- Στο τρίτο εδάφιο της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 (Α΄ 121) περί παροχών σε διακρινόμενους αθλητές, η λέξη «Παγκόσμιας» αντικαθίσταται από τη λέξη «Διεθνούς» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Εξαιρετική αγωνιστική διάκριση κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος είναι:
α) Η κατάκτηση 1ης έως 8ης νίκης σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
β) Η κατάκτηση 1ης έως 8ης νίκης σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανδρών γυναικών, νέων ανδρών νέων γυναικών, εφήβων νεανίδων, παίδων κορασίδων (εφεξής για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου: όλων των κατηγοριών) σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση της εξαιρετικής αυτής αγωνιστικής διάκρισης είναι η συμμετοχή στη διοργάνωση εθνικών ομάδων από οκτώ (8) τουλάχιστον χώρες προκειμένου για τα ομαδικά αθλήματα και για τα ατομικά αθλήματα η συμμετοχή οκτώ (8) τουλάχιστον αθλητών ανά αγώνισμα από οκτώ (8) τουλάχιστον χώρες στο αγώνισμα που σημειώθηκε η διάκριση.
Από το έτος 2023 και εφεξής, θεωρείται ότι η προϋπόθεση συμμετοχής του ελάχιστου αριθμού ομάδων ή αθλητών του προηγούμενου εδαφίου πληρούται επίσης: α) για τα ομαδικά αθλήματα με τη συμμετοχή εθνικών ομάδων από επτά (7) τουλάχιστον χώρες και επιπλέον μίας ομάδας υπό τη σημαία της οικείας Διεθνούς Ομοσπονδίας ως ουδέτερης και β) για τα ατομικά αθλήματα με τη συμμετοχή επτά (7) τουλάχιστον αθλητών ανά αγώνισμα από επτά (7) τουλάχιστον χώρες και επιπλέον ενός (1) αθλητή υπό τη σημαία της οικείας Διεθνούς Ομοσπονδίας ως ουδέτερου στο αγώνισμα που σημειώθηκε η διάκριση.
γ) Η κατάκτηση 1ης έως 8ης νίκης σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση της εξαιρετικής αυτής αγωνιστικής διάκρισης είναι να ισχύουν τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της περίπτωσης β’ της παραγράφου αυτής.
δ) Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης σε Μεσογειακούς Αγώνες.
ε) Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας.
στ) Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης σε Πανελλήνιους Αγώνες όλων των κατηγοριών.
ζ) Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης σε Πανελλήνιους Μαθητικούς Σχολικούς Αγώνες.
η) Η επίτευξη ή η ισοφάριση παγκόσμιας ή πανευρωπαϊκής επίδοσης όλων των κατηγοριών σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες.
θ) Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης σε Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες.».
- Στην παρ. 4 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, περί οικονομικής επιβράβευσης αθλητών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) οι λέξεις «1η έως και 3η νίκη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «1η έως και 6η νίκη», αβ) μετά από τις λέξεις «Ολυμπιακούς Αγώνες» προστίθενται οι λέξεις «1η έως και 3η νίκη» β) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, γ) τα εδάφια τέταρτο και πέμπτο καταργούνται και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Σε αθλητές που κατακτούν 1η έως και 6η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, 1η έως και 3η νίκη σε Παγκόσμιους και σε Ευρωπαϊκούς Αγώνες ανδρών- γυναικών, καθώς και σε όσους επιτυγχάνουν ή ισοφαρίζουν παγκόσμια ή ευρωπαϊκή επίδοση της κατηγορίας ανδρών – γυναικών, σύμφωνα με την παρ. 2, παρέχεται οικονομική επιβράβευση, το ύψος της οποίας για κάθε διάκριση καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως έξι (6) μήνες πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και ισχύει για τέσσερα (4) τουλάχιστον έτη. Με την ίδια απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και κάθε άλλο συναφές θέμα για την εκκαθάριση και την καταβολή της οικονομικής επιβράβευσης. Για την εφαρμογή της παρούσας, ως αγωνίσματα ατομικών αθλημάτων ή ομαδικά αθλήματα νοούνται όσα περιλαμβάνονται στο εκάστοτε ισχύον επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, των Παραολυμπιακών Αγώνων, των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών και της Σκακιστικής Ολυμπιάδας και διεξάγονται σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις τεχνικές προδιαγραφές της οικείας διεθνούς Ομοσπονδίας.».
- Στην υποπερ. αα) του δεύτερου εδαφίου της περ. α) της παρ. 9 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, περί παροχών σε διακρινόμενους αθλητές, οι λέξεις «1ης έως 3ης νίκης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «1ης έως 6ης νίκης» και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«9. α) Αθλητές, οι οποίοι επιτυγχάνουν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση σε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα, διορίζονται, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, σε κενές οργανικές θέσεις, σε φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 (Α` 6).Εξαιρετική αγωνιστική διάκριση αθλητή, προκειμένου να αποκτήσει δικαίωμα διορισμού, είναι:αα. Η κατάκτηση 1ης έως 6ης νίκης σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.αβ. Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης τουλάχιστον δύο (2) φορές εντός της ίδιας, τοπικά και χρονικά, διοργάνωσης, αν πρόκειται για Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών ολυμπιακών αθλημάτων και εφόσον τουλάχιστον η μία (1) διάκριση αφορά σε αγώνισμα του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων.αγ. Η επίτευξη ή η ισοφάριση παγκόσμιας ή πανευρωπαϊκής επίδοσης ανδρών – γυναικών, σε αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένη ομοσπονδία.αδ. Η κατάκτηση 1ης έως 6ης νίκης σε θερινούς ή χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και στους Παγκόσμιους Αγώνες ανδρών – γυναικών ή Πανευρωπαϊκούς Αγώνες ανδρών – γυναικών, προκειμένου για αθλητές με αναπηρία.αε. Η κατάκτηση 1ης έως 6ης νίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, καθώς και στους Παγκόσμιους Αγώνες κωφών ανδρών – κωφών γυναικών ή Πανευρωπαϊκούς Αγώνες κωφών ανδρών – κωφών γυναικών.Δεν διορίζονται οι επαγγελματίες αθλητές που επιτυγχάνουν νίκη κατά τις πιο πάνω διακρίσεις.».
Να διαγραφεί το 5ο εδάφιο της περ. β) της παρ. 9 του άρθρου 34:
«Οι παραπάνω αθλητές μπορούν να συνεχίσουν την αγωνιστική τους δραστηριότητα και μετά τον διορισμό τους, εκτός του ωραρίου εργασίας τους. Εφόσον είναι ενεργοί αθλητές της οικείας εθνικής ομάδας, δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για λήψη άδειας άνευ αποδοχών. Η άδεια αυτή, κατά παρέκκλιση του άρθρου 51 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26) και του άρθρου 58 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α’ 143), χορηγείται υποχρεωτικά και χωρίς προηγούμενη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, είναι αορίστου διάρκειας και διακόπτεται οποτεδήποτε με δήλωση του υπαλλήλου. Για όσο χρόνο διαρκεί η παραπάνω άδεια οι υπάλληλοι αυτοί υποχρεούνται να υποβάλουν ετήσια βεβαίωση της οικείας Ομοσπονδίας ότι εξακολουθούν να είναι ενεργοί αθλητές της οικείας εθνικής ομάδας. Ο χρόνος της άδειας αυτής δεν αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας.»
Η διαγραφή του ως άνω εδαφίου είναι απαραίτητη, καθώς προέρχεται από παλαιότερες διατάξεις, και πλέον το θέμα των αδειών των διορισμένων εν ενεργεία αθλητών ρυθμίζεται από την παρ. 23 του άρθρου 34 του ν.2725/99.
