ΜΕΡΟΣ Δ’ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ – Άρθρο 106

Έναρξη ισχύος

  1. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται στα επί μέρους άρθρα.
  2. Η παρ. 4 του άρθρου 107 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως αντικαθίσταται με το άρθρο 102 του παρόντος, εφαρμόζεται μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης της παρ. 2 του ιδίου άρθρου.
  • 24 Ιανουαρίου 2025, 19:29 | Αντιδημαρχία Αστικής Αναζοωγόνησης και Ανθκετικότητας Δήμου Αθηναίων

    Δήμος Αθηναίων

    Aντιδημαρχία Αστικής Αναζωογόννησης και Ανθεκτικότητας

    Απόψεις, παρέμβαση στην δημόσια διαβούλευση για τον νέο ΚΟΚ
    (τελικές ρυθμίσεις)

    ΙV. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΟΔΟΥΣ

    Δυστυχώς ακόμα στον αστικό ιστό υπάρχουν δρόμοι που δεν έχουν αναγνωριστεί βάσει εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, λειτουργούν όμως εν τοις πράγμασι σαν δημοτικό οδικό δίκτυο. Τυπικό παράδειγμα η περιοχή του μητροπολιτικού πάρκου ΓΟΥΔΉ, (πίσω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης) όπου υπάρχουν άτυποι πρώην στρατιωτικοί δρόμοι με μεγάλη προσέλευση διέλευσης και στάθμευσης στις οποίες οι δήμοι δεν μπορούν να επιβάλουν ρυθμίσεις και να τοποθετήσουν σχετικές απαγορευτικές πινακίδες, με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά ατυχήματα, και γενικότερα κυκλοφοριακό χάος, που δεν μπορεί να αστυνομευτεί ούτε από την τροχαία ούτε από την δημοτική αστυνομία Προτείνεται “να προβλεφθεί η δυνατότητα ρυθμίσεων στους “άτυπους” δρόμους δημοτικού χαρακτήρα, είτε με ειδική διάταξη είτε διευρύνοντας τον ορισμό της δημοτικής οδού”.

  • 24 Ιανουαρίου 2025, 14:20 | Υφαντης Δικαιουλιας

    απολυτα φυσιολογικα για την πιο πλουσια πτωχευμενη χωρα.
    Ας κερδιζουμε πρωτιες στην αμεση εμμεση φορολογηση,κοκκινα δανεια ,κοστος ενεργειας / βενζινης /τροφιμων και τεραστια χρεη ιδιωτων.
    Ολα θα αλλαξουν οταν καταλαβει ο πολιτης θα χρειαστει μερικα χιλιαρικα για δικαστικους αγωνες ή κ φυλακιση διχως αναστολη για πραγματα που δεν λυνει καμια καμερα ,καμια αφαιρεση διπλωματος για πολλαπλασιες ημερες απ οτι ισχυαν εως τωρα..
    Ελπιζω να μην ψηφιστει απο κανεναν νοημων βουλευτη αυτο το νεο παραληρημα του κοκ.
    Η παιδεια ,η εκπαιδευση κ η παρουσιαση των προβληματων ειναι η λυση

  • 24 Ιανουαρίου 2025, 01:58 | Mike

    Ελεύθερα τα ταξί στις λεωφορειολωρίδες.
    Τα λεωφορεία περνάνε κάθε 40 λεπτά και πάμε για ακόμα μεγαλύτερη αναμονή διότι δεν υπάρχουν οδηγοί.
    Τουλάχιστον οποίος έχει ανάγκη να παίρνει ταξί να κάνει την δουλειά του.

  • 22 Ιανουαρίου 2025, 11:43 | Ανδρέας Λεοντίτσης

    Άρθρο 2 – Ορισμοί: Διάβαση πεζών: Το τμήμα του οδοστρώματος που ορίζεται με ειδική σήμανση ή διαγράμμιση ή σηματοδότηση για τη διέλευση των πεζών.
    Προτείνω να συμπληρωθεί ως εξής: «Στις διασταυρώσεις εντός κατοικημένων περιοχών, η προέκταση κάθε πεζοδρομίου επί του οδοστρώματος μέχρι το απέναντι πεζοδρόμιο, θεωρείται διάβαση πεζών, άσχετα με την ύπαρξη ή μη των σχετικών διαγραμμίσεων.»
    Θεωρώ αυτή τη συμπλήρωση αναγκαία, αφού το ποσοστό των διασταυρώσεων με διαγραμμίσεις διαβάσεων πεζών είναι εξαιρετικά μικρό.

    Άρθρο 2 – Ορισμοί: Οδός προτεραιότητας: Οδός ειδικά χαρακτηρισμένη και σημασμένη όπου η κυκλοφορία των οδικών οχημάτων σε αυτήν, έχει προτεραιότητα έναντι των εισερχόμενων σε αυτήν από άλλες οδούς.
    Προτείνω να τηρηθεί στην πράξη η αναφερόμενη σήμανση (με σήματα Ρ-3), η οποία σήμερα σπανίζει. Επίσης το νόημα του σχετικού σήματος να επεκταθεί και να γίνει «Οδός προτεραιότητας. Απαγορεύεται η στάθμευση».
    Οι οδηγοί που εισέρχονται σε οδό με προτεραιότητα πρέπει να έχουν ελεύθερο οπτικό πεδίο και όχι απλά να κατηγορούνται για παραβίαση του STOP, δεδομένου ότι όσοι κινούνται σε οδό με προτεραιότητα αναπτύσσουν πάντα μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτή είναι άλλωστε και η σκοπιμότητα ύπαρξης οδών με προτεραιότητα.

    Άρθρο 4 – Σήμανση οδών με πινακίδες: P-53 Κυκλική υποχρεωτική διαδρομή.
    Αυτή η περιγραφή είναι λανθασμένη. Όποιος μπαίνει σ’ ένα κόμβο δεν είναι υποχρεωμένος να διαγράψει κυκλική διαδρομή, αφού μπορεί να βγει στην πρώτη έξοδο δεξιά. Θεωρώ ορθότερο τον ορισμό: «Ρ-53 Αριστερόστροφος μονόδρομος με προτεραιότητα». Αυτό σημαίνει ότι αφού μπούμε στον κόμβο, όποτε θέλουμε βγαίνουμε. Όμως όσο είμαστε μέσα έχουμε προτεραιότητα και απαγορεύεται να γυρίσουμε προς τα πίσω.

    Γενική πρόταση: Αντί να ασχολούμαστε με αλλαγές και προσαρμογές στην προσπάθεια σύνταξης ενός «τέλειου» ΚΟΚ, θα ήταν προτιμότερο να πάρουμε τον ισχύοντα ΚΟΚ ενός ευρωπαϊκού κράτους γενικής (κατά το δυνατόν) αποδοχής, να τον μεταφράσουμε και να τον εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα. Αυτό θα διευκόλυνε τους Έλληνες οδηγούς που βγαίνουν στο εξωτερικό, καθώς επίσης και τους αλλοδαπούς που έρχονται στη χώρα μας. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε για να εγκριθεί οποιαδήποτε προσαρμογή στον ΚΟΚ θα πρέπει αυτή να ισχύει σε ικανό αριθμό ευρωπαϊκών χωρών. Καλό θα είναι να αποφεύγονται οι κάθε είδους ανεφάρμοστες πρωτοτυπίες.

