σε δικηγόρους-οικονομολόγους ή άλλους ελεύθερους επαγγελματίες της αγοράς.

  • 13 Μαρτίου 2025, 11:55 | Χριστίνα

    Σχετικά με το άρθρο 177, δεν καταλαβαίνω γιατί ένα επιμελητήριο είναι πιο προσβάσιμο και πιο έμπιστο από ένα ΚΕΥΔ που σε εξυπηρετεί μέσω myegdix live όσες φορές επιθυμείς, είτε τηλεφωνικά είτε με τηλεδιάσκεψη. Και ποια η δικλείδα ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα της αίτησης; θα έχουν κωδικούς επιβλέποντα δημοσίου τα επιμελητήρια ή μήπως θα πρέπει να παραχωρεί κανείς πρόσβαση προκειμένου να γίνεται ολιστική αντιμετώπιση του χρέους; Θεωρώ ότι σωστότερο είναι να ενισχυθούν και να διευρυνθούν τα ΚΕΥΔ που ήδη κάνουν εξαιρετική δουλειά (απόδειξη και το πλήθος δελτίων τύπου του υπουργού οικονομίας) και όχι οι κατηγορίες εκείνων που εξυπηρετούν.Άλλωστε, και τα επιμελητήρια πάλι θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν από το υπουργείο. Είμαστε σίγουροι για τη συνεχή επικαιροποίηση των πληροφοριών τους;

    Στο άρθρο 178, δυστυχώς δεν προβλέπεται να κρίνεται με όρια ΑΜΕΑ γονιός που έχει τέκνο ΑΜΕΑ. Θεωρώ ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνοται και αιτούντες που έχουν τέκνα/ σύζυγο ΑΜΕΑ

  • 13 Μαρτίου 2025, 11:35 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΒΛΑΔΙΣΤΡ.

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΟΤΙ ΣΤΑ ΑΡΘΡΟ 183 — ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΦΡΑΣΗ – ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ–ΑΥΤΗ Η ΦΡΑΣΗ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ – 16 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ — Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΕΑΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΜΕ———-

    ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ–ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΡΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΕΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ ΟΨΗ ΣΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΣ

  • 13 Μαρτίου 2025, 10:31 | Παναγιωτης Ανδρικος

    Στο άρθρο 183 που αναφέρεται παραπάνω, είναι απαραίτητη η άμεση αντικατάσταση της φράσης: «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος» με τη φράση: «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό».

    Επιπλέον, πρέπει επειγόντως να τροποποιηθεί το ποσοστό από 25% σε 35%, καθώς έχουμε ήδη υποστεί σημαντική εξαπάτηση και παραμένουμε σε κατάσταση αναμονής εδώ και πολλά χρόνια.

  • 13 Μαρτίου 2025, 10:52 | Χριστινα

    Σχετικά με το άρθρο 177, δεν καταλαβαίνω γιατί ένα επιμελητήριο είναι πιο προσβάσιμο και πιο έμπιστο από ένα ΚΕΥΔ που σε εξυπηρετεί μέσω myegdix live όσες φορές επιθυμείς, είτε τηλεφωνικά είτε με τηλεδιάσκεψη. Και ποια η δικλείδα ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα της αίτησης; θα έχουν κωδικούς επιβλέποντα δημοσίου τα επιμελητήρια ή μήπως θα πρέπει να παραχωρεί κανείς πρόσβαση προκειμένου να γίνεται ολιστική αντιμετώπιση του χρέους; Θεωρώ ότι σωστότερο είναι να ενισχυθούν και να διευρυνθούν τα ΚΕΥΔ που ήδη κάνουν εξαιρετική δουλειά (απόδειξη και το πλήθος δελτίων τύπου του υπουργού οικονομίας) και όχι οι κατηγορίες εκείνων που εξυπηρετούν. Άλλωστε, και τα επιμελητήρια πάλι θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν από το υπουργείο. Είμαστε σίγουροι για τη συνεχή επικαιροποίηση των πληροφοριών τους;

    Στο άρθρο 178, δυστυχώς δεν προβλέπεται να κρίνεται με όρια ΑΜΕΑ γονιός που έχει τέκνο ΑΜΕΑ. Θεωρώ ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνοται και αιτούντες που έχουν τέκνα/ σύζυγο ΑΜΕΑ

  • 13 Μαρτίου 2025, 10:16 | ΕΛΛΗ

    Σχετικά με τα άρθρα 177, 178, προτιμότερο θα είναι να γίνουν παραπάνω ΚΕΥΔ σε όλη την επικράτεια και ειδικά στις μεγάλες πόλεις για να εξυπηρετείτε ο πολίτης καλύτερα. Να αναβαθμιστούν οι χώροι εργασίας τους γιατί γίνεται πραγματικοί δουλειά και μπράβο τους!

