Στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 56Α του ν. 2725/1999 (Α’ 121), περί ένταξης των αθλητικών εγκαταστάσεων σε κατηγορίες, προστίθεται υποπερ. ιαια) και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες, ανάλογα με το είδος, το μέγεθος, τη δυναμικότητά τους και την κατηγορία των αγώνων που φιλοξενούν:
α) Κοινές αθλητικές εγκαταστάσεις:
αα) Ομάδα Α1: Υπαίθριες εγκαταστάσεις χωρίς θεατές ή έως 500 θεατές, [σε οικισμούς με πληθυσμό έως 200 κατοίκους], στις οποίες διεξάγονται μόνο προπονήσεις.
αβ) Ομάδα Α2: Υπαίθριες εγκαταστάσεις χωρίς θεατές ή έως 500 θεατές, [σε οικισμούς με πληθυσμό πάνω από 200 κατοίκους], στις οποίες διεξάγονται και αγώνες.
γγ) Ομάδα Β1: Υπαίθριες εγκαταστάσεις από 500 έως 5.000 θεατές, όπου διεξάγονται τοπικοί ή ερασιτεχνικοί αγώνες.
δδ) Ομάδα Β2: Υπαίθριες εγκαταστάσεις από 500 έως 5.000 θεατές, όπου διεξάγονται αγώνες εθνικών κατηγοριών.
εε) Ομάδα Γ1: Υπαίθριες εγκαταστάσεις από 500 έως 5.000 θεατές, όπου διεξάγονται διεθνείς αγώνες ή αγώνες επαγγελματικών κατηγοριών.
στστ) Ομάδα Γ2: Υπαίθριες εγκαταστάσεις με 5.000 θεατές και πάνω, ανεξάρτητα από την κατηγορία των αγώνων.
ζζ) Ομάδα Δ: Κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς θεατές ή έως 1.000 θεατές.
ηη) Ομάδα Ε1: Κλειστές εγκαταστάσεις με πάνω από 1.000 θεατές, όπου διεξάγονται τοπικοί ή ερασιτεχνικοί αγώνες.
θθ) Ομάδα Ε2: Κλειστές εγκαταστάσεις με πάνω από 1.000 θεατές, όπου διεξάγονται αγώνες εθνικών κατηγοριών.
ιι) Ομάδα ΣΤ: Κλειστές εγκαταστάσεις με πάνω από 1.000 θεατές, όπου διεξάγονται διεθνείς αγώνες ή αγώνες επαγγελματικών κατηγοριών.
ιαια) Ομάδα Κ: Επιχειρήσεις εκμίσθωσης γηπέδων, υπαίθριες ή κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς θεατές, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για μίσθωση από ελεύθερα αθλούμενους πολίτες και δεν τελούνται σε αυτές αγώνες, προπονήσεις ή εκμάθηση αθλήματος.».
ιαια) Ομάδα Κ. Η κατεύθυνση των τροποποιήσεων και των αντίστοιχων ρυθμίσεων για την ομάδα Κ είναι ορθή και κρίνεται απαραίτητη, όμως για την πληρότητα της διαβούλευσης απαιτείται να προβλεφθεί η ένταξη υπαίθριων χώρων άσκησης ως παραρτήματα κύριων νόμιμα αδειοδοτημένων κλειστών γυμναστηρίων, καθώς σε συνέχεια της πανδημίας δημιουργήθηκε κατηγορία πολιτών που ασκείται αποκλειστικά σε υπαίθριους χώρους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κλάδος παραοικονομίας εκγύμνασης σε δημόσιους χώρους.
Προτείνεται εν κατακλείδι, η προσθήκη παραρτήματος ιδιωτικού υπαίθριου χώρου άσκησης σε κοντινή απόσταση από νόμιμα αδειοδοτημένο κλειστό χώρο γυμναστηρίου ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις των αθλούμενων.
Όσων αφορά την ένταξη της ομάδας Κ, η κατεύθυνση των τροποποιήσεων και των αντίστοιχων ρυθμίσεων είναι ορθή και κρίνεται απαραίτητη, όμως για την πληρότητα της διαβούλευσης απαιτείται να προβλεφθεί η ένταξη υπαίθριων χώρων άσκησης ως παραρτήματα κύριων νόμιμα αδειοδοτημένων κλειστών γυμναστηρίων, καθώς σε συνέχεια της πανδημίας δημιουργήθηκε κατηγορία πολιτών που ασκείται αποκλειστικά σε υπαίθριους χώρους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κλάδος παραοικονομίας εκγύμνασης σε δημόσιους χώρους.
