ΜΕΡΟΣ Ι΄ ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (άρθρα 201-218)

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΡΟΥΣ Ι΄

Άρθρο 201
Σκοπός Μέρους Ι΄
Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι η αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Άρθρο 202
Αντικείμενο Μέρους Ι΄
Αντικείμενο του παρόντος Μέρους είναι:
α) η ρύθμιση ζητημάτων λειτουργίας Ανωνύμων Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών,
β) η ρύθμιση ζητημάτων κατάταξης απαιτήσεων στην ειδική εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων,
γ) η ρύθμιση ζητήματος συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού,
δ) η πρόβλεψη της συμμετοχής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ερευνητικά ή άλλα προγράμματα,
ε) η τροποποίηση της ρύθμισης για την τήρηση των διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης σε λογαριασμούς πιστωτικών ιδρυμάτων εκτός Συστήματος Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου,
στ) η τροποποίηση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων,
ζ) η τροποποίηση της ρύθμισης για την επιβολή ψηφιακού τέλους συναλλαγής σε συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις και συλλόγους,
η) η πρόβλεψη της δυνατότητας κοινοποίησης των πράξεων που προβλέπονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190) με ψηφιακά μέσα,
θ) η παράταση της προθεσμίας υπαγωγής των κατασκευαστών οικοδομών προς πώληση σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων αντί για φόρο προστιθέμενης αξίας,
ι) η παραχώρηση των αποχαρακτηρισμένων εκτάσεων από τη Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ηρακλείου προς τον Δήμο Ηρακλείου,
ια) η ρύθμιση ζητημάτων της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.» και των θυγατρικών της και
ιβ) η πρόβλεψη υποχρέωσης των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών κατά την εγγραφή δικαιούχου πληρωμής σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Άρθρο 203
Συναλλαγές με επιλέξιμους αντισυμβαλλομένους – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 30 ν. 4514/2018 (παρ. 9 άρθρου 1 Οδηγίας 2021/338)
1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4514/2018 (Α΄ 14), περί συναλλαγών με επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους, μετά από τις λέξεις «και την παρ. 1 του άρθρου 28» προστίθενται οι λέξεις «όσον αφορά τις συναλλαγές αυτές ή οποιαδήποτε παρεπόμενη υπηρεσία που σχετίζεται άμεσα με αυτές τις συναλλαγές» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Οι Α.Ε.Π.Ε.Υ. που έχουν λάβει άδεια να εκτελούν εντολές για λογαριασμό πελατών και/ή να διενεργούν συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό ή να λαμβάνουν και να διαβιβάζουν εντολές, έχουν τη δυνατότητα να διακανονίζουν ή να διενεργούν συναλλαγές με επιλέξιμους αντισυμβαλλομένους χωρίς να υποχρεούνται να συμμορφωθούν με το άρθρο 24, εξαιρουμένης της παρ. 5α, το άρθρο 25, το άρθρο 27 και την παρ. 1 του άρθρου 28 όσον αφορά τις συναλλαγές αυτές ή οποιαδήποτε παρεπόμενη υπηρεσία που σχετίζεται άμεσα με τις συναλλαγές αυτές.
Στις συναλλαγές τους με τους επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους οι Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενεργούν με εντιμότητα, αμεροληψία και επαγγελματισμό και επικοινωνούν με τρόπο που είναι ορθός, σαφής και μη παραπλανητικός, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του επιλέξιμου αντισυμβαλλομένου και της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.».

Άρθρο 204
Κατάταξη των απαιτήσεων στην ειδική εκκαθάριση – Τροποποίηση περ. θ) και ι) παρ. 1 άρθρου 145Α ν. 4261/2014
Στην παρ. 1 του άρθρου 145Α του ν. 4261/2014 (Α΄ 107), περί κατάταξης των απαιτήσεων στην ειδική εκκαθάριση, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. θ): αα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «καθώς επίσης απαιτήσεις τέτοιων θυγατρικών του πιστωτικού ιδρύματος, όταν αυτές οι απαιτήσεις απορρέουν από σύμβαση δανείου ή κατάθεσης με το πιστωτικό ίδρυμα, διά της οποίας συμβάσεως δανείζεται ή κατατίθεται στο πιστωτικό ίδρυμα το προϊόν της έκδοσης χρεωστικών μέσων από αυτές τις θυγατρικές» διαγράφονται, αβ) το δεύτερο εδάφιο καταργείται, β) στην υποπερ. (γγ) της περ. ι) τα εδάφια δεύτερο και τρίτο καταργούνται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Κατά την ειδική εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων και με την επιφύλαξη της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, οι κατωτέρω απαιτήσεις κατατάσσονται κατά την ακόλουθη σειρά:
(α) Απαιτήσεις της παρ. 3 του άρθρου 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (KΠολΔ).
(β) Απαιτήσεις του Δημοσίου σε περίπτωση εφαρμογής των εσωτερικών άρθρων 57 ή 58 του άρθρου 2 του v. 4335/2015.
(γ) Απαιτήσεις από εγγυημένες καταθέσεις ή απαιτήσεις του ΤΕΚΕ, το οποίο υποκαθίσταται στα δικαιώματα και υποχρεώσεις των καταθετών, στους οποίους καταβάλλει αποζημίωση, κατά το μέτρο αυτής της αποζημίωσης ή απαιτήσεις του ΤΕΚΕ λόγω της χρήσης του Σκέλους Κάλυψης Καταθέσεων (ΣΚΚ) στο πλαίσιο της εξυγίανσης κατά το εσωτερικό άρθρο 104 του άρθρου 2 του v. 4335/2015.
(δ) Απαιτήσεις του Δημοσίου από κάθε αιτία, με τις προσαυξήσεις κάθε φύσης και τους τόκους που επιβαρύνουν τις απαιτήσεις αυτές.
(ε) Οι ακόλουθες απαιτήσεις:
αα) Απαιτήσεις του Ταμείου Εξυγίανσης, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 98 σε περίπτωση χρηματοδότησης με σκοπό την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ταμείου Εξυγίανσης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 95 του άρθρου 2 του v. 4335/2015.
ββ) Απαιτήσεις από επιλέξιμες καταθέσεις φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κατά το τμήμα που υπερβαίνουν το όριο κάλυψης κατά το άρθρο 9 του v. 4370/2016 (Α’ 37), όπως και από καταθέσεις φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα ήταν επιλέξιμες αν δεν είχαν γίνει μέσω υποκαταστημάτων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στην Ένωση.
(στ) Απαιτήσεις από καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες με την έννοια των άρθρων 12 και 13 του v. 4370/2016 ή απαιτήσεις του ΤΕΚΕ, το οποίο υποκαθίσταται στα δικαιώματα και υποχρεώσεις των πελατών επενδυτών, στους οποίους καταβάλλει αποζημίωση, κατά το μέτρο αυτής της αποζημίωσης.
(ζ) Απαιτήσεις από επιλέξιμες καταθέσεις κατά το τμήμα που υπερβαίνουν το όριο κάλυψης κατά το άρθρο 9 του v. 4370/2016 και δεν εμπίπτουν στην περ. ε’ ανωτέρω.
(η) Απαιτήσεις από καταθέσεις που εμπίπτουν στην εξαίρεση από την καταβολή αποζημιώσεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του v. 4370/2016, στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνονται οι καταθέσεις που εμπίπτουν στην περ. γ’ της διάταξης αυτής.
(θ) Με την επιφύλαξη των απαιτήσεων που εμπίπτουν στις υπό (ι) έως και (ια) κατωτέρω περιπτώσεις, λοιπές απαιτήσεις, που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις ούτε είναι τελευταίας σειράς κατά την αντίστοιχη σύμβαση, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, απαιτήσεις από δάνεια και άλλες πιστωτικές συμβάσεις, από συμβάσεις προμήθειας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών ή από παράγωγα, απαιτήσεις που πηγάζουν από χρεωστικά μέσα έκδοσης του πιστωτικού ιδρύματος, απαιτήσεις από εγγυήσεις που έχουν δοθεί από το πιστωτικό ίδρυμα για χρεωστικά μέσα έκδοσης θυγατρικών του με την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 32 του v. 4308/2014, ανεξάρτητα αν αυτές εδρεύουν στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή.
(ι) οι απαιτήσεις που πηγάζουν από χρεωστικά μέσα έκδοσης του πιστωτικού ιδρύματος, που πληρούν τις ακόλουθες υπό (αα), (ββ) και (γγ) προϋποθέσεις, ήτοι
(αα) η αρχική συμβατική διάρκειά τους είναι τουλάχιστον ένα (1) έτος,
(ββ) δεν περιέχουν ενσωματωμένα παράγωγα και δεν είναι παράγωγα, τα δε χρεωστικά μέσα δεν θεωρούνται ότι περιέχουν ενσωματωμένα παράγωγα μόνο επειδή έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο που βασίζεται σε ευρέως χρησιμοποιούμενο επιτόκιο αναφοράς ή επειδή είναι εκφρασμένα σε αλλοδαπό νόμισμα εφόσον το κεφάλαιο, η αποπληρωμή και οι τόκοι είναι στο ίδιο νόμισμα και
(γγ) τα σχετικά συμβατικά έγγραφα και, κατά περίπτωση, το ενημερωτικό δελτίο που σχετίζονται με την έκδοση και διάθεσή τους αναφέρουν ρητά την κατάταξή τους στην τάξη της παρούσας περ. (ι).
(ια) οι απαιτήσεις που πηγάζουν από χρεωστικά μέσα μειωμένης κατάταξης ή μέσα της κατηγορίας 2 ή υβριδικούς τίτλους ή πρόσθετα μέσα της κατηγορίας 1 ή προνομιούχες μετοχές ή κοινές μετοχές, μέσα κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 έκδοσης του πιστωτικού ιδρύματος, τηρουμένης της διαφοροποίησης στην κατάταξη μεταξύ των κατηγοριών απαιτήσεων που εμπίπτουν στην παρούσα περίπτωση. Στην παρούσα περίπτωση εμπίπτουν και απαιτήσεις που απορρέουν από εγγυήσεις που έχουν δοθεί από το πιστωτικό ίδρυμα για χρεωστικά μέσα μειωμένης κατάταξης ή υβριδικούς τίτλους ή άλλους τίτλους των ως άνω υπό (ια) κατηγοριών έκδοσης θυγατρικών του κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 32 του v. 4308/2014, ανεξάρτητα αν αυτές εδρεύουν στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, όταν αυτές οι απαιτήσεις απορρέουν από σύμβαση δανείου ή κατάθεσης με το πιστωτικό ίδρυμα, δια της οποίας συμβάσεως δανείζεται ή κατατίθεται στο πιστωτικό ίδρυμα το προϊόν της έκδοσης τέτοιων χρεωστικών μέσων ή υβριδικών τίτλων ή άλλων τίτλων των ως άνω υπό (ια) κατηγοριών από αυτές τις θυγατρικές. Σε περίπτωση κατάθεσης τέτοιας θυγατρικής στο πιστωτικό ίδρυμα, το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται στο τμήμα της κατάθεσης που δεν εμπίπτει στην περ. (γ) της παρούσας παραγράφου.
Οι απαιτήσεις αα’ και ββ’ της περ. ε’ ικανοποιούνται συμμέτρως. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 975 ως 978 του ΚΠολΔ.».

