ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΤΕΛΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (άρθρα 103-105)

 

Άρθρο 103

Τελικές διατάξεις

Καταργείται η παρ. 8 του άρθρου 211 του ν. 4782/2021 (Α’ 36), περί ρυθμίσεων για τη διέλευση ατόμων με αναπηρία από αυτοκινητόδρομους με διόδια, και η αναφορά σε αυτήν την παράγραφο λαμβάνεται ως αναφορά στην παρ. 9 του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

 

Άρθρο 104

Μεταβατικές διατάξεις

Η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για επτά (7) έτη της περ. γ) της παρ. 4 του άρθρου 107 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εφαρμόζεται και για τις παραβάσεις της παρ. 6 του άρθρου 28 του ν. 4530/2018 (Α’ 59) που βεβαιώθηκαν στο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4530/2018 έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος.

 

 

Άρθρο 105

Καταργούμενες διατάξεις

Από την ισχύ του παρόντος καταργούνται:

  1. Τα άρθρα 27, περί δυνατότητας καθορισμού των κατηγοριών παραβάσεων που αφορούν τη ρύθμιση κυκλοφορίας ποδηλάτων με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, 28, περί κατάταξης των παραβάσεων που προβλέπονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με βάση την επικινδυνότητά τους για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών του οδικού δικτύου, την υποχρέωση για ιδιαίτερη μέριμνα και προστασία για τα άτομα με αναπηρία, την πρόληψη της πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και τις επιπτώσεις της παράβασης στην οδική ασφάλεια και 29 περί μεταβατικών προβλέψεων, του ν. 4530/2018 (Α’ 59),
  2. Η παρ. 8 του άρθρου 42 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περί οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών.
  • 24 Ιανουαρίου 2025, 14:30 | Υφαντης Δικαιουλιας

    Πρωτα εκπαιδευεις ,πληροφορεις επικοινωνεις με καμπανιες,φτιαχνεις σωστους δρομους κ μπαριερες για την ασφαλεια του πολιτη κ μετα απαιτεις απο αυτον!

  • 24 Ιανουαρίου 2025, 14:47 | Υφαντης Δικαιουλιας

    απολυτα φυσιολογικα για την πιο πλουσια πτωχευμενη χωρα.
    Ας κερδιζουμε πρωτιες στην αμεση εμμεση φορολογηση,κοκκινα δανεια ,κοστος ενεργειας / βενζινης /τροφιμων και τεραστια χρεη ιδιωτων.
    Ολα θα αλλαξουν οταν καταλαβει ο πολιτης θα χρειαστει μερικα χιλιαρικα για δικαστικους αγωνες ή κ φυλακιση διχως αναστολη για πραγματα που δεν λυνει καμια καμερα ,καμια αφαιρεση διπλωματος για πολλαπλασιες ημερες απ οτι ισχυαν εως τωρα..
    Ελπιζω να μην ψηφιστει απο κανεναν νοημων βουλευτη αυτο το νεο παραληρημα του κοκ.
    Η παιδεια ,η εκπαιδευση κ η παρουσιαση των προβληματων ειναι η λυση

  • 24 Ιανουαρίου 2025, 13:41 | ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ ΑΕ

    Με τον νόμο 4784/2021, επετράπη και στην Ελλάδα η οδήγηση ελαφρού δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου, ωστόσο με τις αυστηρότερες προϋποθέσεις στην Ευρώπη, ήτοι από τα 27 έτη και μετά από 6 χρόνια κατοχής Β αδείας οδήγησης.

    Το μέτρο της ισοδυναμίας αγκαλιάστηκε από τους πολίτες με θετικές επιπτώσεις (λιγότερη χρήση αυτοκινήτου, υπέρ της χρήσης ελαφρού δικύκλου) και έχει βοηθήσει να αρθούν οι παλαιότερες «αγκυλώσεις» και «προκαταλήψεις».
    Η μείωση δε του ορίου ταχύτητας στις πόλεις με το παρόν νομοσχέδιο θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες για την χρήση των ελαφρών δικύκλων (L1e, Le3-A1).