  • 13 Μαρτίου 2025, 09:55 | ΜΙΧΑΗΛ

    σχετικά με το άρθρο 177 και αναφορικά με την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών από τα επιμελητήρια έχω να επισημάνω ότι και στα ΚΕΥΔ της χώρας γίνεται άψογη ενημέρωση και υποστήριξη όλων των κατηγοριών οφειλετών με επαγγελματισμό και κατάρτιση…καλό θα ήταν να υπάρχει εξυπηρέτηση απο τα ΚΕΥΔ

  • 13 Μαρτίου 2025, 09:13 | Βαρβαρα

    Αρθρο 177
    Η παροχή «εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβούλου επιχειρήσεων» από Επιμελητήριο ή
    Επαγγελματικό Σύλλογο ή Ινστιτούτο Θεσμικών Κοινωνικών Εταίρων, δεν διασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες αυτές θα είναι και έγκυρες. Αντίθετα, με τα περιφερειακά γραφεία της Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους σε όλη την Ελλάδα (και το myegdix live), η παροχή πληροφοριών προέρχεται και από διασφαλισμένα εκπαιδευμένο προσωπικό του Υπουργείου και φυσικά δωρεάν για όλους. Ως γνωστό, και οι σύμβουλοι στα γραφεία στρέφονται.

    Αρθρο 178
    Πολλή καλή η πρόθεση του διπλασιασμού των ορίων, ωστόσο θεωρώ ακόμα χρησιμότερο να εφαρμόζονται τα όρια ΑΜΕΑ όχι μόνο όταν είναι ο ίδιος ο αιτών, αλλά και στην περίπτωση που υπάρχει ΑΜΕΑ στο νοικοκυριό (σύζυγος, τέκνα κλπ).

  • 13 Μαρτίου 2025, 09:11 | ΔΑΝΟΣ

    Σχετικά με το άρθρο 177, καλή είναι η εξυπηρέτηση απο τα επιμελητήρια όμως η πληροφόρηση και η επίλυση των προβλημάτων από τα ΚΕΥΔ είναι πιο άμεση διότι οι υπάλληλοι διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση εμπειρία.

  • 13 Μαρτίου 2025, 09:18 | Βαρβαρα

    Η παροχή «εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβούλου επιχειρήσεων» από Επιμελητήριο ή
    Επαγγελματικό Σύλλογο ή Ινστιτούτο Θεσμικών Κοινωνικών Εταίρων, δεν διασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες αυτές θα είναι και έγκυρες. Αντίθετα, με τα περιφερειακά γραφεία της Γραμματείας σε όλη την Ελλάδα, η παροχή πληροφοριών προέρχεται και από διασφαλισμένα εκπαιδευμένο προσωπικό και φυσικά δωρεάν. Ως γνωστό, και οι σύμβουλοι στα γραφεία στρέφονται

  • 13 Μαρτίου 2025, 00:41 | Αθηνά Ψυχουδάκη

    Αντί για περαιτέρω αρμοδιότητες στα επιμελητήρια, θα πρέπει να διευρύνετε και να ενισχύσετε τα γραφεία της ΕΓΔΙΧ με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση μας (πολίτες, χαμηλόμισθοι, ΑΜΕΑ, μεγάλης ηλικίας) και ευκολότερη πρόσβαση μας σε αυτά. Υπάρχουν γραφεία στην Αττική και στην περιφερειακά, αλλά δεν επαρκούν.

  • 12 Μαρτίου 2025, 23:24 | Katerina Dimou

    Στο άρθρο 177, ενισχύεται τα Επιμελητήρια δίνοντας εξειδικευμένα αντικείμενα που παραπέμπουν στα γραφεία (ΚΕΥΔ/ΓΕΥΔ) της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
    Πρέπει να ενισχυθεί και να στηριχθεί εμπράκτως ο ρόλος της Γ.Γ., του myegdixlive και των ΚΕΥΔ.
    Υπάρχουν και στην Αττική και στην επαρχία.
    Απαιτείται διεύρυνση των ΚΕΥΔ και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό.