Άρθρο 205
Συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού
μισθού
Η προσωπική διαφορά των υπαλλήλων, για τους οποίους έχουν εφαρμογή οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 20 του ν. 5045/2023 (Α΄ 136), συμψηφίζεται με οποιαδήποτε αύξηση του βασικού μισθού με την επιφύλαξη της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 5163/2024 (Α’ 199). Το ποσό της προσωπικής διαφοράς που συμψηφίζεται, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, ισούται με το μικρότερο μεταξύ του πενήντα τοις εκατό (50%) της προκαλούμενης αύξησης του βασικού μισθού και του ποσού της προσωπικής διαφοράς που υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ. Αν η προσωπική διαφορά δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ, δεν επέρχεται συμψηφισμός της με την αύξηση του βασικού μισθού.

Άρθρο 206
Συμμετοχή Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ερευνητικά ή άλλα προγράμματα
1. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών μπορεί να μετέχει σε εθνικά, ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά ή άλλα προγράμματα, με την επιφύλαξη του θεσμικού πλαισίου που ισχύει για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
2. Για τη συμμετοχή του προσωπικού της Αρχής σε συλλογικά όργανα που συγκροτούνται στο πλαίσιο υλοποίησης έργων χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία ή από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εφαρμόζονται αναλόγως οι παρ. 2, 3 και 5 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί αμοιβών συλλογικών οργάνων, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τις ως άνω πηγές χρηματοδότησης και δεν προκαλούν επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
3. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις καταλαμβάνουν και τα προγράμματα, στα οποία συμμετέχει ήδη το προσωπικό της Αρχής, μετά από προηγούμενη απόφαση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Άρθρο 207
Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου – Τροποποίηση παρ. 14 άρθρου 69Α ν. 4270/2014
Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 14 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), περί Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) μετά από τις λέξεις «των διαθεσίμων» προστίθενται οι λέξεις «του Φορέα», β) οι λέξεις «της παρ. 13» αντικαθίστανται από τις λέξεις «της περ. γ) της παρ. 13», και η παρ. 14 διαμορφώνεται ως εξής:
«14. Το μέγιστο όριο της ρευστότητας που οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης επιτρέπεται να διατηρούν εκτός του Σ.Λ.Θ., ισούται με τις καθαρές ταμειακές τους ανάγκες για το επόμενο δεκαπενθήμερο, οι οποίες εξυπηρετούνται μέσω των λογαριασμών που τηρούν οι φορείς σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του Σ.Λ.Θ. Το όριο αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει σε συστηματική βάση το πέντε τοις εκατό (5%) του συνόλου των διαθεσίμων του Φορέα, με την επιφύλαξη της περ. γ) της παρ. 13. Κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης του Φορέα και της σύμφωνης γνώμης της εποπτεύουσας Γ.Δ.Ο.Υ. και του Γ.Λ.Κ., δύναται το ανωτέρω ποσοστό να διαμορφώνεται αναλόγως.
Τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, πέραν του ανωτέρω μεγίστου ορίου, ορίζονται ως πλεονάζοντα και μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τις παρ. 10 και 11.
Εναλλακτικά, το μέγιστο όριο ρευστότητας εκτός του Σ.Λ.Θ. μπορεί να ισούται με ένα σταθερό ποσό, κατόπιν πρότασης του Φορέα και σύμφωνης γνώμης της εποπτεύουσας Γ.Δ.Ο.Υ. και του Γ.Λ.Κ. Με την απόφαση της παρ. 18 δύναται να καθορίζονται συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες εφαρμόζεται ο κάθε τρόπος προσδιορισμού του μέγιστου ορίου ρευστότητας. Η τήρηση του μεγίστου ορίου ρευστότητας δύναται να διασφαλίζεται μέσω της λειτουργίας συστήματος αυτόματης μεταφοράς ποσών, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 22.
Το ακριβές ύψος των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων και το μέγιστο ύψος της ρευστότητας, που οι φορείς διατηρούν σε πιστωτικά ιδρύματα, προκύπτουν μέσω του ταμειακού προγραμματισμού που διενεργούν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης βάσει των σχετικών οδηγιών του Γ.Λ.Κ., καθώς και μέσω της παρακολούθησης των λογαριασμών σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 15.
Ο ταμειακός προγραμματισμός των φορέων υποβάλλεται προς έγκριση στην εποπτεύουσα Γ.Δ.Ο.Υ. και εν συνεχεία αποστέλλεται στο Γ.Λ.Κ. Η υποχρέωση κατάρτισης και αποστολής ταμειακού προγραμματισμού εκκινεί από την έκδοση της υπουργικής απόφασης της παρ. 18.».