    Ισοδυναμία Β-ΑΜ
    Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι πολίτες τους επιτρέπεται να οδηγούν μοτοποδήλατο με δίπλωμα αυτοκινήτου, άμεσα χωρίς άλλες ηλικιακές ή χρονικές προϋποθέσεις.
    Με τη δε εγκύκλιο 30-05-2018, Αριθμ Πρωτ.: Α3/35427/3219. όλοι οι Ευρωπαίοι οδηγούν και στην Ελλάδα μοτοποδήλατα ΑΜ με δίπλωμα αυτοκινήτου. Η εγκύκλιος εξαιρεί μόνο τους Έλληνες πολίτες!
    Πιστεύουμε είναι ώριμες οι συνθήκες πλέον να επιτραπεί και στους Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα, αυτό που επιτρέπεται για όλους τους αλλοδαπούς στην Ελλάδα, να οδηγούν μοτοποδήλατα ΑΜ με δίπλωμα αυτοκινήτου, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

    Ισοδυναμία Β-Α1
    Στην Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα (μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα), Πολωνία, Βέλγιο, Τσεχία, Λετονία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο: Η ισοδυναμία Β-Α1 ισχύει είτε άμεσα είτε μετά από 2-3 χρόνια κατοχής Β αδείας.

    Πιστεύουμε είναι ώριμες οι συνθήκες πλέον να αλλάξουν οι αυστηρότατες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 4784/2021 για την ισοδυναμία Β-Α1 σε: 24 έτη ή 3 χρόνια κατοχής Β αδείας (αντί 27 έτη και 6 χρόνια κατοχής Β).
    Θα ικανοποιήσει πολλούς Έλληνες πολίτες, που σήμερα είναι ακόμη εγκλωβισμένοι στην χρήση του αυτοκινήτου και θα βοηθήσει και στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού.

  • 23 Ιανουαρίου 2025, 15:56 | ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΜΕ & ΥΠ.Δ.

    Παρέμβαση από Ινστιτούτο ΜΜΕ και Υπαίθριας Διαφήμισης

    Ως συλλογικός φορέας που εξειδικεύεται στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας και συγκροτείται από φορείς που δραστηριοποιούνται στην διαφημιστική αγορά πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο το θεσμικό πλαίσιο δραστηριοποίησης να είναι συγκεκριμένο και διασαφηνισμένο και να μην χαρακτηρίζεται από ασάφειες, αντιφάσεις και διαφοροποιήσεις που δημιουργούν συγχύσεις και αμφισβητήσεις στην ουσία. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε διατάξεις που αφορούν την τοποθέτηση των διαφημιστικών πλαισίων σε δημόσιους χώρους που σχετίζονται με το οδικό δίκτυο. Είναι σημαντικό να υπάρχουν σαφείς προβλέψεις και διατυπώσεις για την επιβολή οριζόντιων μέτρων, μη επιτρέποντας αποκλίσεις ή και αμφιλεγόμενες ερμηνείες των κανόνων, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο των κανόνων που διέπουν την Οδική Ασφάλεια. Η προστασία των οδηγών και των ευάλωτων χρηστών του δρόμου αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την εισαγωγή των διατάξεων και συντασσόμαστε με κάθε μέτρο που κρίνεται αποτελεσματικό σε αυτή την κατεύθυνση.
    Ειδικά στο τμήμα που αφορά την τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων, εμμένουμε στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους, παραβιάζοντας τις οικείες διατάξεις , επιλέγουν να διενεργήσουν διαφήμιση σε μη νομίμως προκαθορισμένα σημεία. Η συμμόρφωση των διενεργούντων υπαίθρια διαφήμιση -είτε μέσω πλαισίων σε προκαθορισμένους από τα αρμόδια όργανα κατάλληλους χώρους είτε μέσω οχημάτων που εκτελούν δημόσιες συγκοινωνίες- αποτελεί απαρέγκλιτη συνθήκη για την ασφάλεια των οδηγών, πεζών, ποδηλατιστών και μοτοσυκλετιστών, για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είναι όμως αναγκαίο να υπάρχει η επιμέλεια οι διατυπώσεις να είναι καθαρές, με ενιαίο προσανατολισμό και να μην επιδέχονται παρερμηνείες και διαφοροποιήσεις.
    Οι επαγγελματίες μέλη μας, λειτουργούν υπεύθυνα και με σεβασμό στο κανονιστικό πλαίσιο που αποτρέπει τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και αναρχίας που μάστιζαν την χώρα μας στο παρελθόν και αποτέλεσαν αιτία για πολλά ατυχήματα.
    Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα φαινόμενα καθ΄έξην παραβατών, η νομοθετική αρχή οφείλει να επικαιροποιεί και να διασαφηνίζει το υφιστάμενο πλαίσιο με στόχο την μείωση των θυμάτων από τροχαία και την ευαισθητοποίηση των οδηγών.