  • 21 Ιανουαρίου 2025, 23:03 | Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας

    O ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Μ. τοποθετείται για τον νέο Κ.Ο.Κ.

    O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας τοποθετείται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με τα μέλη που απαρτίζουν τον Σύνδεσμο να έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση-εμπειρία που απαιτεί το εν λόγω θέμα.

    Ως εκ τούτου, και με δεδομένο ότι την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 ολοκληρώνεται η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία έθεσε η κυβέρνηση τον νέο (αναθεωρημένο, για την ακρίβεια) Κ.Ο.Κ. -περιορίζοντας λανθασμένα κατά την άποψή μας το χρονικό διάστημά της σε μόλις τρεις εβδομάδες-, σημειώνουμε ότι:

    Συμφωνούμε με…

    – Την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε τρεις κατηγορίες ως εξής:

    1. Σοβαρές (π.χ. η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η αντικανονική προσπέραση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ).
    2. Λιγότερο επικίνδυνες (π.χ. παράνομη στάθμευση) και
    3. Διοικητικές, όπως η οδήγηση χωρίς ο οδηγός να φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα.
    – Την «απενοχοποίηση» του οχήματος, καθώς οι ποινές αφορούν κυρίως τον οδηγό (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής ΣΕΣΟ), κάτι απόλυτα λογικό, καθώς το αυτοκίνητο σαφώς δεν ευθύνεται και μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους του ενός οδηγούς.

    – Την κλιμάκωση των ποινών (από αφαίρεση διπλώματος έως και φυλάκιση 7 ετών) για τους οδηγούς που υποπίπτουν συχνά σε σοβαρές παραβάσεις.

    – Τις ρυθμίσεις που μεριμνούν για τους ευάλωτους χρήστες της οδού (ηλικιωμένοι, παιδιά, συνοδοί παιδιών κτλ.) και αφορούν τη συμπεριφορά των ίδιων όσο και τη συμπεριφορά των υπολοίπων χρηστών της οδού απέναντί τους.

    – Την αυστηροποίηση των ποινών για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια κτλ.) και τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, με υποχρεωτική τη χρήση του κράνους, την τήρηση των ορίων ταχύτητας αλλά και της σήμανσης. Σημειώνουμε εδώ ότι οι αναβάτες πατινιών κατά το πλείστον είναι παιδιά και ανήλικοι, για τους οποίους δεν απαιτείται δίπλωμα οδήγησης, και όμως τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν ένα όχημα, έστω και μικρό. Θα πρέπει όλοι οι χρήστες οχημάτων μικροκινητικότητας να εκπαιδεύονται, και να πιστοποιείται η επάρκειά τους για κίνηση σε δημόσιους δρόμους.

    – Την επιβολή ποινών και την είσπραξη προστίμων για παραβάσεις οδηγών άλλων χωρών, με ολοκλήρωση της διαδικασίας στον τόπο καταγραφής της παράβασης.

    Εκφράζουμε επιφυλάξεις…

    – Για το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των οχημάτων στα 30 χλμ./ώρα εντός κατοικημένων περιοχών, αν γενικευθεί πλην περιπτώσεων σχολείων, γύρω από παιδικές χαρές, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας κτλ.

    Το μέτρο -κατά την άποψή μας- είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και ακόμα πιο δύσκολο να αστυνομευτεί, παρά το ότι με τον νέο ΚΟΚ διευρύνεται η δυνατότητα αξιοποίησης τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων (κάμερες κτλ.) για τη διαπίστωση των παραβάσεων. Επίσης, ο νέος ΚΟΚ θα επιτρέπει την κίνηση των δικύκλων ανάμεσα στα αυτοκίνητα, όταν εκείνα είναι ακινητοποιημένα ή κινούνται κάτω από 30 χλμ./ώρα. Στην περίπτωση αυτή, τα δίκυκλα θα πρέπει να κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 30 χλμ./ώρα. Το μέτρο θεωρούμε πώς είναι αδύνατο να αστυνομευτεί και θεωρούμε πώς θα πολλαπλασιάσει τις ανθρώπινες απώλειες των δικυκλιστών, την ώρα που ως πολιτεία -έχει αποδειχθεί περίτρανα- δεν καταφέραμε να εφαρμόσουμε καν το όριο των 50 χλμ./ώρα στις πόλεις.

    – Για το γεγονός ότι, δυστυχώς, δεν διαπιστώσαμε σημαντική συστηματοποίηση των ποινών για τη χρήση κινητών τηλεφώνων που πολλοί ειδικοί πιθανολογούν πως ευθύνονται για τα περισσότερα τροχαία, ειδικά μέσα στον αστικό ιστό.

    – Για την αναλογία μισθού-διοικητικών κυρώσεων. Με μέσο πρόστιμο σοβαρών παραβάσεων το 57% του κατωτάτου μισθού, μιλάμε για καθαρή και παντελή έλλειψη αναλογικότητας. Τα πρόστιμα πρέπει να αναπροσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται σε ένα πιο λογικό ποσοστό του κατώτατου μισθού της χώρας μας, που δυστυχώς είναι πολύ χαμηλός.

    Προτείνουμε επιπλέον…

    – Πριν απ’ όλα να εξασφαλίσουμε, ως ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, τη σωστή και άρτια εκπαίδευσή τους, πριν καν αυτοί βγουν στους δρόμους και με δεδομένο ότι πολλοί εξακολουθούν να μη θεωρούν καν αυτονόητη τη χρήση ζώνης, κράνους, την ώρα που δεν γνωρίζουμε ούτε πώς πρέπει να καθόμαστε σωστά στη θέση οδήγησης.

    – Ακόμα και την εξέταση των υπότροπων -κατ’ επανάληψη- παραβατών από ειδικευμένους ψυχολόγους και την παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων οδηγικής επιμόρφωσης, όταν ξεπεράσουν έναν αριθμό πόντων στο Point System.

    – Αδιάκοπη και επί της ουσίας ενημέρωση σε όλους. Σε πολίτες-οδηγούς αλλά και σε αυτούς που καλούνται να εφαρμόσουν και να αστυνομεύσουν τον νέο Κ.Ο.Κ. – αστυνομικούς, ακόμα και Δικαστική Αρχή.

  • 19 Ιανουαρίου 2025, 11:48 | Κωνσταντίνος Βυτόγιαννης

    Να επανεξετασθεί η τροφοδοσία καταστημάτων ΚΥΡΙΩΣ σε πεζόδρομους (στους οποίους εκτός των άλλων κυκλοφορούν και μαθητές σχολείων από σχολεία με είσοδο επί του πεζόδρομου ) όπου καταστρατηγείται ο νόμος και στόλος μεγάλων φορτηγών εισέρχονται και με όπισθεν 24/7 σε πεζόδρομους( πλάτους μόλις 8 μέτρων ) καταλαμβάνοντας όλο το πλάτος του πεζόδρομου για να εφοδιάσουν καταστήματα κλείνοντας ταυτόχρονα και εισόδους κατοικιών και parking.
    Επίσης σε αυτή την περίπτωση υπάγεται και η ανεξέλεγκτη και συνεχής κυκλοφορία πολύ μεγάλου αριθμού δικύκλων – delivery για παραλαβή και παράδοση.
    Προφανώς το μείζον θέμα εδώ είναι η καταστρατήγηση του νόμου από πολύ μεγάλο αριθμό οχημάτων και την συνεχή κυκλοφορία τους 24/7 σε πεζόδρομο γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΤΗΤΑ για τούς πεζούς, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, πολίτες με καρότσια με παιδιά ή κατοικίδια και ποδηλάτες.
    Να αποδοθούν με MONIMH απαγόρευση οι πεζόδρομοι στους πεζούς για την ασφαλή κινητικότητα όπως προβλέπεται από την έννοια του νόμου βάσει των παρακάτω διατάξεων που αναφέρονται σε αυτόν :
    1.Επιδιώκεται η αναδιαμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ, 2696/1999, Α’ 57) και των συναφών με αυτόν διατάξεων που αφορούν την ασφαλή κινητικότητα,
    2.«Πεζοδρόμιο»: Το υπερυψωμένο ή άλλως διαχωριζόμενο τμήμα της οδού που προορίζεται για πεζούς.
    3.«Πεζόδρομος»: Οδός η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους πεζούς και για είσοδο – έξοδο οχημάτων προς και από ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, παροδίων ιδιοκτησιών ως και για οχήματα εφοδιασμού ή έκτακτης ανάγκης. Είναι δυνατή η κυκλοφορία ποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 52.»,
    4.Επέρχεται τροποποίηση των ορισμών του πεζόδρομου και του ποδηλατόδρομου, με σκοπό την, υπό προϋποθέσεις, δυνατότητα κυκλοφορίας ποδηλάτων, Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.), οχημάτων και πεζών
    5.με ταυτόχρονη επιβολή της ποινής της αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου για τριάντα (30) ημέρες (κατηγορία παράβασης Ε3-Β) για τους οδηγούς που επιχειρούν ελιγμούς και κίνηση που εγκυμονεί κίνδυνο για τους λοιπούς χρήστες της οδού
    – Επέρχεται αναπροσαρμογή και κατηγοριοποίηση του κυρωτικού πλαισίου για μη επιτρεπτή κίνηση προς τα πίσω. Συγκεκριμένα, μειώνεται το πρόστιμο για τις παραβάσεις του άρθρου από ογδόντα (80) ευρώ σε τριάντα (30) ευρώ (κατηγορία παράβασης Ε1-Α).
    6.Για την παράβαση της κίνησης σε οδόστρωμα που προορίζεται για την κυκλοφορία των πεζών, μειώνεται το επιβαλλόμενο πρόστιμο από διακόσια (200) ευρώ σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ και παράλληλα επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης για τριάντα (30) ημέρες (κατηγορίες παράβασης Ε2-Α και Σ)
    7.«3. Με τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων και με την αυτή διαδικασία, μπορεί να καθορίζονται σε κατοικημένες περιοχές, πεζόδρομοι ή περιοχές μόνο για την κυκλοφορία πεζών ή ατόμων με αναπηρίες ή περιοχές ήπιας κυκλοφορίας. Όπου οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν τις υπηρεσίες οδικής μαζικής μεταφοράς, εφαρμόζεται και η διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Στις μελέτες, βάσει των οποίων εκδίδονται οι σχετικές αποφάσεις, περιλαμβάνεται αναγκαίως και ο κανονισμός λειτουργίας του πεζόδρομου. Όπου από τον κανονισμό λειτουργίας του πεζόδρομου προβλέπεται η συνύπαρξη πεζών, ποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο, οι πεζοί έχουν προτεραιότητα έναντι των ποδηλάτων και των Ε.Π.Η
    8.«8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη μπορούν να επιβάλλονται περιορισμοί στην κίνηση φορτηγών αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της χώρας και να καθορίζεται η προσωρινή κίνησή τους σε χώρους στάθμευσης. Με απόφαση των οικείων Περιφερειακών Συμβουλίων καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων

  • 14 Ιανουαρίου 2025, 09:55 | spiros

    Θεωρω οτι τα προστιμα για παραβασεις του ΚΟΚ απο οργανα της ταξης θα πρεπει να ειναι τα διπλα απο αυτα που υπαρχουν για τους πολιτες.

    Δεν νοειται οι ανθρωποι οι οποιοι πληρωνονται για να μας ελεγχουν αν κανουμε παραβασεις να μην σεβονται τιποτε θεωρωντας οτι εχουν ασυλια (οχι ολοι, αλλα ενα πολυ μεγαλο μερος).

    Δεν εχω δει ποτε αστυνομικο να φοραει ζωνη σε περικολικο.

    Εχω δει δεκαδες φορες αστυνομικους να μιλανε στο κινητο και να οδηγουν περιπολικο. Οι ανθρωποι που πρεπει να ελεγχουν αν οδηγουμε και μιλαμε στο κινητο μιλανε οι ιδιοι (τι ειρωνεια) αλλα κανεις δεν τους κοβει προστιμο.

    Εχω δει να παρκαρουν απο πεζοδρομιο μεχρι ραμπα, και κανεις δεν τους ενοχλει.
    Αν μαλιστα πολιτης τους κανει παρατηρηση θυμουνται την ιδιοτητα τους και αρχιζουν τα «δωστε μου τα στοιχεια σας».

    Τα πραγματα ειναι απλα (αυτο τουλαχιστον συμβαινει σε αλλες προηγμενες χωρες.)

    Ολο αυτο (ο νεος ΚΟΚ) δεν εχει κανενα νοημα αν δεν ξεκινησουν τον ΣΕΒΟΝΤΑΙ και να τον ΤΗΡΟΥΝ οι ανθρωποι που η δουλεια τους ειναι να ελεγχουν αν εφαρμοζεται.

    Αν δεν ξεκινησουν να τηρουν τον κωδικα οι αστυνομικοι και δεν τιμωρουν ΚΑΘΕ παραβαση, και οχι μια στις πεντε οπως γινεται συνηθως, τοτε ολο αυτο ειναι χαμενος χρονος.

  • 13 Ιανουαρίου 2025, 18:59 | Βασίλειος Παλαιολόγος

    Χώρια τις όποιες προηγούμενες παρατηρήσεις μου, σχετικά με τις λωρίδες δικυκλιστών κ.λπ., λάβετε υπόψιν σας ότι το να μειώνονται τα όρια ταχύτητας στις πόλεις σε 30 χλμ. αυτόματα συνεπάγεται ότι ένας που κινούταν με 30χλμ/ώρα τώρα θα κινείται με 10χλμ/ώρα (επιδεικνύοντας ακόμη πιο αντικοινωνική συμπεριφορά απέναντι σε συμπολίτες του που έχουν ανάγκη να φτάσουν στον προορισμό τους στην ώρα τους) γεγονός που θα επιτείνει σοβαρότερα το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό καθώς και την ώρα που θα χρειαζόμαστε για να φτάνουμε στον προορισμό μας.
    Πέραν όλων, προ της εφαρμογής νέου ΚΟΚ (συμφωνώ απόλυτα για την όποια τιμωρία ως προς τους παραβάτες του ερυθρού σηματοδότη και τους υπό επήρεια αλκοόλ ή ουσιών – είναι εν δυνάμει «δολοφόνοι» άλλωστε και το έχουν παρακάνει – αλλά κι ως προς τους παραβάτες ραμπών ΑΜΕΑ ή διαβάσεων πεζών) ας κοιτάξει το κράτος πρώτα να φτιάξει τους κάκιστους δρόμους μας που είναι το μαύρο τους το χάλι (χρόνια τώρα) από λακούβες και κακοτεχνίες (μας έχουν σπάσει τα αυτοκίνητα και πληρώνουμε συνέχεια συνεργεία), να δημιουργήσει επαρκή και σύγχρονα δωρεάν υπόγεια πάρκινγκ (γιατί έχουν γίνει όλοι οι δρόμοι ένα απέραντο πάρκινγκ) και μετά ας φτιαχτεί ένας νέος δίκαιος κι ασφαλής Κ.Ο.Κ.
    Το πρώτο υπεύθυνο να είναι σύννομο είναι το κράτος αλλά δεν είναι δυστυχώς (μεταθέτοντας την όποια ευθύνη του κατά την προσφιλή του συνήθεια) κι αποφασίζει με το παραμικρό να «τιμωρεί» τους πολίτες ενώ θα έπρεπε αυτό να είναι το πρώτο που θα έπρεπε να «τιμωρηθεί» με πρόστιμα για την άθλια κατάσταση των δρόμων (εικόνες τριτοκοσμικής χώρας, ανύπαρκτης ανάπτυξης, ιδίως στα νότια προάστια τραγικοί δρόμοι).
    Στην τελική, αδιανόητο να μας βάζει υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας όταν αναρωτιόμαστε εύλογα για ποια (ανύπαρκτη) ποιότητα δρόμων ακριβώς και για ποια κυκλοφορία όταν όλα είναι μποτιλιαρισμένα; Και μάλιστα, να πληρώνουμε και διόδια από πάνω μαζί με την υπέρογκη φορολογία εισοδήματος και προϊόντων που πληρώνουμε χρόνια (πάνω από το 50% αθροιστικά).

  • 12 Ιανουαρίου 2025, 12:59 | Κωνσταντίνος Λαμπρακης

    Παρακαλώ πάρα πολύ λάβετε υπόψην κ μέτρα για τα φώτα των οχημάτων τα οποία φέρουν αλλαγμένες λάμπες οι οποίες είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για τα διασταυρούμενα οχήματα κ τυφλώνουν τον οδηγό…
    Σας ευχαριστώ…!

  • 11 Ιανουαρίου 2025, 09:35 | Κωνσταντίνος

    Άρθρο 17,
    «Επιτρεπτή αλλαγή λωρίδας και κίνηση μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών σε πυκνή κυκλοφορία, κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη επιτρεπτό προσπέρασμα, κίνηση σε στοίχους, κίνηση μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών σε πυκνή κυκλοφορία – Τροποποίηση παρ. 9 και
    αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 17 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας»
    1. Η παρ. 9 του άρθρου 17 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί προσπεράσματος – κυκλοφορίας σε στοίχους, αντικαθίσταται ως εξής:
    «9. Αν η πυκνότητα της κυκλοφορίας είναι τέτοια ώστε τα οχήματα να καταλαμβάνουν ολόκληρο το πλάτος του οδοστρώματος προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας και κινούνται με την ταχύτητα
    του προπορευόμενου αυτών οχήματος, επιτρέπονται:
    α) η αλλαγή λωρίδας μόνο προκειμένου το όχημα να στρίψει δεξιά ή αριστερά ή να σταθμεύσει,
    β) η κίνηση μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών μεταξύ των λωρίδων κυκλοφορίας της ίδιας
    κατεύθυνσης (διήθηση) σε οδούς με τουλάχιστον δύο (2) λωρίδες κυκλοφορίας κατά κατεύθυνση,
    αν η ταχύτητά τους δεν υπερβαίνει τα τριάντα (30) χιλιόμετρα την ώρα και

    «Σχόλιο: πως εξασφαλίζεται η μη υπέρβαση της ταχύτητας αυτής και πως αποδεικνύεται σε περίπτωση ατυχήματος?»

    βα) τα λοιπά οχήματα είναι ακινητοποιημένα ή

    «Σχόλιο: πως εξασφαλίζεται η μη υπέρβαση της ταχύτητας αυτής και πως αποδεικνύεται σε περίπτωση ατυχήματος?»

    ββ) η ταχύτητα αυτών είναι μικρότερη της ταχύτητας της διήθησης.

    «Σχόλιο: πως εξασφαλίζεται η μη υπέρβαση της ταχύτητας αυτής και πως αποδεικνύεται σε περίπτωση ατυχήματος?»

    Κατά τη διενέργεια της διήθησης οι οδηγοί μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών παραχωρούν προτεραιότητα, τηρούν ασφαλή πλευρική απόσταση από τα υπόλοιπα οχήματα, μειώνουν ταχύτητα και ακινητοποιούνται, αν είναι αναγκαίο για την αποφυγή ατυχήματος και κάθε κινδύνου για τους υπόλοιπους οδηγούς ή πεζούς.».

    » Σχόλιο: με τον εν ισχύ Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ήδη οι οδηγοί μοτοποδηλάτων δεν παραχωρούν την προτεραιότητα κατά την αλλαγή λωρίδας ενός οχήματος αλλά αντίθετα μέρος αυτών επιθετικά επιζητούν την παραχώρηση προτεραιότητας προς όφελός τους, η τροποποίηση αυτή στην ουσία αφαιρεί το δικαίωμα της αλλαγής λωρίδας στους οδηγούς άλλων οχημάτων καθώς δίνει δικαίωμα χρήσης στους οδηγούς μοτοσυκλετών του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ αυτοκινήτου και λωρίδας κυκλοφορίας που θα εκλαμβάνεται ως δικαίωμα δίχως υποχρέωση παραχώρησης προτεραιότητας.»

    Συμπερασματικά
    Το δικαίωμα της διήθησης με κίνηση ανάμεσα σε λωρίδες κυκλοφορίας θέτει τους οδηγούς αυτοκινήτων σε μειονεκτική θέση καθώς δημιουργεί την έννοια μίας νέας λωρίδας κυκλοφορίας αποκλειστικά για μοτοποδήλατα όπου οι οδηγοί τους θα την θεωρούν δικαιωματικά ως λωρίδα αποκλειστικής κίνησής τους χωρίς να παραχωρούν προτεραιότητα στα άλλα οχήματα όπως θα ορίζει ο νόμος εντείνοντας έτσι την επιθετική συμπεριφορά των οδηγών μοτοποδηλάτων
    Στις περιπτώσεις ατυχήματος θα είναι αδύνατον να καθοριστεί ορθά ο αίτιος πρόκλησης του ατυχήματος καθώς η ταχύτητα του μοτοποδήλατου δεν είναι δυνατό να καθορισθεί
    Αφαιρεί το δικαίωμα της αλλαγής λωρίδας στους οδηγούς άλλων οχημάτων καθώς δίνει δικαίωμα χρήσης και προτεραιότητας στους οδηγούς μοτοποδηλάτων
    Πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο στους οδηγούς μοτοποδηλάτων καθώς νομιμοποιείται μία προβληματική συμπεριφορά.

  • 11 Ιανουαρίου 2025, 08:53 | Χρηστος Στραφιωτης

    Τα δίκυκλα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στους δρόμους. Με τον τρόπο που κινούνται εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει ένα όχημα λωρίδα κυκλοφορίας αφού ελεγχοντας το καθρέφτη δεν υπάρχει δίκυκλο και σε κλάσματα εχει εμφανιστεί περνοντας ανάμεσα απο αλλα οχήματα η ενω υπαρχει ενα κανο περνάνε στην σειρα σαν τρένο και εννοείται δεν σε αφήνουν ασχετα αν εχει ανάψει φλας και προσπαθείς υπομονετικα.

  • 11 Ιανουαρίου 2025, 07:06 | Παναγιώτης Παυλίδης

    Σχετικά με την προτεραιότητα στους κυκλικούς κόμβους, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οδηγός εντός του κυκλικού κόμβου έχει προτεραιότητα έναντι εκείνων που εισέρχονται σε αυτόν. Αυτό ισχύει και σε αρκετές άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών.
    Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (όπου οι κανόνες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την πολιτεία), ο Καναδάς και τμήματα της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνίακαι η χώρα μας, ο οδηγός που εισέρχεται στον κυκλικό κόμβο μπορεί να έχει προτεραιότητα, αν και αυτό είναι λιγότερο συνηθισμένο.
    Με βάση αυτές τις γενικεύσεις:
    Οι χώρες όπου ο οδηγός που βρίσκεται μέσα στον κυκλικό κόμβο έχει προτεραιότητα, είναι πάνω από 50 χώρες, λαμβάνοντας υπόψη το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, τμήματα της Ωκεανίας και ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας ακολουθούν αυτόν τον κανόνα.
    Οι χώρες όπου ο εισερχόμενος οδηγός μπορεί να έχει προτεραιότητα είναι λιγότερες από 20, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και σε τμήματα της Ανατολικής Ευρώπης.
    Από την άποψη της επιστήμης της οδικής κυκλοφορίας και της συγκοινωνιολογίας, ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο ο οδηγός που βρίσκεται ήδη στον κυκλικό κόμβο έχει προτεραιότητα θεωρείται γενικά καλύτερος για διάφορους λόγους:
    Ασφάλεια:
    Μειωμένα σημεία σύγκρουσης: Υπάρχουν λιγότερα σημεία στα οποία τα οχήματα ενδέχεται να διασταυρώσουν τις πορείες τους ή να συγκρουστούν. Απλοποιεί τη λήψη αποφάσεων για τους οδηγούς που εισέρχονται στον κυκλικό κόμβο, καθώς χρειάζεται να επικεντρωθούν μόνο στην παραχώρηση προτεραιότητας στην κυκλοφορία που ήδη κυκλοφορεί, αντί να ανταγωνίζονται επίσης για την είσοδο με οχήματα από άλλες κατευθύνσεις.
    Χαμηλότερη ταχύτητα: Οι οδηγοί εντός του κυκλικού κόμβου τείνουν να διατηρούν σταθερή, χαμηλότερη ταχύτητα, γεγονός που μειώνει τη σοβαρότητα των πιθανών συγκρούσεων.
    Αποτελεσματικότητα:
    Συνεχής ροή: Ο κανόνας αυτός επιτρέπει μια ομαλότερη, λιγότερο διακοπτόμενη ροή της κυκλοφορίας. Όταν οι οδηγοί γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν υπερβολικά μόλις βρεθούν στον κυκλικό κόμβο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη συμφόρηση.
    Καλύτερη κρίση του κενού: Οι οδηγοί που βρίσκονται έξω από τον κυκλικό κόμβο μπορούν να κρίνουν καλύτερα πότε πρέπει να εισέλθουν, καθώς χρειάζεται να περιμένουν μόνο ένα ρεύμα κυκλοφορίας αντί για πολλαπλά.
    Σαφήνεια και προβλεψιμότητα:
    Απλούστεροι κανόνες: Ο κανόνας απλοποιεί το έργο της οδήγησης μειώνοντας τον αριθμό των αποφάσεων που πρέπει να λάβει ο οδηγός ταυτόχρονα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα λάθη και λιγότερους δισταγμούς, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα ατυχημάτων.
    Ομοιομορφία: Σε περιοχές όπου ο κανόνας αυτός έχει υιοθετηθεί ευρέως, οι οδηγοί μπορούν να αναμένουν την ίδια συμπεριφορά σε κάθε κυκλικό κόμβο, μειώνοντας τη σύγχυση τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες.
    Περιβαλλοντικά οφέλη:
    Λιγότερες στάσεις: Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες εκπομπές ρύπων, καθιστώντας τους κυκλικούς κόμβους με αυτόν τον κανόνα προτεραιότητας φιλικότερους προς το περιβάλλον.
    Ωστόσο, αυτά τα οφέλη εξαρτώνται από τον καλό σχεδιασμό, την κατάλληλη σήμανση, την εκπαίδευση των οδηγών και την τήρηση των κανόνων:
    Σχεδιασμός: Ο κυκλικός κόμβος πρέπει να είναι σχεδιασμένος ώστε να διαχειρίζεται κατάλληλα τον όγκο της κυκλοφορίας και την ταχύτητα.
    Εκπαίδευση: Οι οδηγοί πρέπει να κατανοούν και να τηρούν τους κανόνες για να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα.
    Επιβολή: Χωρίς τήρηση, τα οφέλη μπορούν να ακυρωθούν.
    Αντίθετα, το σύστημα όπου ο εισερχόμενος οδηγός έχει προτεραιότητα μπορεί να οδηγήσει σε πιο επιθετική συμπεριφορά, λιγότερο προβλέψιμη ροή κυκλοφορίας και ενδεχομένως περισσότερα ατυχήματα λόγω λανθασμένης εκτίμησης των οδηγών ή ανταγωνισμού για την είσοδο. Ωστόσο, σε σενάρια πολύ χαμηλής κυκλοφορίας ή όπου οι κυκλικοί κόμβοι είναι μικροί και απλοί, ο κανόνας αυτός μπορεί να μην δημιουργεί σημαντικά προβλήματα.
    Συνολικά, από τη σκοπιά της επιστήμης της οδικής κυκλοφορίας και της συγκοινωνιολογίας, η παροχή προτεραιότητας σε όσους βρίσκονται ήδη στον κυκλικό κόμβο ευνοείται για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τα περιβαλλοντικά οφέλη, όταν εφαρμόζεται σωστά.

  • 10 Ιανουαρίου 2025, 19:05 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΗΣ

    ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ ΚΑΙ ΔΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΘΩΝ (ΑΠΟ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΣΤΟΠ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ) ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ ΣΤΟΠ.Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 30 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ.ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ ΑΠΟ 130 ΣΕ 150 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΝΑ ΛΩΡΙΔΑ.

  • 10 Ιανουαρίου 2025, 02:06 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    1)Πρέπει στις παραβάσεις που γίνονται σε αυτοκίνητα με Ξένες πινακίδες επί τόπου να αφαιρούνται πινακίδες μέχρι να πληρωθεί το πρόστιμο.
    2)Πρέπει να γίνει σύστημα πανελλαδικό (Τροχαία-Λιμεναρχεία-τελωνεία-Υπουργείο Μεταφορών- κτλ ) στο οποίο να αναγράφονται και να περνιούνται(ηλεκτρονικά μέσω PC) οι παραβάσεις ΚΟΚ έτσι ώστε να πληρώνονται άμεσα οι παραβάσεις αυτοκινήτων και φορτηγών με ξένες πινακίδες.(ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΛΙΜΕΝΩΝ)
    3)Πρέπει να γίνει ενα σύστημα επιτέλους οι παραβάσεις να γίνονται μέσω TABLET και όχι χειρόγραφα.
    4)Ποιό αυστηρές ποινές για όσους περνάνε με κόκκινο η οδηγούν ύπο την επίρρεια αλκοόλ. (ΕΣΘΟΝΙΑ-ΦΥΛΑΚΙΣΗ) και πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες στα φανάρια.
    5)Πρόβλεψη για ηλεκτρικά πατίνια.
    6)Πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι με όλα τα παράνομα πάρκινγκ και τις παραβάσεις που ισχύουν σε παρόδιες ιδιοκτησίες.
    7)Μεγάλο λάθος εάν το μέτρο τις αφαίρεσης πικανίδων καταργηθεί.Θα δημιουργήσει χάος ειδικά στο παράνομο παρκάρισμα.
    8)ΘΈΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΗΧΟΜΕΤΡΗΣΗ ΕΞΑΤΜΗΣΕΩΝ- ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ-ΑΛΚΟΟΜΕΤΡΑ-ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΤΛ).