Άρθρο 208
Τροποποίηση δήλωσης στοιχείων ακινήτων – Προσθήκη περ. στ) στην παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4223/2013
Στην παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4223/2013 (Α΄ 287), περί προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και χρόνου υποβολής δήλωσης, προστίθεται περ. στ) ως εξής:
«στ) Ειδικά για τα έτη 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019 και κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί παραγραφής, όσοι απαλλάσσονται από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. βάσει της παρ. 1 του άρθρου 3 μπορούν να υποβάλουν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2025 τροποποιητική δήλωση του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Α΄ 312), περί δηλώσεων στοιχείων ακινήτων, για ακίνητα για τα οποία δεν δηλώθηκε η ιδιοχρησιμοποίησή τους. Ποσά που έχουν βεβαιωθεί διαγράφονται.».

Άρθρο 209
Ψηφιακό τέλος συναλλαγής σε συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις και συλλόγους – Τροποποίηση τίτλου και παρ. 1 άρθρου 19 Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων
Στο άρθρο 19 του Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων (ν. 5177/2025, Α’ 21), περί συνδρομών που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο και στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 οι λέξεις «, συλλόγους και σωματεία» αντικαθίστανται από τις λέξεις «και συλλόγους», β) η περ. α) καταργείται, γ) στην περ. β), οι λέξεις «σε κάθε άλλη περίπτωση» διαγράφονται, και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, το άρθρο 19 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 19
Συνδρομές καταβαλλόμενες σε επιμελητήρια, ενώσεις και συλλόγους
1. Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε χρηματικά ποσά ή συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις και συλλόγους, από τα μέλη αυτών για τη συμμετοχή τους, χωρίς να αντιστοιχούν σε ιδιαίτερη αντιπαροχή εκ μέρους του λήπτη της συνδρομής. Το ποσό του οφειλόμενου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου χρηματικού ποσού ή της συνδρομής με την εφαρμογή συντελεστή:
α) Καταργείται.
β) Δύο κόμμα σαράντα τοις εκατό (2,40%).
2. Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, υπόχρεος για την υποβολή δήλωσης και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο λήπτης της συνδρομής.».

Άρθρο 210
Κοινοποιήσεις πράξεων που προβλέπονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με ψηφιακά μέσα – Tροποποίηση παρ. 1 και 2, κατάργηση παρ. 3 άρθρου 76 Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων
Στο άρθρο 76 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190), περί κοινοποιήσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 2 μετά από τη λέξη «κοινοποιήσεις» προστίθενται οι λέξεις «του πρώτου εδαφίου της παρ. 1», γ) η παρ. 3 καταργείται, και το άρθρο 76 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 76
Κοινοποιήσεις
1. Οι κοινοποιήσεις που προβλέπονται στον παρόντα Κώδικα διενεργούνται από δικαστικό επιμελητή ή υπάλληλο της ΑΑΔΕ ή άλλο υπάλληλο του Δημοσίου ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με τον Κ.Πολ.Δ., χωρίς να απαιτείται ειδική έγγραφη παραγγελία του Διοικητή ή άλλου εξουσιοδοτημένου οργάνου της ΑΑΔΕ. Οι κοινοποιήσεις του παρόντος Κώδικα μπορεί να διενεργούνται και με ψηφιακά μέσα κατά το άρθρο 5 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α΄ 58).
2. Οι κοινοποιήσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 σε πρόσωπα άγνωστης διαμονής και όσους διαμένουν στο εξωτερικό γίνονται στον τυχόν διορισμένο, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κ.Πολ.Δ., αντίκλητό τους. Σε κάθε περίπτωση οι κοινοποιήσεις μπορεί να γίνονται στον σύζυγο, σε έναν από τους γονείς ή τους αδελφούς ή άλλους εξ αίματος συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού εκ πλαγίου εκείνου στον οποίο αφορά η κοινοποίηση, εφόσον έχουν ηλικία όχι μικρότερη των δεκαεπτά (17) ετών. Εάν τα πρόσωπα των προηγούμενων εδαφίων αρνούνται να παραλάβουν το κοινοποιούμενο έγγραφο ή δεν ευρίσκονται, γίνεται θυροκόλληση. Εάν δεν υπάρχει συγγενής του δεύτερου εδαφίου, η κοινοποίηση γίνεται στον δήμαρχο ή τον πρόεδρο συμβουλίου δημοτικής κοινότητας ή τον πρόεδρο δημοτικής κοινότητας της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής εκείνου τον οποίο αφορά η κοινοποίηση, οι οποίοι οφείλουν να τοιχοκολλούν το κοινοποιούμενο έγγραφο στο πλέον εμφανές μέρος και να αποστέλλουν βεβαίωση για τη τοιχοκόλληση στο όργανο που παρήγγειλε την κοινοποίηση. Η κοινοποίηση σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι συντελέστηκε από την παραλαβή του κοινοποιούμενου εγγράφου από τα παραπάνω πρόσωπα.
3. Καταργείται.».

Άρθρο 211
Παράταση αναστολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε ακίνητα η παράδοση των οποίων έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων
Η προθεσμία που προβλέπεται στην περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 37 του ν. 5131/2024 (Α’ 128), περί αναστολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε ακίνητα η παράδοση των οποίων έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, παρατείνεται για διάστημα έξι (6) μηνών από τη λήξη της ακόμη και αν δεν έχει ασκηθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, το δικαίωμα που προβλεπόταν στην παρ. 4α του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2020, Α’ 248) ως ίσχυε.

Άρθρο 212
Τέλος καθαριότητας και φωτισμού σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 222 ν. 4555/2018
1. Στην παρ. 2 του άρθρου 222 του ν. 4555/2018 (Α΄ 133) το δεύτερο εδάφιο διαγράφεται και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητο, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και το οποίο, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, δεν χρησιμοποιούνταν κατά το διάστημα αναφοράς, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται.».
2. Σε περίπτωση προηγούμενης υπαγωγής της καταβολής των τελών του παρόντος σε ρύθμιση οφειλών, το ανεξόφλητο υπόλοιπο της ρυθμισμένης οφειλής, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαγράφεται με αίτηση του οφειλέτη προς τον οικείο Δήμο.

Άρθρο 213
Παραχώρηση των αποχαρακτηρισμένων εκτάσεων από την Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ηρακλείου προς τον Δήμο Ηρακλείου
Παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα από το Ελληνικό Δημόσιο στον Δήμο Ηρακλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης για λόγους δημόσιας ωφέλειας η χρήση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση των εκτάσεων που έχουν αποχαρακτηρισθεί και δεν περιλαμβάνονται στη χερσαία ζώνη του Λιμένα Ηρακλείου με την υπ’ αρ. 1537/2022 απόφαση της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, «Έγκριση της υπ’ αρ. 11/19-11-2021 απόφασης του 20ου Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.» περί τροποποίησης και επανακαθορισμού της ΧΖΛ και ΘΖΛ Ηρακλείου» (Δ΄ 547).».

Άρθρο 214
Ρύθμιση ζητημάτων Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. και θυγατρικών της – Προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 3 ν. 4972/2022
Στο άρθρο 3 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), περί πεδίου εφαρμογής, προστίθεται παρ. 3Α, και το άρθρο 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3Α. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.» και οι θυγατρικές της είναι εταιρείες εκτός του δημοσίου τομέα, όπως ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), οργανώνονται και λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και για αυτές δεν ισχύει η νομοθεσία για τον δημόσιο τομέα.»».