  • 21 Ιανουαρίου 2025, 23:41 | ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Μ.

    O ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Μ. τοποθετείται για τον νέο Κ.Ο.Κ.

    O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας τοποθετείται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με τα μέλη που απαρτίζουν τον Σύνδεσμο να έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση-εμπειρία που απαιτεί το εν λόγω θέμα.

    Ως εκ τούτου, και με δεδομένο ότι την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 ολοκληρώνεται η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία έθεσε η κυβέρνηση τον νέο (αναθεωρημένο, για την ακρίβεια) Κ.Ο.Κ. -περιορίζοντας λανθασμένα κατά την άποψή μας το χρονικό διάστημά της σε μόλις τρεις εβδομάδες-, σημειώνουμε ότι:

    Συμφωνούμε με…

    – Την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε τρεις κατηγορίες ως εξής:

    1. Σοβαρές (π.χ. η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η αντικανονική προσπέραση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ).
    2. Λιγότερο επικίνδυνες (π.χ. παράνομη στάθμευση) και
    3. Διοικητικές, όπως η οδήγηση χωρίς ο οδηγός να φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα.
    – Την «απενοχοποίηση» του οχήματος, καθώς οι ποινές αφορούν κυρίως τον οδηγό (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής ΣΕΣΟ), κάτι απόλυτα λογικό, καθώς το αυτοκίνητο σαφώς δεν ευθύνεται και μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους του ενός οδηγούς.

    – Την κλιμάκωση των ποινών (από αφαίρεση διπλώματος έως και φυλάκιση 7 ετών) για τους οδηγούς που υποπίπτουν συχνά σε σοβαρές παραβάσεις.

    – Τις ρυθμίσεις που μεριμνούν για τους ευάλωτους χρήστες της οδού (ηλικιωμένοι, παιδιά, συνοδοί παιδιών κτλ.) και αφορούν τη συμπεριφορά των ίδιων όσο και τη συμπεριφορά των υπολοίπων χρηστών της οδού απέναντί τους.

    – Την αυστηροποίηση των ποινών για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια κτλ.) και τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, με υποχρεωτική τη χρήση του κράνους, την τήρηση των ορίων ταχύτητας αλλά και της σήμανσης. Σημειώνουμε εδώ ότι οι αναβάτες πατινιών κατά το πλείστον είναι παιδιά και ανήλικοι, για τους οποίους δεν απαιτείται δίπλωμα οδήγησης, και όμως τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν ένα όχημα, έστω και μικρό. Θα πρέπει όλοι οι χρήστες οχημάτων μικροκινητικότητας να εκπαιδεύονται, και να πιστοποιείται η επάρκειά τους για κίνηση σε δημόσιους δρόμους.

    – Την επιβολή ποινών και την είσπραξη προστίμων για παραβάσεις οδηγών άλλων χωρών, με ολοκλήρωση της διαδικασίας στον τόπο καταγραφής της παράβασης.

    Εκφράζουμε επιφυλάξεις…

    – Για το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των οχημάτων στα 30 χλμ./ώρα εντός κατοικημένων περιοχών, αν γενικευθεί πλην περιπτώσεων σχολείων, γύρω από παιδικές χαρές, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας κτλ.