    Στο άρθρο 178, ορθός διπλασιάζονται τα κριτήρια για ΒΕΟ, αλλά το όριο των 300.000€ είναι χαμηλό. Αφήνει εκτός εμπόρους και επιχειρήσεις.

    Επίσης πρέπει να ληφθεί πρόληψη για τους ΑΜΕΑ (67% αναπηρία). Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει μόνο τον αιτούντα ως ΑΜΕΑ και όχι για σύζυγο και εξαρτώμενα τέκνα.

  • 12 Μαρτίου 2025, 20:53 | Μαρίνα Κουτσογιάννη

    Στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία αναγράφεται η φράση: «…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος».
    Δεν συμφωνώ με αυτή την πρόταση και πιστεύω ότι για να αρχίσουμε άμεσα οι καταβολές πρέπει η πρόταση να αναγράφει: «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό».

  • 12 Μαρτίου 2025, 20:24 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    Σχετικά με τα άρθρα 175-184 θα πρέπει να αυξηθούν τα κριτήρια όπως το οικογενειακό εισόδημα, τα περουσιακά κριτήρια και το συνολικό χρέος που με τους ανεξέλεγκτους τόκους το αρχικό κεφάλαιο εκτοξεύεται. Οι τράπεζες αρνούνται τις προτάσεις ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος χωρίς την παραμικρή σκέψη στην αιτία του προβλήματος που είναι η αδυναμία εξυπηρέτησης των υπέρογκων ποσών και πολύ μεγάλων δόσεων η οποία δεν οφείλεται στους ίδιους τους οφειλέτες αλλά στην χρεοκοπία του κράτους και στην επιβολή των καταστροφικών μνημονίων. Πρέπει να προστατευτεί και η μεσαία τάξη ή οποία προσπαθεί να ρυθμίσει τις οφειλές της.

  • 12 Μαρτίου 2025, 12:18 | ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ

    Χρειάζεται να αλλαχθεί το άρθρο 183 και να γίνει η πληρωμή σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό για να μην έχουμε κι άλλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις .

  • 12 Μαρτίου 2025, 11:56 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ

    Στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία αναγράφεται η φράση «…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος».
    Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι ωφελούμενοι να περιμένουν την δημοσίευση του ισολογισμού του 2025 ο οποίος δεν ξέρουμε καν πότε θα δημοσιευτεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν νέες καθυστερήσεις οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τα δύο χρόνια!!
    Γι’ αυτό τον λόγο παρεμβαίνουμε στην διαβούλευση και ζητούμε να διορθωθεί η πρόταση και να γίνει «…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό».

  • 12 Μαρτίου 2025, 11:28 | Παπαδοπούλου Ανδρονίκη

    Παρακαλώ να γίνει αντικατάσταση της φράσης «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος» στο άρθρο 183 και να γίνει «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό». Ευχαριστώ

  • 11 Μαρτίου 2025, 21:18 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία αναγράφεται η φράση: «…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος».
    Δεν συμφωνώ με αυτή την πρόταση και πιστεύω ότι για να αρχίσουμε άμεσα οι καταβολές πρέπει η πρόταση να αναγράφει: «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό».

