ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΥΠΟΔΙΚΩΝ, ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΔΕΙΑ – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ (άρθρα 168-195)

Άρθρο 168

Σκοπός

 

Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι: α) η αποτελεσματική και καθολική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια, β) η βελτίωση των διαδικασιών και υποδομών των σωφρονιστικών καταστημάτων, γ) η εύρυθμη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και των υπαγόμενων ή εποπτευόμενων απ’ αυτήν υπηρεσιών, δ) η ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, ε) η προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων και στ) η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σωφρονιστικών καταστημάτων.

 

Άρθρο 169

Αντικείμενο

 

Αντικείμενο του παρόντος μέρους είναι: α) η αναμόρφωση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, προκειμένου να περιλαμβάνει τις απαιτήσεις λειτουργίας, τις διαδικασίες ενεργοποίησης και εγκατάστασής του, σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα (ν. 2776/1999, Α’ 291), καθώς και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των κρατουμένων σε αυτά, προβαίνοντας παράλληλα στις απαραίτητες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α΄ 95) και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), β) η τροποποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα, με ρυθμίσεις που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σωφρονιστικών καταστημάτων, τον επαναπροσδιορισμό του ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής καταδίκων και υποδίκων κρατουμένων, τις μεταγωγές, καθώς επίσης και τα πειθαρχικά παραπτώματά τους, γ) η ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, με τροποποίηση των ν. 3090/2002 (Α’ 329), 2298/1995 (Α΄ 62), 2721/1999 (Α΄ 112), 4356/2015 (Α΄ 181) και 4760/2020 (Α’ 247) και συγκεκριμένα ζητημάτων που αφορούν το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, τα Ιδρύματα Αγωγής Ανηλίκων, τη διαδικασία επιλογής προσωπικού για την πλήρωση των θέσεων των κλάδων Δ.Ε. Φύλαξης και Δ.Ε. Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, την τακτοποίηση δαπανών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, το καθεστώς των αποσπάσεων των υπαλλήλων των Σωφρονιστικών Καταστημάτων και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου εντός των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, των μετατάξεων και αποσπάσεων των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής εκτός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οχήματα της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης και το Πληροφοριακό Σύστημα Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και δ) η θέσπιση εξουσιοδοτικών, μεταβατικών και καταργούμενων διατάξεων για την εφαρμογή του παρόντος μέρους.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΔΙΚΩΝ, ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΔΕΙΑ

 

Άρθρο 170

Ορισμοί

 

  1. Ως «σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης» ορίζεται το σύνολο των ηλεκτρονικών και λοιπών τεχνικών μέσων και συσκευών, με τα οποία ανιχνεύεται και βεβαιώνεται η θέση ή η κίνηση του επιτηρούμενου σε πραγματικό χρόνο και τα δεδομένα αυτά ταυτοχρόνως αποστέλλονται και καταγράφονται σε ένα κέντρο ελέγχου. Η έννοια της επιτήρησης περιλαμβάνει την παρακολούθηση της παραμονής του επιτηρούμενου προσώπου στην κατοικία του και της κίνησής του εκτός αυτής.
  2. Ως «παραβίαση των όρων της ηλεκτρονικής επιτήρησης» ορίζεται:

α) η απουσία σήματος ή η καταστροφή ή αποσύνδεση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης που οφείλεται σε υπαιτιότητα του επιτηρούμενου,

β) η κίνηση του επιτηρούμενου εκτός του καθορισμένου γεωγραφικού χώρου,

γ) η απειλή ή χρήση βίας κατά του προσώπου που είναι επιφορτισμένο με την τοποθέτηση, τον έλεγχο και την ορθή λειτουργία του συστήματος.

  1. Ως «επιτηρούμενος» ορίζεται ο υπόδικος, κατάδικος ή κρατούμενος σε άδεια, ο εντοπισμός της θέσης ή της κίνησης του οποίου πραγματοποιείται με τη χρήση συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, κατόπιν διάταξης, βουλεύματος ή δικαστικής απόφασης του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου και σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μέρους.

 

Άρθρο 171

Εφαρμογή του Συστήματος Ηλεκτρονικής Επιτήρησης

 

  1. Αρμόδια οργανική μονάδα για την εφαρμογή, τον συντονισμό, την εποπτεία και την εν γένει λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης ορίζεται το Τμήμα Διαχείρισης Σωφρονιστικών Καταστημάτων και Θεμάτων Μεταγωγών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Σωφρονιστικών Καταστημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Σωφρονιστικών Καταστημάτων και Διαχείρισης Κρίσεων, της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία υποστηρίζεται, όπου αυτό απαιτείται, από το Τμήμα Υποστήριξης και Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων και Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.
  2. Το Τμήμα Διαχείρισης Σωφρονιστικών Καταστημάτων και Θεμάτων Μεταγωγών, πέραν των αρμοδιοτήτων της παρ. 1, έχει και την αρμοδιότητα της τήρησης Μητρώου Επιτηρουμένων.
  3. Η υλοποίηση, η λειτουργία και η συντήρηση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης δύναται να ανατίθενται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο εποπτεύεται και ελέγχεται από το Τμήμα Διαχείρισης Σωφρονιστικών Καταστημάτων και Θεμάτων Μεταγωγών, σύμφωνα με τον ν. 4412/2016 (Α΄ 147), με την υποχρέωση τήρησης των διατάξεων του παρόντος.

 

Άρθρο 172

Απαιτήσεις λειτουργίας συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης

 

Για τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης απαιτείται:

α) κέντρο ελέγχου και επιτήρησης, το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως και σε εικοσιτετράωρη βάση, με διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο των επιτηρουμένων προσώπων, την ειδοποίηση και τον έλεγχο, σε περίπτωση παραβιάσεων ή δυσλειτουργιών, και την εν γένει λειτουργία και συντήρηση του συστήματος, την τοποθέτηση και αφαίρεση των συσκευών επιτήρησης, καθώς επίσης και την τήρηση μονάδας και αρχείου συλλογής, καταγραφής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και χρήσης των στοιχείων και δεδομένων των επιτηρουμένων προσώπων,

β) σύστημα επικοινωνίας, αναφοράς παραβιάσεων επιτήρησης και ειδοποίησης των αρμόδιων δικαστικών αρχών και υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και

γ) τερματικό σύστημα με πλήρη πρόσβαση στο αρχείο συλλογής, καταγραφής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και χρήσης των στοιχείων και δεδομένων των επιτηρουμένων προσώπων σε πραγματικό χρόνο, για την άσκηση του έργου της αρμόδιας οργανικής μονάδας του άρθρου 171.

 

Άρθρο 173

Διαδικασία ενεργοποίησης, εγκατάστασης και απεγκατάστασης συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης

 

  1. Η εγκατάσταση και η ενεργοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης επιβάλλονται με διάταξη, βούλευμα ή δικαστική απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου, που περιέχει τα στοιχεία του οργάνου που την επιβάλλει, τα ατομικά στοιχεία του επιτηρούμενου, το περιεχόμενο και τους όρους επιβολής της, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του επιτηρούμενου.
  2. Για την έκδοση της διάταξης, του βουλεύματος ή της απόφασης της παρ. 1 ο επιτηρούμενος παρέχει ακριβή στοιχεία τηλεφωνικής επικοινωνίας του, τα οποία καταγράφονται στον πίνακα που καταρτίζεται από το όργανο επιβολής του μέτρου και γνωστοποιείται στον επιτηρούμενο και στην αρμόδια οργανική μονάδα του άρθρου 171.
  3. Η εγκατάσταση και η ενεργοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης πραγματοποιούνται εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη γνωστοποίηση της παρ. 2.
  4. Η ηλεκτρονική επιτήρηση του προσώπου πραγματοποιείται με τη χρήση πρόσφορων ηλεκτρονικών μέσων.
  5. Κατά την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση του επιτηρούμενου, για τους όρους και τις οδηγίες χρήσης του.
  6. Μετά από την εγκατάσταση και την ενεργοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, ειδοποιούνται αμελλητί, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο:

α) το όργανο επιβολής της,

β) οι καθ’ ύλην αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες του τόπου κατοικίας του επιτηρούμενου και

γ) η αρμόδια οργανική μονάδα της παρ. 1 του άρθρου 171.

  1. Με εντολή του αρμόδιου οργάνου αφαιρείται από τον επιτηρούμενο, με ευθύνη της αρμόδιας οργανικής μονάδας του άρθρου 171, ο τεχνικός εξοπλισμός για την ηλεκτρονική επιτήρηση, σε περίπτωση ολοκλήρωσης της περιόδου επιτήρησης ή διακοπής αυτής, και στη συνέχεια ενημερώνονται τα όργανα της παρ. 6.
  2. Σε περίπτωση παραβίασης, κατά την εγκατάσταση ή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, ειδοποιούνται αμελλητί τα όργανα της παρ. 6.

 

Άρθρο 174

Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

 

  1. Κατά τη λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης, συλλέγονται και υπόκεινται σε επεξεργασία μόνο εκείνα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που είναι πρόσφορα και αναγκαία για την επίτευξη των σκοπών της ηλεκτρονικής επιτήρησης.
  2. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τυγχάνουν επεξεργασίας αφορούν, πέραν των όσων αναφέρονται στον πίνακα στοιχείων του επιτηρουμένου, όσα ηλεκτρονικά δεδομένα καταγράφονται κατά την επιτήρησή του. Τα δεδομένα αυτά τίθενται στη διάθεση των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, κατόπιν αιτήματός τους, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης, κύριας ανάκρισης ή διαδικασίας στο ακροατήριο, σύμφωνα με τον ν. 4624/2019 (Α΄ 137).
  3. Ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ορίζεται η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

 

Άρθρο 175

Έκτιση της ποινής στην κατοικία – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 105 Ποινικού Κώδικα

 

Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 105 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95), περί της έκτισης της ποινής στην κατοικία, καταργείται και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«5. Εκτός των περιπτώσεων των παρ. 1 και 2, αν με μία ή περισσότερες αποφάσεις έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης, που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη, το δικαστήριο, μπορεί, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος, να αποφασίσει την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση αν κρίνει αιτιολογημένα ότι είναι πρόσφορη για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων αδικημάτων χωρίς να είναι αναγκαία η μερική ή ολική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου εφαρμόζονται αναλογικά η παρ. 1 του άρθρου 284 και η παρ. 4 του άρθρου 285 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αν καταδικασθείς δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που του επιβλήθηκαν σχετικά με τον κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση ή σε περίπτωση τέλεσης από αυτόν του εγκλήματος του άρθρου 173Α του παρόντος, ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών ανακαλεί την απόφαση με διάταξή του και διατάσσει την πραγματική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα. Η ποινή που εκτίεται με ηλεκτρονική επιτήρηση, θεωρείται ότι έχει αποτιθεί, με τη συμπλήρωση των χρονικών ορίων της παρ. 1 του άρθρου 105Β.».

 

Άρθρο 176

Διάρκεια του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση και προκαταβολή εξόδων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 283, παρ. 1 άρθρου 284 και άρθρου 285 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

 

  1. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 283 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), περί των περιοριστικών όρων, καταργείται και η παρ. 1, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται, ως εξής:

 

«1. Περιοριστικοί όροι είναι ιδίως η παροχή εγγύησης, η υποχρέωση του κατηγορουμένου να εμφανίζεται κατά διαστήματα στον ανακριτή ή σε άλλη αρχή στην Ελλάδα ή σε ελληνική προξενική αρχή στο εξωτερικό, η απαγόρευση να μεταβαίνει ή να διαμένει σε ορισμένο τόπο ή στο εξωτερικό και η απαγόρευση να συναναστρέφεται ή να συναντάται με ορισμένα πρόσωπα. Σε περίπτωση επιβολής του περιοριστικού όρου της εμφάνισης σε ελληνική προξενική αρχή, η τελευταία υποχρεούται να εκτελεί τις σχετικές παραγγελίες των δικαστικών αρχών. Ως περιοριστικός όρος μπορεί να επιβάλλεται και η ηλεκτρονική επιτήρηση του κατηγορουμένου με τη χρήση τεχνολογίας εντοπισμού θέσης και κίνησης είτε σε συνδυασμό με άλλους περιοριστικούς όρους με σκοπό τον έλεγχο της τήρησής τους είτε και μεμονωμένα. H παρ. 5 του άρθρου 284 και η παρ. 3 του άρθρου 285 εφαρμόζονται αναλόγως. Για τους ανηλίκους ως περιοριστικοί όροι είναι δυνατόν να διατάσσονται και ένα ή περισσότερα από τα αναμορφωτικά μέτρα που προβλέπονται στις περ. α’ έως ια’ της παρ. 1 του άρθρου 122 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95). Σε περίπτωση παραβίασης των όρων αυτών είναι δυνατή η αντικατάστασή τους με το μέτρο της περ. ιβ’ της παρ. 1 του άρθρου 122 του Ποινικού Κώδικα. Για τους κατηγορουμένους που εμφανίζουν ψυχική ή διανοητική διαταραχή ως περιοριστικός όρος είναι δυνατόν να διατάσσεται ένα από τα μέτρα της παρ. 3 του άρθρου 69Α του Ποινικού Κώδικα.».