    Το μέτρο -κατά την άποψή μας- είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και ακόμα πιο δύσκολο να αστυνομευτεί, παρά το ότι με τον νέο ΚΟΚ διευρύνεται η δυνατότητα αξιοποίησης τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων (κάμερες κτλ.) για τη διαπίστωση των παραβάσεων. Επίσης, ο νέος ΚΟΚ θα επιτρέπει την κίνηση των δικύκλων ανάμεσα στα αυτοκίνητα, όταν εκείνα είναι ακινητοποιημένα ή κινούνται κάτω από 30 χλμ./ώρα. Στην περίπτωση αυτή, τα δίκυκλα θα πρέπει να κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 30 χλμ./ώρα. Το μέτρο θεωρούμε πώς είναι αδύνατο να αστυνομευτεί και θεωρούμε πώς θα πολλαπλασιάσει τις ανθρώπινες απώλειες των δικυκλιστών, την ώρα που ως πολιτεία -έχει αποδειχθεί περίτρανα- δεν καταφέραμε να εφαρμόσουμε καν το όριο των 50 χλμ./ώρα στις πόλεις.

    – Για το γεγονός ότι, δυστυχώς, δεν διαπιστώσαμε σημαντική συστηματοποίηση των ποινών για τη χρήση κινητών τηλεφώνων που πολλοί ειδικοί πιθανολογούν πως ευθύνονται για τα περισσότερα τροχαία, ειδικά μέσα στον αστικό ιστό.

    – Για την αναλογία μισθού-διοικητικών κυρώσεων. Με μέσο πρόστιμο σοβαρών παραβάσεων το 57% του κατωτάτου μισθού, μιλάμε για καθαρή και παντελή έλλειψη αναλογικότητας. Τα πρόστιμα πρέπει να αναπροσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται σε ένα πιο λογικό ποσοστό του κατώτατου μισθού της χώρας μας, που δυστυχώς είναι πολύ χαμηλός.

    Προτείνουμε επιπλέον…

    – Πριν απ’ όλα να εξασφαλίσουμε, ως ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, τη σωστή και άρτια εκπαίδευσή τους, πριν καν αυτοί βγουν στους δρόμους και με δεδομένο ότι πολλοί εξακολουθούν να μη θεωρούν καν αυτονόητη τη χρήση ζώνης, κράνους, την ώρα που δεν γνωρίζουμε ούτε πώς πρέπει να καθόμαστε σωστά στη θέση οδήγησης.

    – Ακόμα και την εξέταση των υπότροπων -κατ’ επανάληψη- παραβατών από ειδικευμένους ψυχολόγους και την παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων οδηγικής επιμόρφωσης, όταν ξεπεράσουν έναν αριθμό πόντων στο Point System.

    – Αδιάκοπη και επί της ουσίας ενημέρωση σε όλους. Σε πολίτες-οδηγούς αλλά και σε αυτούς που καλούνται να εφαρμόσουν και να αστυνομεύσουν τον νέο Κ.Ο.Κ. – αστυνομικούς, ακόμα και Δικαστική Αρχή.

  • 20 Ιανουαρίου 2025, 10:35 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΑΡΧΕΙΟ)3ΨΗΦΙΟ *** ΟΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ.Ο.Κ.,ΤΙΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΤΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ, ΤΗΣ ΟΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΡΑΜΠΩΝ ΑΜΕΑ, ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ, ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΗ ΟΔΗΓΗΣΗ, ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ,ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ,ΜΕΣΩ SMS, ΜΕΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ, ΜΕΣΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΕΑΝ Ο ΚΑΤΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΝΑ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΟΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΟΣ ΟΤΙ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΘΕΙ ΣΕ -ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ. ΩΣΤΟΣΟ ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΚΟΒΟΥΛΙΑΣ, ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΝΑ ΦΙΛΤΡΑΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΟΣ, ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Ο ΚΑΤΑΓΓΕΛΩΝ. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ, ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΠΟΙΝΗΣ.
    ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΜΕ.