Γρηγόρης Πολυχρονίδης
Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών
Ιωάννης Ελ. κυμιωνής, Δικηγόρος ΔΣΑ-Τμήμα Δικαστηρίων ΔΥΠΑ, LLM, LLM, ΥΔ Παντείου Πανεπιστημίου, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής ΥπΔικαιοσύνης, Αθλητικός Διαμεοσλαβητής, Αιρετό Τακτικό Μέλος ΔΣ Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας [ioanniskymionis@yahoo.gr]
Ο προσωποπαγής εκτός πλαισίου ΑΣΕΠ διορισμός των διακρινόμενων αθλητών δεν ξεκαθαρίζεται εάν θα είναι (ι) ως μονίμου ή επί θητεία (και ποία;), (ιι) δημοσίου ή ιδιωτικού Δικαίου, (ιιι) αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έργου ή ανεξαρτήτων υπηρεσιών, (ιιιι) τι ιεραρχική εξέλιξη εντός δομής Δημοσίου θα έχει ο Αθλητής – όλα αυτά πρέπει να διευκρινισθούν.
Δεν γίνεται να θεωρείτε ως «εξαιρετική αγωνιστική διάκριση» τους Ολυμπιονίκες ώς την 8η θέση – σωστά – και στα προνόμια να επιβραβεύετε μόνον τους 6 πρώτους. Δεν συνάδει με την ΔΟΕ, την ΕΟΕ και όλο το Ολυμπιακό κίνημα ο διαχωρισμός των Ολυμπιονικών. Πρέπει να αλλαχτεί και να εναρμονιστεί με την δική σας θεώρηση των Ολυμπιονικών έως τους 8 πρώτους.
Εξαιρετικά διακεκριμένοι αθλητές νοούνται και αναφέρονται στη παράγραφο 2 μεταξύ άλλων οι 8 πρώτοι Ολυμπιονίκες. Δικαίωμα διορισμού έχουν μόνο οι 6 πρώτοι, δεν έχει λογική..
Δηλαδή μια άτυχη στιγμή του αθλητή που τον έφερε από την 6η στην 7η ή 8η θέση, τιμωρείται από τον νομοθέτη?
Σκέφτηκε κανείς τον αθλητή-ολυμπιονίκη που θα χάσει το προνόμιο διορισμού? Που θα βρει το κουράγιο να συνεχίσει να προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό?
Εξαιρετικά διακεκριμένοι αθλητές νοούνται οι 8 πρώτοι Ολυμπιονίκες.
Επιβραβεύονται με διορισμό οι 6 πρώτοι.
Μια ατυχία του αθλητή που τον έφερε από την 6η στην 7η ή 8η θέση, τιμωρείται από τον νομοθέτη? Δεν υπάρχει λογική..
Με τόσο δύσκολα όρια συμμετοχής στους Ολυμπιακούς αγώνες και το τόσο υψηλό επίπεδο συναγωνισμού θα πρέπει να θεωρείται ύψιστη διάκριση η συμμετοχή σε τελικό (1η έως 8η θέση) και να επιβραβεύεται με διορισμό στο δημόσιο.
Σκέφτηκε κανείς την ψυχολογία του αθλητή που θα χάσει το προνόμιο αυτό για μια θέση? Που θα βρει το κουράγιο για να συνεχίσει να προσφέρει στον Ελληνικό αθλητισμό..
Είναι πράγματι σημαντικές οι τροποποιήσεις του νόμου για τις οικονομικές απονομές των διακριθέντων αθλητών και τους όρους διορισμών στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να συμπεριληφθούν επιπλέον λεπτομέρειες για τη διάρκεια των ραντεβού, καθώς και για το κατώτατο μισθολογικό κλιμάκιο που θα ισχύει για τους αθλητές που θα επιλεγούν.
Είναι πράγματι σημαντικές οι τροποποιήσεις του νόμου για τις οικονομικές απονομές των διακριθέντων αθλητών και τους όρους διορισμών στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να συμπεριληφθούν επιπλέον λεπτομέρειες για τη διάρκεια των ραντεβού, καθώς και για το κατώτατο μισθολογικό κλιμάκιο που θα ισχύει για τους αθλητές που θα επιλεγούν.