 

  1. Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 284 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περί του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθενται οι λέξεις «της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», β) οι λέξεις «καταγράφει μέσω συστήματος γεωεντοπισμού, μόνο την γεωγραφική θέση» αντικαθίστανται από τις λέξεις «καταγράφει μέσω συστήματος τη θέση του κατηγορούμενου» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Ως κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση νοείται η επιβολή στον κατηγορούμενο της υποχρέωσης να μην εξέρχεται από συγκεκριμένο και ειδικά ορισμένο στην διάταξη του ανακριτή κτίριο ή σύμπλεγμα κτιρίων, που αποδεδειγμένα συνιστά τον τόπο διαμονής ή κατοικίας του. Η διάταξη που επιβάλλει τον κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση μπορεί να ορίζει την ευρύτερη περιοχή γύρω από τον τόπο διαμονής ή κατοικίας του κατηγορουμένου, στην οποία θα μπορεί αυτός να κινείται για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών του. Για τον σκοπό αυτόν ο κατηγορούμενος επιτηρείται με τη χρήση πρόσφορων ηλεκτρονικών μέσων. Ο κατηγορούμενος υποχρεούται να μην επεμβαίνει ή επιδρά καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα ηλεκτρονικά μέσα και στα συναφή με την επιτήρηση δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρακολουθεί και καταγράφει μέσω συστήματος τη θέση του κατηγορούμενου και τηρεί σχετικό αρχείο.».

 

  1. Στο άρθρο 285 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περί της διάρκειας του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση και περί της προκαταβολής των εξόδων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι παρ. 2 και 3 καταργούνται, β) στην παρ. 4, βα) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «κρατείται μέχρι να προκαταβληθούν τα σχετικά έξοδα που του επιβλήθηκαν» αντικαθίστανται από τις λέξεις «οδηγείται στο αρμόδιο όργανο για την προσαρμογή του τεχνικού μέσου επιτήρησης, μαζί με τη σχετική διάταξη του ανακριτή» και ββ) το δεύτερο εδάφιο καταργείται και το άρθρο 285 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 285

Διάρκεια του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση και προκαταβολή εξόδων

.

  1. Ως προς τη διάρκεια ισχύος του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση και τη διαδικασία άρσης, εξακολούθησης ή παράτασής του εφαρμόζονται αναλόγως τα οριζόμενα στα άρθρα 292, 293 και 294.
  2. [Καταργείται].
  3. [Καταργείται].
  4. Εκείνος σε βάρος του οποίου επιβλήθηκε το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση οδηγείται στο αρμόδιο όργανο για την προσαρμογή του τεχνικού μέσου επιτήρησης, μαζί με τη σχετική διάταξη του ανακριτή. Αν στην δικαστική περιφέρεια, στην οποία επιβλήθηκε το μέτρο, δεν είναι αυτό δυνατόν, ο κατηγορούμενος οδηγείται χωρίς αναβολή στην πλησιέστερη δικαστική περιφέρεια, στην οποία λειτουργεί αρμόδιο όργανο. Αφού προσαρμοσθεί και ενεργοποιηθεί ο τεχνικός εξοπλισμός για την ηλεκτρονική επιτήρηση, οδηγείται στο προκαθορισμένο κτίριο ή σύμπλεγμα κτιρίων και συντάσσεται έκθεση, αντίγραφο της οποίας εντάσσεται στη δικογραφία. Η διάρκεια του κατ’ οίκον περιορισμού αρχίζει από την ημέρα έκδοσης της διάταξης επιβολής του.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 

Άρθρο 177

Προϋποθέσεις μεταγωγής στα ειδικά καταστήματα – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 1Α στο άρθρο 19Α Σωφρονιστικού Κώδικα

 

  1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 19Α του Σωφρονιστικού Κώδικα (ν. 2776/1999, Α΄ 291), περί των προϋποθέσεων μεταγωγής στα ειδικά καταστήματα, αντικαθίσταται και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Στα Αγροτικά Σωφρονιστικά Καταστήματα και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Σωφρονιστικών Καταστημάτων (Κ.Α.Υ.Σ.Κ.) δύνανται να μετάγονται κατάδικοι κρατούμενοι, ικανοί για εργασία, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (Κ.Ε.Μ.), μετά από πρόταση του Συμβουλίου Φυλακής, εφόσον συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) εκτίουν ποινή φυλάκισης,

β) εκτίουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης μέχρι δεκαπέντε (15) έτη και έχουν συμπληρώσει το ήμισυ του χρόνου που απαιτείται για τη χορήγηση τακτικής άδειας, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 55 ή

γ) εκτίουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης άνω των δεκαπέντε (15) ετών ή ισόβιας κάθειρξης (μίας ή περισσοτέρων), τους έχει χορηγηθεί τακτική άδεια τουλάχιστον μία (1) φορά, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 55 και έχουν τηρήσει τους όρους της άδειας.

Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε Αγροτικά Σωφρονιστικά Καταστήματα ή στην Κ.Α.Υ.Σ.Κ. απωλέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή κρατούμενος που υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή εκκρεμεί σε βάρος του διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά είχε μεταταγεί.

Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις η μεταγωγή δύναται να παραγγέλλεται από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, ύστερα από εισήγηση του Συμβουλίου της Φυλακής.».

 

  1. Μετά από την παρ. 1 του άρθρου 19Α του Σωφρονιστικού Κώδικα προστίθεται παρ. 1Α, ως εξής:

 

«1Α. Πέραν των περιπτώσεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 1, καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης δύναται να κρατούνται σε Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα του άρθρου 549 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96) και να παραμένουν σ΄ αυτό, χωρίς υποχρέωση παροχής εργασίας. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, δεν εφαρμόζεται το άρθρο 46. Κατόπιν σχετικής αίτησης, οι κρατούμενοι δύνανται να παρέχουν εργασία, εφόσον κριθούν ικανοί από το οικείο Συμβούλιο Εργασίας Κρατουμένων, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 46.».

 

Άρθρο 178

Χώροι διενέργειας δικονομικών πράξεων με τη χρήση τεχνολογικών μέσων εικόνας και ήχου – Προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 20 Σωφρονιστικού Κώδικα

 

Μετά από την παρ. 5 του άρθρου 20 του Σωφρονιστικού Κώδικα (ν. 2776/1999, Α’ 291), περί των κτιριακών εγκαταστάσεων των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, προστίθεται παρ. 6 ως εξής:

 

«6. Η αίθουσα που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες διενέργειας των δικονομικών πράξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τη χρήση τεχνολογικών μέσων εικόνας και ήχου (εικονοτηλεδιάσκεψη), βρίσκεται, σε κάθε περίπτωση, εκτός των χώρων κράτησης.».

 

Άρθρο 179

Επαναπροσδιορισμός του ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής καταδίκων και υποδίκων λόγω εργασίας ή απασχόλησης σε προγράμματα ή σπουδές – Τροποποίηση παρ. 1 και αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 46 Σωφρονιστικού Κώδικα

 

  1. Η παρ. 1 του άρθρου 46 του Σωφρονιστικού Κώδικα (ν. 2776/1999, Α΄ 291), περί των προϋποθέσεων και της διαδικασίας υπολογισμού του ευεργετικού υπολογισμού ημερών λόγω εργασίας, αντικαθίσταται ως εξής:

 

«1. Κρατούμενοι που παρέχουν εργασία οποιασδήποτε μορφής ή παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης ή φοίτησης σε σχολικές μονάδες ή εκπαιδευτικά προγράμματα της παρ. 2 του άρθρου 35 ή συμμετέχουν σε εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης τοξικομανών, μπορεί να τύχουν ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής μετά από πρόταση του Συμβουλίου Εργασίας Κρατουμένων και απόφαση του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού. Για τους μεταξύ αυτών υποδίκους, οι ημέρες που έχουν υπολογισθεί ευεργετικά λαμβάνονται υπόψη μόνο στην περίπτωση καταδίκης τους από την ημερομηνία έκδοσης της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Το Συμβούλιο Εργασίας Κρατουμένων τοποθετεί τον κρατούμενο σε θέσεις εργασίας και στη συνέχεια ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός αποφασίζει την απόδοση των ημερομισθίων μετά από σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Εργασίας Κρατουμένων. Σε αυτή την περίπτωση, ο δικαστικός λειτουργός δεν δύναται να έχει μετάσχει προηγουμένως με δικαίωμα ψήφου στη σύνθεση του Συμβουλίου Εργασίας Κρατουμένων. Το μέτρο του ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής καταδίκων και υποδίκων για εργασία ή απασχόληση σε προγράμματα ή σπουδές, καθορίζεται ως εξής:

α) Σε Αγροτικό Σωφρονιστικό Καταστήμα ή Ειδικό Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων ή στο αρτοποιείο της Κεντρικής Αποθήκης Υλικού Σωφρονιστικών Καταστημάτων του άρθρου 104 του από 30.9.1935 ν.δ. (Α΄ 433) ή στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών, για πάσης φύσεως εργασία στον αγροκτηνοτροφικό τομέα και σε βιοτεχνικές μονάδες, κάθε ημέρα απασχόλησης υπολογίζεται σε δύο (2) επιπλέον ημέρες εκτιόμενης ποινής.

β) Σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα:

βα) Κάθε ημέρα απασχόλησης σε θέση βοηθού νοσοκόμου αποκλειστικά για τη φροντίδα κρατουμένων με σοβαρή αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις, με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και που απαιτούν συνεχόμενη φροντίδα από τρίτο άτομο υπολογίζεται σε δύο (2) επιπλέον ημέρες εκτιόμενης ποινής.

ββ) Κάθε ημέρα απασχόλησης σε θέση αρχιμάγειρα, ζαχαροπλάστη, καθώς και πάσης φύσεως εργασία (πλην των βοηθητικών) σε βιοτεχνικές μονάδες ή εργαστήρια (υφαντουργείο – ραφείο, στρωματοποιείο, τυπογραφείο-βιβλιοδετείο), υπολογίζεται σε μία και τρία τέταρτα (1 3/4) επιπλέον ημέρες εκτιόμενης ποινής.

βγ) Κάθε ημέρα απασχόλησης για εργασία βοηθού μάγειρα, βοηθού ζαχαροπλάστη, πάσης φύσεως βοηθητικές εργασίες σε βιοτεχνικές μονάδες ή εργαστήρια, υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, βοηθού υδραυλικού, βοηθού ηλεκτρολόγου, οικοδόμου, ελαιοχρωματιστή, συντηρητή κτιρίων, σιδηρουργού, ξυλουργού, βοηθού νοσοκόμου, ή η εργασία σε συνεργεία οικοδομικών και τεχνικών εργασιών, που συγκροτούνται εκτάκτως και για συγκεκριμένο έργο σε οποιοδήποτε Σωφρονιστικό Κατάστημα, ακόμη και διαφορετικό αυτού στο οποίο κρατούνται, ή σε άλλα δημόσια κτίρια υπολογίζεται σε μία και δύο τέταρτα (1 2/4) επιπλέον ημέρες εκτιόμενης ποινής.

βδ) Κάθε ημέρα απασχόλησης για εργασία στο πρατήριο – καντίνα και στο καφενείο υπολογίζεται σε μία και ένα τέταρτο (1 1/4) επιπλέον ημέρες εκτιόμενης ποινής.

βε) Κάθε ημέρα απασχόλησης σε όλες τις άλλες θέσεις εργασίας, όπως καθαριστή, κουρέα, πλύντη, βοηθού αποθηκάριου, μεταφορέα στο πρατήριο τροφίμων ή βιβλιοθηκάριου, υπολογίζεται σε μία (1) επιπλέον ημέρα εκτιόμενης ποινής.

 

γ) Κάθε ημέρα απασχόλησης υπολογίζεται σε μία (1) επιπλέον ημέρα εκτιομένης ποινής:

γα) για φοίτηση, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, μη εξαιρουμένων των αργιών και σχολικών ή άλλων διακοπών σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια ή Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Γενικά ή Επαγγελματικά Λύκεια, σε δομές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης, Δημόσια Κέντρα διά Βίου Μάθησης και Τμήματα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, εφόσον λειτουργούν εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος, συμπεριλαμβανόμενης και της επιτυχούς φοίτησης μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην κατηγορία κατ’ ιδίαν διδαχθέντων του άρθρου 7 του ν. 1894/1990 (Α’ 110), καθώς και σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), για τη φοίτηση στα οποία ισχύουν οι ειδικότερες προϋποθέσεις και όροι χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 58,

γβ) συμμετοχής σε προγράμματα εκπαίδευσης, συμβουλευτικά – θεραπευτικά προγράμματα πάσης φύσεως απεξάρτησης, τρίμηνης τουλάχιστον διάρκειας, ή επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία πραγματοποιούνται σε οποιοδήποτε Σωφρονιστικό Κατάστημα με ή χωρίς εγκαταστάσεις παραγωγικής διαδικασίας εκτός Αγροτικού Σωφρονιστικού Καταστήματος ή Αγροτικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Ανηλίκων ή της Κεντρικής Αποθήκης Υλικού Σωφρονιστικών Καταστημάτων ή του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών, όπου υπολογίζεται σε δύο (2) επιπλέον ημέρες εκτιόμενης ποινής. Η φοίτηση στα προγράμματα του πρώτου εδαφίου διαρκεί από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Αυγούστου του επόμενου έτους και περιλαμβάνει τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Αν οι εκπαιδευόμενοι απουσιάσουν αδικαιολόγητα για τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες εντός της ίδιας εβδομάδας, αφαιρείται, επιπλέον των τριών (3) ημερών και το ημερομίσθιο που αντιστοιχεί στο Σαββατοκύριακο.».

 

  1. Η παρ. 2 του άρθρου 46 του Σωφρονιστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:

 

«2. α. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μετά από γνώμη του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών, δύναται να εξειδικεύονται η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και ο καθορισμός του ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής για καταδίκους και υπόδικους. Με όμοιο προεδρικό διάταγμα μπορεί να γίνει σε ειδικές ή εξαιρετικές περιπτώσεις υπέρβαση του παραπάνω ανώτατου ορίου.

β. Με κοινή απόφαση του αρμόδιου Υπουργού για τα δικαίωματα των Ατόμων με Αναπηρία σύμφωνα με το άρθρο 69 του ν. 4488/2017 (Α’ 137) και των Υπουργών Υγείας και Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των κρατουμένων που παρέχουν εργασία βοηθού νοσοκόμου, σύμφωνα με την παρ. 1, η διαδικασία συναφούς επιμόρφωσης, εξειδίκευσης και πιστοποίησης αυτών, καθώς επίσης και το ειδικότερο καθηκοντολόγιο τους.».

 

Άρθρο 180

Εφαρμογή του κατ’ οίκον περιορισμού και του εντοπισμού των κινήσεων με ηλεκτρονική επιτήρηση – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 56 Σωφρονιστικού Κώδικα

 

Στην παρ. 6 του άρθρου 56 του Σωφρονιστικού Κώδικα (ν. 2776/1999, Α’ 291), περί της εφαρμογής του κατ’ οίκον περιορισμού και του εντοπισμού των κινήσεων με ηλεκτρονική επιτήρηση, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, η λέξη «αντίστοιχα» αντικαθίσταται από τη λέξη «αναλόγως», β) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «, αφού καταβληθούν τα έξοδα που ορίστηκαν από το αρμόδιο συμβούλιο» διαγράφονται, γ) στο τρίτο εδάφιο, οι λέξεις «στην τριμελή επιτροπή παρακολούθησης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στο Τμήμα Διαχείρισης Σωφρονιστικών Καταστημάτων και Θεμάτων Μεταγωγών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Σωφρονιστικών Καταστημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Σωφρονιστικών Καταστημάτων και Διαχείρισης Κρίσεων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής» και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«6. Ως προς την έννοια και τις ειδικές ρυθμίσεις εφαρμογής του κατ’ οίκον περιορισμού και του εντοπισμού των κινήσεων με ηλεκτρονική επιτήρηση εφαρμόζονται αναλόγως η παρ. 1 του άρθρου 284 και οι παρ. 2 και 4 του άρθρου 285 ΚΠΔ. Ο κατάδικος σε βάρος του οποίου επιβλήθηκε ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού ή του εντοπισμού των κινήσεων με ηλεκτρονική επιτήρηση οδηγείται στο όργανο που έχει οριστεί για την προσαρμογή του τεχνικού μέσου επιτήρησης, με τη σχετική απόφαση του συμβουλίου. Εάν στο σωφρονιστικό κατάστημα στο οποίο επιβλήθηκε ο όρος δεν είναι αυτό δυνατόν, ο κατάδικος μετάγεται χωρίς αναβολή, με απόφαση του ίδιου συμβουλίου στο πλησιέστερο σωφρονιστικό κατάστημα στο οποίο λειτουργεί το όργανο αυτό. Αφού προσαρμοστεί και ενεργοποιηθεί ο τεχνικός εξοπλισμός για την ηλεκτρονική επιτήρηση, οδηγείται στον προκαθορισμένο χώρο, ενώ συντάσσεται έκθεση, αντίγραφο της οποίας εντάσσεται στον ατομικό φάκελο (μητρώο) του καταδίκου και κοινοποιείται στο Τμήμα Διαχείρισης Σωφρονιστικών Καταστημάτων και Θεμάτων Μεταγωγών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Σωφρονιστικών Καταστημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Σωφρονιστικών Καταστημάτων και Διαχείρισης Κρίσεων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.».

 

Άρθρο 181

Πειθαρχικά παραπτώματα – Προσθήκη περ. ια) στην παρ. 2 και προσθήκη παρ. 2Α άρθρου 68 Σωφρονιστικού Κώδικα

 

  1. Στην παρ. 2 του άρθρου 68 του Σωφρονιστικού Κώδικα (ν. 2776/1999, Α’ 291), περί των πειθαρχικών παραπτωμάτων των κρατουμένων, προστίθεται περ. ια) ως εξής:

 

«ια. Παραβίαση των όρων της άδειας.».

 

  1. Μετά από την παρ. 2 του άρθρου 68 του Σωφρονιστικού Κώδικα προστίθεται παρ. 2Α, ως εξής:

 

«2Α. Πειθαρχικό παράπτωμα της κατηγορίας Α΄ συνιστά και η διάπραξη κάθε ποινικού αδικήματος, όπως περιγράφεται στον Ποινικό Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95) ή σε ειδικό ποινικό νόμο, εφόσον τελείται κατά το χρονικό διάστημα έκτισης της ποινής, εντός του σωφρονιστικού καταστήματος και δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα των κατηγοριών Β΄ και Γ΄, όπως αυτά ορίζονται στο παρόν άρθρο.».

 

Άρθρο 182

Μεταγωγή για λόγους υγείας – Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση άρθρου 74 Σωφρονιστικού Κώδικα

 

Στο άρθρο 74 του Σωφρονιστικού Κώδικα (ν. 2776/1999, Α’ 291), περί της μεταγωγής κρατουμένων για λόγους υγείας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 2, αα) στο τρίτο εδάφιο, οι λέξεις «γνωστοποιείται αμέσως» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κοινοποιείται άμεσα» και προστίθενται οι λέξεις «, η οποία την επικυρώνει στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της» και αβ) προστίθενται εδάφια, τέταρτο και πέμπτο, β) μετά από την παρ. 2, προστίθεται παρ. 2Α, γ) στην παρ. 3, γα) στο πρώτο εδάφιο, προστίθενται οι λέξεις «Πέραν των οριζόμενων στα εδάφια τέταρτο και πέμπτο της παρ. 2 καθώς και στην παρ. 2Α,» και γβ) προστίθεται τρίτο εδάφιο, δ) προστίθεται παρ. 5 και το άρθρο 74, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 74

Μεταγωγή για λόγους υγείας

 

  1. Στην περ. β) του πρώτου εδαφίου του άρθρου 72 η μεταγωγή ασθενούς κρατουμένου σε θεραπευτικά καταστήματα ή νοσηλευτικά ιδρύματα κατά το άρθρο 30 παραγγέλλεται από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (Κ.Ε.Μ.), ύστερα από πρόταση του Συμβουλίου Φυλακής, η οποία συνοδεύεται από θετική και αιτιολογημένη γνωμάτευση του ιατρού του καταστήματος ή, στην περίπτωση της παρ. 5 του άρθρου 27, από το πόρισμα των τριών ιατρών σχετικά με το είδος της πάθησης και τον επείγοντα ή μη χαρακτήρα της αντιμετώπισής της. Η απόφαση της Κ.Ε.Μ. εκδίδεται το αργότερο εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή της πρότασης του Συμβουλίου Φυλακής, διαφορετικά η μεταγωγή πραγματοποιείται με μόνη την πρόταση του Συμβουλίου Φυλακής.
  2. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός απουσιάζει, ο διευθυντής του καταστήματος ή σε περίπτωση απουσίας του ο νόμιμος αναπληρωτής του, προκειμένου να αποτραπεί κίνδυνος ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του κρατουμένου ή κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών νόσων ή βλάβης της υγείας άλλων κρατουμένων, παραγγέλλει τη μεταγωγή του στα παραπάνω καταστήματα. Μέχρι τη μετακίνησή του ο κρατούμενος παραμένει σε ειδικό χώρο υπό την επίβλεψη ιατρού ή νοσηλευτού. Η εν λόγω παραγγελία κοινοποιείται άμεσα στο Συμβούλιο Φυλακής και στην Κ.Ε.Μ., η οποία την επικυρώνει στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της. Σε περίπτωση διαφωνίας της Κ.Ε.Μ. με την εκτέλεση της μεταγωγής, η Κ.Ε.Μ. ορίζει εντός τριών (3) ημερών, επιτροπή που αποτελείται από τρεις (3) ιατρούς δημοσίου νοσοκομείου, με ειδικότητα σχετική με το είδος της πάθησης του κρατουμένου, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη επαρκούς λόγου για την εκτέλεσή της. Αν δεν διαπιστωθεί η ύπαρξη επαρκούς λόγου για την εκτέλεση της μεταγωγής, η Κ.Ε.Μ. παραγγέλλει την επαναμεταγωγή του κρατουμένου στο σωφρονιστικό κατάστημα προέλευσής του.

2Α. Αν η νοσηλεία του κρατουμένου συνεχίζει πέραν του τριμήνου από την εισαγωγή του σε θεραπευτικό κατάστημα ή νοσηλευτικό ίδρυμα, διορίζεται με απόφαση του εισαγγελέα του σωφρονιστικού καταστήματος ιατρός πραγματογνώμονας, ο οποίος γνωματεύει εντός είκοσι (20) ημερών για την αναγκαιότητα ή μη της συνέχισης της νοσηλείας του κρατουμένου. Η διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου επαναλαμβάνεται κάθε τρεις (3) μήνες, σε περίπτωση συνέχισης της νοσηλείας. Η γνωμάτευση των προηγούμενων εδαφίων διαβιβάζεται στο Συμβούλιο Φυλακής του οικείου σωφρονιστικού καταστήματος και την Κ.Ε.Μ., η οποία αποφασίζει για την επαναμεταγωγή ή μη του κρατουμένου στο σωφρονιστικό κατάστημα προέλευσής του.

  1. Πέραν των οριζόμενων στα εδάφια τέταρτο και πέμπτο της παρ. 2 καθώς και στην παρ. 2Α, η επαναμεταγωγή του κρατουμένου στο σωφρονιστικό κατάστημα από το θεραπευτικό κατάστημα ή το νοσηλευτικό ίδρυμα παραγγέλλεται από τον διευθυντή του τελευταίου αμέσως μετά την έκδοση του εξιτηρίου, και πραγματοποιείται από την αρμόδια υπηρεσία μεταγωγών το ταχύτερο δυνατό, ύστερα από συνεννόηση με τον διευθυντή του καταστήματος κράτησης. Αν απαιτείται μεταφορά κρατουμένου από θεραπευτικό κατάστημα ή νοσηλευτικό ίδρυμα σε άλλο όμοιο, προς διενέργεια ειδικών εξετάσεων ή ειδικής θεραπείας, αυτή παραγγέλλεται από τον οικείο διευθυντή. Σε περίπτωση διαφωνίας της Κ.Ε.Μ. με την εκτέλεση της μεταφοράς, εφαρμόζονται αναλόγως τα εδάφια τέταρτο και πέμπτο της παρ. 2.
  2. Στις περιπτώσεις μεταγωγής κρατουμένου για σοβαρούς λόγους υγείας σύμφωνα με το παρόν, ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης ειδοποιεί αμέσως τους συγγενείς του κρατουμένου και, αν δεν υπάρχουν συγγενείς, πρόσωπο ή αρχή που υποδεικνύει ο κρατούμενος.
  3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα συγκρότησης, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του Προέδρου και των μελών, οι αμοιβές τους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την επιτροπή του παρόντος.».

 

Άρθρο 183

Εκτέλεση της μεταγωγής – Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 77 Σωφρονιστικού Κώδικα

 

Στην παρ. 4 του άρθρου 77 του Σωφρονιστικού Κώδικα (ν. 2776/1999, Α’ 291), περί της εκτέλεσης μεταγωγών κρατουμένων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι λέξεις «ο τύπος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ή υπάλληλο των Υπηρεσιών Εξωτερικής Φρούρησης», β) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 4, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

 

«4. Για την ασφάλεια της εκτέλεσης των μεταγωγών, της παραλαβής και διακίνησης των κρατουμένων εντός και εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος, η υπηρεσία εφοδιάζει με ατομικό δελτίο υπηρεσιακής ταυτότητας κάθε σωφρονιστικό υπάλληλο, ανεξαρτήτως κλάδου ή ειδικότητας, ή υπάλληλο των Υπηρεσιών Εξωτερικής Φρούρησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζονται ο τύπος, η διαδικασία έκδοσης, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με το ατομικό δελτίο υπηρεσιακής ταυτότητας του προηγούμενου εδαφίου.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

Άρθρο 184

Σύσταση Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Σωφρονιστικών Καταστημάτων – Αντικατάσταση άρθρου 1, τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 2 και παρ. 1, 2 και 5 άρθρου 3 ν. 3090/2002

 

  1. Το άρθρο 1 του ν. 3090/2002 (Α΄ 329), περί της σύστασης Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων, αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Άρθρο 1

Σύσταση Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων

 

Συστήνεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ειδική υπηρεσία με την ονομασία «Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων», η οποία υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.».

 

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3090/2002, περί της αποστολής του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τρίτο εδάφιο της περ. β΄, προστίθενται οι λέξεις «ή ο νόμιμος αναπληρωτής του», β) στην περ. ε΄, οι λέξεις «προς τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής» αντικαθίστανται από τις λέξεις «προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με ταυτόχρονη ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής,» και η παρ. 1, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων έχει ως αποστολή:

α. Τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων οποιαδήποτε ημέρα και ώρα για τη διαπίστωση των συνθηκών κράτησης, της ευταξίας και της τήρησης των μέτρων ασφάλειας στα σωφρονιστικά καταστήματα, της εφαρμογής των διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα και των κανονισμών λειτουργίας των καταστημάτων αυτών, καθώς και των σχετικών εγκυκλίων οδηγιών που αφορούν στη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων.

β. Τη διερεύνηση και διακρίβωση των εγκλημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως και διαπράττονται στους χώρους των σωφρονιστικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια και προς τούτο, μεταξύ άλλων, συλλέγει, αξιολογεί και αξιοποιεί πληροφορίες και στοιχεία που περιέρχονται με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτό. Σε περίπτωση ερευνών για εξιχνίαση υποθέσεων που διενεργεί το Σώμα και διαπιστώνεται ανάγκη επέκτασης των ερευνών ή άλλων δράσεων εκτός των σωφρονιστικών καταστημάτων, οι ως άνω έρευνες συνεχίζονται και περατώνονται από το ίδιο το Σώμα. Όταν απαιτείται συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες, στις έρευνες ή στις αναγκαίες επιχειρήσεις τίθεται επικεφαλής ο Προϊστάμενος του Σώματος ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.

γ. Τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων υγειονομικών επιθεωρήσεων αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κρατουμένων. Σε περίπτωση που ο αρμόδιος υγειονομικός επιθεωρητής του Σώματος κρίνει ότι ο κρατούμενος έχει ολοκληρώσει τη νοσηλεία του στο θεραπευτικό σωφρονιστικό κατάστημα και δύναται να επιστρέψει στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου εκτίει την ποινή του ή σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα, τότε μεριμνά για τη χορήγηση του σχετικού εξιτηρίου.

δ. Την εισήγηση λειτουργικού, τακτικού και στρατηγικού σχεδιασμού, καθώς και των αναγκαίων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στα σωφρονιστικά καταστήματα και την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας.

ε. Την εισήγηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με ταυτόχρονη ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, επί αναφερομένων πειθαρχικών παραπτωμάτων των επικεφαλής των Τμημάτων Εξωτερικής Φρούρησης, καθώς και του αστυνομικού προσωπικού εν γένει, που υπηρετεί με απόσπαση στα σωφρονιστικά καταστήματα.

στ. Την τήρηση αρχείου προσωπικών δεδομένων του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων, τη μηχανοργάνωση αυτού και τη διασφάλιση του απορρήτου.

ζ. Την επανεξέταση παλαιών υποθέσεων για τον εντοπισμό στοιχείων που μπορούν να αξιοποιηθούν προς περαιτέρω έρευνα.

η. Την παροχή συνδρομής στις αστυνομικές, λιμενικές και πυροσβεστικές Υπηρεσίες που επιλαμβάνονται της διερεύνησης και διακρίβωσης εγκλημάτων.».

 

  1. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3090/2002, περί της τοποθέτησης του νόμιμου αναπληρωτή Προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων, οι λέξεις «με την ίδια» αντικαθίστανται από τη λέξη «με όμοια» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μετά από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, προϊστάμενος του Σώματος τοποθετείται συνταξιούχος δικαστικός λειτουργός, με την επιφύλαξη του άρθρου 27 του ν. 4670/2020 (Α΄ 43). Νόμιμος αναπληρωτής του προϊσταμένου του Σώματος τοποθετείται, με όμοια απόφαση, πρόσωπο που φέρει την προαναφερόμενη ιδιότητα. Η θητεία τους είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί μία (1) φορά για τρία (3) ακόμη έτη. Στον προϊστάμενο του Σώματος, καθώς και στον νόμιμο αναπληρωτή του, καταβάλλεται μηνιαία αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη.».

 

  1. Στην παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 3090/2002, περί της στελέχωσης του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων, αντικαθίστανται τα εδάφια πέμπτο, έκτο, έβδομο και όγδοο και η παρ. 2, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων στελεχώνεται από δώδεκα (12) υπαλλήλους του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που αποσπώνται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το χρονικό διάστημα της συγκεκριμένης υπηρεσίας τους. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ο αριθμός των υπαλλήλων που αποσπώνται στο Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων δύναται να αυξηθεί έως δώδεκα (12) επιπλέον άτομα σύμφωνα και με τις εκάστοτε ανάγκες του Σώματος. Ο αριθμός των υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα πρέπει να είναι τριπλάσιος των υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ που ασκούν γραμματειακά καθήκοντα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον δέκα (10) έτη στην υπηρεσία. Η διάρκεια της απόσπασής ορίζεται σε τρία (3) έτη. Η απόσπαση διενεργείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αν πρόκειται για υπαλλήλους που προέρχονται από υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ή με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου που προΐσταται του φορέα προέλευσης, αν πρόκειται για υπαλλήλους που προέρχονται από άλλες υπηρεσίες ή φορείς. Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου του φορέα προέλευσης, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του προϊσταμένου του Σώματος, η απόσπαση μπορεί να παραταθεί έως τρία (3), επιπλέον, έτη. Ο χρόνος της απόσπασης λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη θέση στην οποία ο υπάλληλος ανήκει οργανικά.».

 

  1. 5. Η παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 3090/2002, περί της ρύθμισης ειδικότερων θεμάτων λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων, αντικαθίσταται ως εξής:

 

«5. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ρυθμίζονται θέματα διάρθρωσης, οργάνωσης και λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων, τα ειδικότερα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του προϊσταμένου και του αναπληρωτή αυτού, καθώς και των λοιπών υπηρετούντων σε αυτό και κάθε άλλη λεπτομέρεια που απαιτείται για την άσκηση των προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων του.».

 

Άρθρο 185

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Ιδρυμάτων Αγωγής Ανηλίκων – Εξουσιοδοτική διάταξη – Προσθήκη παρ. 15 στο άρθρο 17 ν. 2298/1995

 

Στο άρθρο 17 του ν. 2298/1995 (Α΄ 62), περί των Ιδρυμάτων Αγωγής Ανηλίκων, προστίθεται παρ. 15 ως εξής:

 

«15. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, εκδίδεται ο Εσωτερικός Κανονισμός των Ιδρυμάτων Αγωγής Ανηλίκων, ο οποίος ρυθμίζει κάθε ζήτημα αναφορικά με την οργάνωση και την εν γένει λειτουργία τους.».

 

Άρθρο 186

Ρυθμίσεις θεμάτων επιλογής προσωπικού για την πλήρωση των θέσεων των κλάδων ΔΕ Φύλαξης και ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων – Τροποποίηση παρ. 3 και προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 11 ν. 4760/2020

 

  1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4760/2020 (Α’ 247), περί της διαδικασίας επιλογής προσωπικού φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, προστίθενται οι λέξεις «και το πρόγραμμα» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«3. Η λειτουργία των επιτροπών της παρ. 2, ο τρόπος και το πρόγραμμα διεξαγωγής των υγειονομικών εξετάσεων, των αθλητικών και ψυχοτεχνικών δοκιμασιών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, δύναται να χορηγείται αποζημίωση στο προσωπικό που συμμετέχει στις παραπάνω επιτροπές, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).».

 

  1. Μετά από την παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 4760/2020 προστίθεται παρ. 6 ως εξής:

 

«6. Η παρ. 2 εφαρμόζεται και στην περίπτωση πλήρωσης των θέσεων των ως άνω κλάδων προστατευόμενων ατόμων του ν. 2643/1998 (Α΄ 220).».

 

Άρθρο 187

Τακτοποίηση, ενταλματοποίηση, εκκαθάριση και πληρωμή δαπανών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

 

  1. Οι δαπάνες του Ειδικού Φορέα 1057.202.0000000 «Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής» που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και αφορούν νυχτερινή εργασία, εργασία εξαιρέσιμη προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού εβδομαδιαίου ωραρίου, εργασία τις αργίες, εργασία πέραν της υποχρεωτικής και εργασία πέραν του πενθημέρου, των υπαλλήλων των σωφρονιστικών καταστημάτων, η οποία παρασχέθηκε κατά τα έτη 2023 και 2024, λογίζονται νόμιμες και κανονικές, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και δύνανται να αναληφθούν, να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν σε βάρος των οικείων πιστώσεων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του οικονομικού έτους 2025. Οι δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου δύνανται να καλυφθούν από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με έκτακτη ενίσχυση των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
  2. Δαπάνες του Ειδικού Φορέα 1057.202.0000000 «Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής», που πραγματοποιήθηκαν και αφορούν σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια, που παρασχέθηκαν μετά από τη λήξη της υπ’ αρ. 23/2022 (ΑΔΑΜ:22SYMV011315220) σύμβασης, από τις 14.2.2023 έως τις 31.12.2024, καθώς επίσης και δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ως άνω σύμβασης και συγκεκριμένα από την 1η.12.2022 έως τις 13.2.2023, θεωρούνται νόμιμες και κανονικές, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, εκκαθαρίζονται και εξοφλούνται σε βάρος των οικείων πιστώσεων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του οικονομικού έτους 2025, με την προϋπόθεση ότι είναι εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του έτους αναφοράς.
  3. Δαπάνες του Ειδικού Φορέα 1057.202.0000000 «Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής», που πραγματοποιήθηκαν και αφορούν την παροχή υπηρεσιών για τη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Βόλου, το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορίνθου και το Σωφρονιστικό Κατάστημα Άμφισσας και παρασχέθηκαν με την υπ’ αρ. 07/2022 (ΑΔΑΜ: 22SYMV010363221) σύμβαση, όπως αυτή τροποποιήθηκε την 28η.11.2022 (ΑΔΑΜ: 22SYMV011691131), καθώς και την υπ’ αρ. 14/2023 (ΑΔΑΜ: 23SYMV012656445) σύμβαση, θεωρούνται νόμιμες και κανονικές, κατά παρέκκλιση των διατάξεων των ν. 4412/2016 (A΄ 147) και 4270/2014 (A΄ 143), εκκαθαρίζονται και εξοφλούνται σε βάρος των οικείων πιστώσεων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του οικονομικού έτους 2025, με την προϋπόθεση ότι είναι εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του έτους αναφοράς.
  4. Δαπάνες του Ειδικού Φορέα 1057.202.0000000 «Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής», που πραγματοποιήθηκαν και αφορούν την παροχή υπηρεσιών φύλαξης στο Γενικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Νικηφόρος Δράμας) και παρασχέθηκαν με τις υπ’ αρ. 25/2022 (ΑΔΑΜ:22SYMV011952796), 10/8.3.2023 (ΑΔΑΜ: 23SYMB012285303), 13/2023 (ΑΔΑΜ: 23SYMV012556373) και 16/2023 (ΑΔΑΜ: 23SYMV012725208) συμβάσεις, θεωρούνται νόμιμες και κανονικές, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 4412/2016 και του ν. 4270/2014, εκκαθαρίζονται και εξοφλούνται σε βάρος των οικείων πιστώσεων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του οικονομικού έτους 2025, με την προϋπόθεση ότι είναι εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του έτους αναφοράς.