Προτείνεται εν κατακλείδι, η προσθήκη παραρτήματος ιδιωτικού υπαίθριου χώρου άσκησης σε κοντινή απόσταση από νόμιμα αδειοδοτημένο κλειστό χώρο γυμναστηρίου ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις των αθλούμενων.
ιαια) Ομάδα Κ: Επιχειρήσεις εκμίσθωσης γηπέδων, υπαίθριες ή κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς θεατές, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για μίσθωση από ελεύθερα αθλούμενους πολίτες ή σωματεία με εγγεγραμμένους έως 100 αθλητές για προπονήσεις ή εκμάθηση αθλήματος και δεν τελούνται σε αυτές αγώνες.
Θα πρέπει να υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη διάκριση στις κατηγορίες των γηπέδων διότι π.χ. στη κατηγορία Α2 αναφέρει για αγώνες γενικά, ενώ στην Β1 που υποτίθεται είναι μεγαλύτερη κατηγορία γηπέδου αναφέρει τοπικοί ή ερασιτεχνικοί με αποτέλεσμα να υπάρχει παρανόηση.
Επίσης στην κατηγορία Β1 η φράση «εθνικών κατηγοριών» θα πρέπει να αντικατασταθεί από πιο λεπτομερή περιγραφή.
Σε όλες αυτές τις κατηγορίες αδειών θα πρέπει να προστεθεί μία πιο λεπτομερή περιγραφή της κατηγορίας ή του επιπέδου των αγώνων που μπορούνε να διεξαχθούν εκεί.
Οι κατηγορίες των αγώνων που έχουμε στην Ελλάδα είναι:
-ερασιτεχνικοί αγώνες τοπικών κατηγοριών
-ερασιτεχνικοί αγώνες εθνικών κατηγοριών
-επαγγελματικοί αγώνες εθνικών κατηγοριών
Με βάση αυτές τις κατηγορίες αγώνων θα πρέπει να γίνει η αντιστοίχηση και των ομάδων αδειών.
Ιατρός σε αγώνες ανοικτής θάλασσας. Εχοντας υπ’οψιν τον κανονισμό αγώνων που εγκριθηκε με αποφαση του υπουργού Αθλητισμού (7/12/2022, α.π. 607099), τον νομο 4622/19, την ΚΥΑ με ΦΕΚ 3568/Β/10-10-17 και το ΦΕΚ 6609/23-11-23, καθώς και τις επισημάνσεις με α.π. 5691 και 6808 της 5/3/24, λαμβανουμε την πρωτοβουλία να επισημάνουμε τα εξής:
Δεν υπάρχει διάταξη τόσο στον νομο 4622/19 όσο και σε όλους τους αθλητικούς νομους που να προβλέπεται η παρουσία ιατρού κατα τη διάρκεια των αγώνων ιστιοπλοϊας ανοικτής θάλασσας. Όμως τόσο στη ΚΥΑ (ΦΕΚ 3568/Β/10-10-2017) όσο και στα έντυπα ελέγχων δεν εξαιρείται το αθλημα ιστιοπλοϊας της ανοικτης θαλασσης απο την υποχρέωση της παρουσίας του ιατρού κατά την διάρκεια ενός ιστιοπλοϊκού αγώνα ανοικτής θαλάσσης.