  • 18 Ιανουαρίου 2025, 00:04 | Ιωάννης

    Οι περισσότερες αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκείνο που είναι απαράδεκτο και εντελώς πρόχειρο θα έλεγα, είναι η αλλαγή του ορίου εντός κατοικημένων περιοχών στα 30km/h! Αλήθεια ποιός σκέφθηκε συτό το φοβερό μέτρο για την μείωση της παράσυρσης πεζών από οχήματα? Έχει κινηθεί αυτός με ταχύτητα 30 km/h μέσα σε κατοικημένη περιοχή, για να δει πως είναι? Αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες από την εφαρμογή του ορίου αυτού? Αντί να φροντίσουμε να κόψουμε τα πόδια αυτών που κινούνται με 50-120km/h μέσα σε κατοικημένες περιοχές και προκαλούν το 99% των ατυχημάτων και των παρασύρσεων, κατεβάζουμε το όριο στα 30 και καθαρίσαμε!!! Απαράδεκτο!

  • 17 Ιανουαρίου 2025, 20:20 | θΕΟΦΑΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Καμία αναφορά ή παραπομπή σε άλλες διατάξεις.

    Σύμφωνα με την πρότασή μου για το άρθρο 1, (κατάργηση κάθε άλλης διάταξης) ή θα γραφτούν αυτοτελώς και εξ ολοκλήρου η μεταβαλόμενες διατάξεις ως πρέπει να έχουν ή δεν θα ισχύουν και άρα δεν θα υπάρχει παραπομπή.

  • 16 Ιανουαρίου 2025, 14:12 | Stavroula Harvati

    Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, η δωρεάν στάθμευση στις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης σε ολη την Ελλαδα, για ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα, δηλαδή για οχήματα με εκπομπές CO2 κάτω των 50 gr, έχει διακοπεί από την 1η Ιανουαρίου 2025! Αυτο ειναι ανεπίστρεπτο και θα πρεπει να αξιολογηθει ΑΜΕΣΑ!

  • 15 Ιανουαρίου 2025, 11:36 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Θα πρέπει να εισαχθεί διάταξη, με την οποία οι Δημοτικές Αστυνομίες, ή οι Αστυνομικές αρχές, θα έχουν την δυνατότητα να προτείνουν την τοποθέτηση ρυθμιστικών πινακίδων, εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας. Μέχρι σήμερα, τις ρυθμιστικές πινακίδες, τις προτείνουν συγκοινωνιολόγοι, οι Δήμοι πληρώνουν συγκοινωνιακή μελέτη, η οποία δεν είναι συγχρονισμένη με τις τοπικές ανάγκες και δεν αφουγκράζεται τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Ειδικά στους μικρούς Δήμους, υπάρχει έντονο γραφειοκρατικό πρόβλημα. Έρχονται οι συγκοινωνιολόγοι, κάνουν μια επιτόπια μελέτη 30 λεπτών και προτείνουν πως και ποιες πινακίδες θα τοποθετηθούν. Ή τις τοποθετούν κατόπιν καθοδήγησης από τους Δημάρχους. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες σε σήμανση.

  • 15 Ιανουαρίου 2025, 00:49 | ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ

    Είμαι 54 χρονών, Μηχανολόγος, έχω δουλέψει σε ταξί στην Αθήνα 6 χρόνια, έχω εμπειρία από φορτηγά και λεωφορεία (δίπλωμα Δ΄ κατηγορίας).
    Είναι απαράδεκτο να κινούνται τα δίκυκλα ανάμεσα στα άλλα οχήματα, όταν τα τελευταία έχουν ακόμα και την ελάχιστη ταχύτητα των 5 χλμ/ώρα. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι από λακκούβες, εμπόδια, ανθρώπους και μικρά ζώα. Μια μικρή μετατόπιση του οχήματος δεξιά ή αριστερά ,για την αποφυγή των παραπάνω, έστω και για δέκα (10) εκατοστά, είναι ικανή να χτυπήσει το δίκυκλο που είναι δίπλα του.
    ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ. Οι δικυκλιστές στο ΧΩΜΑ ή ΑΝΑΠΗΡΟΙ και εμείς οι άλλοι στη ΦΥΛΑΚΗ με ΤΥΨΕΙΣ για μια ζωή. θα μαυροφορεθεί πολύς κόσμος…

    Τις προτάσεις αυτές που είναι ανεπίτρεπτες, πρέπει να τις έχουν προτείνει τσαμπουκάδες δικυκλιστές που έχουν τα … μέσα .

    Τα δίκυκλα πρέπει να κινούνται ανάμεσα στα άλλα οχήματα όταν τα τελευταία είναι ακίνητα και μάλιστα σε πλαϊνή απόσταση τουλάχιστον 80 εκατοστά. Παίζει ρόλο η απόσταση του δίκυκλου και όχι τόσο η ταχύτητά του.

    Επίσης πρέπει να απαγορευτεί ρυτά η προσπέραση των δίκυκλων από δεξιά των οχημάτων, καθώς και οι <> .Οι περισσότεροι οδηγοί δεν γνωρίζουν καν τι είναι η <> , για το οποίο θα πρέπει να γίνεται ειδική μέριμνα.

  • 13 Ιανουαρίου 2025, 14:49 | Βασίλης

    Δεν γνωρίζω αν τα υπό μετατροπή άρθρα είναι βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας η κατά την κρίση ειδικών, αλλά ειδικά για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ η ναρκωτικών δεν με καλύπτει η υποτροπιάζουσα συμπεριφορά με την αφαίρεση του διπλώματος για 7 χρόνια. Από την πρώτη η φορά που θα ελεγχθεί και βρεθεί υπό την επήρεια αφαίρεση του διπλώματος δια παντός.Αν βέβαια υπάρξει τραυματισμός η θάνατος άλλου ανθρώπου κακούργημα εκ προθέσεως, και όχι τα νομικίστικα με ενδεχόμενο δόλο.Ακουγεται σκληρό? Ναι, μπας και γλυτώσει κανείς άτυχος που θα βρεθεί, στο δρόμο τους.
    Ευχαριστώ

  • 5 Ιανουαρίου 2025, 22:29 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ

    Με βάση το άρθρο 104 του ΚΟΚ (ω.2696/1999) , τα έσοδα από τις παραβάσεις του ΚΟΚ αποτελούν έσοδα των οικείων Δήμων.

    Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες.
    Για ποιό λόγο αυτά τα έσοδα να πηγαίνουν σε Δήμους που δεν έχουν την ικανότητα να κάνουν ούτε με μια διάβαση πεζών εντός προδιαγραφών.
    Τα έσοδα αυτά θα πρέπει να πηγαίνουν είτε σε δράσεις οδικής ασφάλειας όπως διαφημήσεις , ενίσχυση εξοπλισμού τροχαίας, κτλ , είτε σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων που παρακαλάνε για χρήματα μέσω ΜΚΟ για τη συνέχιση των φυσικοθεραπειών τους

    ————

    Επίσης με βάση απάντηση απο το γενικό λογιστήριο του κράτους, τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας πηγαίνουν σε ένα γενικό λογαριασμό ΑΛΕ 1190101001. Δηλαδή το έσοδο δε χρησιμοποιείται για το σκοπό για τον οποίο το πληρώνουμε σα πολίτες.
    Πρέπει τουλάχιστον ένα ποσοστό να νομοθετηθεί να πηγαίνει σε βελτίωση της ποιότητας των δρόμων

  • 5 Ιανουαρίου 2025, 07:07 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

    Παρακαλώ πολύ να εισάγετε διάταξη για την επιβολή προστίμου έως και 500 ευρώ για την μη χρήση του φλας σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, είναι ζωτικής σημασίας διότι 8 στους δέκα οδηγούς δεν το χρησιμοποιούν με αποτέλεσμα την πρόκληση ατυχημάτων, σας παρακαλώ κάντε το επιτέλους.