  • 8 Ιανουαρίου 2025, 19:30 | Ευγενιος

    Να υπάρξει εκτεταμένες ελεγχος οχημάτων για ηχορύπανση (εξατμίσεις, πειραγμένες μηχανές, τούρμπο κλπ) έχει γίνει πλέον ανυπόφορο για ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους και μικρά παιδια) αλλά και για όλους μας καθώς δεν μπορούμε να ησυχασουμε
    Να αυστηροποιηθουν οι ποινές για τέτοιες παραβάσεις και να υπάρχει ακόμη αυστηρότερη ποινή και κατάσχεση των οχημάτων μετά από 2 σιδιες παραβασεις

  • 8 Ιανουαρίου 2025, 14:00 | Κώστας Μακρίδης

    Πρέπει να αυξηθεί σημαντικά το πρόστιμο και το διοικητικό μέτρο αφαίρεσης της άδειας οδήγησης για στάθμευση αυτοκινήτων επί πεζοδρομίων. Πολλοί οδηγοί στα αστικά κέντρα σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους συστηματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα επί πεζοδρομίων, καθόσον το πρόστιμο (όταν αυτό περιστασιακά επιβληθεί) είναι πολύ μικρότερο από το ποσό που θα πλήρωναν αφήνοντας το όχημά τους σε χώρο στάθμευσης και επιπλέον, έχουν σταθμεύσει πλησίον του προορισμού τους.

  • 7 Ιανουαρίου 2025, 20:02 | Κωνσταντίνος Κωστόπουλος

    Σε συνέχεια προηγούμενου σχολίου μου…

    Οι μονόδρομοι φυσικά πρέπει να τηρούνται από όλους. Ωστόσο, σε άλλες χώρες (κατά κόρον στην Ολλανδία), τα ποδήλατα επιτρέπονται να κυκλοφορούν ανάποδα σε μονόδρομους εντός κατοικημένης περιοχής, ιδίως σε στενάκια. Παραπάνω από τα μισά στενά μέσα στις πόλεις είναι μονόδρομοι, αλλά είναι μονόδρομοι γιατί κυρίως δε χωράει δεύτερο όχημα, αλλά ποδήλατο ναι. Οπότε είναι παράλογο να απαγορεύεται παντού και να απαιτείται ο ποδηλάτης να κάνει παράκαμψη ολόκληρων τετραγώνων όπως ο οδηγός αυτοκινήτου ή – διαφορετικά – να παρανομήσει, ειδικά όταν με τον νέο Κ.Ο.Κ. προσπαθούμε να προωθήσουμε τη μικροκινητικότητα.

    Στην Ολλανδία, π.χ., είναι ελάχιστες οι φορές που υπάρχει απαγορευτική πινακίδα Ρ-7 μόνη της. Πάντα υπάρχει πρόσθετη λευκή πινακίδα από κάτω με τη λέξη «uitgezonderd» («εξαιρούνται») και το σύμβολο του ποδηλάτου (ή και μοτοποδηλάτου). Αντίστοιχα, στη Γερμανία η ένδειξη «frei». Από την άλλη πλευρά (κατά την κατέυθυνση των αυτοκινήτων), υπάρχει πάντα η πινακίδα Π-23, πάλι με την πρόσθετη πινακίδα εξαίρεσης ποδηλάτων, ειδοποιώντας έτσι τους οδηγούς ότι μπορεί να συναντήσουν ανάποδα κινούμενο ποδήλατο και ότι πρέπει να παραμένουν στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος, παρόλο που είναι μονόδρομος. Οι ίδιες πρόσθετες πινακίδες τοποθετούνται σχεδόν πάντα και κάτω από πινακίδες αδιεξόδου Π-25, εφόσον τα ποδήλατα μπορούν να περάσουν. Στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει απαγορευτικό σκέτο, ισχύει και για τους ποδηλάτες και η παραβίασή του τιμωρείται αυστηρά, αλλά πάντα υπάρχει ιδιαίτερος λόγος που απαγορεύεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να ισχύει σε μονόδρομους με πάνω από 1 λωρίδα κυκλοφορίας και πολύ κεντρικούς μονοδρόμους, εκτός αν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη ποδηλατολωρίδα αντίθετης ροής. Αυτό δε χρειάζεται όμως σε στενά· αρκούν οι πρόσθετες πινακίδες.

    Κατ’ αντιστοιχία, στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιούνται πρόσθετες λευκές πινακίδες με την αναγραφή «ΕΚΤΟΣ» και το σύμβολο του ποδηλάτου (ή και του μοτοποδηλάτου).

    Πρέπει βέβαια να υπάρξει και κίνητρο για τους Δήμους να εφαρμόσουν το μέτρο.

    Παραδείγματα:

    https://storage.pubble.nl/e42bb34f/content/2022/11/d5ee57d6-950b-407c-aea6-c80788504d47_thumb1440.jpg

    https://images.trafficsupply.nl/imgfill/800/800/i-118224-905/verkeersbord-rvv-l08-ob54-doodlopende-weg-met-uitzondering

    https://www.google.gr/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.informatiebord.nl%2Foefenen%2Fverkeersborden-overzicht%2F2464%2Fc03-ob54f-eenrichtingsweg-met-uitzondering%2F&psig=AOvVaw2tFifoedVmDGsC9KXDCyww&ust=1736360433245000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBQQjRxqFwoTCLi-mvOc5IoDFQAAAAAdAAAAABAR

    https://www.google.gr/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.informatiebord.nl%2Foefenen%2Fverkeersborden-overzicht%2F2465%2Fc02-ob54f-eenrichtingsweg-met-uitzondering%2F&psig=AOvVaw2tFifoedVmDGsC9KXDCyww&ust=1736360433245000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBQQjRxqFwoTCLi-mvOc5IoDFQAAAAAdAAAAABAZ

    https://www.acv.de/fileadmin/_processed_/3/d/csm_istock-182519283_76b011e44b.jpg

  • 6 Ιανουαρίου 2025, 16:02 | Γιάνναρης Κωνσταντίνος

    Αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο νέος Κ.Ο.Κ. γίνεται πιο αυστηρός και τιμωρεί πραγματικά τον παραβάτη οδηγό. Βάζει τέλος στην ατιμωρησία που είχε δημιουργηθεί με τις αφαιρέσεις στοιχείων κυκλοφορίας και αδειών ικανότητας οδήγησης (Οι περισσότεροι – συστηματικοί- παραβάτες κυκλοφορούσαν κανονικά , ανεξαρτήτως αν είχαν αφαιρεθεί τα ανωτέρω). Τα τσουχτερά πρόστιμα είναι αποτρεπτικός παράγοντας και ενδεχομένως να θέσει υπό έλεγχο τους παραβάτες. Θετικό ότι ο οδηγός που στερείται Α.Ι.Ο θα τιμωρείται με βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Ενδεχομένως, οι ποινές για την ταχύτητα είναι αρκετά σκληρές, ιδίως αυτή της παραβίασης του ορίου ταχύτητας μέχρι 20 χλμ/ώρα. Τα 150€ στα οποία κοστολογείται είναι δύσκολο να επιβληθούν από το αστυνομικό όργανο.