 

Άρθρο 188

Ακατάσχετο του Ειδικού λογαριασμού με τίτλο «Κεφάλαια Εργασίας Κρατουμένων»

 

Ο ειδικός λογαριασμός με τίτλο «Κεφάλαια Εργασίας Κρατουμένων», που ιδρύθηκε με τον ν. 5793/1933 (Α΄ 280), λειτουργεί βάσει του από 28-30.9.1935 ν.δ/τος (Α΄ 433), όπως τροποποιήθηκε με τον α.ν. 869/1937 (Α΄ 376), και του από 3-7.4.1937 β.δ/τος (Α΄ 132), διατηρήθηκε ως ειδικός λογαριασμός εκτός κρατικού προϋπολογισμού με την υπό στοιχεία οικ.2/83143/Α0024/2.12.2008 (Β΄ 2444) απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του οποίου η διαχείριση και η διοίκηση υπάγονται στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, συνιστά δημόσια περιουσία και είναι ακατάσχετος.

 

Άρθρο 189

Αποσπάσεις υπαλλήλων των Σωφρονιστικών Καταστημάτων και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου εντός των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής

 

  1. Απόσπαση υπαλλήλων των σωφρονιστικών καταστημάτων και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, εντός της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων του συνόλου των οργανικών μονάδων που υπάγονται σ΄ αυτή και των εποπτευόμενων από αυτή Περιφερειακών Υπηρεσιών, ή στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΕΠΑΝΟΔΟΣ», διενεργείται, για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών προσωρινού χαρακτήρα και αφορά την άσκηση καθηκόντων κλάδου για τον οποίο ο υπάλληλος διαθέτει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
  2. Απόσπαση των υπαλλήλων της παρ. 1 μεταξύ των Σωφρονιστικών Καταστημάτων ή του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου διενεργείται, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του άρθρου 17 του ν. 3772/2009 (Α΄ 112). Κατ΄ εξαίρεση, σε περιπτώσεις εξαιρετικών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών, η απόσπαση του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται, χωρίς προηγούμενη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Στην περίπτωση αυτή, το σχετικό ερώτημα εισάγεται, υποχρεωτικά, στο ανωτέρω Υπηρεσιακό Συμβούλιο, εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης απόσπασης.
  3. Απόσπαση των υπαλλήλων της παρ. 1 για μη υπηρεσιακούς λόγους διενεργείται, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου, σύμφωνα με τους όρους της παρ. 1 και του πρώτου εδαφίου της παρ. 2. Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης, ο υπάλληλος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του, μετά το πέρας ενός (1) έτους από την ημερομηνία απόρριψης της αίτησης.
  4. Η διάρκεια των αποσπάσεων του παρόντος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη συνολικά. Κατ΄ εξαίρεση, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις του παρόντος, η απόσπαση δύναται να παρατείνεται για ένα (1) ακόμη έτος.
  5. Η απόσπαση παύει αυτοδικαίως, όταν λήξει το χρονικό όριο της παρ. 4. Ο υπάλληλος, με τη λήξη της απόσπασης, επανέρχεται υποχρεωτικά στην οργανική του θέση, χωρίς άλλη διατύπωση.
  6. Η απόσπαση μπορεί να παύει οποτεδήποτε, πριν από τη λήξη του χρονικού ορίου της παρ. 4, για λόγους αναγόμενους στην υπηρεσία, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
  7. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως το άρθρο 68 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26) και οι παρ. 4 και 5 του άρθρου 3 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224).

 

Άρθρο 190

Μετατάξεις ή αποσπάσεις υπαλλήλων των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής εκτός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

 

Για την έκδοση κάθε απόφασης μετάταξης ή απόσπασης υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, του συνόλου των οργανικών μονάδων που υπάγονται σ΄ αυτή, των εποπτευόμενων από αυτή Περιφερειακών Υπηρεσιών και του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΕΠΑΝΟΔΟΣ», εκτός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εφόσον διενεργείται κατά παρέκκλιση των κύκλων κινητικότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας του ν. 4440/2016 (Α’ 224), απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

 

Άρθρο 191

Οχήματα Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης – Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 45 ν. 4356/2015

 

Στην παρ. 1 του άρθρου 45 του ν. 4356/2015 (Α΄ 181), περί θεμάτων εξωτερικής φρουράς Καταστημάτων Κράτησης, προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 1, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της υπηρεσίας εξωτερικής φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης, καθώς και οι οδηγοί αυτών, υπάγονται στις ίδιες διατάξεις που ισχύουν για τα υπηρεσιακά οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και τους οδηγούς αυτών, όσον αφορά στους περιορισμούς στον κυβισμό του κινητήρα τους, τον εφοδιασμό με συσκευές περιορισμού ταχύτητας και την υποχρέωση των οδηγών αυτών για απόκτηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας. Εξαιρούνται δε, από τις γενικότερες διατάξεις που ισχύουν για τα λοιπά οχήματα του δημοσίου και υπάγονται στην κατηγορία των οχημάτων άμεσης ανάγκης. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται ο χρωματισμός, η εν γένει σήμανση, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εξωτερική εμφάνιση των οχημάτων αυτών, κατόπιν εισήγησης της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης.».

 

Άρθρο 192

Πληροφοριακό Σύστημα Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής

 

  1. Το πληροφοριακό σύστημα ψηφιακής διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, με τίτλο «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Σωφρονιστικών Καταστημάτων» (Ο.Π.Σ. Σ.Κ.), είναι το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα για την ηλεκτρονική καταχώρηση, αποθήκευση και εν γένει διαχείριση των δεδομένων των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
  2. Το Ο.Π.Σ. Σ.Κ. διασφαλίζει την προστασία, την ακεραιότητα, τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων και την ταυτοποίηση των χρηστών του.
  3. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής εποπτεύει την παραγωγική λειτουργία, τον δικτυακό εξοπλισμό και την τεχνική υποστήριξη του κεντρικού εξοπλισμού και των χρηστών του Ο.Π.Σ. Σ.Κ..
  4. Η λειτουργία του Ο.Π.Σ. Σ.Κ. διέπεται από το άρθρο 3 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184).

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 193

Εξουσιοδοτικές διατάξεις

 

  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζονται οι επιμέρους διαδικασίες εξόφλησης των δαπανών της παρ. 1 του άρθρου 187, ανά έτος, Σωφρονιστικό Κατάστημα, είδος παρεχόμενης εργασίας και σχέση εργασίας προσωπικού, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της.
  2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες και οι αναγκαίες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δαπανών της παρ. 2 του άρθρου 187.
  3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται τεχνικά και λεπτομερειακά ζητήματα, για τη χρήση και τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, τη σύνταξη του πίνακα της παρ. 2 του άρθρου 173, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα που αφορά τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή του του Κεφαλαίου Β΄ του Μέρους Δ΄.
  4. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται ο ειδικότερος τρόπος λειτουργίας του συστήματος, οι διαλειτουργικότητες που απαιτούνται, καθώς και κάθε ειδικότερο ή λεπτομερειακό θέμα που άπτεται της εφαρμογής του άρθρου 192.

 

Άρθρο 194

Μεταβατικές διατάξεις

 

  1. Οι αποσπάσεις, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 189 και είναι ενεργές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) ετών, παύουν να ισχύουν ένα (1) μήνα μετά τη δημοσίευση του παρόντος και οι αποσπασμένοι υπάλληλοι επανέρχονται υποχρεωτικά στην οργανική τους θέση, χωρίς άλλη διατύπωση.
  2. Εκκρεμείς διαδικασίες μετάταξης ή απόσπασης των υπαλλήλων του άρθρου 190, που διενεργούνται κατά παρέκκλιση των κύκλων κινητικότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας του ν. 4440/2016 (Α’ 224), ολοκληρώνονται, με την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου, η οποία δύναται να χορηγηθεί έως πέντε (5) ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος. Οι αποσπάσεις των υπαλλήλων του άρθρου 190, εξαιρουμένων αυτών που ανήκουν οργανικά στα Σωφρονιστικά Καταστήματα και στο Ίδρυμα αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, που έχουν πραγματοποιηθεί εκτός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των κύκλων κινητικότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας του ν. 4440/2016, εφόσον δεν χορηγηθεί η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου, για τη συνέχισή τους, έως δέκα (10) ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος, παύουν να ισχύουν αυτοδικαίως και οι υπάλληλοι επανέρχονται υποχρεωτικά στην οργανική τους θέση, χωρίς άλλη διατύπωση.

 

Άρθρο 195

Καταργούμενες διατάξεις

 

  1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταργούνται:

α) το άρθρο 4 του ν. 4205/2013 (Α΄ 242), περί της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια, και τα άρθρα 1 έως 6 του π.δ. 62/2014 (Α΄ 105), περί των συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτρονική επιτήρηση, περί του αναδόχου στον οποίο ανατίθεται η υλοποίηση, λειτουργία και συντήρηση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, περί των ενεργειών του αναδόχου σε περίπτωση σφάλματος κατά την εφαρμογή, εγκατάσταση ή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, σε περίπτωση παραβίασης του περιοριστικού όρου του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, στην περίπτωση παρακολούθησης της κίνησης του επιτηρούμενου εκτός της κατοικίας του και σε περίπτωση υπόνοιας ότι έγιναν παρεμβάσεις ή απόπειρα καταστροφής ή αφαίρεσης του συστήματος επιτήρησης ή αλλοίωσης των συναφών με την επιτήρηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, περί της Τριμελούς Επιτροπής Εποπτείας του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, περί της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης και περί της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης των ηλεκτρονικών και λοιπών τεχνικών μέσων και εξοπλισμών και συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης και της δαπάνης που επιβαρύνει κάθε επιτηρούμενο πρόσωπο, αντίστοιχα,

β) η παρ. 2 του άρθρου 64 του α.ν. 2724/1940 (Α΄ 449), περί του εσωτερικού κανονισμού των αναμορφωτικών καταστημάτων ανηλίκων,

γ) το άρθρο 8 του ν. 692/1977 (Α΄ 260), περί των αποσπάσεων των προϊσταμένων και των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης της χώρας σε άλλο κατάστημα κράτησης,

δ) η παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 4285/2014 (Α΄ 191), περί της απόσπασης προσωπικού των καταστημάτων κράτησης και

ε) το άρθρο 32 του ν. 4937/2022 (Α’ 106), περί της μετάταξης ή απόσπασης υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου.

  1. Από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 7 του π.δ. 62/2014 (A’ 105), περί της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, το εν λόγω άρθρο καταργείται.
  • 23 Φεβρουαρίου 2025, 18:00 | Γιώργος

    Για το μέρος Δ. που αφορά τα σωφρονιστικά καταστήματα

    1.Οι κρατούμενοι έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο μέσα σε έναν χρόνο χωρίς να προσθέσουμε τα νέα σοφρωνιστικά καταστήματα. Δυστυχώς οι οργανικές θέσεις των εξωτερικών φρουρών έχουν παγιωθεί στα χρόνια των μνημονίων όπου καταργήθηκαν όλες οι κενές! Μονόδρομος είναι η αύξηση των οργανικών θέσεων των εξωτερικών φρουρών κατά 1200 ώστε να μπορέσουν τα ΤΕΦΚΚ να λειτουργήσουν εύρυθμα.
    2. Μάχιμη 5ετία όπως ισχύει στα σώματα ασφαλείας.
    3. Ένταξη της εξωτερικής φρουράς στα ειδικά μισθολόγια και όχι να αντιμετωπίζονται τα στελέχη της ως πολιτικό προσωπικό παρόλο που είναι ένοπλο ένστολο σώμα.
    4. Ένταξη στους δικαιούχους των στρατιωτικών νοσοκομείων.
    5. Να μπει σε εφαρμογή η νομοθετημένη ιεραρχία όπως ισχύει στο Π.Δ 215/2016

    Η εξωτερική φρούρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων είναι πυλώνας της δημόσιας ασφάλειας της χώρας και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

  • 23 Φεβρουαρίου 2025, 17:24 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ(Π.Ο.Υ.Ε.Φ.Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)

    Άρθρο 174 (Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα):

    (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Κατά τη λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης στα σωφρονιστικά καταστήματα στους χώρους ευθύνης της εξωτερικής φρουράς, να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων των εξωτερικών φρουρών, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η προστασία των δεδομένων των Εξωτερικών Φρουρών, ιδίως σε περιπτώσεις που χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες παρακολούθησης ή επιτήρησης (π.χ., βιντεοεπιτήρηση).