Είναι πράγματι σημαντικές οι τροποποιήσεις του νόμου για τις οικονομικές απονομές των διακριθέντων αθλητών και τους όρους διορισμών στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να συμπεριληφθούν επιπλέον λεπτομέρειες για τη διάρκεια των ραντεβού, καθώς και για το κατώτατο μισθολογικό κλιμάκιο που θα ισχύει για τους αθλητές που θα επιλεγούν.
Τί σημαίνει 7 αθλητές και 7 ομάδες για την εξαιρετική επίδοση και 1 υπό την σημαία της διεθνούς ομοσπονδίας. Όποιος γνωρίζει γράφει σέ παρακάτω σχόλιο
Φρονώ ότι στα πλαίσια του σκοπού της προτεινόμενης διάταξης, δηλαδή την επιβράβευση των αθλητών που διακρίνονται σε διεθνείς αγώνες, θα μπορούσε να συμπληρωθεί η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση κατάκτησης 1ης έως 8ης θέσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή 1ης έως 6ης θέσης για Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις αθλητικές κατηγορίες των ανδρών-γυναικών, νέων ανδρών-νέων γυναικών, εφήβων-νεανίδων, παίδων-κορασίδων, οι ως άνω διακριθέντες είτε σε ομαδικά είτε σε ατομικά αθλήματα θα δύνανται κατ΄εξαίρεση του αριθμού των εισακτέων να εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε σχολή της επιλογής τους άνευ εξετάσεων και τούτο για δύο λόγους. Η αύξηση των μόλις τριών θέσεων που προτείνω σε σχέση με το ισχύον νομικό καθεστώς, πλην του γεγονότος ότι ίσχυε στο παρελθόν, μόνο ωφέλεια για την ελληνική κοινωνία θα έχει. Πρώτον διότι με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία και επιβραβεύεται η ένταση της προσπάθειας που απαιτεί ο πρωταθλητισμός, κίνητρο που θα ωθήσει περισσότερους νέους να προτιμήσουν τον αθλητισμό από κάποιες άλλες δραστηριότητες ή ενασχολήσεις που πολλές φορές είναι επιβαρυντικές για τα ίδια τα παιδιά και την κοινωνία εν γένει (π.χ. κινητό, ηλεκτρονικά παιχνίδια, τσιγάρο, ναρκωτικές ουσίες, μικροπαραβατικότητα κλπ) και δεύτερον διότι από την διάταξη αυτήν δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός
Να πραγματοποιηθεί τροποποίηση της παραγράφου 9, όπου αναφέρει ότι για να πληροίς την προϋπόθεση διορισμού , θα πρέπει ένα από τα δύο μετάλλια να είναι σε αγώνισμα που ανήκει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Το σημείο της διάταξης όπου αναφέρεται αυτό, η εφαρμογή της συνιστά στη διάκριση εις βάρος αθλητών και προκαλεί κοινωνικό αποκλεισμό. Μειώνουμε και υποτιμάμε τον αγώνα των παιδιών που αγωνίζονται σε Ολυμπιακά αθλήματα που δεν ανήκουν ακόμη στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Και αυτά τα παιδιά εκπροσωπούν επάξια τη χώρα τους σε διεθνή διοργανώσεις. Τιμούν την πατρίδα τους και τον εθνόσημο.
Πιστεύω ότι είναι αρκετά δύσκολο κριτήριο από μόνο του η κατάκτηση 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ μεταλλίων ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ στην ίδια διοργάνωση.
Να πραγματοποιηθεί τροποποίηση της παραγράφου 9, όπου αναφέρει ότι για να πληροίς την προϋπόθεση διορισμού , θα πρέπει ένα από τα δύο μετάλλια να είναι σε αγώνισμα που ανήκει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Το σημείο της διάταξης όπου αναφέρεται αυτό, η εφαρμογή της συνιστά στη διάκριση εις βάρος αθλητών και προκαλεί κοινωνικό αποκλεισμό. Μειώνουμε και υποτιμάμε τον αγώνα των παιδιών που αγωνίζονται σε Ολυμπιακά αθλήματα που δεν ανήκουν ακόμη στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Και αυτά τα παιδιά εκπροσωπούν επάξια τη χώρα τους σε διεθνή διοργανώσεις. Τιμούν την πατρίδα τους και τον εθνόσημο.
