- Στην παρ. 9 του άρθρου 33 του ν. 2725/1999 (Α’ 121), περί της κάρτας υγείας αθλητή, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο η φράση «οι οποίες προσδιορίζονται με εισήγηση του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε.)» αντικαθίσταται από τη φράση «σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, στις οποίες περιλαμβάνονται ιδίως: α) κλινική εξέταση, β) λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού και γ) ηλεκτροκαρδιογράφημα», β) το έβδομο εδάφιο αντικαθίσταται, γ) προστίθενται νέα εδάφια όγδοο έως και ενδέκατο, δ) μετά το υφιστάμενο ένατο εδάφιο προστίθεται νέο εδάφιο, ε) στο υφιστάμενο δέκατο εδάφιο οι λέξεις «Από την ψήφιση του παρόντος και μέσα σε διάστημα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος», στ) τα υφιστάμενα δέκατο τρίτο έως δέκατο πέμπτο εδάφια καταργούνται και και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:
«9. Η έκδοση δελτίων αθλητικής ιδιότητας και η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών είναι υποχρεωτική, και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.Η πιστοποίηση αυτή δίδεται μόνο κατόπιν συγκεκριμένων ιατρικών εξετάσεων, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, στις οποίες περιλαμβάνονται ιδίως: α) κλινική εξέταση, β) λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού και γ) ηλεκτροκαρδιογράφημα και θεσπίζονται με κοινή απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού και του Υπουργού Υγείας.
Η πιστοποίηση ικανότητας προς άθληση καταγράφεται στην κάρτα υγείας, η οποία αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή, βρίσκεται στην κατοχή του και ισχύει για ένα (1) έτος από την θεώρησή της.
Η κάρτα του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται και ανανεώνεται από τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες.
Οι αθλητές του αγωνιστικού μπριτζ και του ζατρικίου εξαιρούνται από την υποχρέωση πιστοποίησης της υγείας τους και έκδοσης της κάρτας υγείας του τρίτου εδαφίου της παρούσας ως προϋπόθεσης για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.
Η κάρτα υγείας του αθλητή θεωρείται βάσει της προαναφερθείσας κοινής υπουργικής απόφασης, από ιατρούς μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Περιφερειακών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων ή από ιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα.
Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα θεώρησης της κάρτας υγείας αθλητή και από ιατρούς με ειδικότητα παθολογίας, γενικής ιατρικής, παιδιατρικής και πνευμονολογίας, μετά από επιτυχή παρακολούθηση μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε.) σε θέματα προαγωνιστικού ελέγχου των αθλητών, με βάση την προαναφερθείσα κοινή υπουργική απόφαση.
Η πιστοποίηση των ιατρών έχει χρονική ισχύ πέντε (5) ετών και επικαιροποιείται μετά από επιτυχή παρακολούθηση των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων πιστοποίησης του Ε.Κ.Α.Ε.
Για την οργάνωση των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων, το Ε.Κ.Α.Ε. δύναται να συμβληθεί με εθνικούς και διεθνείς ιατρικούς επιστημονικούς φορείς και επιστημονικές εταιρείες.
Το κόστος παρακολούθησης των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων επιβαρύνει τους συμμετέχοντες σε αυτά ιατρούς και καθορίζεται με την προαναφερθείσα κοινή υπουργική απόφαση.
Οι πιστοποιημένοι ιατροί, αναλόγως των ευρημάτων των υποχρεωτικών εξετάσεων και σύμφωνα με την επιστημονική κρίση τους, δύνανται να παραπέμπουν τον αθλητή για περαιτέρω εξετάσεις και διερεύνηση σε ιατρό με ειδικότητα καρδιολογίας.
Η Κάρτα Υγείας Αθλητή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας.Προσκομίζεται υποχρεωτικά στη γραμματεία ή στον αρμόδιο διαιτητή αγώνα κάθε είδους αθλητικής εκδήλωσης αγωνιστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς διεξαγωγής αγώνων των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα.
Στην Κάρτα Υγείας Αθλητή αναγράφονται: α) η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία, β) το όνομα, το επώνυμο και το πατρώνυμο του αθλητή, γ) το έτος γέννησης, δ) το άθλημα, ε) φωτογραφία, στ) ο αριθμός δελτίου αθλητικής ιδιότητας, ζ) ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, η) θεωρημένη βεβαίωση ιατρού για την πιστοποίηση συμμετοχής στο άθλημα (προετοιμασία και αγώνες) και θ) θεωρημένη βεβαίωση ιατρού ότι ο αθλητής έχει υποβληθεί στις ιατρικές εξετάσεις που ορίζονται στην προαναφερθείσα κοινή υπουργική απόφαση.
Εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες οφείλουν να τροποποιήσουν τα Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας, να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των αθλητικών σωματείων της δύναμής τους και την έκδοση των καρτών υγείας των αθλητών τους.
Η τροποποίηση των Δελτίων Αθλητικής Ιδιότητας, καθώς και η έκδοση της κάρτας υγείας των αθλητών γίνεται ατελώς χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των αθλητικών σωματείων και των αθλητών.
Η ανανέωση των δελτίων αθλητικής ιδιότητας και της κάρτας υγείας των αθλητών γίνεται υποχρεωτικά ετησίως.».
- Μετά από την παρ. 9 του άρθρου 33 του ν. 2725/1999 προστίθεται παρ. 9Α ως εξής:
«9Α. Από την ημερομηνία που ορίζεται στην κοινή υπουργική απόφαση του τελευταίου εδαφίου, η Κάρτα Υγείας Αθλητή εκδίδεται ψηφιακά (Ψηφιακή Κάρτα Υγείας Αθλητή) μέσω του συστήματος του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας της παρ. 4 του άρθρου 51 του ν. 4238/2014 (Α’ 38) και ισχύει για ένα (1) έτος από την έκδοσή της.
Η Ψηφιακή Κάρτα Υγείας Αθλητή έχει αυτοτελή χαρακτήρα και δεν συνδέεται με το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας, το οποίο απενεργοποιείται από την ημερομηνία του πρώτου εδαφίου.
Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή του αθλητή σε αγώνες, σε περίπτωση έλλειψης ή λήξης της ισχύος της Ψηφιακής Κάρτας Υγείας Αθλητή.
Η Ψηφιακή Κάρτα Υγείας Αθλητή ισχύει για τη συμμετοχή αθλητή σε προπονήσεις και αγώνες οποιουδήποτε αθλήματος για το οποίο έχει πιστοποιηθεί η ικανότητα συμμετοχής.
Μέσω του πληροφοριακού συστήματος «e-Kouros» του άρθρου 18 του ν. 5085/2024 (Α΄17) η γραμματεία ή ο αρμόδιος διαιτητής αγώνα κάθε είδους αθλητικής εκδήλωσης αγωνιστικού χαρακτήρα, ελέγχει τις Ψηφιακές Κάρτες Υγείας των αγωνιζόμενων αθλητών, σύμφωνα με τους κανονισμούς διεξαγωγής αγώνων των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών και επιτρέπει τη συμμετοχή στον αγώνα.
Στην Ψηφιακή Κάρτα Υγείας Αθλητή καταχωρίζονται ιδίως τα παρακάτω στοιχεία: α) όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο αθλητή, β) έτος γέννησης, γ) το άθλημα ή τα αθλήματα για τα οποία εκδίδεται, δ) αριθμοί δελτίων αθλητικής ιδιότητας, ε) ΑΜΚΑ, στ) αριθμός δελτίου ταυτότητας και φωτογραφία ταυτότητας αν πρόκειται για αθλητή ή αθλήτρια άνω των δώδεκα (12) ετών), ζ) τα στοιχεία του ιατρού ο οποίος πιστοποιεί την ικανότητα συμμετοχής στο άθλημα και η) βεβαίωση ότι ο αθλητής ή η αθλήτρια έχει υποβληθεί στις ιατρικές εξετάσεις που ορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 9. Όσα από τα στοιχεία της Ψηφιακής Κάρτας Υγείας Αθλητή είναι ψηφιακά διαθέσιμα αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού και των Υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται το ειδικότερο περιεχόμενο και τα πεδία που περιλαμβάνει η Ψηφιακή Κάρτα Υγείας Αθλητή, τα θέματα διαλειτουργικότητας και ασφαλούς διαβίβασης των δεδομένων, προστίθενται ή αφαιρούνται στοιχεία σε αυτά ή από αυτά που αναφέρονται στην παρούσα ως καταχωριστέα, και καθορίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταχώρισης στοιχείων, η αρμοδιότητα θεώρησης και ανανέωσης, ο χρόνος της υποχρεωτικής εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Υγείας Αθλητή, ο χρόνος κατάργησης της έγχαρτης κάρτας και η τυχόν απαιτούμενη μεταβατική περίοδος παράλληλης ισχύος και των δύο τύπων κάρτας υγείας αθλητή, η διαδικασία ελέγχου της Ψηφιακής Κάρτας Υγείας σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος που δεν επιτρέπει τη διενέργεια του ελέγχου μέσω του πληροφοριακού συστήματος «e-Kouros», τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και κάθε τεχνικό ή άλλο αναγκαίο θέμα για την έκδοση της Ψηφιακής Κάρτας Υγείας Αθλητή.».
Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής, Δικηγόρος ΔΣΑ-Τμήμα Δικαστηρίων ΔΥΠΑ, LLM, LLM, ΥΔ Παντείου Πανεπιστημίου, Διαπιστευμένος Διαμσεολαβητής ΥπΔικαιοσύνης, Αθλητικός Διαμεσολαβητής, Αιρετό Τακτικό Μέλος ΔΣ Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας [ioanniskymionis@yahoo.gr]
Η φιλόδοξη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Υγείας Αθλητή δεν προκύπτει ότι έχει τύχει της απαραιτήτως προηγητέας επεξεργασίας της ΑΠΔΠΧ κατά την υπερκείμενη κοινοτική νομοθεσία.
Ένας σύλλογος με 30 αθλητές χρειάζεται πάνω από 1500 ευρώ για να κάνει αυτές τις εξετάσεις αφού οι περισσότεροι αθλητές δεν είναι ακόμα ασφαλισμένοι. Θα ήταν καλό να υπάρχει τρόπος οι ιατροί να εκδίδουν για αυτό τον σκοπό συνταγή ώστε να μην χρειάζονται οι γονείς η σύλλογοι να επιβαρύνονται όλο το κόστος. Είμαστε ερασιτέχνες.
Μια χαρά, όλα καλά, μας έχετε πεθάνει με τα πρέπει, αλλά καλοπροαίρετα αφού πάτε να κάνετε την μπανανία κράτος, προσέξτε γιατί πέφτετε στη παγίδα που τα κάνετε όλα ψηφιακά αλλά ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ! Είναι αδιανόητο σε ένα σύγχρονο κράτος που κάποιος θέλει να αθληθεί, να μας βγάζετε τη ψυχή!!! Θέλετε όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, έτος γέννησης και μετά πάτε και ζητάτε… ΑΜΚΑ! Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;! Ένα ΑΜΚΑ χρειάζεται, που έχει ΟΛΑ αυτά που ζητάτε. Και τους ιατρούς (ας μην πιάσουμε τώρα το αν όντως χρειάζονται κάθε χρόνο ή απλά διαιωνίζουμε τις εισπράξεις). Πότε επιτέλους θα καταλάβετε ότι το ψηφιοποιημένο κράτος έχει σκοπό να ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙ τις διαδικασίες και όχι απλά να τις ψηφιοποιήσει; Για να είμαι δίκαιος, επειδή έχω ζήσει και σε άλλες μπανανίες, η χώρα μας δεν είναι η μόνη που πάσχει από αυτό. Αλλά έζησα και σε άλλες χώρες που δεν τις πιάνουμε ούτε σε 150 χρόνια, ειδικά αν συνεχίσουμε έτσι. Παρακαλώ πολύ, κάντε το αυτονόητο, απλοποιήστε τις διαδικασίες. Εκμεταλλευτείτε τις ήδη υπάρχουσες πλατφόρμες, με τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία, και μην ζητάτε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά και ξανά. Κάντε τη ζωή μας εύκολη, κάντε την καλύτερη. Δεν ζούμε πια στο 1970. Ακούς εκεί «θεωρημένη βεβαίωση»… Πριν 50 χρόνια οκ, αλλά σήμερα αν τα πούμε αυτά έξω θα μας κράζουν. Αφού μπορείτε για το καλύτερο. Παρακαλώ κάντε το. Ευχαριστώ.
Η διαδικασία για την ψηφιακή κάρτα υγείας αθλητή θα πρέπει να μην είναι σε καμία περίπτωση χρονοβόρα, γιατί είναι ένα υποχρεωτικό δικαιολογητικό για την έκδοση αθλητικών δελτίων Ομοσπονδιών και εάν είναι χρονοβόρο θα δημιουργήσει προβλήματα στις μεταγραφές αθλητών λόγω των προθεσμιών που έχουν οι Ομοσπονδίες.
Bravo well done