Άρθρο 215
Υποχρέωση παρόχων υπηρεσιών πληρωμών κατά την εγγραφή δικαιούχου πληρωμής σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό
Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών του ν. 4537/2018 (A΄ 84), κατά την εγγραφή δικαιούχου πληρωμής της περ. γ΄ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240) σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, επιβεβαιώνουν αν ο λογαριασμός που δηλώνεται στην υπηρεσία άμεσης πληρωμής περιλαμβάνεται στους επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί από τον δικαιούχο πληρωμής σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 119899/13.12.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης «Ρυθμίσεις για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα και άλλα μέσα πληρωμών – Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 45231/20-04-2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών «Ρύθμιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016, (Α’ 240)» (Β΄ 7115).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ-ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ-ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Ι’

Άρθρο 216
Εξουσιοδοτική διάταξη Μέρους Ι΄
Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύνανται να ρυθμίζονται πρόσθετες υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α΄ 84) στο πλαίσιο της εγγραφής δικαιούχου πληρωμής της περ. γ΄ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240) σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, να εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες και να ορίζονται τεχνικά και λεπτομερειακά θέματα για την εφαρμογή του άρθρου 201 του παρόντος, περί υποχρέωσης των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών κατά την εγγραφή δικαιούχου πληρωμής σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Άρθρο 217
Μεταβατικές διατάξεις Μέρους Ι΄
1. Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιουνίου 2024 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.
2. Δεν καταβάλλεται οποιασδήποτε μορφής αμοιβή ή αποζημίωση για τη συμμετοχή του προσωπικού της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σε συνεδριάσεις ή άλλες εργασίες των συλλογικών οργάνων της παρ. 2 του άρθρου 206, περί συμμετοχής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ερευνητικά ή άλλα προγράμματα, που έγιναν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Άρθρο 218
Καταργούμενες διατάξεις Μέρους Ι’
Καταργούνται:
α) Κάθε γενική ή ειδική διάταξη, κατά το μέρος που αντίκειται στο άρθρο 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, ή ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο θέματα που διέπονται από αυτό.
β) Η περ. β) της παρ. 13 του εσωτερικού άρθρου 69Α του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) του άρθρου 194, περί Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου.
γ) Τα εδάφια τρίτο και τέταρτο της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 52 του Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων (ν. 5177/2025, Α’ 21), περί τέλους παραμονής και πλόων (Τ.Π.Π.) πλοίων αναψυχής και μικρών σκαφών.

  • 12 Μαρτίου 2025, 22:11 | ΕΛΕΝΗ ΜΠΡΙΝΙΑ

    Με τη διάταξη του άρθρου 205 δημιουργείται μία κατάφωρη αδικία μεταξύ των υπαλλήλων του Υπουργείου , διότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους νεοδιορισθέντες και μεταταγμένους υπαλλήλους από την 1.4.2023.

  • 12 Μαρτίου 2025, 21:05 | Jenny

    Το άρθρο 205 δυστυχώς επιλεκτικά μόνο επιχειρεί να άρει την μισθολογική ανισότητα, αφού δεν κάνει καμία μνεία στους νεοδιορισθεντες υπαλλήλους του ΥΠΕΘΟΟ.Χρηζει επανεξέτασης άμεσα.

  • 12 Μαρτίου 2025, 20:00 | ΓΤ

    Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»

  • 12 Μαρτίου 2025, 20:47 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»

  • 12 Μαρτίου 2025, 19:40 | Γ.Β.

    Προς άρση σοβαρών ερμηνευτικών και πρακτικών δυσχερειών να καταργηθεί ολωσδιόλου με το άρθρο 209 ολόκληρο το άρθρο 19 του Νόμου 5177/2025

  • 12 Μαρτίου 2025, 19:21 | Μάνος

    Εφόσον το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκει την αποκατάσταση μισθολογικών αδικιών, θεωρούμε απαραίτητο να ληφθούν υπόψη και οι εργαζόμενοι που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στην ΕΛΣΤΑΤ μετά την 01/04/2023. Η συγκεκριμένη στρέβλωση έχει ως αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός εργαζομένων να βρίσκεται σε μειονεκτική μισθολογική θέση, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν τα ίδια προσόντα και εκτελούν τα ίδια καθήκοντα με συναδέλφους τους στο ίδιο τμήμα. Η διαφοροποίηση αυτή βασίζεται αποκλειστικά στο χρονικό σημείο διορισμού, γεγονός που είναι άδικο και δημιουργεί σοβαρές ανισότητες στο εργασιακό περιβάλλον.

    Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβλεφθεί στο παρόν νομοσχέδιο η άμεση επέκταση της προσωπικής διαφοράς σε όλους όσους δεν την λαμβάνουν τόσο για την ΕΛΣΤΑΤ όσο και για όποια άλλη υπηρεσία συμβαίνει το ίδιο.

  • 12 Μαρτίου 2025, 19:59 | Panayiotis GGRS

    Άρθρο 205: Η επέκταση και εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς σε υπαλλήλους που προσλήφθηκασν ή μετατάχθηκαν από 1/4/2023 και μετά είναι αναγκαία για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και της μείωσης του μακροπρόθεσμου κόστους στο δημόσιο τομέα. Ας ληφθεί υπόψη και το διοικητικό κόστος των ρυθμίσεων της προσωπικής διαφοράς ανά χρονικά διαστήματα για μερίδες υπαλλήλων και όχι στο σύνολό τους. Δηλαδή σε αυτή την περίπτωση το κόστος για κράτος είναι μικρότερο από το να τους συμπεριλαμβάνει όλους μια και καλή σε ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο;
    Η παρούσα κατάσταση είναι αντιοικονομική, αντιεργατική και ενάντια σε κάθε επιχειρησιακό και λειτουργικό σχεδιασμό. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κανονικότητα να υπάρχουν υπάλληλοι που επειδή πρόλαβαν την συγκεκριμένη ημερομηνία να λαμβάνουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη ακόμη κι αν έχουν λιγότερα προσόντα από αυτούς που ανέλαβαν υπηρεσία μεταγενέστερα.

  • 12 Μαρτίου 2025, 18:15 | Νικος

    Επέκταση προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους για να ρυθμιστούν οι μισθολογικές ανισότητες με μισθούς αναφοράς του 2012 σε κάθε ειδικότητα.να λαμβάνετε υπόψη η συνολική προϋπηρεσία καί η μισθολογική διαφορά να είναι μόνο για τίς τριετίες πού έχει ο καθένας.π.χ υπάλληλος πού έχει προσληφθεί το 2010 καί έχει μισθό 1.700 ένας που έχει προσληφθεί το 2018 πρέπει να παίρνει 2 λιγότερες τριετίες δηλαδή 1.600€ μόνο έτσι θα διορθωθούν οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ίδιων προσόντων.και όχι μόνο για ένα συγκεκριμένο υπουργείο.

  • 12 Μαρτίου 2025, 17:44 | Δ

    Για λογους συνταγματικης ισοτητας καλο θα ηταν αυτη η μισθολογικη αυξηση να δωθει και στους νεοτερους υπαλληλους του Υπουργειου

  • 12 Μαρτίου 2025, 17:19 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κ

    Άρθρο 205: Προτείνεται να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη ή ίση των 300 ευρώ, λόγω μειώσεων αυτής, ορίζοντας στο άρθρο ως ελάχιστη προσωπική διαφορά το ποσό των 300 ευρώ.
    Επίσης, για υπαλλήλους που διορίστηκαν, μετατάχθηκαν ή μετακινήθηκαν από 1.4.2023 και εντεύθεν, προτείνεται να προστεθεί διάταξη, ώστε να λαμβάνουν στον φορέα υποδοχής τους την π.δ. της εκπαιδευτικής κατηγορίας και του μισθολογικού κλιμακίου βάσει των οποίων διορίζονται, μετατάσσονται ή μεταφέρονται.

