Άρθρο 62
Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ένστολου προσωπικού της Δικαστικής Αστυνομίας – Αντικατάσταση υποπερ. ββ) και προσθήκη υποπερ. βδ) στην περ. β) παρ. 2 άρθρου 4 ν. 4963/2022
Στην περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4963/2022 (Α’ 149), περί αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης και των περιφερειακών υπηρεσιών της Δικαστικής Αστυνομίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η υποπερ. ββ) αντικαθίσταται, β) προστίθεται υποπερ. βδ) και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:
«β. Για τις περιφερειακές υπηρεσίες Δικαστικής Αστυνομίας αστυνομικού τομέα:
βα) η επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων,
ββ) η εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων, ενταλμάτων σύλληψης και η σύλληψη δράστη αυτόφωρου κακουργήματος ή πλημμελήματος σύμφωνα με το άρθρο 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96),
βγ) η ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και η φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων,
βδ) η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανακριτικών πράξεων, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή παραγγελίας του ανακριτή, από τους φέροντες τον βαθμό του αστυνόμου και αρχιφύλακα της Δικαστικής Αστυνομίας, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του γενικού ανακριτικού υπαλλήλου».
Άρθρο 63
Αμοιβή επιτροπών για τη διενέργεια ψυχομετρικών, αθλητικών και υγειονομικών εξετάσεων του διαγωνισμού για το προσωπικό του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας
- Για τα μέλη των επιτροπών που απασχολήθηκαν στις προκαταρκτικές υγειονομικές, αθλητικές και ψυχομετρικές εξετάσεις των υποψηφίων του διαγωνισμού για το προσωπικό του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας και συγκροτήθηκαν με την υπ’ αρ. 1647/24/93693/15.1.2024 (Α.Δ.Α.: Ψ52Η46ΜΤΛΒ-Ε08) απόφαση του προϊσταμένου του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθορίζεται αποζημίωση, ως εξής:
α) πρόεδροι, εφάπαξ αποζημίωση τετρακοσίων (400) ευρώ,
β) μέλη, εφάπαξ αποζημίωση τριακοσίων (300) ευρώ,
γ) γραμματείς, εφάπαξ αποζημίωση διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.
- Σε περίπτωση αναπλήρωσης, η αποζημίωση που προβλέπεται για το τακτικό μέλος επιμερίζεται αναλογικά κατά το μέρος της συμμετοχής του τακτικού και του αναπληρωματικού μέρους, αντίστοιχα, την οποία βεβαιώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής.
- Η εν λόγω αποζημίωση καταβάλλεται από τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Άρθρο 64
Αντιποίηση φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος – Αντικατάσταση άρθρου 118 ν. 4600/2019
Το άρθρο 118 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43), περί αντιποίησης φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 118
Αντιποίηση φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος
- Όποιος χρησιμοποιεί τον τίτλο του φυσικοθεραπευτή, χωρίς να διαθέτει πτυχίο ή αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών φυσικοθεραπευτή ή, χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα για την άσκηση της φυσικοθεραπείας προσόντα, εκτελεί πράξεις αρμοδιότητας φυσικοθεραπευτή ή διαφημίζει, με οποιονδήποτε τρόπο, την εκτέλεση φυσικοθεραπευτικών πράξεων από τον ίδιο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρία (3) έτη και με χρηματική ποινή έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Η επανειλημμένη τέλεση του αδικήματος του πρώτου εδαφίου συνιστά επιβαρυντική περίσταση.
- Όποιος, ενώ διαθέτει πτυχίο ή αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών φυσικοθεραπευτή,
α) ασκεί το επάγγελμα του φυσιοθεραπευτή ή
β) λειτουργεί είτε ατομικά είτε ως νόμιμος εκπρόσωπος εταιρίας εργαστήριο φυσικοθεραπείας, χωρίς να διαθέτει
βα) την απαιτούμενη κατά τις διατάξεις του νόμου βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος αυτού ή
ββ) βεβαίωση λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας ή
βγ) η βεβαίωση που του είχε χορηγηθεί ανακλήθηκε ή
βδ) η ισχύς της έχει ανασταλεί ή
βε) αυτός είναι συνταξιούχος,
τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως ένα (1) έτος και χρηματική ποινή έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
- Στα αδικήματα των παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται τα άρθρα 417 έως 427 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), περί πλημμελημάτων που καταλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω.
- O Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών δικαιούνται διά τoυ Προέδρου του ή των νόμιμων αναπληρωτών αυτού, να δηλώνει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε ποινικές δίκες για τα αδικήματα του παρόντος.».
Άρθρο 65
Αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος – Τροποποίηση άρθρου 339 ν. 4512/2018
Στο άρθρο 339 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5), περί αντιποίησης ιατρικού λειτουργήματος, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι παρ. 1 και 3 αντικαθίστανται, β) στην παρ. 2 διαγράφεται η λέξη «ίδιες», γ) προστίθεται παρ. 4 και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις το άρθρο 339 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 339
Αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος
- Όποιος χρησιμοποιεί τον τίτλο του ιατρού χωρίς να κατέχει πτυχίο ιατρικής σχολής ημεδαπού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένο πτυχίο αλλοδαπού πανεπιστημίου ή χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα προσόντα προς άσκηση της ιατρικής, επιλαμβάνεται, είτε με προσωπικές ενέργειες είτε με προφορικές ή γραπτές συμβουλές, ακόμα και με την παρουσία ιατρού, της διάγνωσης ή θεραπείας ασθενών, ή διαφημίζει και προβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο την εκτέλεση πάσης φύσης ιατρικών πράξεων από τον ίδιο, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρία (3) έτη και με χρηματική ποινή έως εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Η επανειλημμένη τέλεση του αδικήματος του πρώτου εδαφίου θεωρείται επιβαρυντική περίσταση.
- Θεωρείται ως θεραπευτική επέμβαση και τιμωρείται με τις ποινές της παρ. 1 κάθε πράξη, η οποία τελείται για αισθητικούς λόγους, όταν για αυτή χρησιμοποιούνται χειρουργικά μέσα ή μηχανήματα, τα οποία με φυσικούς ή χημικούς παράγοντες μπορούν να συντελέσουν στον καθορισμό διάγνωσης ή στην εφαρμογή θεραπείας.
- Όποιος, ενώ είναι πτυχιούχος ιατρικής σχολής ημεδαπού Πανεπιστημίου ή άλλης ισότιμης Πανεπιστημιακής Σχολής αλλοδαπού πανεπιστημίου, ασκεί την ιατρική χωρίς την απαιτούμενη κατά τις διατάξεις του νόμου βεβαίωση ή ασκεί την ιατρική, ενώ η χορηγηθείσα σε αυτόν βεβαίωση ανακλήθηκε ή βρίσκεται υπό αναστολή ή αυτός είναι συνταξιούχος, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως ένα (1) έτος και χρηματική ποινή έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.
- Τα πλημμελήματα του παρόντος διώκονται σύμφωνα με τα άρθρα 417 έως 427 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), περί πλημμελημάτων που καταλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω.».
Άρθρο 66
Απαλοιφή της διαβίβασης δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αδικήματα κιβδηλείας – Τροποποίηση άρθρου 54 ν. 4443/2016
(άρθρο 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2024/2808 )
Στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 54 του ν. 4443/2016 (Α’ 232), περί τήρησης στατιστικών στοιχείων και δεδομένων από τις εισαγγελίες πρωτοδικών της Επικράτειας, μετά τις λέξεις «Υπουργού Δικαιοσύνης» διαγράφεται η φράση «Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία τουλάχιστον κάθε δύο (2) έτη τα διαβιβάζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και το άρθρο 54 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 54
(άρθρο 11 της Οδηγίας)
Οι αρμόδιες υπηρεσίες κάθε Εισαγγελίας Πρωτοδικών ανά την Επικράτεια τηρούν κατ’ έτος στατιστικά στοιχεία και δεδομένα ως προς: α) τον αριθμό και το είδος των αξιόποινων πράξεων των άρθρων 207 έως 211 ΠΚ που διαπράττονται στη χώρα, β) τον αριθμό των προσώπων κατά των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα ως άνω εγκλήματα, γ) τις ποινές που επιβλήθηκαν στα πρόσωπα που καταδικάσθηκαν για τα ίδια εγκλήματα. Τα δεδομένα αυτά οι ανωτέρω εισαγγελικές υπηρεσίες διαβιβάζουν κατ’ έτος στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.».
Άρθρο 67
Ορισμός Εισαγγελέα και Ανακριτή Ανηλίκων – Τροποποίηση παρ. 1 και 5 άρθρου 30 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών
Στo άρθρο 30 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109), περί ανακριτών και δικαστών ανηλίκων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση» αντικαθίστανται από τις λέξεις «με απόφαση» και οι λέξεις «ή του δικαστή» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ή με πράξη του δικαστή» και αβ) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «ορίζονται ο ανακριτής ανηλίκων και ο εισαγγελέας ανηλίκων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «, ορίζεται ο ανακριτής ανηλίκων», β) στην παρ. 5, βα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης του δικαστηρίου ή του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο» αντικαθίστανται από τις λέξεις «με απόφαση του οικείου τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης του δικαστηρίου ή με πράξη του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριo» και ββ) στο τρίτο εδάφιο διαγράφονται οι λέξεις «με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά» και το άρθρο 30 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 30
Ανακριτές και δικαστές ανηλίκων
- Ανακριτές στα πλημμελειοδικεία ορίζονται για μια τριετία πρόεδροι πρωτοδικών ή πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας της περ. δ) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024 (Α` 65), με απόφαση του οικείου τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης του δικαστηρίου ή με πράξη του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο και γνώμη του οικείου εισαγγελέα εφετών. Με την ίδια διαδικασία, ορίζεται ο ανακριτής ανηλίκων του πλημμελειοδικείου και του εφετείου για θητεία δύο (2) ετών. Για την ανάθεση καθηκόντων ανακριτή συνεκτιμώνται η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου ή διδακτορικού διπλώματος στο ποινικό δίκαιο και η αποδεδειγμένα πολύ καλή γνώση μίας (1) τουλάχιστον ξένης γλώσσας και ιδίως της αγγλικής. Ειδικά στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς ως ανακριτές ορίζονται για μία τριετία πρόεδροι πρωτοδικών ή πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας της περ. δ) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024 με πενταετή τουλάχιστον υπηρεσία, στην οποία συνυπολογίζεται και η υπηρεσία αυτών ως παρέδρων πρωτοδικείου και, σε περίπτωση που δεν υπηρετούν πρωτοδίκες με την πιο πάνω υπηρεσία ή αυτοί που υπηρετούν δεν επαρκούν, ορίζονται ως ανακριτές οι κατά τον διορισμό αρχαιότεροι. Στα λοιπά δικαστήρια πλημμελειοδικών οι ανακριτές ορίζονται μεταξύ των προέδρων πρωτοδικών και των αρχαιότερων πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας της περ. δ) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024, εφόσον δεν έχουν ασκήσει στο παρελθόν καθήκοντα ανακριτή στο ίδιο δικαστήριο ή σε άλλο και η υπηρεσία τους είναι συνεχόμενη.
- Σε υποθέσεις επείγουσες ή που απαιτούν ιδιαίτερη ή μακρόχρονη έρευνα, το τριμελές συμβούλιο διεύθυνσης ή ο δικαστής που διευθύνει το δικαστήριο μπορούν, με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα εφετών, να ορίσουν επίκουρο ανακριτή έναν πρόεδρο πρωτοδικών ή περισσότερους πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας της περ. δ) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024, εφόσον το ζητήσει ο ανακριτής.
- Αν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται ή έπαψε να υπηρετεί ο ανακριτής και δεν μπορεί άλλος ανακριτής να τον αναπληρώσει, το τριμελές συμβούλιο διεύθυνσης ή ο δικαστής που διευθύνει το πρωτοδικείο ορίζει ως ανακριτή έναν (1) πρόεδρο πρωτοδικών ή πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας της περ. δ) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024 για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τους έξι (6) μήνες. Ο αριθμός των ανακριτών που υπηρετεί σε κάθε Πρωτοδικείο, προσδιορίζεται ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, από την ολομέλεια του οικείου δικαστηρίου. Στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, δύνανται να δημιουργούνται κατά περίπτωση, με απόφαση του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης του πρωτοδικείου της έδρας, Ανακριτικά Τμήματα Διεθνούς Δικαστικής Συνδρομής και Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας, προς διεκπεραίωση των υποβαλλομένων εισαγγελικών παραγγελιών, με αντικείμενο την εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής και ευρωπαϊκών εντολών έρευνας. Ο ως άνω Ανακριτής Διεθνούς Δικαστικής Συνδρομής και Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας, επιλέγεται, με απόφαση του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης του πρωτοδικείου, μεταξύ των δικαστών της παρ. 1 που υπηρετούν σε αυτό και μπορεί σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες να τυγχάνει αποκλειστικής απασχόλησης. Για τη γραμματειακή υποστήριξη του Ανακριτή Διεθνούς Δικαστικής Συνδρομής και Ευρωπαϊκών Εντολών Έρευνας, συγκροτείται Γραφείο Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών, το οποίο στελεχώνεται από δικαστικούς υπαλλήλους, με σχετική εμπειρία και γνώση ξένων γλωσσών.
- Αν συντρέχει επείγουσα ανάγκη, ανακριτικά καθήκοντα εκτελεί και ο πρόεδρος πρωτοδικών.
- Δικαστές ανηλίκων στα πλημμελειοδικεία ορίζονται για δύο (2) έτη ένας ή περισσότεροι πρόεδροι πρωτοδικών ή πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας της περ. δ) του άρθρου 3 του ν. 5108/2024 με απόφαση του οικείου τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης του δικαστηρίου ή με πράξη του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριo. Με την ίδια διαδικασία ορίζεται ο δικαστής ανηλίκων του Εφετείου. Σε όσα δικαστήρια υπηρετούν περισσότεροι από είκοσι (20) δικαστές, οι δικαστές ανηλίκων ορίζονται με απόφαση της ολομέλειας του δικαστηρίου. Για τον ορισμό στη θέση του δικαστή και του εισαγγελέα ανηλίκων αξιολογείται η προηγούμενη συμμετοχή σε ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔι) ή η κατοχή διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου στο ειδικό αντικείμενο.
- Ο ανακριτής και ο δικαστής ανηλίκων ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά τη συμπλήρωση του χρόνου για τον οποίο ορίστηκαν, μέχρι την αντικατάστασή τους ή την ανανέωση της θητείας τους. Πριν από την πάροδο του παραπάνω χρονικού διαστήματος, απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους με τη διαδικασία της παρ. 1 ή κατά περίπτωση της παρ. 5, αν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Η θητεία του ανακριτή και του εισαγγελέα ανηλίκων μπορεί να ανανεώνεται με αίτηση αυτού και με απόφαση του ορίζοντος αυτόν οργάνου για ένα (1) ακόμη έτος. Η θητεία του δικαστή ανηλίκων και του ανακριτή ανηλίκων μπορεί να ανανεώνεται με τον ίδιο τρόπο για δύο (2) ακόμη έτη».
Άρθρο 68
Εναρμόνιση πεδίου εφαρμογής με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας του ν. 5108/2024 – Τροποποίηση περ. β) άρθρου 40 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών
Στην περ. β) του άρθρου 40 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109), περί πεδίου εφαρμογής του Τμήματος Δεύτερου του Κώδικα, περί κατάστασης των δικαστικών λειτουργών, διαγράφονται οι λέξεις «στους ειρηνοδίκες, πταισματοδίκες και δόκιμους ειρηνοδίκες,» και το άρθρο 40 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 40
Πεδίο εφαρμογής
Το παρόν Τμήμα εφαρμόζεται:
α) Στον Πρόεδρο, στους αντιπροέδρους, συμβούλους, παρέδρους, εισηγητές και δόκιμους εισηγητές του Συμβουλίου της Επικρατείας,
β) στον Πρόεδρο, στον Εισαγγελέα, στους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, στους αρεοπαγίτες και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, στους πρόεδρους και εισαγγελείς εφετών, στους εφέτες και αντεισαγγελείς εφετών, στους προέδρους και εισαγγελείς πρωτοδικών, στους πρωτοδίκες και αντεισαγγελείς πρωτοδικών, στους παρέδρους πρωτοδικείων και παρέδρους εισαγγελίας,
γ) στον Πρόεδρο, στον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας, στους αντιπροέδρους, στον Επίτροπο της Επικρατείας, στους συμβούλους, αντεπιτρόπους, παρέδρους, εισηγητές και δόκιμους εισηγητές του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο,
δ) στον Γενικό Επίτροπο, στον Επίτροπο και στους αντεπιτρόπους της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, στους προέδρους εφετών, εφέτες, προέδρους πρωτοδικών, πρωτοδίκες και παρέδρους πρωτοδικείου των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.».
Άρθρο 69
Ορκωμοσία δικαστικών λειτουργών – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 41 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών
Στην παρ. 6 του άρθρου 41 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109), περί διορισμού δικαστικών λειτουργών, διαγράφεται το πέμπτο εδάφιο, και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Ο διοριζόμενος δικαστικός λειτουργός ορκίζεται ενώπιον του δικαστηρίου, στο οποίο τοποθετείται ως δόκιμος, σε δημόσια συνεδρίασή του. Οι αντεπίτροποι της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ορκίζονται ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι δικαστικοί λειτουργοί που διορίζονται στον βαθμό του αντεπιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με το άρθρο 84 ορκίζονται ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι δόκιμοι εισηγητές του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ορκίζονται ενώπιον της ολομέλειας των δικαστηρίων αυτών.».
Άρθρο 70
Εναρμόνιση αναδιορισμού δικαστικών λειτουργών με τον ν. 5108/2024- Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 46 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 46 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109), περί αναδιορισμού δικαστικών λειτουργών, οι λέξεις «, του εφέτη διοικητικών δικαστηρίων και του ειρηνοδίκη Α’ τάξης σε κενή θέση» αντικαθίστανται από τις λέξεις «και του εφέτη διοικητικών δικαστηρίων σε κενή θέση» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Επιτρέπεται ο αναδιορισμός του δικαστικού λειτουργού που παραιτήθηκε για οποιονδήποτε λόγο ή απολύθηκε λόγω σωματικής ανικανότητας μέχρι και τον βαθμό του παρέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, του εφέτη και του αντεισαγγελέα εφετών και του εφέτη διοικητικών δικαστηρίων σε κενή θέση, ομοιόβαθμη με εκείνη από την οποία έχει αποχωρήσει. Εκείνος που παραιτήθηκε ή απολύθηκε, πρέπει να:
α) ζητήσει τον αναδιορισμό του μέσα σε τρία (3) έτη από την έξοδό του από την υπηρεσία,
β) έχει όλα τα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό δικαστικού λειτουργού πλην της ηλικίας,
γ) μην καταλαμβάνεται από τα κωλύματα διορισμού του άρθρου 44 και
δ) έχει τριετή τουλάχιστον προϋπηρεσία.».
Άρθρο 71
Περιορισμός των πόλεων που εξαιρούνται από την εφαρμογή των κωλυμάτων εντοπιότητας – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 49 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών
Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 49 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109), περί κωλυμάτων εντοπιότητας δικαστικών λειτουργών, διαγράφονται οι λέξεις «, Πάτρας, Λάρισας, Ηρακλείου, Βόλου, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Αγρινίου, Κομοτηνής, Μυτιλήνης, Κέρκυρας, Ρόδου και Κοζάνης» και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Δεν επιτρέπεται η υπηρεσία δικαστικού λειτουργού σε δικαστήριο ή εισαγγελία στην περιφέρεια του οποίου είναι διορισμένος ως δικηγόρος σύζυγος ή πρόσωπο με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή συγγενής του μέχρι δεύτερου βαθμού, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, όσο διαρκεί ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης. Το κώλυμα αυτό δεν ισχύει για τα δικαστήρια των πόλεων Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης.».
Άρθρο 72
Περικοπή μισθού δικαστικών λειτουργών – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 50 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών
Στην παρ. 4 του άρθρου 50 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109), περί περικοπής του μισθού δικαστικού λειτουργού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) τα εδάφια πρώτο και δεύτερο αντικαθίστανται, β) στο πέμπτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «, χωρίς τη συμμετοχή του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εξέδωσε την πράξη» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Στην περίπτωση της παρ. 3 ο μισθός περικόπτεται με πράξη του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία ορίζεται, αναλόγως με τη μη παροχή υπηρεσίας, το χρονικό διάστημα για το οποίο περικόπτεται ο μισθός. Ειδικώς στην περίπτωση δικαστικών λειτουργών των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και των μελών της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, ο μισθός περικόπτεται με πράξη του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Ο αρμόδιος για την περικοπή του μισθού καλεί, πριν από την έκδοση της πράξης εγγράφως τον δικαστικό λειτουργό να εκφράσει τις απόψεις του. Η εκτέλεση της πράξης δεν αναστέλλεται για οποιονδήποτε λόγο. Ο δικαστικός λειτουργός στον οποίο αφορά η πράξη, μπορεί μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από την επίδοση της πράξης σε αυτόν, να ασκήσει προσφυγή κατ’ αυτής ενώπιον του οικείου ανώτατου δικαστικού συμβουλίου, το οποίο αποφαίνεται αμετάκλητα, χωρίς τη συμμετοχή του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εξέδωσε την πράξη. Σε περίπτωση αποδοχής της προσφυγής, το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο εξαφανίζει την πράξη της περικοπής, ενώ διατάσσεται η απόδοση σε αυτόν του μισθού που περικόπηκε.».
Άρθρο 73
Εναρμόνιση τοποθετήσεων και προαγωγών δικαστικών λειτουργών με τον ν. 5108/2024 – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 59 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών
Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 59 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109), περί τοποθετήσεων και προαγωγών δικαστικών λειτουργών, διαγράφονται οι λέξεις «ή, προκειμένου περί ειρηνοδικών, από τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας,» και «ή προκειμένου ειδικά για προαγωγή ειρηνοδικών, στον χρόνο συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 90» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών μέχρι τον βαθμό του συμβούλου της Επικρατείας, του αρεοπαγίτη και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του συμβούλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Επιτρόπου και του αντεπιτρόπου της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο και του Επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και ο διορισμός σε θέση αντεπιτρόπου της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αντεπιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα, ύστερα από απόφαση του οικείου Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου προκαλείται με ερώτημα του Υπουργού το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την κένωση ή την κατανομή νέων θέσεων στα οικεία δικαστήρια ή εισαγγελίες και η προαγωγή του δικαστικού λειτουργού ανατρέχει στον χρόνο κατανομής ή κένωσης της θέσης. Θέση που κενώνεται λόγω προαγωγής ή διορισμού, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, λογίζεται κενωθείσα από την επομένη της ημερομηνίας υπογραφής του οικείου προεδρικού διατάγματος προαγωγής του κατέχοντος αυτή στον επόμενο βαθμό. Στην περίπτωση περισσότερων δικαστικών λειτουργών διαφορετικών βαθμών που προάγονται με το ίδιο προεδρικό διάταγμα και η προαγωγή των ανώτερων από αυτούς ανατρέχει στον χρόνο κένωσης των θέσεων που καταλαμβάνουν, η προαγωγή των υπολοίπων λογίζεται από την ημερομηνία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος προαγωγής τους. Ειδικά για την πλήρωση των κενών που προβλέπεται ότι προκύπτουν στις 30 Ιουνίου κάθε έτους, το ερώτημα αποστέλλεται το αργότερο εντός του Απριλίου. Στην περίπτωση αυτή, όλες οι προαγωγές ανατρέχουν στην 1η Ιουλίου κάθε έτους.».
Άρθρο 74
Ίδρυση γραφείων γραμματείας επιθεώρησης στις Εισαγγελίες – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 94 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών
Η παρ. 3 του άρθρου 94 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109), περί περιφερειών επιθεώρησης των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στην έδρα του μεγαλύτερου από τα εφετεία και της μεγαλύτερης από τις Εισαγγελίες Εφετών κάθε περιφέρειας, καθώς και στην έδρα του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ιδρύονται Γραφεία Γραμματείας Επιθεώρησης, στα οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με αποκλειστική απασχόληση, ένας ή περισσότεροι γραμματείς από το προσωπικό των δικαστηρίων της έδρας του Εφετείου, της Εισαγγελίας Εφετών, του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αντίστοιχα.».
Άρθρο 75
Δικαστικοί λειτουργοί που ασκούν δημόσια υπηρεσία διοικητικής φύσεως – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 126 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών
Στο άρθρο 126 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109), περί άσκησης δημόσιας υπηρεσίας διοικητικής φύσεως, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «, πάρεδροι εισαγγελίας και δόκιμοι ειρηνοδίκες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «και πάρεδροι εισαγγελίας» και β) στην παρ. 2, στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «, εισαγγελέας και αντεισαγγελέας πρωτοδικών και ειρηνοδίκης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «και εισαγγελέας και αντεισαγγελέας πρωτοδικών» και οι παρ. 1 και 2 διαμορφώνονται ως εξής:
«1. Δόκιμοι εισηγητές του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πάρεδροι πρωτοδικείου των πολιτικών και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και πάρεδροι εισαγγελίας, οι οποίοι μετά τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής τους υπηρεσίας κρίνονται από το οικείο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο μη διοριστέοι σε θέση ισόβιου δικαστικού λειτουργού, διορίζονται χωρίς διαγωνισμό σε ανάλογη προς τα προσόντα τους θέση διοικητικού υπαλλήλου, εφόσον έχουν τα προσόντα που προβλέπονται από τον Υπαλληλικό Κώδικα και κρίνονται επαρκείς προς τούτο με την περί απόλυσής τους απόφαση του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου. Το οικείο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο διαλαμβάνει στην απόφασή του, αν ο κρινόμενος είναι επαρκής για την άσκηση διοικητικής φύσεως δημόσιας υπηρεσίας. Σε καταφατική περίπτωση ο κρινόμενος δικαιούται να ζητήσει εντός μηνός από την κοινοποίηση σε αυτόν της απόφασης του συμβουλίου, με αίτησή του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον διορισμό του στη γραμματεία των δικαστηρίων ή των εισαγγελιών ή σε δημόσια διοικητική θέση, πλην των κεντρικών υπηρεσιών των Υπουργείων. Η αίτηση γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της.
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες μπορεί να διορισθεί ο αιτών, συνιστώμενης ανάλογης θέσης, εφόσον δεν υπάρχει κενή, ο βαθμός με τον οποίο διορίζεται, ανάλογα με τα προσόντα του, ο τρόπος καθορισμού της σειράς που λαμβάνει και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Ο απολυόμενος δικαιούται να διορισθεί δικηγόρος στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη ή στην περιφέρεια οποιουδήποτε άλλου δικαστηρίου επιθυμεί, εκτός από εκείνα στα οποία υπηρέτησε μέχρι την απόλυσή του, εφόσον είχε αποκτήσει την ιδιότητα του δικηγόρου προ του διορισμού του.
- Πάρεδρος και εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εφέτης, πρόεδρος πρωτοδικών και πρωτοδίκης των πολιτικών και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, αντεισαγγελέας εφετών και εισαγγελέας και αντεισαγγελέας πρωτοδικών που παραλείπεται να προαχθεί για τρίτη τουλάχιστον φορά λόγω ανεπάρκειας, εάν μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας παράλειψης μεσολαβεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, παραπέμπεται υποχρεωτικά με το ερώτημα της οριστικής παύσης λόγω ανεπάρκειας στο δικαστήριο που είναι αρμόδιο για την επιβολή της ποινής της οριστικής παύσης, τηρούμενης της διαδικασίας του άρθρου 72. Αν το δικαστήριο αποφασίσει την οριστική παύση, διαλαμβάνει συγχρόνως στην απόφασή του, αν ο κρινόμενος επαρκεί για την άσκηση δημόσιας, διοικητικής φύσεως υπηρεσίας. Σε καταφατική περίπτωση ισχύουν αναλόγως όσα ορίζονται στην παρ. 1.»
Άρθρο 76
Τοπική αρμοδιότητα δικαστηρίων κατ’ έφεση – Τροποποίηση του άρθρου 14 του ν. 5108/2024
Στην παρ. 13 του άρθρο 14 του ν. 5108/2024 (Α’ 65), περί των μεταβατικών διατάξεων του Μέρους Α’ του νόμου αυτού, προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο, και η παρ. 13 διαμορφώνεται ως εξής:
«13. Στις περιπτώσεις μεταβολής της τοπικής αρμοδιότητας, σύμφωνα με το άρθρο 6, εκκρεμείς υποθέσεις, για τις οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, σύμφωνα με το άρθρο 76, έχει γίνει επίδοση κλητήριου θεσπίσματος ή κλήσης στον κατηγορούμενο και οι οποίες έχουν προσδιοριστεί προς εκδίκαση μέχρι τις 31.12.2024 ή η εκδίκασή τους έχει διακοπεί για μετά την ανωτέρω ημερομηνία, εκδικάζονται από το δικαστήριο στο οποίο έχουν εισαχθεί. Οι υπόλοιπες υποθέσεις, καθώς και όσες έχουν αναβληθεί για οποιαδήποτε αιτία σε δικάσιμο μετά την ανωτέρω ημερομηνία, αποσύρονται και με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα, η οποία επιδίδεται στον κατηγορούμενο, προσδιορίζονται προς εκδίκαση στο κατά τόπο αρμόδιο δικαστήριο. Εφέσεις κατά αποφάσεων δικαστηρίων των οποίων μεταβλήθηκε η τοπική αρμοδιότητα σύμφωνα με το άρθρο 6 εκδικάζονται από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, που ήταν αρμόδιο μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος. Εκκρεμείς υποθέσεις, για τις οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, σύμφωνα με το άρθρο 76, έχει γίνει επίδοση κλητήριου θεσπίσματος για να δικαστούν από τη μεταβατική έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σπετσών και οι οποίες έχουν προσδιοριστεί προς εκδίκαση μέχρι τις 31.12.2024 εκδικάζονται από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σπετσών στο οποίο συμμετέχουν δικαστικοί λειτουργοί του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς.».
Άρθρο 77
Έκθεση Επιθεώρησης και πρώτη είσοδος στη γενική επετηρίδα – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 8 και προσθήκη παρ. 17 στο άρθρο 14 ν. 5108/2024
- Στην παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 5108/2024 (Α’ 65), περί ένταξης στην ειδική επετηρίδα, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τρίτο εδάφιο, οι λέξεις «εκδίδεται μετά από ακρόαση των αιτούντων, λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις επιθεώρησης, το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, την ποιοτική και ποσοτική απόδοση της εργασίας και την επίδοση αυτών γενικά» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εκδίδεται αφού ληφθούν υπόψη οι εκθέσεις επιθεώρησης, το ήθος, η επιστημονική κατάρτιση, η ποιοτική και ποσοτική απόδοση της εργασίας και η επίδοση αυτών γενικά» και β) στο πέμπτο εδάφιο διαγράφονται οι λέξεις «ακρόαση και» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Στους υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες παρέχεται δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα, μετά από αίτησή τους. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για πρώτη φορά ένα (1) έτος μετά από τη δημοσίευση του παρόντος και κατόπιν ανά έτος, εφόσον οι αιτούντες έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης του άρθρου 7 και έχουν μία (1) τουλάχιστον έκθεση επιθεώρησης του κεφαλαίου ΙΗ΄ του Kώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, A΄ 109), περί διενέργειας επιθεώρησης από τον αρμόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν. Για την ένταξη στη γενική επετηρίδα και τον ακριβή αριθμό των εντασσομένων αποφαίνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται αφού ληφθούν υπόψη οι εκθέσεις επιθεώρησης, το ήθος, η επιστημονική κατάρτιση, η ποιοτική και ποσοτική απόδοση της εργασίας και η επίδοση αυτών γενικά. Οι εντασσόμενοι στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών τοποθετούνται μετά από τον τελευταίο πρωτοδίκη, με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο της αίτησης. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν διοριστεί ως Δόκιμοι Ειρηνοδίκες Δ΄ ή βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατάρτισης, μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, και μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, τοποθετούμενοι μετά από τον τελευταίο πάρεδρο πρωτοδικείου κατά τη 16η.9.2024.».
- Στο άρθρο 14 του ν. 5108/2024, περί μεταβατικών διατάξεων, προστίθεται παρ. 17 ως εξής:
«17. Κατά την πρώτη εφαρμογή της ένταξης στη γενική επετηρίδα του άρθρου 8, η έκθεση επιθεώρησης αφορά στο χρονικό διάστημα από τις 16.9.2024 έως τις 28.5.2025, ημερομηνία η οποία έχει οριστεί ως προθεσμία λήξης των τακτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης της παρ. 3 του άρθρου 7 του παρόντος, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία 49169οικ/2.8.2024 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης (Β’ 4693), περί της διεξαγωγής των προγραμμάτων επιμόρφωσης του άρθρου 7 του παρόντος νόμου. Η έκθεση επιθεώρησης διενεργείται από τους ήδη ορισθέντες ως αρμόδιους Επιθεωρητές του Αρείου Πάγου για τη δικαστική περιφέρεια στην οποία υπηρετούν οι αιτούντες την ένταξη.».
Άρθρο 78
Εγκυρότητα επίδοσης στις περιπτώσεις παράλειψης επισημείωσης στο επιδιδόμενο έγγραφο– Τροποποίηση άρθρου 162 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
- Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 162 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), περί του αποδεικτικού της απόδειξης, οι λέξεις «, αλλιώς η επίδοση είναι άκυρη» διαγράφονται και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Αυτός που επιδίδει οφείλει επίσης σε κάθε περίπτωση να σημειώσει στο έγγραφο τη χρονολογία και τον τόπο της επίδοσης, καθώς και το πρόσωπο στο οποίο παραδόθηκε, και να υπογράψει τη σχετική σημείωση. Σε περίπτωση επίδοσης βουλεύματος ή απόφασης με παράδοση σε ψηφιακή μορφή, η σημείωση του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται επί της εκθέσεως του τελευταίου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 155.».
- Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 162 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι λέξεις «αλλιώς η επίδοση είναι άκυρη» διαγράφονται και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Η επίδοση μπορεί να αποδεικνύεται και με απόδειξη παραλαβής η οποία συντάσσεται κάτω από το αντίγραφο του εγγράφου που επιδίδεται και υπογράφεται από αυτόν προς τον οποίο γίνεται η επίδοση ή από σύνοικό του. Η απόδειξη συντάσσεται από τα όργανα της επίδοσης ή από τους υπαλλήλους της γραμματείας για τις επιδόσεις που γίνονται μέσα στα δικαστικά καταστήματα και περιέχει απαραιτήτως το ονοματεπώνυμο εκείνου που επιδίδει και εκείνου που παραλαμβάνει το έγγραφο, καθώς και τον τόπο και τη χρονολογία της επίδοσης. Ο τόπος και η χρονολογία της επίδοσης σημειώνεται και στο έγγραφο που παραδίδεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2.».
Άρθρο 79
Περάτωση της κύριας ανάκρισης με έκδοση εντάλματος σύλληψης για κατηγορούμενο αγνώστου διαμονής – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 270 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Στην παρ. 2 του άρθρου 270 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), περί του αναγκαίου όρου για την περάτωση της ανάκρισης, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Αν ο κατηγορούμενος κλήθηκε σε απολογία, από απείθεια όμως δεν παρουσιάζεται και ο ανακριτής κρίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις εναντίον του, τότε η ανάκριση μπορεί να θεωρηθεί τελειωμένη με την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής, σύμφωνα με το άρθρο 272 και αν οι ενδείξεις είναι σοβαρές με την έκδοση εντάλματος σύλληψης σύμφωνα με το άρθρο 276. Το ίδιο ισχύει και όταν ο κατηγορούμενος που κλήθηκε, δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα και υπάρχουν ενδείξεις εναντίον του, οπότε η ανάκριση περατώνεται με την σε βάρος του έκδοση εντάλματος σύλληψης σύμφωνα με το άρθρα 276.».
Άρθρο 80
Έξοδα ανάκλησης έγκλησης – Τροποποίηση άρθρου 579 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Στο άρθρο 579 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), περί εξόδων σε περίπτωση ανάκλησης έγκλησης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 αα) προστίθενται οι λέξεις «κατά την κύρια διαδικασία,», αβ) διαγράφονται οι λέξεις «ή με το βούλευμα», αγ) προστίθενται οι λέξεις «που ισούνται με το ελάχιστο των εξόδων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου», β) η παρ. 2 αντικαθίσταται και το άρθρο 579 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 579
Έξοδα σε περίπτωση που ανακαλείται η έγκληση
- Σε περίπτωση που ανακαλείται η έγκληση, κατά την κύρια διαδικασία, εκείνος που την ανακαλεί καταδικάζεται με την ίδια απόφαση στα έξοδα της ποινικής διαδικασίας που ισούνται με το ελάχιστο των εξόδων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.
- Αν η έγκληση ανακαλείται κατά την προδικασία ή την προπαρασκευαστική διαδικασία, τα έξοδα ανάκλησης ορίζονται στο ήμισυ των εξόδων της παρ. 1.».
Άρθρο 81
Επέκταση της υποχρέωσης των φορέων να χορηγούν βεβαιώσεις με τα δεδομένα της παρ. 6 του άρθρου 21 του ν. 5026/2023 – Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 21 ν. 5026/2023
Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 21 του ν. 5026/2023 (Α’ 45), περί του τρόπου υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, προστίθενται οι λέξεις «, σε κάθε περίπτωση, είτε διαλειτουργούν πλήρως με την εφαρμογή e-pothen είτε όχι,» και οι λέξεις «, που αφορούν στον ίδιο ή στα ανήλικα τέκνα του» και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Όλα: α) τα δεδομένα των ανωτέρω δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία οριστικής υποβολής της Δ.Π.Κ. από την υποβολή τροποποιητικών και συμπληρωματικών δηλώσεων εισοδήματος για το έτος που αφορά η Δ.Π.Κ., β) τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου κατά την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους στο οποίο αφορά η Δ.Π.Κ., εφόσον η Δ.Π.Κ. είναι ετήσια, ή του τρέχοντος έτους, εφόσον η Δ.Π.Κ. είναι αρχική, και γ) τα δεδομένα που διαβιβάζουν κατά τη συμπλήρωση της Δ.Π.Κ. οι φορείς που διαλειτουργούν, σύμφωνα με την παρ. 6, επισυνάπτονται αυτόματα ηλεκτρονικά στην υποβαλλόμενη Δ.Π.Κ..
Η για οποιονδήποτε λόγο αδυναμία: α) άντλησης και μεταφοράς των απαιτούμενων δεδομένων της περ. α) της παρ. 6 για τη συμπλήρωση της δήλωσης με αυτόματο τρόπο μέσω της διαλειτουργικότητας της εφαρμογής της παρ. 1 ή β) αυτόματης ηλεκτρονικής επισύναψης των παραστατικών στην υποβαλλόμενη Δ.Π.Κ., δεν απαλλάσσει τα πρόσωπα του Κεφαλαίου Β’ από την υποχρέωση υποβολής Δ.Π.Κ., σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Στην περίπτωση αυτή, τα αναγκαία στοιχεία και δεδομένα συμπληρώνονται και επισυνάπτονται με αποκλειστική ευθύνη του υπόχρεου, οι δε χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, τα πιστωτικά ιδρύματα και οι λοιποί φορείς υποχρεούνται, σε κάθε περίπτωση, είτε διαλειτουργούν πλήρως με την εφαρμογή e-pothen είτε όχι, να χορηγούν στον υπόχρεο, χωρίς επιβάρυνση, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή σε αυτά σχετικού αιτήματος, βεβαιώσεις για τα δεδομένα της περ. α) της παρ. 6, που αφορούν στον ίδιο ή στα ανήλικα τέκνα του, για την υποβολή αρχικών ή ετήσιων δηλώσεων. Ομοίως, με αποκλειστική ευθύνη του υπόχρεου δηλώνονται τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στη Δ.Π.Κ., σύμφωνα με το άρθρο 20, και τα οποία τηρούνται σε οποιονδήποτε φορέα ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, και δεν μεταφέρονται με αυτόματο τρόπο μέσω διαλειτουργικότητας στη Δ.Π.Κ., σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Τα οικεία παραστατικά για τα στοιχεία του προηγουμένου εδαφίου επισυνάπτονται στη δήλωση με ευθύνη του υπόχρεου, εφόσον τούτο απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Ειδικώς για πιστωτικά ιδρύματα και χρηματιστοπιστωτικούς οργανισμούς της αλλοδαπής τα απαιτούμενα στοιχεία δηλώνονται με κάθε πρόσφορο τρόπο. Τα υπόχρεα πρόσωπα που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν καταχωριστεί από τους αρμόδιους φορείς στην κατάσταση υπόχρεων της παρ. 1 του άρθρου 17, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ., σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, οφείλουν, δε, να συμπληρώσουν τις εν λόγω δηλώσεις με δική τους ευθύνη, επισυνάπτοντας τα παραστατικά της παρ. 10, εφόσον τούτο απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Για την υποστήριξη της συμπλήρωσης της δήλωσης από τα υπόχρεα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου, κατόπιν ενημέρωσής τους, πραγματοποιείται άντληση των απαιτούμενων δεδομένων από τους φορείς που διαλειτουργούν εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την έναρξη συμπλήρωσης της δήλωσης.».
Άρθρο 82
Προθεσμία υποβολής αίτησης συνέχισης της δίκης σε περίπτωση μη επίτευξης εξώδικης επίλυσης φορολογικής διαφοράς – Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 16 ν. 4714/2020
Στην παρ. 7 του άρθρου 16 του ν. 4714/2020 (Α΄148), περί Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, προστίθεται τελευταίο εδάφιο και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Η Επιτροπή ελέγχει τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς με βάση τη νομολογία και την πάγια πρακτική της Φορολογικής Διοίκησης. Μπορεί να προτείνει την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος, υποβάλλει δε, σε κάθε περίπτωση, συγκεκριμένη πρόταση στον αιτούντα, στην οποία αναγράφονται τα ποσά του κύριου φόρου, των πρόσθετων φόρων, των τόκων, των προσαυξήσεων και των προστίμων. Για την καταβολή του ποσού του συμβιβασμού που εμπεριέχεται στην ανωτέρω πρόταση εφαρμόζεται η παρ. 8. Η πρόταση της Επιτροπής περιέχει επαρκή αιτιολογία και κοινοποιείται στον αιτούντα από τη γραμματεία της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4174/2013 (Α` 170). Εάν ο αιτών αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση αυτής, συντάσσεται σχετικό πρακτικό εξώδικης επίλυσης, το οποίο δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τηρουμένων των διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Η αποδοχή επιβεβαιώνεται με την υπογραφή της πρότασης από τον αιτούντα. Ο αιτών κατά το χρονικό σημείο της υπογραφής της πρότασης, επιλέγει και τον επιθυμητό αριθμό δόσεων. Ο αριθμός των δόσεων είναι ίδιος, τόσο για την καταβολή του κύριου φόρου όσο και για την καταβολή των πρόσθετων φόρων, τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων. Το πρακτικό εξώδικης επίλυσης είναι εκτελεστός τίτλος κατά την έννοια του άρθρου 45 του ν. 4174/2013 (Α` 170) και το αναγραφόμενο σε αυτό ποσό βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο, ενώ η αρχική βεβαίωση διαγράφεται. Η διαγραφή της αρχικής βεβαίωσης συνεπάγεται την αναστολή της προθεσμίας παραγραφής του αρχικού τίτλου βεβαίωσης έως την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής που προκύπτει από το πρακτικό. Το ως άνω πρακτικό που κοινοποιείται στον αιτούντα από τη γραμματεία της Επιτροπής, επιλύει αμετάκλητα την εκκρεμή διαφορά και δεν προσβάλλεται με κανένα ένδικο βοήθημα ή μέσο, εφόσον επί του συνολικού ποσού που προκύπτει για τον φορολογούμενο, καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) του κύριου φόρου που οφείλεται ή ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) σε περίπτωση αυτοτελών προστίμων, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίησή του και χωρίσει νομίμως η εξόφληση του συνόλου αυτού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8. Ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι του κύριου φόρου ή του αυτοτελούς προστίμου συνυπολογίζονται κατά τον προσδιορισμό του ποσοστού του τριάντα τοις εκατό (30%) ή του ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αντίστοιχα. Αν δεν τηρηθούν οι όροι των προηγούμενων εδαφίων, καθώς και εάν δεν καταβληθούν δύο (2) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των δύο (2) τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά, θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και καταβληθέντα ποσά θεωρούνται ότι καταβλήθηκαν έναντι της οφειλής του αρχικού τίτλου, ο οποίος βεβαιώνεται εκ νέου ως δημόσιο έσοδο. Σε περίπτωση μη αποδοχής από τον αιτούντα της πρότασης της επιτροπής, συντάσσεται πρακτικό ματαίωσης της εξώδικης επίλυσης. Το πρακτικό εξώδικης επίλυσης ή το πρακτικό ματαίωσης αυτής κοινοποιούνται άμεσα, με επιμέλεια της γραμματείας των επιτροπών, στο δικαστήριο, στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση. Με την κοινοποίηση του πρακτικού εξώδικης επίλυσης η υπόθεση τίθεται αυτοδίκαια στο αρχείο με πράξη του προέδρου του δικαστηρίου. Σε περίπτωση μη αποδοχής από τον αιτούντα της πρότασης της επιτροπής και σύνταξης πρακτικού ματαίωσης της εξώδικης επίλυσης ή σε περίπτωση σιωπηρής απόρριψης της αίτησης λόγω άπρακτης παρόδου της προθεσμίας που ορίζεται στην παρ. 6, η ανασταλείσα δίκη συνεχίζεται κατόπιν αίτησης οιουδήποτε εκ των διαδίκων. Για τη συνέχιση της δίκης εκδίδεται πράξη του Προέδρου του δικαστηρίου περί ορισμού δικασίμου, η οποία κοινοποιείται με επιμέλεια του αιτούντος τη συνέχιση της δίκης στον αντίδικο τουλάχιστον εξήντα ημέρες πριν από τη δικάσιμο. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης περί συνέχισης της δίκης εντός εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίηση του πρακτικού ματαίωσης προς τον αιτούντα ή από τη συντέλεση της σιωπηρής απόρριψης της αίτησης εξώδικης επίλυσης, λόγω άπρακτης παρόδου της προθεσμίας που ορίζεται στην παρ. 6, η δίκη καταργείται».
Άρθρο 83
Μισθώσεις ακινήτων για τη στέγαση δικαστηρίων – Τροποποίηση άρθρου 34 ν. 5119/2024
Στο άρθρο 34 του ν. 5119/2024 (A‘ 103) επέρχονται οι εξής αλλαγές:
- Στην παρ. 1 οι λέξεις «κατά παρέκκλιση του τρόπου διενέργειας μισθώσεων για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και ιδίως του ν. 3130/2003 (Α’ 76)» αντικαθίστανται από τη φράση «κατά παρέκκλιση των διατάξεων για τη μίσθωση ακινήτων που αφορούν τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και ιδίως του ν. 3130/2003 (Α΄ 76)» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δύναται να µισθώνει ακίνητα για την κάλυψη των αναγκών για τη στέγαση δικαστηρίων ανά την Επικράτεια, που προκύπτουν από την εφαρµογή του ν. 5108/2024 (Α΄ 65), κατά παρέκκλιση των διατάξεων για τη μίσθωση ακινήτων που αφορούν τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και ιδίως του ν. 3130/2003 (Α΄ 76).
- Προστίθεται παρ. 2Α ως εξής:
«2Α. Το παρόν εφαρμόζεται και στις μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των διοικητικών δικαστηρίων.».
Άρθρο 84
Καταργούμενες διατάξεις
Στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109) καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις:
α) με αναδρομική ισχύ από την 16η.9.2024, το άρθρο 7, περί σύμμετρης κατανομής πολιτικών υποθέσεων μεταξύ των ειρηνοδικών της περιφέρειας του ίδιου πρωτοδικείου, και η παρ. 5 του άρθρου 88, περί προαγωγής παρέδρων πρωτοδικείων και εισαγγελίας,
β) το πέμπτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 41, περί διορισμού δικαστικών λειτουργών, και
γ) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 100, περί αρμοδιοτήτων επιθεωρητών.
Άρθρο 65
Η αντιποίηση του οδοντιατρικού λειτουργήματος προβλέπεται και τιμωρείται με το άρθρο 73 του νμ. 1026/80 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 38 του ν. 3418/2005.
Η ισχύουσα ρύθμιση είναι λίαν επιεικής.
Επειδή τα περιστατικά αντιποίησης του επαγγέλματος και η άσκηση αυτού χωρίς την τήρηση των νομίμων προϋποθέσεων πληθαίνουν ανησυχητικά, είναι πιστεύουμε επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου επί το αυστηρότερο για την αποτροπή της παραπλάνησης των ανυποψίαστων ληπτών υπηρεσιών στοματικής υγείας και την προστασία της δημόσιας υγείας. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητά αντίστοιχη ρύθμιση με αυτή του άρθρου 65 και για τους οδοντιάτρους.
«ΑΡΘΡΟ 65Α
Αντιποίηση οδοντιατρικού λειτουργήματος»
Το άρθρο 73 του Ν. 1026/80 (ΦΕΚ Α΄48), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 38 του Ν. 3418/2005 (ΦΕΚ Α΄287), αντικαθίσταται ως εξής:
«1.Όποιος χρησιμοποιεί τον τίτλο του οδοντιάτρου χωρίς να κατέχει πτυχίο οδοντιατρικής σχολής ημεδαπού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένο πτυχίο αλλοδαπού πανεπιστημίου ή χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα προσόντα προς άσκηση της οδοντιατρικής, επιλαμβάνεται, είτε με προσωπικές ενέργειες είτε με προφορικές ή γραπτές συμβουλές, ακόμα και με την παρουσία ιατρού/οδοντιάτρου, της διάγνωσης ή θεραπείας ασθενών, ή διαφημίζει και προβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο την εκτέλεση πάσης φύσης οδοντιατρικών πράξεων από τον ίδιο, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρία (3) έτη και με χρηματική ποινή έως εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Η επανειλημμένη τέλεση του αδικήματος του πρώτου εδαφίου θεωρείται επιβαρυντική περίσταση. Θεωρείται ως θεραπευτική επέμβαση και τιμωρείται με τις ποινές της παρ. 1 κάθε πράξη, η οποία τελείται και για αισθητικούς λόγους.
2. Όποιος ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου ή λειτουργεί είτε ατομικά είτε ως νόμιμος εκπρόσωπος εταιρίας οδοντιατρείο/πολυοδοντιατρείο, χωρίς να διαθέτει α) την απαιτούμενη κατά τις διατάξεις του νόμου βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος αυτού ή β) βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου/πολυοδοντιατρείου, ή γ) η βεβαίωση που του είχε χορηγηθεί ανακλήθηκε ή έχει ανασταλεί η ισχύς της ή δ) είναι συνταξιούχος και δεν δηλώνει άσκηση επαγγέλματος τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως ένα (1) έτος και χρηματική ποινή έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.
3. Με τις ποινές της παρ. 2 τιμωρούνται αντίστοιχα και οι διαχειριστές ή νόμιμοι εκπρόσωποι των νομικών προσώπων που παρέχουν πρωτοβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη και παραβιάζουν τις ως άνω απαιτήσεις/
4. Τα αδικήματα των παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται τα άρθρα 417 έως 427 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), περί πλημμελημάτων που καταλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω.
5. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία δικαιούνται διά τoυ Προέδρου της ή των νόμιμων αναπληρωτών αυτού, να δηλώνει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε ποινικές δίκες για τα αδικήματα του παρόντος
Γεια σας ήθελα να πω ότι καλώς το υπουργείο κατάφερε και ίδρυσε την δικαστική αστυνομία, λόγω του ότι είναι νεοσύστατο σώμα κατανοούμε ότι υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την σωστή λειτουργία του σώματος όπως πχ το θέμα των ταυτοτήτων που δεν μας δίνει την δυνατότητα να αποδεικνύουμε ότι είμαστε δικαστικοί αστυνομικοί και κοντεύουμε να κλείσουμε χρόνο χωρίς ταυτότητα και καλό θα ήταν να υπάρχει μια ενιαία ταυτότητα ευρωπαϊκών προδιαγραφων και κατάργηση της πολιτικης επίσης πρόβλημα αποτελούν τα περιορισμένα αστυνομικά καθήκοντα όπως πχ η σύλληψη βάσει του 275 κπδ , επίσης αποτελεί πρόβλημα βάσει νόμου το ότι δεν έχουμε δικαίωμα ελέγχου ύποπτων ατόμων και εκτός δικαστηρίων επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι οπλισμός εξοπλισμός που δεν έχουμε παραλάβει ώστε να μπορούμε να εκτελέσουμε τα καθήκοντα μας κανονικά.. υπάρχουν ήδη και άλλες υπηρεσίες με καθεστώς ΝΠΔΔ οι οποίοι εκτελούν κανονικά και ένοπλα ανακριτικά καθήκοντα και αστυνομικά με συλλήψεις πχ τελεωνειακοι ΑΑΔΕ δίωξη λαθρεμπορίου δεν νομίζω ότι αποτελεί πρόβλημα να αναλάβουμε κανονικά αστυνομικά καθήκοντα καθώς είμαστε εκπαιδευμένοι από την ΕΛΑΣ όπως και οι ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ, ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι το οικονομικό καθώς υπάρχει συνολικά σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα και κυρίως για τους ΔΕ διότι με 755€ δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα
Μπαίνεις 30 χρονών στην Δικαστική Αστυνομία ώς ΠΕ-ΤΕ με μεταπτυχιακό στον βαθμό του Αρχιφύλακα ώς ανακριτικός υπάλληλος .
Στα 34 σου, παίρνεις τον βαθμό του αστυνόμου.
Απο κεί και πέρα μέχρι τα 67 σου , εφόσον κανεις δεν εχει ασχοληθει με το συνταξιοδοτικό , εσυ και οι υπόλοιποι ομόβαθμοι σου για 33 χρόνια δεν θα ξαναπάρετε βαθμό ΠΟΤΕ , και όλοι οι ΔΕ θα έχουν τον ίδιο βαθμό με εσένα.
Και όλα αυτά φορόντας στολή λιγο ξενοδοχου λιγο πιλότου της aegean .
Αυτα δεν ειναι φυσιολογικά πράγματα , μονο στην Ελλαδα θα μπορουσε να γίνει , όπως και έγινε.
Συμπέρασμα , πας Δημοτική και ησυχάζει το κεφάλι σου.
Για τις επιδόσεις που κάνει η δικαστική αστυνομία καλό και χρήσιμο θα ήταν να δοθεί σύστημα POL σε υπολογιστές όπως έχει η αστυνομία εφόσον σκοπεύουν να γίνουν και ηλεκτρονικές θα ήταν διευκόλυνση στο να βρίσκονται στοιχεία, κάποιες φορές έτυχε να χρειαστούν πληροφορίες διευθύνσεις και έπρεπε να παίρνουμε τηλ δεξιά αριστερά αυτό μας το χε πει και εισαγγελέας που μας έκανε μάθημα στην σχολή αστυφυλάκων ότι κανονικά στα δικαστήρια έπρεπε να υπάρχει τέτοιο σύστημα πληροφοριών όπως έχει η αστυνομία μια βάση δεδομένων δηλαδή να εντοπίζονται στοιχεία πολιτών και όχι να παρακαλάμε να μας τα δίνει η αστυνομία
Ελλειπεστατο νομοσχέδιο σε ο,τι αφορά την δικαστική αστυνομία. Έτι μια φορά που το υπουργείο μας μας απογοητεύει με τις επιλογές του. Όχι εις ο,τι έχει να πραγματευτεί με το γεγονός των ανακριτικών υπαλλήλων. Τουναντίον αυτό είναι άκρως θετικό. Αλλά με τον τρόπο. Κύριοι και κυρίες και όσοι σκεφτήκατε αυτό το νομοσχέδιο. Αναλογιστείτε, ότι δεν έχουν όλες οι εισαγγελειες αρχιφύλακες και καμία εισαγγελεια δεν έχει αστυνόμο. Δηλαδή ούτε αυτό δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε; Γιατί τα κάνετε αυτά, πραγματικά. Τι πέταμα και παραπεταμα είναι αυτό.
καλησπερα για την τροποποιηση του αρθ.62 καταρχας μπραβο δυνατη τροποποιηση αλλα φασκει και αντιφασκει δηλαδη:
ββ) η εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων, ενταλμάτων σύλληψης και η σύλληψη δράστη αυτόφωρου κακουργήματος ή πλημμελήματος σύμφωνα με το άρθρο 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96),
δηλαδη: Προκειμένου για αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα οι ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ του άρθρου 31, καθώς και κάθε αστυνομικό όργανο, έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, ενώ οποιοσδήποτε πολίτης το ΔΙΚΑΙΩΜΑ , να συλλάβουν το δράστη,
οποτε οι ανακριτικοι υπαλληλοι της δικαστικης αστυνομιας θα ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να κανουν συλληψη καθως πλεον θα θεωρουνται κανονικοι αστυνομικοι ενω η υπολοιπη δικαστικη αστυνομια θα εχει απλα το δικαιωμα και θα θεωρουνται πολιτες? νομιζω πρεπει να γινει μια αλλαγη ωστε ειτε ανακριτικος δικαστικος αστυνομικος ειτε μη ανακρ. να διενεργει συλληψεις ΟΧΙ βασει του 275 κπδ. πατε και κανετε μια θετικη αλλαγη οπως με τους ανακριτικους και με την συλληψη αυτοφωρων και μετα το χαλατε με τον διαχωρισμο των δικαστικων αστυνομικων.. ειμαστε αστυνομικος τομεας της δικαστικης αστυνομιας ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πρεπει να μας δωσετε ΣΕ ΟΛΟΥΣ το δικαιωμα νομιμης αστυνομικης συλληψης απονομη δικαιοσυνης ειναι οταν θα ειμαστε νομιμα δικαιοδοτημενοι να διενεργουμε συλληψεις αμα δεν εχουμε δικαιωμα να κανουμε τιποτα καθαρα αστυνομικου χαρακτηρα γιατι μας αποκαλειτε αστυνομικο τομεα ? μας εχετε περιορισμενους
Καλή χρονιά! Για την δικαστική αστυνομία μπράβο για την ενίσχυση στα καθήκοντα αλλά το να δημιουργείτε δικαστικούς αστυνομικούς 2 ταχυτήτων δεν είναι δίκαιο δεν μπορεί κάποιοι να είναι ανακριτικοί και κάποιοι να μην είναι πρέπει να γίνει μια σωστή ρύθμιση όπως στην ΕΛΑΣ ανακριτικοι και μη ανακριτικοί αλλά στην ουσία όλοι έχουν καθαρά αστυνομικά καθήκοντα δηλαδή είναι μικρές οι διαφορές ανακριτικου και μη ανακριτικού στην ΕΛΑΣ, επίσης δεν θεωρώ καθόλου σωστό να ακούγεται ότι πρέπει μετά την υπηρεσία να παραδίδουμε οπλισμό δεν είναι καθόλου σωστό και καθόλου λογικό όλοι οι εισαγγελείς έχουν πει ότι είναι αντίθετοι σε αυτή την ρύθμιση υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να μην παραδίδουμε το όπλο όπως το να μπορούμε να το συντηρούμε ώστε να παραμένει λειτουργικό να μπορούμε να πηγαίνουμε για εκπαίδευση σε ένα σκοπευτήριο ώστε να είμαστε εξοικειωμένοι με το πιστόλι μας και να μη θεωρούμαστε επικίνδυνοι.. όσο για τα αυτόφωρα αδικήματα κρίνεται ΑΝΑΓΚΑΙΑ νέα τροποποίηση και κατάργηση της σύλληψης με βάσει το άρθρο 275 διότι εφόσον είμαστε δικαστική ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ πρέπει η σύλληψη να είναι γνήσια σύλληψη όπως κάνει η Ελας το λιμενικό κλπ και απ τη στιγμή που έχουμε πλέον ανακριτικούς υπαλλήλους θα μπορεί να συνταχθεί και δικογραφία αλλά ακόμα και αυτό να μη γίνει δεν υπάρχει λογική στην στήριξη του 275! νέα ειδική ρύθμιση ώστε οι συλλήψεις μας να είναι φυσιολογικές αστυνομικές συλλήψεις και εκτός 8ωρου, ή εκπαίδευση υπάρχει ήδη επίσημα και έχει δωθεί απ την σχολή αστυφυλάκων Κομοτηνής γιαυτο και υπάρχει ο διαχωρισμός πολιτικού και αστυνομικού τομέα δικαστικής αστυνομίας ειδάλλως ο διαχωρισμός είναι φωτογραφικός..να διώξουμε από πάνω μας την ρετσινιά του δημοσίου σεκιουριτι / σεκιουριτι πολυτελείας
ΑΡΘΡΟ 71
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση (άρθρο 71), η τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 49 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε υπόνοια μεροληψίας και κάθε δυσπιστία κατά την άσκηση των δικαστικών καθηκόντων. Μόλις πριν από 2 χρόνια είχε διορθωθεί η παράλογη ρύθμιση με τα κωλύματα εντοπιότητας που ίσχυε από το έτος 2005, η οποία είχε δημιουργήσει τόσα προβλήματα σε πολλές οικογένειες σε όλη τη χώρα και είχε οδηγήσει δεκάδες Δικαστές (κυρίως μητέρες) να περιοδεύουν ανά τη χώρα με μία βαλίτσα στο χέρι. Ηταν δε παράλογη για τον απλούστατο λόγο ότι ίσχυε για πόλεις στις οποίες, λόγω του «μικρού» μεγέθους τους και των κοινωνικών δεσμών, είναι αδύνατο να αποκρυβεί γάμος, σύμφωνο συμβίωσης ή συγγενική σχέση με αποτέλεσμα μέσω της χρήσης των λοιπών σχετικών ρυθμίσεων (εξαίρεση, αποχή κλπ.) να μην δημιουργείται οποιαδήποτε υπόνοια μεροληψίας ή δυσπιστία κατά την άσκηση των δικαστικών καθηκόντων. Μεροληψία μπορεί πολύ πιο εύκολα να υπάρξει στην Αθήνα όπου λόγω του μεγάλου αριθμού των Δικαστών και του επίσης μεγάλου αριθμού των δικηγόρων, που σε πολλές περιπτώσεις προέρχονται από την επαρχία, είναι αδύνατον να υπάρξει ο οποιοσδήποτε έλεγχος. Ποιος είναι ο λόγος που τόσο σύντομα επανέρχεται, με το άρθρο 71 του νομοσχεδίου, η παράλογη αυτή ρύθμιση ? Να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη.
γεια σας και καλη χρονια! κυριε υπουργε μαλλον πρεπει να αλλαξετε πολλα πραγματα σχετικα με την δικαστικη αστυνομια ξεκινωντας απ το οτι δεν εχουμε καθαρα αστυνομικα καθηκοντα παρα μονον καθηκοντα φυλαξης, ειναι απαραδεκτο για ενα τοσο σπουδαιο σωμα το οποιο υπαρχει και σε αλλες χωρες να το εχετε δημιουργησει σαν να ειναι ιδιωτικοι φυλακες με ποια λογικη αυτοι που εφτιαξαν τον νομο εφτιαξαν μια δικαστικη ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ με καθηκοντα και δικαιωματα απλου πολιτη? το εκαναν απο αγνοια?? το εκαναν επιτηδες ? κανενας δν ξερει , αυτο που ξερουμε ειναι οτι αν δεν επεμβει γρηγορα το υπουργειο ωστε να διορθωσει αυτα τα λαθη θα εκτεθουμε και εμεις και το δικαιοσυνης στον κοσμο..ειναι δυνατον εισαγγελιες να διαθετουν δικη τους αστυνομια και να χρεωνουν ενταλματα συλληψης τα οποια θα εκτελουνται με δικαιωμα συλληψης πολιτη? αυτοφωρα αδικηματα με δικαιωμα συλληψης απλου πολιτη? πως ειναι δυνατον μετα το 8 ωρο να καταργουνται ολα μας τα δικαιωματα και να μας λετε δεν ειστε τιποτα ειστε πολιτες? αυτα πρεπει να αλλαξουν οπωσδηποτε ευελπιστουμε για το καλυτερο !
Στολές, λάθος.
Μισθολόγιο, λάθος
Καθήκοντα, λάθος
Νόμοι, λάθος
(Εξ)Οπλισμός, λάθος
Ασφάλιση, λάθος
Ταυτότητα, λάθος
Και εκεί που λες πως κάτι πάει να γίνει πάνε και κάνουν λάθος πράγματα για ανακριτικους. Έλα Χριστέ μου και κύριε.
Η Δικαστική αστυνομία θα πρέπει να κάνει γενναία αναδιάρθρωση και να ξεκαθαρίσει πώς θα πορευτεί το προσωπικό της Υπηρεσιακά.
Είτε θα πορεύεται ως ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ , είτε με τους (λίγους) ιεραρχικούς βαθμούς που έχει, που στην τελική ας τους κάνει περισσότερους .
Αν το άρθρο έλεγε οτι Ανακριτικοί γίνονται οι ΠΕ-ΤΕ ανεξαρτήτος βαθμού θα ήταν όλα μια χαρά και ξεκάθαρα και θα ευνοούσε και την ξεχασμένη επαρχία.
Ετσι όπως το προτείνει τώρα, η επαρχία μένει χωρίς ανακριτικούς , οι ΠΕ-ΤΕ με μεταπτυχιακό αναβαθμίζονται , αυτοί χωρίς μεταπτυχιακό όχι και στις μεγάλες εισαγγελίες δεν θα ξέρει ποιος κάνει τί και ποιος προΐσταται πού.
Αν θέλετε να το πάτε με βαθμούς και όχι με Εκπαιδευτικές βαθμίδες , βεβαίως και να το κάνετε έτσι , φτιάξτε ένα σωστό βαθμολογικό πλαίσιο , φωνάξτε έναν αξιωματικό από ΕΛ.ΑΣ ή Ε.Δ να σας βοηθήσει και να συνδέονται όλα σύμφωνα με τον βαθμό (καθήκοντα , μισθός , υποχρεώσεις κτλ).
ΥΓ , λυπάμαι πραγματικά με τα προηγούμενα σχόλια από (προφανώς) συναδέλφους , όπου νομίζουν ότι η Δικαστική αστυνομία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου , λυπούμε δε περισσότερο απο αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται ότι το παρών άρθρο 62 τροποποιεί της ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ και ως αποτέλεσμα ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ έναν δικαστικό αστυνομικό να προβεί σε αυτόφωρες συλλήψεις σύμφωνα με το αρ 275 ΚΠΔ , το οποίο είναι και το μοναδικό άρθρο για της αυτόφωρες συλλήψεις και δεν υπάρχει κάποιο άλλο ‘αστυνομικό’ άρθρο (ας μας πούνε ποιο είναι αυτό) που να ισχύει για την ΕΛ.ΑΣ ώστε να θέλουν να ισχύσει και για την Δικαστική Αστυνομία. Πραγματικά απογοητευτικά σχόλια από Αστυνομικούς που μόλις πριν λίγους μήνες διδάχτηκαν τον ΚΠΔ.
Για ποιόν λόγο επανέρχονται τα κωλύματα εντοπιότητας που περιγράφονται στο άρθρο 71 του νομοσχεδίου μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια από την κατάργησή τους; Και για ποιόν λόγο θεσπίζεται – εκ νέου – τεκμήριο τιμιότητας των δικαστών Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και, αντιστοίχως, τεκμήριο διαφθοράς των δικαστών όλων των άλλων πόλεων αποκλειστικά και μόνο λόγω συγγένειας με δικηγόρους; Αν συνέβη κάτι σοβαρό που προκάλεσε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, να αποβληθούν άμεσα από το Σώμα όσοι δεν σέβονται τον όρκο τους. Όχι να καταδικάζονται σε απομάκρυνση από τις οικογενειακές τους εστίες όσοι εκτελούν ευσυνειδήτως τα καθήκοντά τους. Άλλωστε, για την αντιμετώπση των απαγορευμένων σχέσεων μεταξύ δικαστών και δικηγόρων, είτε είναι συγγενείς είτε όχι, είτε μένουν στις τρεις μεγάλες πόλεις είτε στην επαρχία, υπάρχει συγκεκριμένο νομικό οπλοστάσιο (αποχή, εξαίρεση, πειθαρχική διαδικασία κλπ.). Να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη της λογικής «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι».
Γειά σας όπως φαίνεται και απ τα σχόλια είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από εμάς ικανοποιημένο με την ανάθεση νέων καθηκόντων θα ήθελα να πω και εγώ πως θα προτιμούσα να μας κάνετε όλες τις βαθμίδες ανακριτικους γιατί πιστεύω θα λειτουργήσει καλύτερα όλο το σύστημα της δικαστικής αστυνομίας θα μας αναβαθμίσει όλους και ατομικά και συνολικά σαν υπηρεσία πιστεύω επίσης θα λυθούν πολλά θέματα σε σχέση με τα αστυνομικά καθήκοντα επίσης καλό θα ήταν να δημιουργηθεί δικό μας ειδικό μισθολόγιο υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες ΝΠΔΔ που είναι και ανακριτικοι και σε ειδικό μισθ. Πάντως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε όρεξη για δουλειά και με τον παρόντα νόμο έχουμε περιορισμένα καθήκοντα δεν είναι καλο αυτό είναι σαν αυτό που λέει ο λαός μας ή Ελλάδα τρώει τα παιδιά της κάντε τροποποιήσεις για το δικό μας καλό για το καλό της δικαστικής αστυνομίας να έχουμε κύρος σοβαρότητα και να νιώθει ασφάλεια ο πολίτης κοντά μασ και όχι να μας βλέπει και να μας θεωρεί υποδεέστερο σώμα και αστείους διότι δεν έχουμε τα δικαιώματα της αστυνομίας οι πολίτες πλέον ενημερώνονται, κάντε αλλαγές!
Ήταν επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση του Νομοθετικού πλαισίου που διέπει την αντιποίηση του φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος και την αποτροπή της παραπλάνησης ανυποψίαστων πολιτών.
Τα τελευταία μάλιστα έτη παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των περιστατικών αντιποίησης του φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος με αποτέλεσμα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (νομικό πρόσωπα δημοσίου δικαίου σωματειακής φύσεως) να αναγκάζεται όλο και συχνότερα να υποβάλει σχετικές αναφορές – καταγγελίες προς τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Το συγκεκριμένο άρθρο 64 συντελεί στην μεγαλύτερη προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας.
Συγχαρητήρια στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας που προωθούν τέτοια Νομοθετικά μέτρα.
Περιμένουμε την άμεση κινητοποίηση και του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για την διασφάλιση της χορήγησης κωδικού αριθμού δραστηριότητας (ΚΑΔ), ΜΟΝΟ σε επαγγελματίες υγείας και όχι στο κάθε τυχόντα που θα εκμεταλλευτεί το γεγονός της χορήγησης οικονομικής δραστηριότητας, ως μανδύα για την επαγγελματική δραστηριότητα επαγγέλματος υγείας, παραπλανώντας ανυποψίαστους πολίτες.
ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Φτιάχνετε νόμους που αντιφάσκουν με άλλους νόμους που φτιάξατε και τα έχετε κάνει όλα μα όλα λάθος. Δικαστική αστυνομία για κλάματα.
θελω να επισημανω στην επιτροπη σας (χωρις να ειμαι 100% σιγουροσ και αν κανω λαθοσ αφηστε το να περασει ετσι) οτι δεν ειναι λογικο να κανετε μονο τους αρχιφυλακες και αστυνομους ανακριτικους (στην ουσια κανονικους αστυνομικους τους κανετε δηλαδη) αλλα τους υπολοιπους να τους αφηνετε μη ανακριτικους και ταυτοχρονα να λετε οτι ΟΛΟΙ κανουν αυτοφωρη συλληψη με βασει το 275 κπδ διοτι αν θυμαμαι καλα στο 275 λεει οτι Προκειμένου για αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα οι ανακριτικοί υπάλληλοι του άρθρου 31, καθώς και κάθε αστυνομικό όργανο, έχουν υποχρέωση, ενώ οποιοσδήποτε πολίτης το δικαίωμα, να συλλάβουν το δράστη, τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος και του άρθρου 279 του κώδικα για την άμεση προσαγωγή του στον εισαγγελέα.
δηλαδη οι μισοι δικαστικοι αστυνομικοι που θα ειναι ανακριτικοι θα ειναι υποχρεωμενοι να συλλαβουν ενω οσοι ειναι μη ανακριτικοι θα εχουν απλα δικαιωμα? δεν κολλαει αυτο..ειτε πρεπει να γινει ρυθμιση να ειμαστε ΟΛΟΙ ανακριτικοι ειτε να γινει ρυθμιση οπως στην ΕΛΑΣ που και ανακριτικοι και μη ανακριτικοι εχουν πανω κατω τα ιδια καθηκοντα σε θεμα συλληψεων ταυτοποιησης ελεγχων ατομων..επισης να θυμισω στην επιτροπη σας και διαβαστε το σας παρακαλω το σχολιο μου να το ακουσουν οτι η δικαστικη αστυνομια ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ οι οποιοι ειδικοι φρουροι θεωρουνται απ το κρατος μας αστυνομικοι με ολα τα καθηκοντα του αστυνομικου ειναι εκπαιδευμενοι στην ιδια αστυνομικη σχολη με εμας απ τους ιδιους εκπαιδευτες δεν υπαρχει καποια διαφορα δεν λειτουργει σωστα το πραγμα στην ουσια διοτι εχει γινει λαθος κατα ενα μεγαλο ποσοστο στον νομο της δικαστικης αστυνομιας σε σχεση με υποχρεωσεις καθηκοντα κλπ. δεν ειναι κατι να το αλλαξετε αρκει να θελετε για να το πω και ακομα πιο απλα αυτη τη στιγμη με τον νομο που ισυχει ειμαστε εκπαιδευμενοι αστυνομικοι με καθηκοντα security αν αυτο ονειρευοταν το υπουργειο για την δικαστικη αστυνομια καλο θα ηταν να αλλαξουμε την εννοια της δικαστικης αστυνομιας και να την κανουμε δικαστικοι φυλακες, απο την στιγμη που μας βαζετε στον ιδιο νομο που εχουν και οι security στο 275 κπδ ειμαστε δικαστικοι security, δεν ειναι καλο σαν εικονα ουτε μας τιμα, ουτε εμας ουτε και το υπουργειο δικαιοσυνης! και επισης πρεπει να λαβετε σοβαρα υποψιν σας οτι τα δικαστηρια και οι ανθρωποι που μπαινοβγαινουν εκει δεν ειναι παιδακια ουτε ειναι παιδικη χαρα.. τα προσωπα μας φαινονται κινδυνευουμε ανα πασα στιγμη ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 8ΩΡΟ κατι θα πρεπει να σας λεει αυτο σε σχεση με τα καθηκοντα και με τα δεμενα χερια που εχουμε..αν μας συμβει κατι μετα το 8ωρο δεν εχουμε δικαιωμα να κανουμε τιποτα! και να κανουμε δηλαδη μετα ο αλλος μπορει να μας τρεχει στα δικαστηρια εμας τουσ ιδιους, γιατι? γιατι ειναι λαθος ο νομος μας..οσο για κατι αλλα σχολια που ειδα που δεν θελουν περισσοτερα καθηκοντα και δεν θελουν το ενα και το αλλο μη τα δινετε σημασια αυτοι ειναι οι ανθρωποι που απλα δεν θελουν να δουλευουν…
Δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι κάποιες εισαγγελειες θα έχουν ανακριτικους υπαλλήλους και κάποιες άλλες όχι; Μωρέ μπράβο
Βγάζετε αποφάσεις χωρίς να γνωρίζετε καν τι γίνετε στις εισαγγελίες… Υπάρχουν εισαγγελίες που ΔΕΝ έχουν αρχιφύλακα… αλλά μόνο υπαρχιφύλακα η φρουρο.! Είναι δυνατόν ; Δηλαδή κάποιες εισαγγελίες θα κάνουν κάποιες όχι;
Υ.Γ δεν σας κάνει εντύπωση ότι σε ένα άρθρο που αφορά 1 θέμα της δικαστικής αστυνομίας , τα σχόλια από κάτω αναφέρονται σε 1000;
Πρεπει απαλειφθεί από το αρθ. 60 της παρ. 5 το τελ. εδ. του ΚΟΔΚΔΔ, που προβλέπει ότι «για τα
πρόσωπα του δευτέρου και τρίτου εδαφίου εφαρμόζεται το άρθρο 11 του ν.
4440/2016 (Α΄ 224), διότι στην πράξη δημιουργεί περιττές δυσχέρειες στην
υλοποίηση της συνυπηρέτησης.Η να προστεθει επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, σε υπηρεσία στην περιοχή, όπου υπηρετεί ο σύζυγος ή συμβιών.Η απόσπαση διενεργείται κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου και γνώμης του υπηρεσιακού συμβουλίου, του φορέα προέλευσης του υπαλλήλου, το οποίο εξετάζει κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις αυτές και σε κάθε περίπτωση εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την περιέλευση της αίτησης στο συμβούλιο, και ολοκληρώνεται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων οργάνων. Αρνητική γνωμοδότηση δικαιολογείται μόνο για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο, που διαπιστώνεται και αιτιολογείται επαρκώς από το υπηρεσιακό συμβούλιο
Αφού δε μας θέλετε. Αφού μας έχετε ξεχασμένους/παραπεταμενους. Γιατί δεν μας πάτε στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη να τελειώνουμε; Δεν μας θέλετε και ούτε σας θέλουμε. Όταν θα βγουν τα αποτελέσματα της δημοτικής αστυνομίας το 50+% θα φύγει.
Η εισαγωγή νέων καθηκόντων, όπως αυτά του γενικού ανακριτικού υπαλλήλου, σε υπαλλήλους του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας, αποτελεί σημαντική θεσμική αλλαγή και πρέπει να εξεταστεί επισταμένως.
1.Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, κάθε διοικητική απόφαση που επιβαρύνει τους υπαλλήλους πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ισορροπία μεταξύ των επιβαλλόμενων υποχρεώσεων και των παρεχόμενων μέσων (υποδομές, επαρκές προσωπικό). Η προσθήκη επιπρόσθετων καθηκόντων σε ήδη επιφορτισμένους υπαλλήλους χωρίς πρόβλεψη επαρκούς επάνδρωσης παραβιάζει αυτή την αρχή.
2.Η ανάθεση νέων καθηκόντων που αυξάνουν τη φύση και το επίπεδο της ευθύνης, χωρίς να συνοδεύεται από μισθολογική αναβάθμιση, αντίκειται στην αρχή της ισότητας στην εργασία. Επιπλέον, η απουσία προσαρμογής του καθηκοντολογίου και σαφούς ορισμού αρμοδιοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε εργασιακή ανασφάλεια και ενδεχόμενες νομικές διαφορές.
3.Το ΦΕΚ ίδρυσης της Δικαστικής Αστυνομίας ορίζει σαφώς ότι οι υπάλληλοι του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας έχουν την ευθύνη εκτέλεσης ανακριτικών καθηκόντων. Η ανάθεση παρόμοιων ή επικαλυπτόμενων καθηκόντων στον αστυνομικό τομέα δημιουργεί πρόβλημα διάκρισης ρόλων, το οποίο παραβιάζει την αρχή της εξειδίκευσης των αρμοδιοτήτων.
Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, αν και στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Χωρίς επαρκή στελέχωση, σαφή καθορισμό καθηκόντων και δίκαιη μισθολογική μεταχείριση, δημιουργεί ζητήματα παραβίασης αρχών διοικητικού δικαίου, επαγγελματικής ισότητας και διάκρισης ρόλων. Προτείνεται να υπάρξει αναλυτική μελέτη επιπτώσεων πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Σοβαρά τώρα, αλλά η αντιμετώπιση της Δικαστικής Αστυνομίας είναι πολύ μα πολύ κακή. Είναι δυνατόν αντί για την ευταξία του κτιρίου κλπ, να ασχολούνται μόνο με επίδοση κλήσεων; Με δικά τους οχήματα, με δική τους βενζίνη; Οι επιμελητές που είναι ένα σορό στα δικαστήρια, ενώ πρέπει να κάνουν επιδόσεις και παίρνουν επίδομα, τι ρόλο έχουν; Την κάνατε γιατί υποχρεωθήκατε από την ΕΕ, αλλά πριν ξεκινήσει να λειτουργεί, την αποτελειώνετε; Σας παρακαλώ δείτε σοβαρά το θεσμό αυτό!
Θα ήθελα να προσθέσω στο σεβαστό επιτελείο του υπουργού ότι οι ΤΕ και ΠΕ είναι τριτοβάθμια εκπαίδευση ισότιμη και ότι θα πρέπει να εξελίσσονται το ίδιο στον βαθμό και στα επιδόματα αναλόγως. Αξιοσημείωτο, είναι στο ΦΕΚ της σύστασης δικαστικής αστυνομίας αναφέρει μόνο το άρθρο 97 του ν. 3528/2007 θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το άρθρο 85 του ίδιου νόμου που αναφέρεται στην επιλογή προϊσταμένων , όπου έχει κριτήρια: α) Επαγγελματικά – Τεχνικά προσόντα β)εργασιακή – διοικητική εμπειρία, γ) Ικανότητες – δεξιότητες κ.λπ. Ώστε να υπάρχει «κεντρικός » προϊστάμενος» με κρίσεις ανά τριετία και όχι αυτόματα να γίνεται οποίος ή οποία υψηλόβαθμος είναι στο Εφετείο εξαρχής Ευχαριστώ
Τέλεια πόσο χαίρομαστε για την εξέλιξη αυτή. Θα πάμε να εκτελέσουμε ένταλμα σύλληψης με το αυτοκίνητο που δεν έχουμε να του περάσουμε χειροπέδες με χειροπέδες που δεν έχουμε και αν τύχει να μας επιτεθεί με όπλο θα προταξουμε το όπλο που δεν έχουμε αλλά δε βαριέσαι έχουμε το αλεξίσφαιρο να μας σώσει. Ή μήπως δε το έχουμε ούτε αυτό; Συγχαρητήρια . Μόνο το υπουργείο μας αυτά τα πράγματα.
Σχετικά με τα καθήκοντα της δικαστικής αστυνομίας και το αρθρο για τους ανακριτικούς.
Αυτή τη στιγμή το σώμα είναι στο ναδίρ. Παιδιά με όνειρα, όρεξη και φιλότιμο για προσφορά έχουν εγκλωβιστεί γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται με τα πραγματικά ζητήματα που τους αφορούν.
Ας να γράψω συνοπτικά:
1. Η υπηρεσία αυτή τη στιγμή δεν παρέχει καν τα βασικά ώστε να πραγματοποιούνται τα βασικά καθήκοντα του σώματος. Οι αστυνομικοί δεν έχουν οπλισμό (όχι απαραίτητα το όπλο που πραγματικά δεν έχει προβλεφθεί τίποτα αλλά ούτε ένα γκλοπ), δεν έχουν μέσα για τις επιδόσεις και πολλές φορές οι αστυνομικοί πηγαίνουν με ιδιωτικά οχήματα. Αλήθεια σε μια περίπτωση τροχαίου ποιος θα αποζημιώσει τα παιδιά αυτά που δεν θα έχουν όχημα να μεταφέρουν τα παιδιά τους;Καλά για τα καύσιμα ούτε λόγος…(θα πω για τους μισθούς παρακάτω)
2. Σε πολλές εισαγγελίες δεν υπάρχουν χώροι για ένα γραφείο της υπηρεσίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην υπάρχει υπηρεσιακός υπολογιστής και η δουλειά να γίνεται είτε από κινητά είτε επειδή οι εξαιρετικοί διοικητικοί υπάλληλοι της εισαγγελίας μας παραχωρούν το δικό τους. Εδώ έρχεται και η μη εφαρμογή των όπλων. Αν σε μια εισαγγελία θέλει μια κοπέλα να πάει τουαλέτα που θα κλειδώσει το όπλο της; ή θα το δώσει σε κάποιον συνάδελφο; και αν συμβεί κάτι;
3. Μισθοί. Αυτή τη στιγμή ένας ΔΕ αμοίβεται με 755 και ένας ΠΕ με 950. Αυτά δεν αρκούν ούτε για τα βασικά ειδικά στις μεγαλουπόλεις που για μια γκαρσονιέρα θες 300-400 ευρώ. Πόσο μάλλον δε για αστυνομικούς που έχουν οικογένεια με 1,2 ή και 3 παιδιά. Αυτό αναγκάζει αρκετούς να στρέφονται σε επιπλέον μαύρη εργασία και να αποπροσανατολίζονται απ τα πραγματικά τους καθήκοντα καθώς δεν έχουν ενδιαφέρον για τη δουλειά. Βέβαια από αυτούς τους μισθούς δίνονται και 20-30 για βενζίνες ώστε να γίνονται επιδόσεις.
4. Μέσα. Πέρα από τα γραφεία, τους υπολογιστές και τον οπλισμό δεν έχουν δοθεί μέσα για να γίνονται οι επιδόσεις. Το υπουργείο βρίσκεται και γι αυτο στο ΘΑ.
5. Πολλα παιδιά έχουν διοριστεί σε θέσεις που είχαν χαμηλότερα και ενω παραιτήθηκαν τα άτομα που ήταν στις πρώτες τους επιλογές, η επιτροπή διόρισε άλλους με λιγότερα μόρια. Εκεί το υπουργείο δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για τις τραγικότητες του διαγωνισμού (βέβαια μπορεί να βόλεψαν τους δικούς τους). Επίσης πέρασαν μια φωτογραφική τροπολογία για αμοιβαίες μεταθέσεις που πάλι πετάει κόσμο εκτός και τέλος δεν προβλέπεται τίποτα για μεταθέσεις. Έτσι αρκετά άτομα είναι στην αναμονή για το τι θα γίνει, είτε σε άδειες για να διαχειριστούν την κατάσταση καθώς με τους μισθούς αυτούς, όχι δεν πηγαίνει κανείς με την οικογένεια του σε άλλη πόλη, δεν μπορεί καν μόνος του να ζήσει. Αλήθεια που είναι όλα αυτά τα κίνητρα, οι υποσχέσεις και τα προγράμματα που ευαγγελίζεται ο Πρωθυπουργός για τη στήριξη της οικογένειας και των νέων γονιών;
6. Το Υπουργείο δεν έχει δείξει καμία διάθεση να υποστηρίξει τα παιδιά αυτά αλλά αναλώνεται σε φιέστες με ένστολους και φωτογραφίες από εκδηλώσεις αναδεικνύοντας «μοντέλα» και όχι ένα σώμα που ήρθε για δουλειά και υποστήριξη της δικαιοσύνης.
7. Σίγουρα υπάρχουν θετικά σχόλια για τα καθήκοντα γιατί καποιοι διαμένουν δίπλα στις εισαγγελίες τους, δίχως ενοίκια έχουν αρκετό προσωπικό και δεν τους νοιάζει. Στην επαρχία όμως αν δεν αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα δεν χρειάζεται να φορτώνεται το προσωπικό και με άλλα.
8. Αλήθεια τι παραπάνω έχει ένας Αρχιφύλακας ΤΕ να εκτελεί καθήκοντα μεγαλύτερα από έναν Υπαρχιφύλακα ΠΕ; Πραγματικά αυτό με τα μεταπτυχιακά και τους βαθμούς έχει κάνει άνω κάτω όλο το σώμα.
9. Βαθμοί. Έχουν δοθεί, έχουν τοποθετηθεί στις στολές αλλά πέρα απ τη χαρά που προσφέρουν σε αυτόν που τον φέρει δεν έχουν αντίκτυπου πουθενα σε ολόκληρη την υπηρεσία. Το αντίθετο βέβαια που κόβονται όπως διάβασα σε σχόλιο αμοιβαίες λόγω βαθμού ενώ τα παιδιά ανήκουν στον ίδιο κλάδο.Πραγματικά ποιος τα σκέφτεται αυτά; Βαθμοί που δόθηκαν μόνο για τις γραμματικές γνώσεις, δίχως επιπλέον επιμόρφωση των βαθμοφόρων ούτε καν με ένα σεμινάριο για διαχείριση του προσωπικού τους.
10. Αρχηγείο δικαστικής. Ένας χώρος που αρχηγός ορίστηκε Οκτώβριο ενώ τα παιδιά διορίστηκαν Απρίλιο και από Ιούλιο ήταν στις υπηρεσίες τους. Ένας χώρος για να ικανοποιούνται τα θέλω των κοντινών και όχι για να ικανοποιούνται τα βασικά προβλήματα. Πχ το επίδομα για τους προιστάμενους και η σιγή ιχθύος για τους ΔΕ.
Δυστυχώς το Υπουργείο θα έπρεπε να απασχολείται σοβαρά με όλα τα παραπάνω και όχι να φορτώνει με καθήκοντα ένα σώμα που έχει ρόλο διακοσμητικό μέχρι τώρα. Ειδάλλως ας διαλύσουν το σώμα γι να μην ταλαιπωρούνται 500 ένστολοι και οι οικογένειές τους με όλη αυτή τη ταλαιπωρία. Επίσης έρχεται η δημοτική αστυνομία που πολλοί θα φύγουν για εκεί και καλά θα κάνουν με το μπάχαλο που επικρατεί στη δικαστική. Και σίγουρα αυτοί που μετά την διετία δεν θα πάρουν μια μετάθεση θα οδηγηθούν στην παραίτηση.
Πρέπει να μας κάνετε σώμα ασφαλείας όχι ενδιάμεσες καταστάσεις.Πειθαρχικο ΕΛΛΑΣ αλλά δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.Αφου ιδρύθηκε σώμα κάντε μας σώμα ασφαλείας.Οπως η Αστυνομία αφού αστυνομία είμαστε, και αναβαθμιστε μας με επιπλέον εκπαίδευση σεμινάρια και επιπλέον λεφτά γιατί με 880€ με πτυχίο και μεταπτυχιακό είναι πολύ λίγα.Οι πάνες του μωρού μου είναι ακριβές και τα γάλατα.
Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ψήφιση του άρθρου 62, το οποίο αποτελεί σημαντική επιτυχία και συνιστά αναβάθμιση της υπηρεσίας μας, καθώς και την ενίσχυση της προοπτικής για περαιτέρω εξέλιξή της.
Ειδικότερα, συγχαίρω τα μέλη της διεύθυνσης και όλους τους συναδέλφους που συνέβαλαν με τον κόπο τους στην προετοιμασία και προώθηση των εν λόγω προτάσεων, οι οποίες τελικά διαμόρφωσαν αυτόν τον νόμο. Η επίτευξη αυτού του στόχου ενδυναμώνει την επιχειρησιακή μας δυνατότητα και ανοίγει νέους δρόμους για τη συνεχιζόμενη αναβάθμιση της υπηρεσίας μας.
Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε, βήμα-βήμα, την υποβολή νέων προτάσεων και δράσεων, οι οποίες θα μας καταστήσουν στο μέλλον μία από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες, με το κύρος και τη λειτουργία που της αξίζει. Το παράδειγμα της δικαστικής αστυνομίας σε άλλες χώρες της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και να εμπνεύσει τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας.
Μπράβο για ακόμη μια φορά στο υπουργείο μας. Το κατάφερε και αυτό. ΤΕ θα γίνει αρχιφύλακας νωρίτερα από ΠΕ. Συγχαρητήρια επίσης και σε ότι αφορά τις επαρχίες ειδικότερα που δεν έχουμε καν αρχιφύλακα. Βασικά δεν υπάρχει καν δύναμη. Δύο τρία άτομα όλα κιολα. Απορώ γιατί μας πήρατε αν είναι να μας έχετε ξεχασμένους.
Σχετικά με τη ρύθμιση που εισάγει το άρθρο 77 του νομοσχεδίου, θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη του τις ιδιαίτερα σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη σύνταξη και στην αποστολή των εκθέσεων επιθεώρησης στους επιθεωρούμενους δικαστικούς λειτουργούς. Συνεπώς, παρότι στις 2.5.2025 θα έχει συμπληρωθεί ένα έτος από τη δημοσίευση του Ν. 5108/2024, ενώ στις 28.5.2025 θα έχουν επίσης ολοκληρωθεί τα προγράμματα επιμόρφωσης, είναι μάλλον απίθανο ότι οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα θα έχουν στα χέρια τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος δικαστικού έτους την απαιτούμενη έκθεση επιθεώρησης από τον αρμόδιο επιθεωρητή του Αρείου Πάγου. Επομένως, στην πράξη πολλοί ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα θα αποστερηθούν για φέτος της δυνατότητας αυτής, εξαιτίας της μη έγκαιρης αποστολής σε αυτούς της απαιτούμενης έκθεσης επιθεώρησης ή μάλλον τούτο θα καταστεί εφικτό μόνο για εκείνους που υπηρετούν σε δικαστήρια της περιφέρειας, όπου λόγω του μικρού αριθμού των επιθεωρούμενων δικαστικών λειτουργών, η σύνταξη και η αποστολή των εκθέσεων επιθεώρησης διεκπεραιώνονται ταχύτερα. Το να εισάγεται ως προϋπόθεση ένταξης στη γενική επετηρίδα να έχουν οι ενδιαφερόμενοι έκθεση επιθεώρησης από τον αρμόδιο επιθεωρητή του Αρείου Πάγου θα δημιουργήσει για φέτος ανισότητες στην πράξη, καθώς άλλοι θα έχουν στα χέρια τους νωρίτερα και έγκαιρα μια τέτοια έκθεση και άλλοι αργότερα.
Γεια σας θα θελα να αναφέρω πως είναι πολύ θετική η ενίσχυση των καθηκόντων της δικαστικής αστυνομίας θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω καθώς υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο Άρθρο 36 – Νόμος 2145/1993 το οποίο έχει κάποια παραπάνω καθήκοντα επίσης η σκέψη να είναι όλοι οι δικαστικοί αστυνομικοί ανακριτικοί ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα ή έστω να δημιουργηθεί η επιλογή να μπορεί να δώσει οποιοσ Δικαστικός αστυνομικός θέλει εσωτερικές εξετάσεις ώστε να γίνει ανακριτικός σε περίπτωση που κάποιοι δεν το επιθυμούν , επίσης πιστεύω είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν κάποια πράγματα σχετικά με το τι έχει δικαίωμα η δικαστική αστυνομία να κάνει εντός και εκτός δικαστηρίων και μετά την λήξη της υπηρεσίας της, ορθον θα ήταν όλα τα αστυνομικά καθήκοντα περί συλλήψεων, ελέγχου ατόμων και κάθε άλλο αστυνομικό προνόμιο να δωθεί στους δικαστικούς αστυνομικούς έτσι ώστε να είναι πάντα ενεργοί και να αλληλεπιδρούν με την ελληνική αστυνομία καθώς θεωρούνται συναδελφικές υπηρεσίες να γίνει τροποποίηση στο ότι οι δικαστικοί αστυνομικοί συλλαμβάνουν με το 275 κ.π.δ. Οι συλληψεις θα πρέπει να είναι καθαρά αστυνομικές καθως οπωσ Είδαμε πλέον οι αρχιφύλακες και οι αστυνόμοι θα είναι γενικοί ανακριτικοί, όσον αφορά τις επιδόσεις και εφόσον σκοπεύει το κράτος να τις κάνει ηλεκτρονικές καλό θα ήταν να δοθεί σε όλη την δικαστική αστυνομία σύστημα POL (police online) βάση δεδομένων για την διευκόλυνση ευρεσης πληροφοριών στοιχείων κλπ όπως έχει η αστυνομία ή εφορία κλπ γενικά είναι μια θετική εικόνα η τροποποίηση των καθηκόντων της δικαστικής αστυνομίας όπως φαίνεται και από άλλα σχόλια
Χαίρεται! Εγω ήθελα να πω να αναλογιστείτε εάν αυτό που συμβαίνει με την δικαστική αστυνομία είναι λογικό και φυσιολογικό πόσο σοβαρή υπηρεσία μπορεί να είναι όταν πλέον θα γίνει ευρέως γνωστό στους πολίτες στους δικηγόρους και σε ΟΛΟΥΣ τους εισαγγελείς ότι η δικαστική αστυνομία είναι στην ουσία ενεργή κατά το 8ωρο της και τίποτα παραπάνω ;; Το ξέρετε κύριοι ότι μας σταματάν στον δρόμο απλοί άνθρωποι και μας ρωτάνε εσείς είστε αστυνομία ; Μπορείτε να συλλάβετε μπορείτε να βοηθήσετε σε κάτι ; Και ντρεπόμαστε να πούμε ότι το κράτος μας θεωρεί ανεκπαίδευτους για κάτι τέτοιο και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πέραν του 8ωρου μας ;πως κατάφερε το υπουργείο να μας κάνει υποδεέστερους της δημοτικής αστυνομίας ερωτώ ; Και εξηγώ γιατί το αναφέρω αυτό εάν έχετε διαβάσει το νέο νομοσχέδιο της δημοτικής αναφέρει μέσα ότι πλέον η δημοτική θα διενεργεί συλλήψεις κανονικά συν ότι έχει δικαίωμα βεβαίωσης παραβάσεων συν ότι εξελίσσεται σε μια πιο μάχιμη υπηρεσία από εμάς συν ότι όλοι τους είναι ανακριτικοί υπάλληλοι όπως βλέπετε πολλά τα συν εμείς δεν έχουμε καν δικαίωμα μετά το 8ωρο να ζητήσουμε μια ταυτότητα από κάποιον εάν γνωρίζει τον νόμο θα μας πει ‘’και τι είσαι εσύ’’ θέλω να εξηγήσω δηλαδή ότι έχουμε πολύ περιορισμένα αστυνομικά καθήκοντα και γενικά πάρα πολλούς περιορισμούς που υποβιβάζουν την δικαστική αστυνομία μας λέτε ότι θα κάνουμε αυτόφωρες συλλήψεις αλλά βάσει του 275 το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του πούμε κύριε καθίστε εδώ συλλαμβάνεστε με το δικαίωμα του πολίτη εάν κάνουμε οτιδήποτε πέρα απ αυτό ο ίδιος θα μπορεί να μας τρέξει στα δικαστήρια δεν έχουμε καν το δικαίωμα να του πάρουμε τα στοιχεία πιστεύω καταλαβαίνετε ότι είναι αστεία αυτά πρέπει να τροποποιηθούν όπως πρέπει να τροποποιηθεί και το μισθολογικό κομμάτι μας δεν καταλαβαίνω γιατί να μην δημιουργηθεί ειδικό μισθολόγιο δικό μας με διαφορετικό βασικό μισθό και επιδόματα τα οποία θα τα παίρνει μόνο η δικαστική αστυνομία και κανένας άλλος επίσης τα όπλα μας να γνωρίζετε ότι δεν μπορούν πρακτικά να αφεθούν ούτε στα δικαστήρια ούτε πουθενά αλλού εφόσον ο νόμος λέει ότι η δικαστική είναι ένοπλη υπηρεσία θα πρέπει να τα έχουμε 24ωρο που στ τέλος πιστεύω θα το ζητήσουν και οι ίδιοι οι εισαγγελείς να συμβεί αυτό μέχρι και οι ΥΕΦΚΚ 24ωρο το πήραν που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (εμείς υποτίθεται είμαστε αστυνομία και πιο ελίτ κιόλας) θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά στο θέμα των μεταθέσεων τώρα και ας είναι άσχετο με την τροποποίηση του άρθρου καλό θα ήταν το υπουργείο να είναι πιο ευαισθητοποιημένο στο θέμα των κατ εξαίρεση μεταθέσεων για λόγους υγείας και να ικανοποιεί αυτά τα αιτήματα που στο κάτω κάτω δεν είναι και πολλά και εφόσον υπάρχουν κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν από τις αιτήσεις και ο,τι κενό δημιουργηθεί ύστερα να καλυφθεί από επιλαχόντες ούτως ή άλλως πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν περισσότερες προσλήψεις για να λειτουργήσει σωστά το όλο θέμα
Υπηρεσία μοντέλο την κάνατε..
Το πώς καταφέρατε μια υπηρεσία που ανά τον κόσμο είναι η καλύτερη που υπάρχει, να την καταστρέψετε μόνο εσείς στο υπουργείο το γνωρίζετε. Μας έχετε αφήσει μήνες για μήνες απροστάτευτους χωρίς τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας με τις ζωές μας να βρίσκονται σε κίνδυνο ανά πάσα στιγμή. Καταφέρατε να κατακρεούργησετε μια νεοσύστατη υπηρεσία εντός ολίγων μηνών. Στις εισαγγελιες μας, δεν υπάρχουμε καν και όλοι μας θεωρούν σεκιούριτι πολυτέλειας (χαχα πολυτελείας με τον μισθό πείνας). Φήμες λένε για τον οπλισμό ότι θ είναι σε οχταωρη βάση κάτι που μας κάνει όλους να αναρωτιόμαστε, το ποσό κάτω και το ποσό πάτο μπορεί να πιάσει μια τέτοια (φανταστική για τις υπόλοιπες χώρες) υπηρεσία. Ήδη υπάρχουν παραιτήσεις αρκετές και όλο ένα και θα αυξάνονται κύριοι και κυρίες του υπουργείου και στο τέλος δε θα μείνει κανείς. Φτιάξατε μια υπηρεσία απλώς για να την φτιάξετε. Συν τοις άλλοις φροντιστε να έχουμε μια ταυτότητα. Δε γίνεται να μπορώ να συλλάβω αυτόφωρα εγκλήματα και να έχω πολιτική ταυτότητα. ΔΕΝ ΕΊΜΑΣΤΕ ΠΟΛΊΤΕΣ. Τα έχετε κάνει όλα λαθος. Από τον μισθό μας, τον εξοπλισμό μας, την υπηρεσία μας. Τουλάχιστον δώσατε σημασία στις στολές μας…οι στολές μας..και ποιος δε γέλασε με το τιτανομεγιστο σήμα και μια στολή χωρίς εθνόσημο…με χιτώνιο με τσέπες καθόλου υπηρεσιακή. Εν πάση περιπτώσει ποτέ δεν είναι αργά. Κάντε κάτι . Βασικά κάντε πολλά. Ασχολειθειτε, ειδάλλως κάντε ότι χρειαστεί ώστε να δουλέψει αυτή η υπηρεσία κάπου αλλού.