  • 6 Ιανουαρίου 2025, 14:23 | Ιωάννης

    Να προβλεφθεί κάτι για τα ηλεκτρικά πατίνια, η υποχρεωτική χρήση κράνους, κυκλοφορία μόνο σε ποδηλατοδρόμους, επίσης κινούνται κόντρα σε μονόδρομους και στη μη συμμόρφωση να επιβάλλεται πρόστιμο διότι γίνεται ένας χαμός με τα πατίνια, ειδικά από ανήλικους που ανεβαίνουν δυο δυο.
    Επίσης να μπαίνει πρόστιμο σε όλους όσοι παραβιάζουν την προτεραιότητα και προκαλούν ατυχήματα διότι η προτεραιότητα είναι ένα αντίστοιχο στοπ.

  • 6 Ιανουαρίου 2025, 07:48 | DimitrisA

    Η έναρξη ισχύος του παρόντος να οριστεί από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ για όλα τα άρθρα ανεξαιρέτως.

  • 4 Ιανουαρίου 2025, 21:45 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

    1. Το άρθρο 17 περί διήθησης (!!! τι νεολογισμός) πρέπει να αφαιρεθεί. Ήδη η αυθαιρεσία και επικίνδυνη οδήγηση των δικυκλιστών ανάμεσα στα αυτοκίνητα είναι αρκετή και δεν τιμωρείται (είτε από ένα επιβαλλόμενο καθεστώς ανομίας ή ανικανότητας επιβολής του νόμου-προκαλώ για τη δημοσίευση στατιστικών περί κλήσεων από τη τροχαία για ανωτέρω παραβάσεις). Ήδη όποιος κυκλοφορεί στους δρόμους της Ελλάδας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για τον «πλανήτη των πιθήκων», πλήρης αυθαιρεσία, έλλειψη σεβασμού, προκλητική οδήγηση. Μόνο ένας παντελώς άσχετος και μη έχων επαφή με τη πραγματικότητα θα πρότεινε αυτό το μέτρο (εκτός και αν ετέθη επίτηδες για να αναδείξει τη τριτοκοσμικότητα της χώρας μας έτι περαιτέρω). Ποιος θα καθορίσει/διακριβώσει την ασφαλή απόσταση και το όριο ταχύτητας σε περίπτωση ατυχήματος/επακούμβισης μηχανής με αυτοκίνητο? Τι γίνεται με τις τεράστιες μηχανές φέρουσες και 2 βαλίτσες εκατέρωθεν του πίσω τροχού ή με αυτές που έχουν διπλό τροχό μπροστά (ουδείς έχει αντιληφθεί ότι παράλληλα με το πλάτος των αυτοκινήτων διαχρονικά αυξάνει και αυτό των μηχανών?)? Τι γίνεται με τους ντελιβεράδες (και όχι μόνο) που οδηγούν με το ένα χέρι (γιατί στο άλλο κάτι κρατάνε) τα «παπάκια» ελισσόμενοι/φιγουράροντας ανάμεσα στα αυτοκίνητα? Τι γίνεται με τα «παπάκια» που είναι φορτωμένα/προεξέχοντα με κουβάδες, σφουγγαρίστρες, σκούπες, σάκους, τσουβάλια, κλπ? Δεν τα έχει δει κανείς αυτά? Είναι η κανονικότητα και όχι η εξαίρεση. Τέλος, εφόσον επιτρέπεται η διήθηση, τι γίνεται με τα δίτροχα που θα κατακλύσουν τις διαβάσεις πεζών στα φανάρια?
    2. Επιβάλλεται στις μείζονες παραβάσεις (παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, οδήγηση υπό επήρρεια μέθης, κλπ) να συμπεριληφθεί και η οδήγηση αντίθετα σε μονόδρομο. Το κάνουν και αυτοκίνητα αλλά είναι ιδιαίτερα αγαπητό σπορ στα μηχανάκια, πατίνια και ποδήλατα. Επίσης η μη παροχή προτεραιότητας σε πεζούς σε διαβάσεις πεζών.
    3. Περί μικροκινητικότητας (αλήθεια ποιος σκέφτεται όλους αυτούς τους νεολογισμούς) οι οδηγοί ποδηλάτων και πατινιών έχουν περάσει εξετάσεις σημάτων ΚΟΚ όταν πρόκειται να οδηγήσουν στη ζούγκλα που προβλέπει ο νέος ΚΟΚ και όχι σε αποκλειστικές λωρίδες κυκλοφορίας αυτών (ποδηλατόδρομοι, μέρος πεζοδρομίων μεγάλου πλάτους ευκρινώς σημασμένο)? Σε περίπτωση ατυχήματος με άλλο όχημα έχετε σκεφτεί τις νομικές συνέπειες?
    4. Επειδή πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία έτη για το κράνος και τη ζώνη ασφαλείας και είναι πρωτίστως θέμα προσωπικής ευθύνης του καθενός, προτείνω όπως υπάρχει ένα ελάχιστο πρόστιμο για όποιον συλληφθεί παραβατών αλλά να νομοθετηθεί ώστε η ασφαλιστική εταιρεία του παθόντα ή άλλου εμπλεκόμενου σε τυχόν ατύχημα που προκαλεί τραυματισμό ή θάνατο ατόμου που δεν φορούσε κράνος ή δεν έφερε ζώνη ασφαλείας (όπως τυχόν προκύψει από τη πραγματογνωμοσύνη) ουδόλως να αποζημιώνει το θύμα. Εκτιμώ θα μειωθεί κάθετα ο αριθμός των παραβατών. Επιπρόσθετα επιβάλλεται (προτείνεται η ανάληψη δράσεων από το υπουργείο) η συχνή ενημέρωση του ΚΟΚ στα σχολεία (πιστέψτε με γίνεται σπάνια έως καθόλου, όσοι έχετε παιδιά ρωτήστε τα πόσες φορές έγινε ενημέρωση από ειδικούς στο σχολείο σε αντίθεση με ένα σωρό άλλες ανοησίες που τους προβάλουν).
    5. Στις ανεπτυγμένες ευρωπαικές χώρες (έχω ιδία πείρα) επιβάλλεται οι δρομείς (όσοι κάνουν jogging εντός αστικού ιστού, πράγμα διαδεδομένο και ορθώς και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια) να φέρουν φωτισμό (κεφαλής και στα ρούχα τους) ώστε να είναι ευδιάκριτοι από τους οδηγούς οχημάτων. Είναι η κατηγορία των πεζών που μπορεί να προκαλέσει τα περισσότερα ατυχήματα τη νύκτα μεταξύ πεζών και τροχοφόρων. Προτείνω να περιληφθεί στον παρόντα ΚΟΚ.