    Άρθρο 217: Να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) αποκαθίστανται στην π.δ. και καταβάλλονται αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στο άρθρο 205, με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»

  • 12 Μαρτίου 2025, 17:59 | Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε)

    Επί του άρθρου 206:
    «Η προβλεπόμενη ρύθμιση σχετικά με την συμμετοχή της ΑΔΑΕ σε εθνικά, ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά ή άλλα προγράμματα δεν προσφέρει στην Αρχή την αναγκαία για την συμμετοχή της δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα,
    η προτεινόμενη ρύθμιση δεν επιλύει το ζήτημα συμμετοχής και διαχείρισης σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα Άμεσης Διαχείρισης (Direct Management), που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι άμεσα υπεύθυνη για όλα τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος. Για τα έργα της κατηγορίας Άμεσης Χρηματοδότησης η χρηματοδότηση των έργων πραγματοποιείται μέσω της απευθείας μεταφοράς των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό του έργου στον συντονιστή του έργου σύμφωνα με το προβλεπόμενα στην σύμβαση επιδότησης (Grant Agreement) μεταξύ της Ε.Ε και του συντονιστή του έργου. Ο συντονιστής είναι υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση των εταίρων του έργου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση επιδότησης και τα παραρτήματα που συνοδεύουν αυτή και περιγράφουν αναλυτικά τη συνεισφορά του κάθε εταίρου. Για τη οικονομική διαχείριση του έργου από κάθε εταίρο απαιτείται η τήρηση τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος για φορείς της κεντρικής κυβέρνησης τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας (σελίδα 49, Οικονομική Διαχείριση του έργου, https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2023/04/BOOK-EU-PROGRAMMES-2021-2027-final-20230407.pdf). Η διαχείριση των έργων αυτής της κατηγορίας γίνεται μέσα από το portal της ΕΕ EU Funding & Tenders Portal (https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/home).
    Σημειώνεται ότι η ΑΔΑΕ συμμετέχει ήδη από 1-1-2024 σε ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό έργο στο πλαίσιο του προγράμματος Digital Europe Programme (DEP), το οποίο υποστηρίζει τις δράσεις του οργανισμού Ευρωπαϊκό Κέντρο και Δίκτυο ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας (European Cybersecurity Competence Center) και η προς διαβούλευση δεν παρέχει τη δυνατότητα αμοιβής του προσωπικού που έχει ήδη απασχοληθεί στο έργο.
    Κατά συνέπεια, το άρθρο 206 του σχεδίου νόμου προτείνεται να διαμορφωθεί ως ακολούθως:
    Προτεινόμενη Διάταξη:
    α.Η ΑΔΑΕ μπορεί να μετέχει σε εθνικά, ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά ή άλλα προγράμματα. Η Αρχή μπορεί να ανοίγει απλούς τραπεζικούς λογαριασμούς υπό την ομάδα λογαριασμών 260 – Ταμειακή Διαχείριση στην Τράπεζα της Ελλάδος, στους οποίους θα μεταφέρονται οι πιστώσεις από τα προγράμματα και έχει πλήρη αυτοτέλεια στη διαχείριση των λογαριασμών αυτών. Για την οικονομική διαχείριση των παραπάνω λογαριασμών ισχύει η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 2 του v. 3051/2003 (Α’ 220).
    β.Το προσωπικό της ΑΔΑΕ που συμμετέχει στην υλοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών ή συγχρηματοδοτούμενων ερευνητικών ή άλλων προγραμμάτων δύναται να απασχολείται εντός ή/και εκτός ωραρίου σύμφωνα με Απόφαση του οικείου οργάνου Διοίκησης.
    γ.Οι αμοιβές του προσωπικού της Αρχής που συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά ή άλλα προγράμματα ακολουθούν τους ισχύοντες κανόνες που εφαρμόζονται σε κάθε πρόγραμμα.
    δ.Για το ευρωπαϊκό ερευνητικό προγράμματα που ήδη συμμετέχει η Αρχή στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» (DIGITAL EUROPE PROGRAMME) , οι ανωτέρω διατάξεις έχουν ισχύ από 1.1.2024.»

  • 12 Μαρτίου 2025, 16:45 | Μ. Παππά

    Στο σχέδιο νόμου και στο άρθρο 205 δεν γίνεται καμία αναφορά για τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μέσω της κινητικότητας μετά την 31-3-23. Αποτελούν υπαλλήλους αυξημένων προσόντων οι οποίοι επιλέχθηκαν ακριβώς για αυτό. Προκειμένου να παραμείνουν αλλά και να εργάζονται υπό συνθήκες ισονομίας το άρθρο 205 πρέπει να τροποποιηθεί.

  • 12 Μαρτίου 2025, 16:54 | Τσακτσίρας Κωνσταντίνος

    Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην προσωπική διαφορά και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»

  • 12 Μαρτίου 2025, 15:13 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    α) Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
    β) Επίσης στο νομοσχέδιο θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη ή ίση των 300 ευρώ, λόγω μειώσεων αυτής, ορίζοντας στο άρθρο 205 ως ελάχιστη προσωπική διαφορά το ποσό των 300 ευρώ.
    γ)Για υπαλλήλους που διορίστηκαν, μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν από 1.4.2023 και εντεύθεν, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα στο άρθρο 205, ώστε να λαμβάνουν στον φορέα υποδοχής τους την Π.Δ. της εκπαιδευτικής κατηγορίας και του Μ.Κ. στην οποία διορίζονται, μετατάσσονται ή μεταφέρονται.

  • 12 Μαρτίου 2025, 15:03 | Θεόδωρος

    Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»

  • 12 Μαρτίου 2025, 15:21 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Με το άρθρο 209 του νομοσχεδίου 5177/2025 πρέπει οπωσδήποτε να προβλεφθεί ρητά εκτός από την προαναφερόμενη τροποποίηση-κατάργηση του άρθρου 19 του Νόμου 5177/2025 και η εντελώς όμοια τροποποίηση-κατάργηση του άρθρου 20 του Νόμου 5135/2024 περί ψηφιακού τέλους, που είναι ακριβώς το ίδιο με το άρθρο 19 του Νόμου 5177/2025 περί κώδικα έμμεσης φορολογίας και επαναλαμβάνει τα ίδια ακριβώς πράγματα.
    Η διάταξη περί επιβολής τέλους επί συνδρομών σωματείων ήταν εξαρχής φανερά λανθασμένη, αφού αντίκεται και σε διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας, οι οποίες ρητά απαλλάσσουν τα μη κερδοσκοπικά σωματεία από επιβολή τελών και επιβαρύνσεων έμμεσης φορολογίας. Όταν είχε ψηφιστεί- προ αμνημονεύτων χρόνων για να μην πω αιώνων- στην ελληνική εθνική νομοθεσία η εντελώς απαρχαιωμένη διάταξη για επιβολή τέλους χαρτοσήμου στις συνδρομές μελών σωματείων δεν υπήρχε, δεν είχε καν δημιουργηθεί η ΕΟΚ, δηλαδή η πρόγονος της Ευρωπαικής Ένωσης !

  • 12 Μαρτίου 2025, 15:58 | Δημήτρης Ρ

    Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την προσωπική διαφορά μεταξύ των υπαλλήλων που ήδη τη λαμβάνουν.
    Ωστόσο κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της Π.Δ. ο νομοθέτης δεν έλαβε υπόψη του τις αλλαγές μισθολογικών κλιμακίων που επήλθαν λόγω αναγνώρισης προπτυχιακού/μεταπτυχιακού/διδακτορικού τίτλου των υπηρετούντων υπαλλήλων μετά την 1.1.2016 και μέχρι την 31.05.2022, καθώς αυτές επέφεραν άνιση μείωση της προσωπικής διαφοράς σε σχέση με τους υπαλλήλους ίδιας κατηγορίας. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος ΠΕ με την αναγνώριση μεταπτυχιακού τίτλου είχε μείωση ΠΔ στα 118 ευρώ και για διδακτορικό τίτλο στα 354 ευρώ. Η μείωση της ΠΔ, που αφορά προωθημένη μισθολογική εξέλιξη και όχι εξέλιξη χρόνου υπηρεσίας, αποτελεί κατάφορη αδικία και αντιβαίνει της αρχής της ίσης μεταχείρισης, που προβλέπει το σύνταγμα, καθώς λειτούργησε τιμωρητικά για τους συναδέλφους που θέλησαν να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους και να συνεισφέρουν στο Ελληνικό Δημόσιο με την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους.
    Προτείνεται:
    α) Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
    β) Επίσης στο νομοσχέδιο θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη ή ίση των 300 ευρώ, λόγω μειώσεων αυτής, ορίζοντας στο άρθρο 205 ως ελάχιστη προσωπική διαφορά το ποσό των 300 ευρώ.