σύμφωνα με τους βαθμούς όπως έχουν δοθεί και τους κλάδους ΠΕ και ΤΕ μιλάμε για μια δικαστική αστυνομία 2 ταχυτήτων οπου εισαγγελίες θα έχουν έναν πε ή τε με μεταπτυχιακό άρα αρχιφύλακα και θα κάνουν τη δουλειά και άλλες όχι. επίσης ο διαχωρισμός με το βαθμό και το μεταπτυχιακό δημιουργεί και αλλά ζητήματα στο προσωπικό ακόμη και μεταθέσεις μεταξύ τους λόγω βαθμού ενώ ανήκουν στον ίδιο κλάδο, έγινε αντιληπτό απ την αποτυχημένη τροπολογία για τις αμοιβαίες όπου ικανοποιήθηκαν φωτογραφικά εκείνοι που ήθελαν. Δυστυχώς το υπουργείο δικαιοσύνης αντί να απλοποιεί διαδικασίες του σώματος και να το εξελίσσει το μετατρέπει σε ένα δαιδαλώδες σώμα όπου σε λίγο κανένας δεν θα ξέρει ποιος είναι τι, ποιος κάνει τι και που πάει ο καθένας. οι τροπολογίες που έρχονται πρέπει να έχουν διαφορετική πορεία για την εξέλιξη του σώματος κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται ακόμη μια φορά.
Σχετικά με το άρθρο 62 τα καθήκοντα της δικαστικής αστυνομίας είναι ήδη αρκετά με γνώμονα την δύναμη προσωπικού 500 άτομα υπηρετούν (με βάση τον πληθυσμό ανά περιοχή ευθύνης δεν είναι επαρκές αριθμός). Σε βάθος χρόνου αυτή η πρόταση θα ήταν ένα πολύ χαρμόσυνο νέο, εφόσον η δικαστική αστυνομία είχε ξεκάθαρο τοπίο, όπως ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και αύξηση μισθού σε όλες τις βαθμίδες (ΠΕ,ΤΕ & ΔΕ). Αυτή την στιγμή παλεύουν με ελάχιστες δυνάμεις και ανταπεξέρχονται στο έπακρον. Για αυτό το λόγο πάρθηκε πολιτικό προσωπικό δικαστικής αστυνομίας και δεν θα καταργήσουν τον ανακριτικό ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεντρωτικά, με την δύναμη που υπάρχει στα υπάρχοντα καθήκοντα θα πρέπει να ψηφιοποιηθούν οι επιδόσεις σύντομα και να αποφευχθεί τουλάχιστον μέχρι να γίνει η απαραίτητη δύναμη σώματος η σύλληψη ή αυτόφωρο γιατί δεν θα υπάρχουν άτομα για ευταξία στα ακροατήρια ή φύλαξη για αυτό υπάρχει το τμήμα ασφάλειας να συνδράμει όσο χρειαστεί.
Σε βάθος χρόνου με έναν ορθό στρατηγικό σχεδιασμό μπορεί να αναλάβει τα παραπάνω με τον ορθό ανθρώπινο και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ευχαριστώ
Συγγνώμη να πω και γω κάτι στον κ υπουργό ή σε όποιον τέλος πάντων τα διαβάζει αυτά και μπορεί να κάνει τις τροποποιήσεις; Το βλέπετε λογικό εσείς η δικαστική αστυνομία να έχει εκπαίδευση ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ακριβώς την ίδια και να είναι υποβιβασμένη σαν υπηρεσία ;; Πως δέχεστε δηλαδή οι ειδικοί φρουροί μετά απ αυτή την εκπαίδευση που είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ να ανεβαίνουν στις μηχανές να γίνονται ΔΙΑΣ και ομάδα ΔΕΛΤΑ και εμείς να μην υπάρχουμε καν;; Έφτιαξε το υπουργείο δικαιοσύνης δικιά του αστυνομία η οποία δεν μπορεί στην ουσία να ασκήσει αστυνομικά καθήκοντα ή έστω ασκεί κάποια αστυνομικά καθήκοντα πολύ περιορισμένα και αυτα για 8 ώρες το οποίο υποβιβάζει την δικαστική αστυνομία σαν υπηρεσία, πάμε τώρα στο κομμάτι του καθεστώτος μας εφόσον αποφασίσατε να υπάγεται η δικαστική αστυνομία στους ΝΠΔΔ για ποιον λόγο δεν ρίξατε μια ματιά σε άλλες υπηρεσίες του κράτους οι οποίες και αυτές είναι ΝΠΔΔ αλλά ταυτόχρονα έχουν περισσότερα αστυνομικά καθήκοντα από την δικαστική αστυνομία πάρτε παράδειγμα την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων είναι δυνατόν να είναι πιο πολύ αστυνομία απ ότι είναι η δικαστική ; Δεν έχει ξανά γίνει πουθενά αυτό η ααδε έχει υπηρεσίες που διενεργούν συλλήψεις κανονικά κάνουν ελέγχους είναι όλοι τους ανακριτικοί και είναι ξανά θυμίζω ΝΠΔΔ επίσης τελωνεία συλλήψεις κανονικά θέλω να πω δηλαδή δεν είναι δικαιολογία το καθεστώς για τον περιορισμό των αστυνομικών καθηκόντων πιστεύετε μπορεί η δικαστική να έχει κύρος και σεβασμό απ τους πολίτες όταν τα χέρια της είναι δεμένα 99% ; Δε θα το πάρουν χαμπάρι κάποια στιγμή οι πολίτες ;; Για να μη σας αναφέρω τις αντιδράσεις των εισαγγελέων σε διάφορα δικαστήρια με τα καθήκοντα μας και το τι επικρατεί στον νόμο της δικαστικής γελάνε !! Είναι ντροπή για το υπουργείο και για εμάς να μας βλέπουν και να μας θεωρούν παιδάκια και να μας λένε ‘’Ε και τι θα κάνετε εσείς έχουμε εδώ την όπκε έχουμε αστυνομία’’ δεν είπαμε να φορτωθούμε όλα τα καθήκοντα της αστυνομίας αλλά τουλάχιστον κάποια βασικά συλλήψεων ελέγχων κλπ πρέπει να τα έχουμε και όχι μόνο για 8 ώρες.. και να σας πω και κάτι ακόμα σεκιουριτάδες πολυτελείας μας αποκαλούν τα ίδια καθήκοντα λέει έχετε με αυτούς συγγνώμη αλλά είναι ντροπή και για μας και για το υπουργείο σε άλλες χώρες η δικαστική αστυνομία είναι πάνω και από την κανονική αστυνομία, στην Ελλάδα η δικαστική είναι ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΑΠ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ !!! Κ υπουργέ ή κύριοι στην επιτροπή κάντε κάτι! Κάντε τροποποιήσεις !!
Πολύ θετική εξέλιξη αυτή διότι αναβαθμίζεσαι και μετράνε τα πτυχία σου .Πιάνουν τόπο τα μεταπτυχιακά σου.ΤΕ και ΠΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.Ας ξεκινήσει πιλοτικά αυτό από αρχιφύλακες και αστυνόμους.Και να μας βάλετε και το επίδομα ειδικών συνθηκών γιατί σαφώς να δουλέψουμε αλλά να υπάρξει αμοιβή γι αυτό που θα κάνουμε.
Στο άρθρο 62 είναι θετική αλλαγή η ενίσχυση των καθηκόντων αλλά στις αυτόφωρες συλλήψεις θεωρώ ότι δε θα έπρεπε να διενεργούνται σύμφωνα με το 275 κπδ εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να τροποποιηθεί ώστε να διενεργούνται σαν αστυνομικές συλλήψεις διότι είναι και υποτιμητικό πέραν όλων των άλλων, αν δηλαδή τύχει ένας αρχιφύλακας ο οποίος είναι ανακριτικός να κάνει σύλληψη θα την κάνει ως πολίτης ; Δεν ξέρω ποιος κάνει τις τροποποιήσεις αυτές πάντως καλό θα ήταν σαν νεοσύστατη υπηρεσία και εφόσον φέρει η στολή την ένδειξη ‘’αστυνομία’’ να υπάρχει δικαίωμα σύλληψης κανονικά και όχι η σύλληψη βάσει του 275
Λαμβάνοντας υπ’όψιν και άλλες χώρες της Ευρώπης, με σκοπό να αντληθούν παραδείγματα και να υπάρξουν περισσότερες συγκρίσεις, ώστε να εξαχθούν περισσότερα και ασφαλέστερα συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας μιας τέτοιας ειδικής υπηρεσίας. Χώρες οι οποίες έχουν ως εκ των πολλών κοινών τους σημείων, την ελευθερία, την δημοκρατία, χώρες που βρίσκονται στην ίδια ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή, χώρες κυρίως που έχει συσταθεί η Δικαστική Αστυνομία και λειτουργεί συμβάλλοντας στα μέγιστα στην υποβοήθηση της απονομής της Δικαιοσύνης, όπως είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, και η Ισπανία.
Όσον αφορά το Αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Δικαστικής Αστυνομίας, θα πρέπει να συσταθεί μια ειδική ομάδα που να έχει ως κύρια αποστολή την συνδρομή και την υποβοήθηση των εισαγγελικών αρχών, μέσω των ερευνών για κακουργήματα, πλημμελήματα, και παραβάσεις. Επίσης, να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία και πληροφορίες, να αναζητούν άτομα των οποίων η σύλληψη τους απαιτείται από τον νόμο, να προβαίνουν σε συλλήψεις και να θέτουν τους παραβάτες ενώπιον της δικαιοσύνης. Συν τοις άλλοις για την επίτευξη και συμβολή της αποτελεσματικότερης και ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης, το ένστολο και ένοπλο προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας να δύναται, να συνεισφέρει στην γενική πρόληψη και καταστολή που αφορούν την λήψη κατάλληλων μέτρων για την διαλεύκανση υποθέσεων και την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Το Αστυνομικό προσωπικό να δύναται να ταυτοποιεί και να επιτηρει πρόσωπα και να μπορεί χρησιμοποιήσει όλους τους υλικοτεχνικούς εξοπλισμούς όπως η καταγραφή εικόνας και ήχου. Όλα τα παραπάνω καθήκοντα, θα πρέπει να εκτελούνται υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του Εισαγγελέα, όπου και λογοδοτούμε.
Μια τέτοια σύσταση ειδικής ομάδας έρευνας και καταστολής, θα συντελέσει στα μέγιστα, ώστε να καταπολεμηθούν δραστικά τέτοιες μορφές εγκλημάτων. Η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας ήταν χρήσιμη, αναγκαία και επιβεβλημένη. Πλέον έχει γίνει πράξη και το ‘θέλω’ όλων μας, είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το οργανωμένο και μη έγκλημα. Κατά συνέπεια το Αστυνομικό προσωπικό θα ασκεί -αμιγώς- τα αστυνομικά καθήκοντά του και σε συνεργασία με το πολιτικό προσωπικό θα προσδώσει στην Εισαγγελική Αρχή αποτελεσματικότητά και επιχειρησιακή επάρκεια. Με τον τρόπο αυτόν θα αποσυμφορηθεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ και έτσι θα μπορέσουν να ασκήσουν καθαρά τα καθήκοντά τους στην τήρηση και διατήρηση της δημοσίας τάξεως. Ως εκ τούτου η αστυνομία θα διακριθεί υπό την ουσιαστική της έννοια σε διοικητική και δικαστική.
Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι στο άρθρο 62 ενισχύονται οι αρμοδιότητες των δικαστικών αστυνομικών.Οι αρχιφύλακες εφόσον φέρουν πτυχία και μεταπτυχιακά είναι οι πρώτοι σίγουρα που πρέπει να λάβουν την αρμοδιότητα του γενικού ανακριτικού υπαλλήλου.
Στο άρθρο 62 δίδεται η ιδιότητα ανακριτικού υπαλλήλου στους έχοντες τον βαθμό του Αστυνόμου (που ουδείς φέρει ακόμα) και του Αρχιφύλακα . Με πιο κριτήριο επιλέχθηκαν να δοθεί σε αυτούς τους βαθμούς ?
Δημιουργούνται ευτράπελα όπου υπάλληλος ΠΕ με βαθμό Υπαρχ/κα Δεν θα είναι προανακριτικός και υπάλληλος ΤΕ με βαθμό Αρχ/κα θα είναι ! Επίσης για την ώρα τον βαθμό Αρχ/κα τον φέρουν ελάχιστοι , όπου αυτό σημαίνει οτι σε κάποιες Εισαγγελίες θα είναι εφικτό να διενεργηθεί προανάκριση και σε άλλες όχι. Αυτό δημιουργεί μια Δικαστική Αστυνομία χωρισμένη στα δύο.
Κατανοώ ότι αυτό το άρθρο έρχεται να ενισχύσει την υπηρεσία , αλλά το κάνει δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα προβλήματα.
Η ταπεινή μου γνώμη για το εν λόγο θέμα είναι ότι λύση θα δοθεί, είτε κάνοντας όλους τους υπαλλήλους ανεξαρτήτως βαθμού προανακριτικούς , έτσι και αλλιώς είναι μόνο λιγότεροι από 500 άτομα ,είτε πιο σωστά να γίνει διεύρυνση του βαθμολογίου και να προστεθούν περισσότεροι βαθμοί αξιωματικών-υπαξιωματικών (π.χ ενδεικτικά: Υπαστυνόμος, αρχιφύλακας ΄Β , υπαρχιφύλακας ‘Α κτλ) και προανακριτικοί υπάλληλοι να είναι μόνο οι αξιωματικοί , οι οποίοι μέχρι να φτάσουν σε βαθμό αξιωματικού θα έχουν και μερικά έτη υπηρεσίας και εμπειρία.
Ευχαριστώ.