  • 11 Μαρτίου 2025, 15:06 | ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

    Αξιότιμοι κύριοι. Στο άρθρο αυτό υπάρχει η πρόταση » τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος» .
    Θα πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί το τελευταίο σκέλος της και να γίνει »τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.» Διότι σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί οι ζημιωθεντες να περιμένουμε ακόμη 18 μήνες, αφού ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός του έτους υποβολής, θα πρέπει να είναι του 2025…
    Κύριοι και κυρίες, οι ασφαλισμένοι στην πρώην Ασπίς Πρόνοια, επί 16 χρόνια παίρνουμε με το σταγονόμετρο χρήματα, που δεν αφαιρούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά δίνονται μέσω του μηχανισμού του Εγγυητικού κεφαλαίου ζωής (στον οποίο εισφερουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ΚΑΙ οι πελάτες των ασφαλιστηρίων συμβοαλίων ζωής).
    Είναι μη ηθικό και εντελώς ψυχοφθόρο να χρειαστεί να περιμένουμε ακόμα 18 μήνες για να δούμε την επόμενη δόση στους λογαριασμούς μας! Σε ένα κράτος δικαίου, που θέλει να σέβεται τους πολίτες, είναι ορθό να μας υποβάλλεται σε τέτοιου είδους προβλήματα.
    Επιπλέον , το ποσοστό θα πρέπει να αλλάξει σε 35% τουλάχιστον. !!
    Διότι με βάση το 25% που αναφέρεται στο άρθρο, αντιστοιχούν μικρότερα πόσα σε σχέση με τις προηγούμενες δόσεις.
    Και αλήθεια, γιατι το ΕΚΙΑΖ να κρατά τόσο μεγάλα αποθεμ,ατικά ότνα η ΤτΕ με τις ενέργειες της και τον σαφη καθοριστικό και μη αμφισβητήσιμο ρόλο που έχεια ασκέι τέυτοιου είδους έλεγχο στις ασφαλιστικές που έιναι σχεδόν αδύνατον να επαναληφθέι κάποιο θέμα τύπου ΑΣΠΙΣ ( το 2025 δεν έιναι 2009!!!)
    Είναι μια άριστη ευκαιρία, με την τροπολογία αυτή, να δείξετε σε όλους μας ότι ενδιαφέρεστε επιτέλους πραγματικά για το καλό μας.
    Διότι 16 χρόνια είναι πολλά για να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη αυτή η διαδικασία των αποζημιώσεων .
    Με εκτίμηση,
    Θ.Πετρίδης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ζημιωθέντων απο την Ασπίς.

  • 11 Μαρτίου 2025, 14:37 | ΔΑΒΙΔΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ

    Να αλλάξει το άρθρο 183 και να προκύπτει από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό ώστε να μην υπάρχει άλλη καθυστέρηση.

  • 11 Μαρτίου 2025, 13:07 | ΜΑΝΩΛΗ ΑΓΟΡΙΤΣΑ

    Δώστε επιτέλους μια λύση χωρίς να μας αναγκάζετε να ζητιανεύουμε τα λεφτά μας
    Στο άρθρο 183 αναγράφεται η φράση: «… όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος».
    Θα πρότεινα η φράση αυτή να αντικατασταθεί από την: «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό» διότι πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε και άλλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις μας που βλάπτουν και την αξιοπιστία του κράτους ΔΕΝ νομίζετε ότι 16 χρόνια είναι πάρα πολλά για τις αποζημιώσεις μας.

  • 11 Μαρτίου 2025, 00:17 | Πομάκης Ιωάννης

    Στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία αναγράφεται η φράση «‘’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’».
    Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι ωφελούμενοι να περιμένουν την δημοσίευση του ισολογισμού του 2025 ο οποίος δεν ξέρουμε καν πότε θα δημοσιευτεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν νέες καθυστερήσεις οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τα δύο χρόνια!!

    Γι’ αυτό τον λόγο παρεμβαίνουμε στην διαβούλευση & ζητούμε να διορθωθεί η πρόταση και να γίνει «‘’όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό”».
    —===—===—-

  • 10 Μαρτίου 2025, 20:34 | Ζαφειρία Μανδαλά

    Στο άρθρο 183 αναγράφεται η φράση: «… όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος».
    Θα πρότεινα η φράση αυτή να αντικατασταθεί από την: «όπως προκύπτουν απο τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό» διότι πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε και άλλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις μας που βλάπτουν και την αξιοπιστία του κράτους αλλά και συνολικά του συστήματος ιδιωτικής ασφάλειας. 16 χρόια είναι πάρα πολλά για τις αποζημιώσεις μας που ουσιαστικά έχουμε ξοδέψει σε δικηγόρους και άλλες διαδικασίες.

  • 10 Μαρτίου 2025, 19:47 | ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

    Να αλλάξει το άρθρο 183 και να γίνει με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.

  • 10 Μαρτίου 2025, 18:35 | διονυσης καρβελας

    Να αλλάξει το άρθρο 183 και να προκύπτει απο τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό .