Στο άρθρο 59 του ν. 2725/1999 (Α’ 121), περί καθορισμού κλάδων άθλησης για αθλητές με αμοιβή, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Υπουργού Πολιτισμού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού», και μετά από τις λέξεις «αθλητικής ομοσπονδίας» προστίθενται οι λέξεις «και γνώμη του σωματείου των αθλητών του αντίστοιχου αθλήματος, εφόσον έχει συσταθεί τέτοιο σωματείο», αβ) στο τέλος του δεύτερου εδαφίου προστίθενται οι λέξεις «άθλησης, συγκρότησης Ολομέλειας Σωματείων ή Επαγγελματικής Ένωσης και κάθε άλλο συναφές τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα», β) στην παρ. 2 μετά από τις λέξεις «ανάπτυξής του» προστίθεται η φράση «καθώς και στοιχεία σχετικά με τη διάδοση του αθλήματος και τον αριθμό των συμμετεχόντων αθλητών, όπως αυτά προκύπτουν από τα δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος «e-ΚΟΥΡΟΣ» του άρθρου 18 του ν. 5085/2024 (Α’ 17)» και το άρθρο 59 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 59
Καθορισμός κλάδων άθλησης για αθλητές με αμοιβή
- Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας και γνώμη του σωματείου των αθλητών του αντίστοιχου αθλήματος, εφόσον έχει συσταθεί τέτοιο σωματείο, μπορεί να καθορίζεται ο κλάδος άθλησης και οι κατηγορίες των αγώνων πρωταθλημάτων του, στη διεξαγωγή των οποίων επιτρέπεται η συμμετοχή αθλητών με αμοιβή. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και οι τυχόν ειδικότεροι όροι ίδρυσης και λειτουργίας Τ.Α.Α και Α.Α.Ε. στο συγκεκριμένο κλάδο άθλησης, συγκρότησης Ολομέλειας Σωματείων ή Επαγγελματικής Ένωσης και κάθε άλλο συναφές τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα.
2. Για την έκδοση της απόφασης της παρ. 1 λαμβάνονται υπόψη κυρίως τα οικονομικά στοιχεία βιωσιμότητας του κλάδου άθλησης, ο βαθμός και οι δυνατότητες ανάπτυξής του, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη διάδοση του αθλήματος και τον αριθμό των συμμετεχόντων αθλητών, όπως αυτά προκύπτουν από τα δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος «e-ΚΟΥΡΟΣ» του άρθρου 18 του ν. 5085/2024 (Α’ 17).».
Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής, Δικηγόρος ΔΣΑ-Τμήμα Δικαστηρίων ΔΥΠΑ, LLM, LLM, ΥΔ Παντείου Πανεπιστημίου, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής ΥπΔικαιοσύνης, ΑΘλητικός Διαμεοσλαβητής, Αιρετό Τακτικό Μέλος ΔΣ Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας [ioanniskymionis@yahoo.gr]
Στο άρθρο πρέπει να προβλεφθεί και να ρυθμισσθεί πλήρως και ειδικώς η σύσταση, η οργάνωση και η λειτουργία του Σωματείου Αθλητών ανά Αθλημα [αναγνωρισμένο, ολυμπικαό ή άλλο], Αγώνισμα και Κλάδο αυτού.
Η πρόβλεψη συγκρότησης ολομέλειας, εκτός των ΑΑΕ και ΤΑΑ, είναι απαραίτητο να δοθεί και στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, που αγωνίζονται σε πανελλήνια πρωταθλήματα της ανώτερης κατηγορίας (λχ Α1 χάντμπολ, Α1 βόλεϊ γυναικών, Α1 μπάσκετ γυναικών, Α1 πολο κλπ).
Μια τέτοια πρόβλεψη, θα δώσει στα σωματεία τη δυνατότητα της διαπραγματευσης και σύναψης συμφωνιών για την κεντρική εκμετάλλευση των εμπορικών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων των διοργανώσεων που αγωνίζονται, κάτι που τώρα γίνεται τυπικά από τις ομοσπονδίες, με απογοητευτικά δυστυχώς αποτελέσματα, αφού δεν υπάρχει ούτε η τεχνογνωσία αλλά ούτε και τα στελέχη που μπορούν να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας τέτοιες συμφωνίες.
Οι αμειβόμενοι αθλητές είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για τον Ελληνικό αθλητισμό και θα πρέπει να υπάρξει ειδική αναφορά με νόμο που θα προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες.
Αρχικά θα πρέπει να υπαχθούν σε ειδικό φορολογικό καθεστώς τα ετήσια εισοδήματα και με απαλλαγή μέχρι ενός ποσού(π.χ. 3000-4000 ανά έτος) και να δηλώνονται σε ειδικό κωδικό στην δήλωση από τα Σωματεία.
Στόχος είναι να δηλώνονται αυτά τα χρήματα που είναι για την διαβίωσή τους, με τον σωστό τρόπο, διότι μέχρι στιγμής η φορολογική νομοθεσία δημιουργεί πολλά προβλήματα με τη μη πρόβλεψη τέτοιας κατηγορίας εισοδήματος.