  • 12 Μαρτίου 2025, 15:58 | Σταματίνα Ξύγκου

    α) Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»

  • 12 Μαρτίου 2025, 15:45 | Μιχάλης Π

    α) Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»

  • 12 Μαρτίου 2025, 15:24 | Νικολεττα

    Το άρθρο είναι στρεβλό. Θέτει ένα αυθαίρετο όριο στα 300 ευρώ αλλά δεν προβλέπει όσους λαμβάνουν ΠΔ 10 ευρώ θα έχουν πάντα μια διαφορά στα περίπου 300 ευρώ με άλλον υπάλληλο ιδίων προσόντων και ίδιων υποχρεώσεων μόνο και μόνο επείδη έτυχε και διορίστηκαν άλλη χρονική στιγμή . Πρεπει να προβλεφθεί αύξηση της ΠΔ σε όσους λαμβάνουν κάτω από 300 ευρώ προκειμένου να υπάρχει εξίσωση. Διαφορετικά θα υπάρχει μόνιμα μια στρέβλωση 300 ευρώ.

  • 12 Μαρτίου 2025, 15:06 | ΦΑΤΣΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    α) Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
    β) Επίσης στο νομοσχέδιο θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη ή ίση των 300 ευρώ, λόγω μειώσεων αυτής, ορίζοντας στο άρθρο 205 ως ελάχιστη προσωπική διαφορά το ποσό των 300 ευρώ.
    γ)Για υπαλλήλους που διορίστηκαν, μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν από 1.4.2023 και εντεύθεν, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα στο άρθρο 205, ώστε να λαμβάνουν στον φορέα υποδοχής τους την Π.Δ. της εκπαιδευτικής κατηγορίας και του Μ.Κ. στην οποία διορίζονται, μετατάσσονται ή μεταφέρονται.

  • 12 Μαρτίου 2025, 14:39 | ΓΙΩΡΓΟΣ X.

    Το άρθρο 205 ενισχύει την άνιση μισθολογική μεταχείριση που αντιμετωπίζουν μόνιμοι υπάλληλοι που απασχολούνται με απόσπαση και δεν λαμβάνουν την Προσωπική Διαφορά του άρθρου 64 του ν.5042/23 (Α’88). Οι υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς τοποθετήθηκαν λόγω προσόντων και ασκούν τα ίδια καθήκοντα με τους μεταταγμένους και διορισμένους υπαλλήλους.

  • 12 Μαρτίου 2025, 14:55 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ

    α) Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
    β) Επίσης στο νομοσχέδιο θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη ή ίση των 300 ευρώ, λόγω μειώσεων αυτής, ορίζοντας στο άρθρο 205 ως ελάχιστη προσωπική διαφορά το ποσό των 300 ευρώ.
    γ)Για υπαλλήλους που διορίστηκαν, μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν από 1.4.2023 και εντεύθεν, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα στο άρθρο 205, ώστε να λαμβάνουν στον φορέα υποδοχής τους την Π.Δ. της εκπαιδευτικής κατηγορίας και του Μ.Κ. στην οποία διορίζονται, μετατάσσονται ή μεταφέρονται.

  • 12 Μαρτίου 2025, 14:00 | Νίκη χατζη

    Η ρύθμιση δεν άρει την στρέβλωση ούτε εξισώνει τη μισθολογική διαφορά των υπαλλήλων διότι ένα μεγάλο μεροσ Υπαλλήλων λαμβάνουν προσωπική διαφορά ΚΑΤΩ από τα 300 ευρώ. Εάν αυτοί δεν λάβουν αύξηση της προσωπικής διαφοράς στα 300 ευρώ τότε καμία στρέβλωση δεν θα αρθεί και η παρούσα ρύθμιση είναι άχρηστη. Για παράδειγμα υπαλληκος ΠΕ που λαμβάνει 500 ευρώ ΠΔ, θέλει περίπου 12 χρόνια να φθάσει τα 300 ευρώ.. υπαλληλοσ Που λαμβάνει ΠΔ 50 ευρώ θα έχει στην καλύτερη περίπτωση μετά από 12 χρόνια 250 ευρώ διαφορά με τον πρώτο υπάλληλο. Παρακαλώ να δώσετε αύξηση σε όσους δεν λαμβάνουν ΠΔ στα 300 ευρώ .. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα εξισωθούν οι υπάλληλοι με την ΠΔ όλοι στα 300 ευρώ.

  • 12 Μαρτίου 2025, 14:42 | Αντώνης

    α) Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»

  • 12 Μαρτίου 2025, 14:52 | Μιχαήλ Ε

    Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»

  • 12 Μαρτίου 2025, 14:52 | Βασίλης Μπ

    α) Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»

  • 12 Μαρτίου 2025, 14:20 | Ανδρέας

    α) Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
    β) Επίσης στο νομοσχέδιο θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη ή ίση των 300 ευρώ, λόγω μειώσεων αυτής, ορίζοντας στο άρθρο 205 ως ελάχιστη προσωπική διαφορά το ποσό των 300 ευρώ.
    γ)Για υπαλλήλους που διορίστηκαν, μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν από 1.4.2023 και εντεύθεν, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα στο άρθρο 205, ώστε να λαμβάνουν στον φορέα υποδοχής τους την Π.Δ. της εκπαιδευτικής κατηγορίας και του Μ.Κ. στην οποία διορίζονται, μετατάσσονται ή μεταφέρονται.

  • 12 Μαρτίου 2025, 14:01 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

    Άρθρο 205: Προτείνεται να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη ή ίση των 300 ευρώ, λόγω μειώσεων αυτής, ορίζοντας στο άρθρο ως ελάχιστη προσωπική διαφορά το ποσό των 300 ευρώ.
    Επίσης, για υπαλλήλους που διορίστηκαν, μετατάχθηκαν ή μετακινήθηκαν από 1.4.2023 και εντεύθεν, προτείνεται να προστεθεί διάταξη, ώστε να λαμβάνουν στον φορέα υποδοχής τους την π.δ. της εκπαιδευτικής κατηγορίας και του μισθολογικού κλιμακίου βάσει των οποίων διορίζονται, μετατάσσονται ή μεταφέρονται.

    Άρθρο 217: Να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) αποκαθίστανται στην π.δ. και καταβάλλονται αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στο άρθρο 205, με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»

  • 12 Μαρτίου 2025, 14:50 | Κλήμης Μαχαιρίδης

    α) Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»

  • 12 Μαρτίου 2025, 14:25 | Λουϊζα

    α) Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
    β) Επίσης στο νομοσχέδιο θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη ή ίση των 300 ευρώ, λόγω μειώσεων αυτής, ορίζοντας στο άρθρο 205 ως ελάχιστη προσωπική διαφορά το ποσό των 300 ευρώ.
    γ)Για υπαλλήλους που διορίστηκαν, μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν από 1.4.2023 και εντεύθεν, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα στο άρθρο 205, ώστε να λαμβάνουν στον φορέα υποδοχής τους την Π.Δ. της εκπαιδευτικής κατηγορίας και του Μ.Κ. στην οποία διορίζονται, μετατάσσονται ή μεταφέρονται.

  • 12 Μαρτίου 2025, 14:51 | Ιορδάνης Μήτσου

    ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα ανισότητας υπάρχει όχι μόνο στο ΥΠΕΘΟ και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς αλλά και σε ανεξάρτητες αρχές. Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για παράδειγμα που υπηρετώ εγώ εντός της Γενικής μου Διεύθυνσης η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών εισπράττει σημαντικά ποσά ως προσωπική διαφορά. Προτείνω να υπολογιστεί σε επίπεδο φορέα ένας μέσος όρος των προσωπικών διαφορών και να δοθεί στους νεότερους συναδέλφους, οι οποίοι είναι και ασυγκρίτως πιο παραγωγικοί, ως επίδομα εξομάλυνσης.

  • 12 Μαρτίου 2025, 13:48 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Μ.

    Το άρθρο 205 ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται οι νεοδιορισμένοι και νεομεταχθέντες υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών από τις 01.04.2023 κι έπειτα.Πρόκειται για μια στρέβλωση που διαφοροποιεί τους υπαλλήλους με μοναδικό κριτήριο το χρονικό σημείο διορισμού ή μετακίνησής τους στο Υπουργείο.Το δημοσιονομικό κόστος για την αποκατάσταση αυτής της ανισότητας είναι πραγματικό μικρό και μπορεί να συμπεριληφθεί μαζί με την τροπολογία αυτή που θα ψηφιστεί!