Πραγματικά ο τρόπος διεξαγωγής ενός αγώνα ανοιχτής θάλασσας όπου τα σκάφη απέχουν μίλια μακρυά μεταξύ τους καθιστά εξόχως προβληματική αυτή την οδηγία τοσο απο την πρακτική πλευρά της όσο και απο τη νομική αφού εισάγει ένα μέτρο (τον ιατρό) που δεν προβλέπεται απο τα ισχύοντα μέτρα διάσωσης και αντιμετώπισης κινδύνου στη θάλασσα. Η διαδικασία της ιατρικής παρέμβασης στην θαλασσα υπάρχει ήδη μέσω του συστήματος διάσωσης και εμπλέκει το λιμεναρχείο, το θαλαμο επιχειρήσεων και το ΕΚΑΒ. Η θεσμοθέτηση παρουσίας ιατρού σε καποιο σημείο με μεγάλη συνήθως απόσταση χωρίς δυνατοτητα άμεσης επέμβασης, (π.χ. σε ένα νησί στο άλλο) ενέχει τον κίνδυνο να έχει συνέπειες αποπροσανατολιστικές απο τις συνήθεις διαδικασίες που οι κυβερνήτες και τα πληρώματα γνωρίζουν και εκπαιδευονται.
εκπαιδεύονται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πρώτες βοήθειες προσφέρονται από τους συναθλητές – μέλη του πληρώματος που υποχρεωτικά έχουν συμμετάσχει σε σεμινάρια Α’ βοηθειών με μέσα (κουτί Α’ βοηθειών) που επιβάλλει η σχετική νομοθεσία για όλα τα σκάφη ανοικτής θάλασσας (αναψυχής/αγωνιστικά κλπ) και περιλαμβάνει όσα προβλέπονται στο άρθρο 12 παρ. 3 της ΚΥΑ (ΦΕΚ 3568/Β/10-10-2017). Αν το περιστατικό είναι τόσο σοβαρό, κανένας ιατρός ενός αγώνα δεν θα προλάβει να φτάσει πριν τα οργανωμένα από την πολιτεία μέσα διάσωσης. Συνήθως δε, εάν συμβεί τέτοιο περιστατικό, οι καιρικές συνθήκες θα είναι οπωσδήποτε τέτοιες που θα ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ο ίδιος ο ΙΑΤΡΟΣ και το πλήρωμα του σκάφους που θα πρέπει να τον μεταφέρει στο σημειο.
Πρόκειται τέλος για μια διάταξη η οποία θα έχει μεγάλο κόστος στους διοργανωτές και πρακτικά κανένα όφελος για την πραγματική ασφάλεια των αγωνιζόμενων που στο κάτω – κάτω ειναι και το ζητούμενο.
Ειδικά σε θέματα ασφαλείας οι αγώνες ανοιχτής θάλασσας ακολουθούν τους διεθνείς κανονισμούς και οδηγίες οι οποίοι κάθε χρόνο επικαιροποιούνται από την παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος της ιστιοπλοΐας την world sailing.
Συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 4 της ΚΥΑ (ΦΕΚ 3568/Β/10-10-2017) σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι αγώνες ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας να θεωρούνται ότι διεξάγονται σε ‘μεγάλες εγκαταστάσεις’ αφού δεν υπάρχουν ούτε θεατές, ούτε γήπεδο. Υπαγόμενοι βέβαια οι αγώνες σε ‘μικρές εγκαταστάσεις’, τη θέση του ‘διασώστη και ασθενοφόρου’ κατά τη διάρκεια των αγώνων πρέπει να θεωρείται ρεαλιστικά ότι επέχει ο μηχανισμός Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος. Αντιλαμβάνεστε λογικά, ότι κανένας άλλος δεν μπορεί να φτάσει πιο έγκαιρα στη μέση της ανοικτής θάλασσας για τη παροχή βοήθειας σε ιατρικά περιστατικά που υπερβαίνει τις Α’ βοήθειες από τους κατέχοντες γνώσεις Α’ βοηθειών συναθλητές του θύματος.
Συνεπώς, θα πρέπει να αναδιατυπωθεί το άρθρο 12 παρ. 4 της ΚΥΑ ως εξής:
Σε μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι απαραίτητη η παρουσία ιατρού και ασθενοφόρου, ενώ σε μικρές εγκαταστάσεις απαιτείται τουλάχιστον η παρουσία διασώστη και ασθενοφόρου κατά τη διάρκεια των αγώνων, πλην εκείνων που διεξάγονται στη θάλασσα όπου σε περιπτώσεις ανάγκης διακομιδής επιλαμβάνεται το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, Κατά τη λειτουργία όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι απαραίτητη η παρουσία εκπαιδευμένου προσωπικού για χορήγηση πρώτων βοηθειών.
Bravo well done θα μπορούσε με το gov gr