    6. Προτείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πάσης φύσεως τρικύκλων και των «γουρουνών» εντός πόλεων με πληθυσμό άνω των 5000 κατοίκων (εξαιρουμένων νησιωτικών και τουριστικών περιοχών και φυσικά εντός κλεισμένων χώρων δημοσίων ή ιδιωτικών προς εξυπητρέτηση μεταφορών/μετακινήσεων). Είναι οχήματα ασταθή, μικρής ταχύτητας και ιδιαίτερα επικίνδυνα. Για να μην αναφερθώ στην απαράδεκτη εικόνα που έχει γεμίσει η Αθήνα (και όχι μόνο) από τους εξερευνητές κάδων απορριμάτων, μεταφορά ογκοδέστατων αντικειμένων σε μικρές καρότσες, μη διακριτές πινακίδες κυκλοφορίας, φώτα εκτός λειτουργίας, κλπ. Αν αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδος (του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, Greece 2.0) που επιθυμείτε, τότε χαλάλι σας. Η ανωτέρω απαγόρευση θα πρέπει να περιλαμβάνει καθολικά και τη μη χρήση ΙΧΕ ως επαγγελματικών (ποιος δεν έχει δει τεράστιες σχάρες οροφής σε επιβατικά να κουβαλούν (επιπρόσθετα και στο port baggage) από υλικά ανακύκλωσης έως κάθε είδους υλικά/εργαλεία οικοδομικών εργασιών). Άλλο ένα σημείο πρόκλησης για επίδειξη στατιστικών επιδοθέντων κλήσεων σε αυτούς τους τομείς.
    7. Να προβλεφθεί η τιμωρία (ακόμα και η πληρωμή αποζημίωσης) όσων φέρουν υπερβολικά φιμέ τζάμια (διακριβώνεται εύκολα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου) όταν προκαλούνται εξ αυτών τροχαία ατυχήματα οφειλούμενα στη μη ορατότητα λόγω ύπαρξης οχήματος με φιμέ τζάμια. Το ίδιο να ισχύει (τιμωρία, καταβολή αποζημίωσης) και για οχήματα παρκαρισμένα μερικώς ή ολικώς σε πεζοδρόμιο (όπου απαγορεύεται η στάθμευση) και σε συνδυασμό με την ύπαρξη ή όχι άλλων εμποδίων επί του πεζοδρομίου που αναγκάζουν τους πεζούς να κυκλοφορούν επί του οδοστρώματος (σε περίπτωση τραυματισμού/θανάτου αυτών από έτερο όχημα).
    8. Με τη κατασκευή σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα, όπου αυτοί υπάρχουν, απαιτείται να εξεταστεί η αύξηση των ορίων ταχύτητας, έστω ανά λωρίδα κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς (ισχύει στην ανεπτυγμένη Ευρώπη). Δεν σκοτώνει μόνο η υψηλή ταχύτητα αλλά και η χαμηλή, ειδικά σε μεσαία και αριστερή λωρίδα όπου αναγκάζει οδηγούς να αλλάξουν λωρίδα ή να κάνουν προσπέραση. Πρέπει να τιμωρείται η χαμηλή ταχύτητα στις δύο ανωτέρω λωρίδες. Επίσης (όπως πάλι ισχύει στις ανεπτυγμένες χώρες), η αριστερή λωρίδα δεν είναι για να ταξιδεύει κάποιος αλλά μόνο για προσπεράσεις ή για υψηλή ταχύτητα εφόσον επιτρέπεται.
    9. Να εξεταστεί η παροχή προστίμων σε πεζούς σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιούν διαβάσεις πεζών και ειδικά σε περιπτώσεις που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα λόγω της διάβασής τους σε οδόστρωμα όπου δεν υφίσταται αντίστοιχη διάβαση.
    10. Υφίστανται και άλλα θέματα παραβατικότητας (προβλέπονται μεν, πλην όμως λόγω του καθεστώτος ανομίας και σκοπίμως διάχυσης ευθυνών/αδυναμίας ελέγχου δεν τιμωρούνται), όπως ο υπερβολικός θόρυβος κινητήρων οχημάτων (εύκολα πάλι διαπιστώνεται απο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος, πχ θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η περίληψη στα έγγραφα του οχήματος του CoC-Certificate of Conformity), η κάλυψη των πινακίδων κυκλοφορίας με πλαστικές φιμέ μεμβράνες ώστε να είναι ιδιάιτερα δυσχερής η ανάγνωσή τους ή η στρέβλωση αυτών ειδικά σε δίτροχα, και τα οποία φυσικά επιλύονται με την επιβολή του νόμου.
    11. Τέλος μία γενική παρατήρηση, καλό θα ήταν να αναγράφεται ποιοι συμμετείχαν (φορείς δημοσίου ή/και ιδιωτικοί ειδικοί επί του θέματος) στη διαμόρφωση του κάθε νομοσχεδίου, όπως επίσης πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτή η αναγωγή και αναφορά σε διορθώσεις κειμένων πρωθύστερων νόμων που δυσχεραίνει τη κατανόηση του κειμένου και προκαλεί χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου (σίγουρα γίνεται επίτηδες από τις πολυάριθμες επιτροπές νομικών για να δικαιολογούν τη παρουσία τους και να δυσχεραίνουν τη ζωή των πολιτών). Υπάρχει πχ η διακριτή διαγραφή ενός ηλεκτρονικού κειμένου και η πρόσθεση με άλλο χρώμα ή bold των νέων. Ένας νέος νόμος που αλλάζει προηγούμενο θα πρέπει να παρουσιάζεται το πλήρες κείμενό του.
    12. Ως επιμύθιο προτείνω να μπείτε στο you tube/google και να αναγράψετε car spotting monaco (ή να αναζητήσετε video και από άλλες πόλεις της Ευρώπης). Όχι για να θαυμάσετε τα πολυτελή και μη αυτοκίνητα και να συγκρίνετε με το τι βλέπετε στην Αθήνα (αν και αυτό θα έπρεπε να είναι ο σκοπός του Υπουργείου Μεταφορών, να μηδενίσει τις αποστάσεις που υφίστανται στο τομέα αυτό) αλλά για να συγκρίνετε τη σήμανση, ποιότητα οδοστρώματος, συμπεριφορά οδηγών, πεζών και δικυκλιστών και πως τηρείται ο ΚΟΚ και επιβάλλεται η νομοθεσία. Αν βρείτε/δείτε πουθενά οποιουδήποτε είδους διήθηση…

  • 4 Ιανουαρίου 2025, 17:13 | Στέφανος

    Ένας νέος νόμος, που αντικαθιστά έναν προηγούμενο, οφείλει να απλοποιεί τις σύνθετες διατάξεις του, να είναι εφαρμόσιμος, ειδικά αν οι διατάξεις του προηγούμενου ήταν στην πράξη ανεφάρμοστες και να λύνει προβλήματα. Με τον συγκεκριμένο νόμο πιο πολλά προβλήματα και ασάφειες δημιουργούνται παρά λύνονται (πχ διήθηση). Ειδικά οι ποινές στις παραβάσεις είναι εξαιρετικά συνθέτες. Σκοπός μιας παράβασης οφείλει να είναι η διόρθωση της οδηγικής συμπεριφοράς του οδηγού και όχι η εξόντωσή του (πχ αφαίρεση διπλώματος για 7 χρόνια). Δυστυχώς, άλλος ένας νόμος που θα μείνει στα χαρτιά σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως η οδική ασφάλεια.