    Άρθρο 186 (Επιλογή προσωπικού):

    (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    1. Μοριοδότηση Εντοπιότητας: Να θεσπιστεί σύστημα μοριοδότησης για τους υποψηφίους βάσει της εντοπιότητας σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα.
    2. Αυστηρότερα Κριτήρια Επιλογής: Να θεσπιστούν πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής, βασισμένα στα πρότυπα των προκηρύξεων των σειρών 2006 και 2007( ειδικές δυνάμεις ή έφεδρου αξιωματικού).
    3. Επίβλεψη ΑΣΕΠ: Να εξαιρεθεί η διαδικασία επιλογής από το ΑΣΕΠ μέσω τακτικής προκήρυξης και το ΑΣΕΠ να μεριμνά για την επίβλεψη της διαδικασίας, όπως ίσχυε στις προκηρύξεις του 2006 και 2007.
    4. Οργανικές θέσεις. Να αυξάνονται με τον ίδιο τρόπο που αυξάνονται και των ειδικών φρουρών.
    5. Οι υποψήφιοι που καταλαμβάνουν θέση προσληπτέου και κρίνονται ικανοί από τις Επιτροπές Προκαταρκτικών Εξετάσεων να διορίζονται ως Εξωτερικοί Φρουροί από την πρώτη ημέρα της εισαγωγής τους στην εισαγωγική σχολή.

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Η ενσωμάτωση των παραπάνω διατάξεων στο πολυνομοσχέδιο, θα βελτιώσει τη διαδικασία επιλογής προσωπικού για τις θέσεις ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων. Πιο συγκεκριμένα :
    θα εξασφαλίσει την κάλυψη των θέσεων από τοπικούς υποψηφίους, μειώνοντας τα αιτήματα μετακινήσεων των υπαλλήλων,
    θα εξασφαλίσει την επιλογή κατάλληλου προσωπικού, με έμφαση στη σωματική και ψυχική καταλληλόλητα, καθώς και στην ικανότητα αντιμετώπισης επικινδύνων καταστάσεων.
    Θα διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία, αλλά και οι διαδικασίες θα γίνονται ταχύτερα.
    Παράδειγμα από την προκήρυξη των ειδικών φρουρών βγαίνει το Π.Δ. 69/2024 και μετά η προκήρυξη Άρθρο 1 Σύσταση οργανικών θέσεων ειδικών φρουρών Οι οργανικές επί θητεία θέσεις ειδικών φρουρών της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 2734/1999 (Α’ 161), όπως ισχύει, αυξάνονται κατά εξακόσιες (600). Οι συνιστώμενες θέσεις καλύπτονται από επί θητεία προσωπικό ειδικών φρουρών.
    Η εκπαίδευση στην εισαγωγική σχολή θεωρείται εκ του νόμου χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Η πρόσληψη εγκρίνεται με απόφαση της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής πολιτικής που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Άρθρο 187 (Τακτοποίηση, ενταλματοποίηση, εκκαθάριση και πληρωμή δαπανών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη):

    (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Αποπληρωμή των 10 απλήρωτων ημερών για την εισαγωγική σχολή εκπαίδευσης των εξωτερικών φρουρών, του διαγωνισμού 9Κ/2021.(Το ποσό ανέρχεται στις 20.139,27 (είκοσι χιλιάδες εκατόν τριάντα εννιά ΕΥΡΩ και είκοσι επτά Λεπτά)).

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Εκ παραδρομής εστάλησαν από τον αρμόδιο διαχειριστή 30 ημέρες εκπαίδευσης και αποπληρωμής αντί για 40 ημέρες που έλαβε χώρα η εκπαίδευση των υπαλλήλων. Αυτές οι δέκα ημέρες (10), οφείλουν να πληρωθούν στους παραπάνω υπαλλήλους που έλαβαν μέρος στη σχολή της 9κ/2021.

    (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Αποπληρωμή οφειλών Παρελθόντων ετών 2021-2022 προς συμπλήρωση και πέρα του υποχρεωτικού, λόγω έλλειψης πιστώσεων.

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Λόγω έλλειψης πιστώσεων δεν έχουν αποπληρωθεί οι οικονομικοί κωδικοί προς συμπλήρωση και πέρα του υποχρεωτικού, για τα έτη 2021 και 2022 σε κάποια καταστήματα κράτησης. Θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση και αποπληρωμή των παραπάνω κωδικών στους δικαιούχους.

    Αρθρο 189 (Αποσπάσεις υπαλλήλων των Σωφρονιστικών Καταστημάτων και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου εντός των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής).

    (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Στον αριθμό 3, στο σημείο που αναφέρεται: ¨ Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης, ο υπάλληλος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του, μετά το πέρας ενός (1) έτους από την ημερομηνία απόρριψης της αίτησης.¨ να αφαιρεθεί η χρονική αναφορά του ενός (1) έτους.

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Οι συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν τη μοριοδότηση του αιτήματος ενός υπαλλήλου, μπορεί να μεταβληθούν σε πολύ μικρότερο χρονικό όριο του ενός έτους.

    Άρθρο 191 ( Οχήματα Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης – Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 45 ν. 4356/2015).

    (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Τα στελέχη της εξωτερικής φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης να έχουν δικαίωμα έκδοσης υπηρεσιακού διπλώματος οδήγησης, σύμφωνα με τις διαδικασίες και προϋποθέσεις που ισχύουν για τα αντίστοιχα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, με τις απαραίτητες προσαρμογές που θα οριστούν με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Ο υφιστάμενος νόμος είναι δυσλειτουργικός, με αποτέλεσμα αρκετοί οδηγοί οι οποίοι διαθέτουν το δίπλωμα οδήγησης τύπου Δ, να μη προβαίνουν στην ανανέωση του διπλώματος τους.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ Δ

    1. (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):

    Την ένταξη των στελεχών της υπηρεσίας της εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης στους δικαιούχους για διπλή πενταετία (άρθρο 23 του ν. 4997/2022) (Μάχιμη Πενταετία).

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Με το άρθρο 23 Ν. 4997/2022 εφαρμοζόμενο σε συνδυασμό με την παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 3865/2010 (Φ.ΕΚ. Α’ 120), προβλέφθηκε ρητά η δυνατότητα συνυπολογισμού στο διπλάσιο χρόνου ασφάλισης έως και μιας πενταετίας με καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.
    Η δυνατότητα αυτή προβλέφθηκε για τα λοιπά ένστολα σώματα ασφαλείας (πολιτικά και στρατιωτικά) όχι όμως και για το προσωπικό της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.). Η υπηρεσία αυτή αντικαθιστά σταδιακά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 48-51 του Ν. 2721/99 και του Π.Δ. 215/2006 την Ελληνική Αστυνομία σε αρμοδιότητες που ασκούσε αυτή πριν την ίδρυση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
    Το προσωπικό της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης είναι ένοπλο και ένστολο, και έχει την αρμοδιότητα για την ένοπλη φύλαξη της περιμέτρου των φυλακών (αρμοδιότητα που ασκεί μέχρι σήμερα υπό την ηγεσία αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας) από εσωτερικές και εξωτερικές επιθέσεις, την πρόληψη και καταστολή εξεγέρσεων και αποπειρών απόδρασης των κρατουμένων, την καταδίωξη και σύλληψη δραπετών κρατουμένων και την μεταγωγή κρατουμένων από και προς τα καταστήματα κράτησης. Η άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της μικρής κατηγορίας προσωπικού ασφαλείας ενέχει τον ίδιο βαθμό κινδύνου με την άσκηση των αρμοδιοτήτων των λοιπών σωμάτων ασφαλείας και μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης ασκείται από κοινού και σε συνεργασία με προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. ΄Παράλληλα οι επιβαρυντικές συνθήκες παροχής της απασχόλησης τους αλλά και οι ιδιαίτερες σε σχέση με τους λοιπούς υπαλλήλους του ελληνικού δημοσίου απαιτήσεις για την ασφαλή και αποδοτική εκτέλεση των καθηκόντων του προσωπικού αυτού (όπως, σωματική και ψυχική δύναμη, αντοχή, αλλά και ταχύτητα αντανακλαστικών, οπτική και ακουστική οξύτητα, σκοπευτική δεινότητα, κ.λ.π.), δημιουργούν την ανάγκη έγκαιρης ανανέωσης του προσωπικού αυτού για λόγους ασφαλούς λειτουργίας της υπηρεσίας.
    Με το παρόν άρθρο προβλέπεται η επέκταση της δυνατότητας αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης μέχρι πέντε ετών στο διπλάσιο και σε αυτή τη μικρή κατηγορία προσωπικού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης, προς αποκατάσταση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, της αναγκαίας αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας του έργου του προσωπικού και τις υπηρεσιακές ανάγκες να προβλεφθεί η ισότιμη μεταχείριση και αυτής της μικρής κατηγορίας προσωπικού με το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Ενόπλων Δυνάμεων.
    …………………………………………………………
    ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
    1. Το άρθρο 23 Ν. 4997/2022 αντικαθίσταται από την έναρξη της ισχύος του παρόντος ως εξής:

    Άρθρο 23
    Υπολογισμός χρόνου υπηρεσίας προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο διπλάσιο – Αντικατάσταση παρ. 5 άρθρου 40 π.δ. 169/2007 και παρ. 3 άρθρου 22 ν. 3865/2010

    1. Η παρ. 5 του άρθρου 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007, Α’ 210), περί του αυξημένου υπολογισμού στο διπλάσιο του χρόνου υπηρεσίας του υπηρετούντος προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, αντικαθίσταται ως εξής:

    «5. Επίσης λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε ή διανύεται:

    α) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από τους εν ενεργεία μονίμους ή επί θητεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων,
    β) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στα Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας,
    γ) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος,
    δ) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από τα εν ενεργεία μόνιμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
    ε) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.).

    Ο χρόνος υπηρεσίας καθενός στις μονάδες και υπηρεσίες των περ. α) έως ε), καθώς και τα χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου υπηρεσίας, στα οποία χορηγήθηκε κανονική ή αναρρωτική άδεια ή διανύθηκε υπηρεσία σε νοσηλεία, βεβαιώνονται από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Υπουργείου. Για την εφαρμογή της παρούσας, χρόνος υπηρεσίας λογίζεται και το χρονικό διάστημα της κανονικής άδειας που έλαβε ο εργαζόμενος, καθώς και ο χρόνος αναρρωτικής άδειας ή νοσηλείας μέχρι έναν (1) μήνα ανά έτος. Για την εφαρμογή της παρούσας, δεν θεωρείται χρόνος υπηρεσίας το χρονικό διάστημα διαθεσιμότητας ή αργίας ή πρόσκαιρης παύσης.
    Ο παραπάνω διπλασιασμός δεν ισχύει, εφόσον η έξοδος από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου πριν από τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών πραγματικής υπηρεσίας, ανεξαρτήτως φύλου.
    Η παρούσα εφαρμόζεται και στο προσωπικό των περ. α) έως ε) που υπάγεται στην ασφάλιση των λοιπών ενταχθέντων στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) πρώην φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών. Για τους ασφαλισμένους αυτούς ο χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με την παρούσα, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης.
    Ο διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας που προβλέπεται στην παρούσα δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) έτη στο σύνολο.
    Χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται στο διπλάσιο σύμφωνα με την παρούσα δεν μπορεί να προσμετρηθεί ως διπλάσιος κατ’ εφαρμογή άλλων διατάξεων.».
    ————————————————————————————————-

    2. Η παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 3865/2010 (Α’ 120), αντικαθίσταται από την έναρξη ισχύος του παρόντος ως εξής:

    «3. Προκειμένου για τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.), του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο χρόνος υπηρεσίας των πέντε (5) ετών που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007, Α’ 210), αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ή ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, από τους ενδιαφερόμενους. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου, σύμφωνα με την περ. ΣΤ) του άρθρου 55 του ν. 1249/1982 (Α’ 43), περί της κύρωσης της υπό στοιχεία 14868.Φ.012.5/58/27.11.1981 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Δημοσίας Τάξεως «Για την καθιέρωση αποζημίωσης για το προσωπικό του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και των Υπηρεσιών αυτού που θα εργάζεται πλέον του 5νθημέρου την εβδομάδα» και με την περ. Δ’ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), περί της χορήγησης ειδικής αποζημίωσης, και παρακρατούνται κατά τον χρόνο καταβολής της αποζημίωσης, κατ’ ανώτατο όριο για μία πενταετία, η οποία αντιστοιχεί στον χρόνο που ζητήθηκε να υπολογισθεί στο διπλάσιο. Για στελέχη του προηγούμενου εδαφίου, τα οποία δεν λαμβάνουν αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου, σύμφωνα με την περ. ΣΤ’ του άρθρου 55 του ν. 1249/1982 και με την περ. Δ’ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017, οι εισφορές για την αναγνώριση, ως συντάξιμου ή ως χρόνου πραγματικής ασφάλισης, του χρόνου υπηρεσίας των πέντε (5) ετών, ο οποίος λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που αυτοί θα ελάμβαναν, αν παρείχαν εργασία πέραν του πενθημέρου, σύμφωνα με την περ. ΣΤ) του άρθρου 55 του ν. 1249/1982 και με την περ. Δ’ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017, και παρακρατούνται από τις αποδοχές τους κατά τον χρόνο της εν ενεργεία υπηρεσίας τους, κατ’ ανώτατο όριο για μία πενταετία.».