  • 12 Μαρτίου 2025, 13:40 | Κ.

    Με τη διάταξη του άρθρου 205 δημιουργείται μία κατάφωρη αδικία μεταξύ των υπαλλήλων, διότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους νεοδιορισθέντες και μεταταγμένους υπαλλήλους στο Υπουργείο Ανάπτυξης από την 1.4.2023.
    Δεν μπορεί να υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων.

  • 12 Μαρτίου 2025, 12:13 | Βασίλης Π.

    Το άρθρο 205 ορθά προωθεί τη ρύθμιση για τη διαφορά στην προσωπική διαφορά μεταξύ των υπαλλήλων που ήδη τη λαμβάνουν. Ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψη μια ακόμα μεγαλύτερη αδικία: την ύπαρξη υπαλλήλων που δεν λαμβάνουν καθόλου προσωπική διαφορά. Στο ίδιο υπουργείο, υπάλληλοι με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας και τα ίδια προσόντα έχουν σημαντικά διαφορετικές συνολικές αποδοχές, όχι λόγω διαφορετικής απόδοσης ή αρμοδιοτήτων, αλλά λόγω της στρεβλής εφαρμογής του μηχανισμού της προσωπικής διαφοράς. Εφόσον το νομοσχέδιο στοχεύει στην αποκατάσταση αδικιών, είναι δίκαιο να ενταχθούν και όσοι υπάλληλοι δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά, ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στις αμοιβές και να μην συνεχίζεται η άνιση μεταχείριση. Θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα έτσι ώστε όταν πρόκειται για μισθολογική αύξηση που προκύπτει από λήψη προπτυχιακού/μεταπτυχιακού/διδακτορικού, να λαμβάνεται ολόκληρη, ανεξάρτητα από το όριο των 300 ευρώ. Υποτίθεται ότι το δημόσιο χρειάζεται επιμορφωμένους υπαλλήλους και η δια βίου μάθηση είναι ζητούμενο. Οι υπάλληλοι που επενδύουν στις σπουδές τους, λοιπόν, θα έπρεπε να έχουν και το ανάλογο οικονομικό δέλεαρ για να το κάνουν.

  • 12 Μαρτίου 2025, 11:11 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Το άρθρο 205 πρέπει να αλλάξει. η προσωπική διαφορά πρέπει να δωθεί και σε όσους διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών μετά τις 1/4/2023.

  • 12 Μαρτίου 2025, 11:04 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Το άρθρο 205 είναι αντισυνταγματικό, γιατί χωρίζει τους υπαλλήλους σε αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά και σε αυτούς που δεν έχουν. Δεν γίνεται το νομοσχέδιο αυτό να αγνοεί εντελώς το γεγονός ότι οι νεοδιορισθέντες και μεταταχθέντες μετά την 1η Απριλίου 2023 δεν λαμβάνουν απολύτως καμία προσωπική διαφορά. Η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να γίνει σε όλους τους υπαλλήλους.

  • 12 Μαρτίου 2025, 11:18 | Xanthi Petsa

    Tο άρθρο 205 χρειάζεται να τροποποιηθεί. Στο σχέδιο νόμου δεν γίνεται καμία αναφορά για τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μέσω της κινητικότητας μετά την 31-3-23. Η ανισότητα κάθε μέρα γιγαντώνεται αν δεν τροποποιηθεί το άρθρο αυτό, γιατί οι συγκεκριμένοι υπαλλήλοι που δεν την λαμβάνουν καθόλου, εργάζονται σε ομοειδείς θέσεις, με τα ίδια ή και περισσότερα προσόντα, τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας με συναδέλφους τους που την λαμβάνουν και με αρκετές αυξημένες υποχρεώσεις και καθήκοντα. Θέλουμε να υπάρχουν τμήματα δύο ταχυτήτων με κλίμα διακρίσεων και δυσαρέσκειας μεταξύ συναδέλφων;

  • 12 Μαρτίου 2025, 11:29 | ΝΙΚΟΣ

    Αρθρο 205. Το άρθρο δεν θεραπεύει τις ανισότητες, αντιθέτως τις διαιωνίζει και τις μεγεθύνει. Απαιτείται επέκταση της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 01/04/2023.

  • 12 Μαρτίου 2025, 11:50 | Ελευθερία

    Το άρθρο 205 αγνοεί εντελώς το γεγονός ότι οι νεοδιορισθέντες και μεταταχθέντες μετά την 1η Απριλίου 2023 δεν λαμβάνουν απολύτως καμία προσωπική διαφορά

  • 12 Μαρτίου 2025, 10:55 | ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

    Το άρθρο 205 πρέπει να τροποποιηθεί. Όσοι διοριστήκαμε ή μεταταχθήκαμε μετά τις 01.04.2023 παίρνουμε μηδενική προσωπική διαφορά και δεν προβλέπεται να ρυθμιστεί με το προαναφερθέν σχέδιο νόμου, ώστε τουλάχιστον να εξισωθούμε με το μισθολόγιο των υπολοίπων συναδέλφων μας. Πώς είναι δυνατόν να συζητείται η εξομάλυνση των διαφορών για όσους ήδη λαμβάνουν προσωπική διαφορά, την ίδια στιγμή που διατηρείται μια ακόμη πιο εξόφθαλμη αδικία σε βάρος των νεοδιορισμένων που δεν λαμβάνουν τίποτα απολύτως;
    Η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας διορισμού είναι αυτονόητη.

  • 12 Μαρτίου 2025, 10:08 | ΑΝΝΑ Σ.

    Αρθρο 205. Είναι αδιανόητο εργασία που αφορά ίδια καθήκοντα, ίδιες ευθύνες ίδιες συνθήκες, ίδια προσόντα, ίδια προϋπηρεσία να αμείβεται διαφορετικά, με μοναδικό κριτήριο την ημερομηνία εισαγωγής του υπαλλήλου στην υπηρεσία. Είναι επιτακτική ανάγκη να διορθωθεί η αδικία και να εξομαλυνθούν όντως οι ανισότητες, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου. Παρακαλούμε να εξετάσετε τα αιτήματά μας και να προβείτε σε επέκταση της προσωπικής διαφοράς σε υπαλλήλους που είτε διορίστηκαν είτε μετατάχθηκαν μετά την 01/04/2023.

  • 12 Μαρτίου 2025, 10:27 | Χαρούλα Μ

    Το άρθρο 205 πρέπει να τροποποιηθεί. Στο σχέδιο νόμου δεν γίνεται καμία αναφορά για τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μέσω της κινητικότητας μετά την 31-3-23. Ο αριθμός των συγκεκριμένων υπαλλήλων δεν είναι μεγάλος και το κόστος για το δημόσιο θα είναι μικρό. Η ανισότητα όμως θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη αν δεν τροποποιηθεί το άρθρο αυτό, γιατί οι συγκεκριμένοι υπαλλήλοι που δεν την λαμβάνουν καθόλου, εργάζονται σε ομοειδείς θέσεις, με τα ίδια ή και περισσότερα προσόντα, τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας με συναδέλφους τους που την λαμβάνουν.

  • 12 Μαρτίου 2025, 10:27 | Γιώτης

    Πόσο δίκαιο είναι κάποιος χωρίς καθόλου προϋπηρεσία επειδή έτυχε να διοριστεί το 2010 να έχει μισθό σαν Δ.Ε 1.600 € με προσωπική διαφορά.και κάποιος πού έχει διοριστεί το 2017 με εμπειρία 20 χρόνια να έχει μισθό 950€? εμείς καταλάβαμε από την ομιλία τού υφυπουργού ότι θα υπάρξει μια ισότητα αλλά παρόλα αυτά το άρθρο 205 διορθώνει αδικίες για τούς Πίο υψηλό μισθού εργαζόμενους επειδή έτυχε να διοριστούν πριν τό 2015.