Πιστεύω ότι είναι αρκετά δύσκολο κριτήριο από μόνο του η κατάκτηση 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ μεταλλίων ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ στην ίδια διοργάνωση.
Να πραγματοποιηθεί τροποποίηση της παραγράφου 9, όπου αναφέρει ότι για να πληροίς την προϋπόθεση διορισμού, θα πρέπει ένα από τα δύο μετάλλια να είναι σε αγώνισμα που ανήκει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Το σημείο της διάταξης όπου αναφέρεται αυτό, η εφαρμογή της συνιστά στη διάκριση εις βάρος αθλητών και προκαλεί κοινωνικό αποκλεισμό. Μειώνουμε και υποτιμάμε τον αγώνα των παιδιών που αγωνίζονται σε Ολυμπιακά αθλήματα που δεν ανήκουν ακόμη στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Και αυτά τα παιδιά εκπροσωπούν επάξια τη χώρα τους σε διεθνή διοργανώσεις. Τιμούν την πατρίδα τους και το εθνόσημο. Πιστεύω ότι είναι αρκετά δύσκολο κριτήριο από μόνο του η κατάκτηση 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ μεταλλίων ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ στην ίδια διοργάνωση.
Να πραγματοποιηθεί τροποποίηση της παραγράφου 9, όπου αναφέρει ότι για να πλήρεις την προϋπόθεση διορισμού , θα πρέπει ένα από τα δύο μετάλλια να είναι σε αγώνισμα που ανήκει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Το σημείο της διάταξης όπου αναφέρεται αυτό, η εφαρμογή της συνιστά στη διάκριση εις βάρος αθλητών και προκαλεί κοινωνικό αποκλεισμό. Μειώνουμε και υποτιμάμε τον αγώνα των παιδιών που αγωνίζονται σε Ολυμπιακά αθλήματα που δεν ανήκουν ακόμη στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Και αυτά τα παιδιά εκπροσωπούν επάξια τη χώρα τους σε διεθνή διοργανώσεις. Τιμούν την πατρίδα τους και τον εθνόσημο.
Πιστεύω ότι είναι αρκετά δύσκολο κριτήριο από μόνο του η κατάκτηση 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ μεταλλίων ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ στην ίδια διοργάνωση.
Ψάχνοντας τους λόγους την νέας ρύθμισης που υποβάλλατε για διαβούλευση άνοιξα το «Σχετικό Υλικό» την ¨Ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης» στο κομμάτι»Ποιοι είναι οι στόχοι της αξιολογούμενης ρύθμισης» στο Νο8 αναφέρετε «Η διεύρυνση των κινήτρων σε αθλητές υψηλών επιδόσεων και η επιτάχυνση της χορήγησης των οικονομικών επιβραβεύσεων προς αυτούς, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους από την πολιτεία» Αναρωτιέμαι πως πετυχαίνεται η διεύρυνση των κινήτρων, οταν αρχικά αναφέρετε «σε άθλημα η αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργειται απο αναγνωρισμενες από τον υπάρχοντα νόμο ομοσπονδίες» και συνεχίζεται κάνοντας μείωση κινήτρων με την αναφορά σας «για την εφαρμογή της παρούσας, ως αγωνίσματα ατομικών αθλημάτων η ομαδικά αθλήματα νοούνται όσα περιλαμβανονται στο εκάστοτε ισχίον επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων» Τα Ολυμπιακά αθλήματα είναι σήμερα 301 και κάθε τέσσερα χρονιά προστίθενται 4 με 5 νέα αθλήματα. Εφόσον η παρούσα γίνει νόμος του κράτους, θα επιφέρει, μείωση κινήτρων σε πολλούς αθλητές οι οποίοι ασκούν άθλημα, το οποίο είναι εγγεγραμμένο σε Παγκόσμια Ομοσπονδία, άλλα δεν έχει ακόμα Ολυμπιακό πρόγραμμα. Νομίζω ότι αν ένα άθλημα ανήκει σε μια Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι αρκετό ώστε να επιβραβευβουμε τους αθλητές υψηλών επιδόσεων. Επίσης θα πρέπει να αναλογιστείτε, αν εφαρμοστεί η παρούσα πόσοι αθλητές υψηλών επιδόσεων θα σταματήσουν τον αθλητισμό.