    2. (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):

    Την ενσωμάτωση της ΥΕΦΚΚ στο άρθρο 2, παρ. α του Π.Δ. 135/2013, εξασφαλίζοντας την νομική της θέση και τα σχετικά δικαιώματα.

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Το άρθρο 2 στη παρ. α του Π.Δ. 1325/2013 αναφέρει: ”Ως «αρμόδια αρχή επιβολής του νόμου» νοείται η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και οι Τελωνειακές Αρχές, που έχουν δηλωθεί στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και κάθε άλλη αρχή στην οποία ανατίθεται ο εντοπισμός, η πρόληψη και η διερεύνηση αξιόποινων πράξεων ή εγκληματικών δραστηριοτήτων και η άσκηση εξουσίας λήψης καταναγκαστικών μέρων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών. Εξαιρούνται οι υπηρεσίες που ασχολούνται ειδικά με θέματα εθνικής ασφάλειας.”
    Η εξωτερική φρουρά παίζει κρίσιμο ρόλο στην αποτροπή και την επιτήρηση των φυλακών, αποτρέποντας αποδράσεις και εξωτερικές επιθέσεις, δηλαδή αξιόποινες πράξεις που συνδέονται άμεσα με την δημόσια τάξη και ασφάλεια. Όπως και οι άλλες αρχές που περιλαμβάνονται στο διάταγμα, η εξωτερική φρουρά πρέπει να συνεργάζεται στενά με την αστυνομία και άλλες αρχές για την διασφάλιση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων κράτησης, κάτι που απαιτεί την αναγνώρισή της ως αρχή επιβολής του νόμου. Η εξωτερική φρουρά, όπως και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, λαμβάνει εξειδικευμένη εκπαίδευση για την διαχείριση κρίσεων, την αντιμετώπιση βίαιων καταστάσεων, και την χρήση μεθόδων επιβολής τάξης, το οποίο είναι σύμφωνο με τους στόχους του παραπάνω διατάγματος. Με την αναγνώριση της εξωτερικής φρουράς στο διάταγμα, ενισχύεται το γενικό σύστημα ασφάλειας της χώρας και βελτιώνεται η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων οργάνων που ασχολούνται με την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος.

    3. (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (ΥΕΦΚΚ), υπαγόμενη απευθείας στην Γενική Γραμματεία Αντεγκλιματικής πολιτικής, με παράλληλη τροποποίηση του Π.Δ. 215/2006, ώστε τα τμήματα της εξωτερικής φρούρησης να υπάγονται διοικητικά στην ΔΥΕΦΚΚ.

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Η υπαγωγή όλων των τμημάτων της ΥΕΦΚΚ στη ΔΥΕΦΚΚ θα δημιουργήσει μια κεντρική διοικητική δομή, που θα διευκολύνει την επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ των τμημάτων. Αυτός ο συντονισμός είναι κρίσιμος για την αποτελεσματική λειτουργία και την εφαρμογή κοινού σχεδίου δράσης στο πεδίο της εξωτερικής φρούρησης. Μια ομοιογενής διοικητική δομή μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη λήψη αποφάσεων και εφαρμογή πρωτοβουλιών. Οι διαδικασίες θα γίνουν πιο αποτελεσματικές, καθώς τα τμήματα θα λειτουργούν κάτω από έναν ενιαίο ηγετικό φορέα που κατανοεί τις ειδικές ανάγκες και προτεραιότητες της εξωτερικής φρούρησης. Η υπαγωγή των επιμέρους τμημάτων διοικητικά στη ΔΥΕΦΚΚ θα διασφαλίσει ότι όλες οι υπηρεσίες θα εφαρμόζουν ομοιόμορφες πολιτικές και διαδικασίες, μειώνοντας την πιθανότητα ασυμβατοτήτων ή αποκλίσεων στη λειτουργία των διαφόρων τμημάτων. Τέλος, διασφαλίζοντας ότι όλα τα τμήματα αναφέρονται στη ΔΥΕΦΚΚ, ενισχύεται η διαφάνεια και η λογοδοσία. Η κεντρική διοίκηση θα μπορέσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τη λειτουργία όλων των τμημάτων, διασφαλίζοντας την επίτευξη των στόχων ασφαλείας.

    4. (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Εισαγωγή του αυτοδίκαιου ρεπό για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας εξωτερικής φρούρησης, τροποποιώντας στο Π.Δ. 215/06 το άρθρο 16 (ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ), παράγραφος 6 ως εξής: ” Η χορήγηση της ημερήσιας ανάπαυσης είναι υποχρεωτική μέσα στην εβδομάδα που γεννάται το δικαίωμα λήψης της. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται ο συμψηφισμός ημερησίων αναπαύσεων σε διάστημα ενός μηνός. Στις περιπτώσεις αυτές τις ημερήσιες αναπαύσεις λαμβάνει αυτοδικαίως με δήλωση του το προσωπικό της υπηρεσίας της εξωτερικής φρούρησης στο διοικητή του τμήματος.” ( Το ίδιο ισχύει και στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας).

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Η παραπάνω τροποποίηση του άρθρου θα συμβάλει στη βελτίωση της εργασιακής ζωής των εξωτερικών φρουρών, θα εξαλείψει πλήρως το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας και θα συμβαδίσει πλήρως με την αποκατάσταση της ισότητας που προβλέπεται στο σύνταγμα μας, μιας και το ίδιο ισχύει για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

  • 23 Φεβρουαρίου 2025, 16:45 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)

    Άρθρο 174 (Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).

    (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Κατά τη λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης στα σωφρονιστικά καταστήματα στους χώρους ευθύνης της εξωτερικής φρουράς, να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων των εξωτερικών φρουρών, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η προστασία των δεδομένων των Εξωτερικών Φρουρών, ιδίως σε περιπτώσεις που χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες παρακολούθησης ή επιτήρησης (π.χ., βιντεοεπιτήρηση).

    Άρθρο 186 (Επιλογή προσωπικού).

    (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    1. Μοριοδότηση Εντοπιότητας: Να θεσπιστεί σύστημα μοριοδότησης για τους υποψηφίους βάσει της εντοπιότητας σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα.
    2. Αυστηρότερα Κριτήρια Επιλογής: Να θεσπιστούν πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής, βασισμένα στα πρότυπα των προκηρύξεων των σειρών 2006 και 2007( ειδικές δυνάμεις ή έφεδρου αξιωματικού).
    3. Επίβλεψη ΑΣΕΠ: Να εξαιρεθεί η διαδικασία επιλογής από το ΑΣΕΠ μέσω τακτικής προκήρυξης και το ΑΣΕΠ να μεριμνά για την επίβλεψη της διαδικασίας, όπως ίσχυε στις προκηρύξεις του 2006 και 2007.
    4. Οργανικές θέσεις. Να αυξάνονται με τον ίδιο τρόπο που αυξάνονται και των ειδικών φρουρών.
    5. Οι υποψήφιοι που καταλαμβάνουν θέση προσληπτέου και κρίνονται ικανοί από τις Επιτροπές Προκαταρκτικών Εξετάσεων να διορίζονται ως Εξωτερικοί Φρουροί από την πρώτη ημέρα της εισαγωγής τους στην εισαγωγική σχολή.

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Η ενσωμάτωση των παραπάνω διατάξεων στο πολυνομοσχέδιο, θα βελτιώσει τη διαδικασία επιλογής προσωπικού για τις θέσεις ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων. Πιο συγκεκριμένα :
    θα εξασφαλίσει την κάλυψη των θέσεων από τοπικούς υποψηφίους, μειώνοντας τα αιτήματα μετακινήσεων των υπαλλήλων,
    θα εξασφαλίσει την επιλογή κατάλληλου προσωπικού, με έμφαση στη σωματική και ψυχική καταλληλόλητα, καθώς και στην ικανότητα αντιμετώπισης επικινδύνων καταστάσεων.
    Θα διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία, αλλά και οι διαδικασίες θα γίνονται ταχύτερα.
    Παράδειγμα από την προκήρυξη των ειδικών φρουρών βγαίνει το Π.Δ. 69/2024 και μετά η προκήρυξη Άρθρο 1 Σύσταση οργανικών θέσεων ειδικών φρουρών Οι οργανικές επί θητεία θέσεις ειδικών φρουρών της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 2734/1999 (Α’ 161), όπως ισχύει, αυξάνονται κατά εξακόσιες (600). Οι συνιστώμενες θέσεις καλύπτονται από επί θητεία προσωπικό ειδικών φρουρών.
    Η εκπαίδευση στην εισαγωγική σχολή θεωρείται εκ του νόμου χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Η πρόσληψη εγκρίνεται με απόφαση της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής πολιτικής που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Άρθρο 187 (Τακτοποίηση, ενταλματοποίηση, εκκαθάριση και πληρωμή δαπανών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη).

    (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Αποπληρωμή των 10 απλήρωτων ημερών για την εισαγωγική σχολή εκπαίδευσης των εξωτερικών φρουρών, του διαγωνισμού 9Κ/2021.(Το ποσό ανέρχεται στις 20.139,27 (είκοσι χιλιάδες εκατόν τριάντα εννιά ΕΥΡΩ και είκοσι επτά Λεπτά)).

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Εκ παραδρομής εστάλησαν από τον αρμόδιο διαχειριστή 30 ημέρες εκπαίδευσης και αποπληρωμής αντί για 40 ημέρες που έλαβε χώρα η εκπαίδευση των υπαλλήλων. Αυτές οι δέκα ημέρες (10), οφείλουν να πληρωθούν στους παραπάνω υπαλλήλους που έλαβαν μέρος στη σχολή της 9κ/2021.

    (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Αποπληρωμή οφειλών Παρελθόντων ετών 2021-2022 προς συμπλήρωση και πέρα του υποχρεωτικού, λόγω έλλειψης πιστώσεων.

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Λόγω έλλειψης πιστώσεων δεν έχουν αποπληρωθεί οι οικονομικοί κωδικοί προς συμπλήρωση και πέρα του υποχρεωτικού, για τα έτη 2021 και 2022 σε κάποια καταστήματα κράτησης. Θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση και αποπληρωμή των παραπάνω κωδικών στους δικαιούχους.

    Αρθρο 189 (Αποσπάσεις υπαλλήλων των Σωφρονιστικών Καταστημάτων και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου εντός των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής).

    (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Στον αριθμό 3, στο σημείο που αναφέρεται: ¨ Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης, ο υπάλληλος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του, μετά το πέρας ενός (1) έτους από την ημερομηνία απόρριψης της αίτησης.¨ να αφαιρεθεί η χρονική αναφορά του ενός (1) έτους.

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Οι συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν τη μοριοδότηση του αιτήματος ενός υπαλλήλου, μπορεί να μεταβληθούν σε πολύ μικρότερο χρονικό όριο του ενός έτους.

    Άρθρο 191 ( Οχήματα Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης – Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 45 ν. 4356/2015).

