Στον ν. 2725/1999 (Α’ 121) μετά το άρθρο 23Β, περί σύστασης Διαρκούς Επιτροπής Ασφάλειας και Ευημερίας, προστίθεται άρθρο 23Γ ως εξής:
«Άρθρο 23Γ
Υπεύθυνος ασφάλειας και ευημερίας αθλητών
- Κάθε αθλητική ομοσπονδία υποχρεούται να προσλαμβάνει έναν (1) υπεύθυνο ασφάλειας και ευημερίας αθλητών, ως ειδικό συνεργάτη, ο οποίος διαχειρίζεται τα θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, καθώς και της παραμέλησης αθλητών των αθλημάτων που καλλιεργεί η ομοσπονδία.
- Ως υπεύθυνοι ασφάλειας και ευημερίας αθλητών μπορούν να προσλαμβάνονται:
α) Ψυχολόγοι με άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου,
β) Κοινωνικοί λειτουργοί με άδεια άσκησης επαγγέλματος κοινωνικού λειτουργού και
γ) Φυσικής Αγωγής με μεταπτυχιακές σπουδές ή διδακτορικό δίπλωμα στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
- Ο υπεύθυνος ασφάλειας και ευημερίας αθλητών συμβάλλεται εγγράφως με την αθλητική ομοσπονδία, στην οποία παρέχει τις υπηρεσίες του με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Προκειμένου να συμβληθεί με την Ομοσπονδία, παρακολουθεί τα σεμινάρια που διοργανώνει η Δ.Ε.Α.Ε.Α. της παρ. 2 του άρθρου 23Β, προσκομίζοντας τη σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
4. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού καθορίζονται οι ειδικότερες αρμοδιότητες, τα τυχόν πρόσθετα προσόντα και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την άσκηση των καθηκόντων του Υπεύθυνου Ασφαλείας και Ευημερίας.».
Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής, Δικηγόρος ΔΣΑ-Τμήμα Δικαστηρίων ΔΥΠΑ, LLM, LLM, ΥΔ Παντείου Πανεπιστημίου, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής ΥπΔικαιοσύνης, Αθλητικός Διαμεοσλαβητής, Αιρετό Τακτικό Μέλος ΔΣ ΕΛληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας [ioanniskymionis@yahoo.gr]
O προτεινόμενος «Ειδικός Συνεργάτης» ως θεσμός θα έχει πρόβλημα κατά την εφαρμογή του μέτρου, διότι η προβλεπόμενη στο ίδιο άρθρο προς έκδοση ΥΑ πάσχει παρανομία, αφού ήδη κείται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης κατ’άρ. 42 Σ/τος!
Κάθε αθλητική ομοσπονδία υποχρεούται να προσλαμβάνει σύμβουλο αθλητικής ψυχολογίας ως ειδικό συνεργάτη.
Θεωρούμε ότι στον πνευματικό αθλητισμό θα πρέπει να υπάρχει εξαίρεση από την εφαρμογή της διάταξης αυτής. Η ρύθμιση αυτή αφορά σαφώς αθλήματα, στα οποία υπερέχει η φυσική δραστηριότητα. Ο πνευματικός αθλητισμός ως μια μορφή αναμέτρησης μεταξύ αθλητών ή ομάδων, που απαιτεί κυρίως πνευματική προσπάθεια και μειωμένη φυσική δραστηριότητα δεν χρήζει σύμβουλο αθλητικής ψυχολογίας για ψυχική ενδυνάμωση των αθλητών. Επιπλέον επιβαρύνει οικονομικά την Ομοσπονδία, χωρίς πραγματικά να υπάρχει αποχρών λόγος.
Άρθρο 23 Γ Περί υποχρέωσης της Ομοσπονδίας να προσλάβει Υπεύθυνο ασφάλειας και ευημερίας αθλητών, ως ειδικό συνεργάτη, ο οποίος διαχειρίζεται τα θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, καθώς και της παραμέλησης αθλητών των αθλημάτων που καλλιεργεί η ομοσπονδία.
Θεωρούμε ότι στον πνευματικό αθλητισμό θα πρέπει να υπάρχει εξαίρεση από την εφαρμογή της διάταξης αυτής. Συγκεκριμένα η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ) είναι από τις Ομοσπονδίες που έχει Σύλλογο Αθλητών και εκπρόσωπο αθλητών στο Διοικητικό Συμβούλιο της. Ουδέποτε έχει αντιμετωπίσει ανάλογα θέματα που να χρήζουν Υπεύθυνο ασφάλειας και ευημερίας. Ο πνευματικός αθλητισμός είναι μια μορφή αναμέτρησης μεταξύ αθλητών, που απαιτεί κυρίως πνευματική προσπάθεια και μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Στην ιστορία του αγωνιστικού μπριτζ στην Ελλάδα ουδέποτε έχουν αντιμετωπιστεί θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, καθώς και της παραμέλησης αθλητών. Η ευημερία και η ασφάλεια των αθλητών αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της ΕΟΜ. Τα ενεργά Πειθαρχικά όργανα της Ομοσπονδίας, εκλεγμένα από τη Γενική Συνέλευση, λειτουργούν αδιαλείπτως για την προστασία του κύρους του αθλήματος και των αθλητών από τυχούσα μορφή λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας ή παρενόχλησης. Η ενασχόληση με τα πνευματικά αθλήματα, στην οποία προέχει η πνευματική προσπάθεια σε σχέση με τη σωματική, έχει για τους αγωνιζόμενους μόνο ευεργετικά οφέλη και συγκεκριμένα την ενίσχυση της διανοητικής τους ευφυίας, τη λογικής, τη μνήμης και της ικανότητας αντίληψης και συγκέντρωσης. Για το λόγο αυτό δεν αντιμετωπίζουμε τις παραπάνω αναφερόμενες παραβατικές συμπεριφορές από τους αθλητές μας.
Σημειωτέον δε ότι δεν έχουμε στο άθλημα μας προπονητές, ενώ η πλειονότητα των αθλητών μας αφορά κυρίως σε ενήλικα άτομα ώριμης ηλικίας.
Επιπλέον μα τέτοια υποχρεωτικότητα από το νόμο θα επιβάρυνε οικονομικά την Ομοσπονδία, χωρίς πραγματικά να υπάρχει αποχρών λόγος.
Well done bravo
Bravo