  • Λαμβάνοντας υπόψη:
    • την παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», συνταγματικές επιταγές και απαιτήσεις της εθνικής μας νομοθεσίας, όπως :
    • τον ν.4488/2017, ο οποίος αναφέρει στο άρθρο 68 «Νομοπαραγωγική διαδικασία, ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων και παραγωγή επίσημων στατιστικών για τα ΑμεΑ» τα εξής: «1. Κατά το στάδιο της νομοπαραγωγικής διαδικασίας τα αρμόδια όργανα συνεκτιμούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης σχεδίων νόμου, συνεργάζονται με το Συντονιστικό Μηχανισμό του άρθρου 69 και με το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς του άρθρου 70 και τελούν σε διαβούλευση με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, με άτομα και με ομάδες ατόμων που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ΑμεΑ […]»
    • τον ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, γεγονός που συνεπάγεται την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο,

    η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει και αιτείται ανά άρθρο του παρόντος σχεδίου νόμου τις ακόλουθες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις:

    Άρθρο 208 Τροποποίηση δήλωσης στοιχείων ακινήτων – Προσθήκη περ. στ) στην παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4223/2013
    Στο άρθρο αυτό συμπεριλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία επεκτείνονται αναδρομικά απαλλαγές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων. Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα υποβολής μέχρι την 30η Ιουνίου 2025 τροποποιητικής δήλωσης του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Α΄ 312), για ακίνητα για τα οποία δεν δηλώθηκε η ιδιοχρησιμοποίηση τους ειδικά για τα έτη 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019 από όσους απαλλάσσονται από την επιβολή ΕΝ.Φ.Ι.Α., αλλά η εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση δεν ισχύει και για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, τα οποία επίσης έχουν απαλλαγή από την επιβολή ΕΝ.Φ.Ι.Α.
    Προτείνουμε στην εν λόγω ρύθμιση, να συμπεριληφθούν και άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, τα οποία εκπλήρωσαν τους λοιπούς όρους του νόμου, αλλά αντιμετώπισαν εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των ιδίων, όπως π.χ. καθυστερήσεις εξαιτίας διορθώσεων που σχετίζονται με την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου.
    Να παρέχεται δηλαδή σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Ε9 χωρίς πρόστιμο, ανεξαρτήτως του έτους αναφοράς, εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις για την έκπτωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να διαγράφονται τυχόν βεβαιωμένα ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α. που προκύπτουν από την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης Ε9, εφόσον ο δικαιούχος πληροί τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή.
    Η τροποποίηση αυτή θα διασφαλίσει την ευθυγράμμιση της εφαρμογής του νόμου με το πνεύμα του, που αποσκοπεί στη στήριξη των ευπαθών ομάδων και την αποκατάσταση αδικιών.
    Ως εκ τούτου ζητάμε τη συμπλήρωση του άρθρου ως εξής :
    «στ) Ειδικά για τα έτη 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019 και κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί παραγραφής, όσοι απαλλάσσονται από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. βάσει της παρ. 1 του άρθρου 3, ή της περ. δ της παρ. 2 του άρθρου 7, μπορούν να υποβάλουν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2025 τροποποιητική δήλωση του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Α΄ 312), περί δηλώσεων στοιχείων ακινήτων, για ακίνητα για τα οποία δεν δηλώθηκε η ιδιοχρησιμοποίησή τους. Ποσά που έχουν βεβαιωθεί διαγράφονται.».

  • 12 Μαρτίου 2025, 09:52 | Φανή

    Στην ΑΑΔΕ, είμαστε περίπου 2.000 νεοδιορισθέντες και μεταταγέντες υπάλληλοι από το 2018, που δεν παίρνουμε προσωπική διαφορά, με τη δικαιολογία ότι εντασσόμαστε στο νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, στο οποίο όμως εντάσσονται και οι παλαιότεροι.
    Πρέπει να εξαλειφθεί η αδικία και ή να καταργηθεί για όλους η προσωπική διαφορά ή να δοθεί σε όλους.
    Ρυθμίσεις που απλά εξισώνουν μεταξύ υπαλλήλων την Π.Δ. που ήδη δίνεται , απλά δημιουργούν αγανάκτηση και αίσθημα κατάφορης αδικίας σε όσους δεν την παίρνουν καθόλου.

  • 12 Μαρτίου 2025, 08:58 | Statistics

    Με το άρθρο 205 διαιωνιζεται μια αποδεδειγμένα καταφορη αδικια απέναντι στους νέους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ και άλλων υπηρεσιών. Η πολιτική ηγεσία στα πλαισια του εξορθολογισμου της Δημόσιας Διοίκησης και της μέγιστοποιησης των αποτελεσμάτων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις επιστημονικά αποδεδειγμένες θεωρίες παρακίνησης.Συμφωνα λοιπόν με την θεωρία της ισοτητας του Adams » Όταν το άτοµο έχει την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ισότητα, τότε διακατέχεται από
    µία ψυχολογική ένταση η οποία προκύπτει από την ανισορροπία – ανισότητα της
    σύγκρισης. Έτσι, αναλόγως του βαθµού θεώρησης της αδικίας, το άτοµο θα κινηθεί
    προς την ανάληψη συγκεκριµένης δράσης µε αποτέλεσµα τη µείωση της ανισότητας».Με άλλα λόγια η εξαίρεση των νέων υπαλλήλων από το άρθρο 205 αποτελεί αντικίνητρο στην στοχοθεσια αφού τους ωθεί στην μείωση των εξερχομένων αποτελεσμάτων (απόδοση).
    Ας δούμε όμως και το ηθικό κομμάτι που μια κυβέρνηση που θέλει να λειτουργεί στα πλαίσια της ίσης και ηθικής Διοίκησης απέναντι σε πολίτες που δεν είναι 2 ταχυτήτων. Με την εξαίρεση των νέων υπαλλήλων, εργαζόμενος με τα ίδια ή ίσως και με περισσότερα προσόντα αμείβεται λιγότερο από τον διπλανό του! Και μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Κυβέρνηση επιτρέπει πόσο μάλλον όταν το έχει εντοπίσει να συνεχίζεται αυτό.
    Μήπως πρέπει να αξιολογηθεί στην πρόθεση ψήφου και με κριτήριο την ίση μεταχείριση απέναντι στους πολίτες της;
    Εν κατακλείδι, η Διοίκηση οφείλει να µειώνει το συναίσθηµα αδικίας των
    εργαζοµένων καθώς υπάρχει πληθώρα στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η ανισότητα
    επηρεάζει το µέγεθος της προσπάθειας που καταβάλει ο υπάλληλος.

  • 11 Μαρτίου 2025, 23:43 | ΓΜ

    ΑΡΘΡΟ 212

    ΣΚΕΠΤΙΚΟ:
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν ακίνητα όπως για παράδειγμα παλιές μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες στην επαρχία που εγκαταλείφθηκαν για χρήση εδώ και πολλά χρόνια επειδή οι τελευταίοι κάτοικοι τους, απεβίωσαν ή μετακινήθηκαν στα αστικά κέντρα για διαφόρους λόγους όπως και ημιτελή κτίσματα που δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί και οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους, αγνοούσαν για αυτά την υποχρέωση αλλά και τη διαδικασία πληρωμής δημοτικών τελών θα πρέπει να δοθεί και για αυτά η δυνατότητα ρύθμισης ώστε να ωφεληθούν και οι δήμοι εφεξής.

    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    «3. Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητο, το οποίο ουδέποτε ηλεκτροδοτήθηκε και το οποίο, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού που θα υποβληθεί εντός 6μήνου από την ψήφιση του παρόντος νόμου, δεν χρησιμοποιούνταν κατά το διάστημα αναφοράς, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται.».

  • 11 Μαρτίου 2025, 22:52 | Ηρώ

    Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους νεοδιορισθέντες και μεταταγμενους υπαλλήλους από την 1.4.2022 σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 205, οδηγώντας ετσι σε αδικίες μεταξύ των υπαλλήλων του Υπουργείου

  • 11 Μαρτίου 2025, 22:21 | Εφη

    Με τη διάταξη του άρθρου 205 δημιουργείται μία κατάφωρη αδικία μεταξύ των υπαλλήλων του Υπουργείου , διότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους νεοδιορισθέντες και μεταταγμένους υπαλλήλους από την 1.4.2023.