Για τα αθλήματα που αποτελούν επίσημο Ολυμπιακό αγώνισμα και δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα;
Καμία αναφορά.
Επομένως, οι αθλητές με διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, απολαμβάνουν τα προνόμια του αθλητικού νόμου περί εισαγωγής σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Α.Ε.Ι. -Α.Τ.Ε.Ι) της χώρας μας και ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
Ενα παράδειγμα είναι και η τεχνική κολύμβηση. Ειναι στο πρόγραμμα των Παγκόσμιων Αγώνων από το 1981, και φιλοξενείτε σε πάρα πολλές διοργανώσεις Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές. Μεγάλος αριθμός αθλητών ασχολείται με αυτό το άθλημα, με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και να καταττάσουν την χώρα μας μέσα στις 4 δυνατότερες του κόσμου. Όμως οι Έλληνες αθλητές δεν έχουν καμία απολαβή πέραν της εισαγωγής τους στα Α.Ε.Ι-Α.Τ.Ε.Ι
Ενώ η ῾εξαιρετική αγωνιστική διάκριση, ορθά καλύπτει τους 8 πρώτους Ολυμπιονίκες – βάσει του Ολυμπιακού χάρτη που θεωρεί ως νικητές τους 8 πρώτους των Ολυμπιακών αγώνων και ως εκ τούτου μόνον αυτοί λαμβάνουν και δίπλωμα (παράγραφος 2) – στα προνόμια δικαίωμα διορισμού έχουν οι 6 πρώτοι(παράγραφος 9). Για ποιόν λόγο γίνεται αυτό;
Είναι ένα σημείο που πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί.
Να προστεθεί η παράγραφος:
Ειδικά για τους Νησιωτικούς Δήμους , επιτρέπεται να χορηγούν , με απόφαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου , χρηματική επιβράβευση σε αθλητές , δημότες τους, που κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος έχουν διακριθεί με 1η, 2η ή 3η θέση σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα ή έχουν συμμετάσχει με την Εθνική Ομάδα της αντίστοιχης Ομοσπονδίας σε Βαλκανικά ή και Ευρωπαϊκά ή και Μεσογειακά ή και Παγκόσμια Πρωταθλήματα ή και Ολυμπιακούς Αγώνες και ανήκουν στις αθλητικές ηλικιακές κατηγορίες Κ18,Κ20,Κ23 και Α/Γ. Για την λήψη της απόφασης αυτής από το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει προηγουμένως να έχει πρωτοκολληθεί στον οικείο Δήμο σχετική βεβαίωση της αντίστοιχης Αθλητικής Ομοσπονδίας.
Εξαιρετικά διακεκριμένοι αθλητές νοούνται και αναφέρονται στη παράγραφο 2 μεταξύ άλλων οι 8 πρώτοι Ολυμπιονίκες. Πιο κάτω δικαίωμα διορισμού έχουν μόνο οι 6 πρώτοι. Γιατί όχι η 8αδα? Η 7η και 8η θέση σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων αποδίδουν την αναγνώριση του «Ολυμπιονίκη». Στα λόγια τελικά και όχι στην πράξη, αφού στερούνται το δικαίωμα της επιβράβευσης επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε επιβράβευση διορισμού για τους 3 πρώτους. Ο τωρινός νομος προβλέπει επιβράβευση για τους 6, αλλά Ολυμπιονίκες θεωρούνται οι 8 πρώτοι. Αυτό δικαιωματικά πρέπει μα διορθωθεί.