    (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Τα στελέχη της εξωτερικής φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης να έχουν δικαίωμα έκδοσης υπηρεσιακού διπλώματος οδήγησης, σύμφωνα με τις διαδικασίες και προϋποθέσεις που ισχύουν για τα αντίστοιχα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, με τις απαραίτητες προσαρμογές που θα οριστούν με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Ο υφιστάμενος νόμος είναι δυσλειτουργικός, με αποτέλεσμα αρκετοί οδηγοί οι οποίοι διαθέτουν το δίπλωμα οδήγησης τύπου Δ, να μη προβαίνουν στην ανανέωση του διπλώματος τους.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ Δ

    1. (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Την ένταξη των στελεχών της υπηρεσίας της εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης στους δικαιούχους για διπλή πενταετία (άρθρο 23 του ν. 4997/2022) (Μάχιμη Πενταετία).
    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Με το άρθρο 23 Ν. 4997/2022 εφαρμοζόμενο σε συνδυασμό με την παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 3865/2010 (Φ.ΕΚ. Α’ 120), προβλέφθηκε ρητά η δυνατότητα συνυπολογισμού στο διπλάσιο χρόνου ασφάλισης έως και μιας πενταετίας με καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.
    Η δυνατότητα αυτή προβλέφθηκε για τα λοιπά ένστολα σώματα ασφαλείας (πολιτικά και στρατιωτικά) όχι όμως και για το προσωπικό της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.). Η υπηρεσία αυτή αντικαθιστά σταδιακά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 48-51 του Ν. 2721/99 και του Π.Δ. 215/2006 την Ελληνική Αστυνομία σε αρμοδιότητες που ασκούσε αυτή πριν την ίδρυση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
    Το προσωπικό της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης είναι ένοπλο και ένστολο, και έχει την αρμοδιότητα για την ένοπλη φύλαξη της περιμέτρου των φυλακών (αρμοδιότητα που ασκεί μέχρι σήμερα υπό την ηγεσία αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας) από εσωτερικές και εξωτερικές επιθέσεις, την πρόληψη και καταστολή εξεγέρσεων και αποπειρών απόδρασης των κρατουμένων, την καταδίωξη και σύλληψη δραπετών κρατουμένων και την μεταγωγή κρατουμένων από και προς τα καταστήματα κράτησης. Η άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της μικρής κατηγορίας προσωπικού ασφαλείας ενέχει τον ίδιο βαθμό κινδύνου με την άσκηση των αρμοδιοτήτων των λοιπών σωμάτων ασφαλείας και μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης ασκείται από κοινού και σε συνεργασία με προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. ΄Παράλληλα οι επιβαρυντικές συνθήκες παροχής της απασχόλησης τους αλλά και οι ιδιαίτερες σε σχέση με τους λοιπούς υπαλλήλους του ελληνικού δημοσίου απαιτήσεις για την ασφαλή και αποδοτική εκτέλεση των καθηκόντων του προσωπικού αυτού (όπως, σωματική και ψυχική δύναμη, αντοχή, αλλά και ταχύτητα αντανακλαστικών, οπτική και ακουστική οξύτητα, σκοπευτική δεινότητα, κ.λ.π.), δημιουργούν την ανάγκη έγκαιρης ανανέωσης του προσωπικού αυτού για λόγους ασφαλούς λειτουργίας της υπηρεσίας.
    Με το παρόν άρθρο προβλέπεται η επέκταση της δυνατότητας αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης μέχρι πέντε ετών στο διπλάσιο και σε αυτή τη μικρή κατηγορία προσωπικού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης, προς αποκατάσταση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, της αναγκαίας αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας του έργου του προσωπικού και τις υπηρεσιακές ανάγκες να προβλεφθεί η ισότιμη μεταχείριση και αυτής της μικρής κατηγορίας προσωπικού με το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Ενόπλων Δυνάμεων.
    …………………………………………………………
    ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
    1. Το άρθρο 23 Ν. 4997/2022 αντικαθίσταται από την έναρξη της ισχύος του παρόντος ως εξής:

    Άρθρο 23
    Υπολογισμός χρόνου υπηρεσίας προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο διπλάσιο – Αντικατάσταση παρ. 5 άρθρου 40 π.δ. 169/2007 και παρ. 3 άρθρου 22 ν. 3865/2010

    1. Η παρ. 5 του άρθρου 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007, Α’ 210), περί του αυξημένου υπολογισμού στο διπλάσιο του χρόνου υπηρεσίας του υπηρετούντος προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, αντικαθίσταται ως εξής:

    «5. Επίσης λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε ή διανύεται:

    α) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από τους εν ενεργεία μονίμους ή επί θητεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων,
    β) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στα Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας,
    γ) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος,
    δ) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από τα εν ενεργεία μόνιμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
    ε) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.).

    Ο χρόνος υπηρεσίας καθενός στις μονάδες και υπηρεσίες των περ. α) έως ε), καθώς και τα χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου υπηρεσίας, στα οποία χορηγήθηκε κανονική ή αναρρωτική άδεια ή διανύθηκε υπηρεσία σε νοσηλεία, βεβαιώνονται από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Υπουργείου. Για την εφαρμογή της παρούσας, χρόνος υπηρεσίας λογίζεται και το χρονικό διάστημα της κανονικής άδειας που έλαβε ο εργαζόμενος, καθώς και ο χρόνος αναρρωτικής άδειας ή νοσηλείας μέχρι έναν (1) μήνα ανά έτος. Για την εφαρμογή της παρούσας, δεν θεωρείται χρόνος υπηρεσίας το χρονικό διάστημα διαθεσιμότητας ή αργίας ή πρόσκαιρης παύσης.
    Ο παραπάνω διπλασιασμός δεν ισχύει, εφόσον η έξοδος από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου πριν από τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών πραγματικής υπηρεσίας, ανεξαρτήτως φύλου.
    Η παρούσα εφαρμόζεται και στο προσωπικό των περ. α) έως ε) που υπάγεται στην ασφάλιση των λοιπών ενταχθέντων στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) πρώην φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών. Για τους ασφαλισμένους αυτούς ο χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με την παρούσα, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης.
    Ο διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας που προβλέπεται στην παρούσα δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) έτη στο σύνολο.
    Χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται στο διπλάσιο σύμφωνα με την παρούσα δεν μπορεί να προσμετρηθεί ως διπλάσιος κατ’ εφαρμογή άλλων διατάξεων.».
    ————————————————————————————————-

    2. Η παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 3865/2010 (Α’ 120), αντικαθίσταται από την έναρξη ισχύος του παρόντος ως εξής:

    «3. Προκειμένου για τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.), του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο χρόνος υπηρεσίας των πέντε (5) ετών που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007, Α’ 210), αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ή ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, από τους ενδιαφερόμενους. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου, σύμφωνα με την περ. ΣΤ) του άρθρου 55 του ν. 1249/1982 (Α’ 43), περί της κύρωσης της υπό στοιχεία 14868.Φ.012.5/58/27.11.1981 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Δημοσίας Τάξεως «Για την καθιέρωση αποζημίωσης για το προσωπικό του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και των Υπηρεσιών αυτού που θα εργάζεται πλέον του 5νθημέρου την εβδομάδα» και με την περ. Δ’ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), περί της χορήγησης ειδικής αποζημίωσης, και παρακρατούνται κατά τον χρόνο καταβολής της αποζημίωσης, κατ’ ανώτατο όριο για μία πενταετία, η οποία αντιστοιχεί στον χρόνο που ζητήθηκε να υπολογισθεί στο διπλάσιο. Για στελέχη του προηγούμενου εδαφίου, τα οποία δεν λαμβάνουν αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου, σύμφωνα με την περ. ΣΤ’ του άρθρου 55 του ν. 1249/1982 και με την περ. Δ’ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017, οι εισφορές για την αναγνώριση, ως συντάξιμου ή ως χρόνου πραγματικής ασφάλισης, του χρόνου υπηρεσίας των πέντε (5) ετών, ο οποίος λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που αυτοί θα ελάμβαναν, αν παρείχαν εργασία πέραν του πενθημέρου, σύμφωνα με την περ. ΣΤ) του άρθρου 55 του ν. 1249/1982 και με την περ. Δ’ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017, και παρακρατούνται από τις αποδοχές τους κατά τον χρόνο της εν ενεργεία υπηρεσίας τους, κατ’ ανώτατο όριο για μία πενταετία.».

    2. (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Την ενσωμάτωση της ΥΕΦΚΚ στο άρθρο 2, παρ. α του Π.Δ. 135/2013, εξασφαλίζοντας την νομική της θέση και τα σχετικά δικαιώματα.

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Το άρθρο 2 στη παρ. α του Π.Δ. 1325/2013 αναφέρει: ”Ως «αρμόδια αρχή επιβολής του νόμου» νοείται η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και οι Τελωνειακές Αρχές, που έχουν δηλωθεί στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και κάθε άλλη αρχή στην οποία ανατίθεται ο εντοπισμός, η πρόληψη και η διερεύνηση αξιόποινων πράξεων ή εγκληματικών δραστηριοτήτων και η άσκηση εξουσίας λήψης καταναγκαστικών μέρων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών. Εξαιρούνται οι υπηρεσίες που ασχολούνται ειδικά με θέματα εθνικής ασφάλειας.”
    Η εξωτερική φρουρά παίζει κρίσιμο ρόλο στην αποτροπή και την επιτήρηση των φυλακών, αποτρέποντας αποδράσεις και εξωτερικές επιθέσεις, δηλαδή αξιόποινες πράξεις που συνδέονται άμεσα με την δημόσια τάξη και ασφάλεια. Όπως και οι άλλες αρχές που περιλαμβάνονται στο διάταγμα, η εξωτερική φρουρά πρέπει να συνεργάζεται στενά με την αστυνομία και άλλες αρχές για την διασφάλιση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων κράτησης, κάτι που απαιτεί την αναγνώρισή της ως αρχή επιβολής του νόμου. Η εξωτερική φρουρά, όπως και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, λαμβάνει εξειδικευμένη εκπαίδευση για την διαχείριση κρίσεων, την αντιμετώπιση βίαιων καταστάσεων, και την χρήση μεθόδων επιβολής τάξης, το οποίο είναι σύμφωνο με τους στόχους του παραπάνω διατάγματος. Με την αναγνώριση της εξωτερικής φρουράς στο διάταγμα, ενισχύεται το γενικό σύστημα ασφάλειας της χώρας και βελτιώνεται η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων οργάνων που ασχολούνται με την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος.

    3. (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (ΥΕΦΚΚ), υπαγόμενη απευθείας στην Γενική Γραμματεία Αντεγκλιματικής πολιτικής, με παράλληλη τροποποίηση του Π.Δ. 215/2006, ώστε τα τμήματα της εξωτερικής φρούρησης να υπάγονται διοικητικά στην ΔΥΕΦΚΚ.

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Η υπαγωγή όλων των τμημάτων της ΥΕΦΚΚ στη ΔΥΕΦΚΚ θα δημιουργήσει μια κεντρική διοικητική δομή, που θα διευκολύνει την επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ των τμημάτων. Αυτός ο συντονισμός είναι κρίσιμος για την αποτελεσματική λειτουργία και την εφαρμογή κοινού σχεδίου δράσης στο πεδίο της εξωτερικής φρούρησης. Μια ομοιογενής διοικητική δομή μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη λήψη αποφάσεων και εφαρμογή πρωτοβουλιών. Οι διαδικασίες θα γίνουν πιο αποτελεσματικές, καθώς τα τμήματα θα λειτουργούν κάτω από έναν ενιαίο ηγετικό φορέα που κατανοεί τις ειδικές ανάγκες και προτεραιότητες της εξωτερικής φρούρησης. Η υπαγωγή των επιμέρους τμημάτων διοικητικά στη ΔΥΕΦΚΚ θα διασφαλίσει ότι όλες οι υπηρεσίες θα εφαρμόζουν ομοιόμορφες πολιτικές και διαδικασίες, μειώνοντας την πιθανότητα ασυμβατοτήτων ή αποκλίσεων στη λειτουργία των διαφόρων τμημάτων. Τέλος, διασφαλίζοντας ότι όλα τα τμήματα αναφέρονται στη ΔΥΕΦΚΚ, ενισχύεται η διαφάνεια και η λογοδοσία. Η κεντρική διοίκηση θα μπορέσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τη λειτουργία όλων των τμημάτων, διασφαλίζοντας την επίτευξη των στόχων ασφαλείας.

    4. (ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ):
    Εισαγωγή του αυτοδίκαιου ρεπό για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας εξωτερικής φρούρησης, τροποποιώντας στο Π.Δ. 215/06 το άρθρο 16 (ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ), παράγραφος 6 ως εξής: ” Η χορήγηση της ημερήσιας ανάπαυσης είναι υποχρεωτική μέσα στην εβδομάδα που γεννάται το δικαίωμα λήψης της. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται ο συμψηφισμός ημερησίων αναπαύσεων σε διάστημα ενός μηνός. Στις περιπτώσεις αυτές τις ημερήσιες αναπαύσεις λαμβάνει αυτοδικαίως με δήλωση του το προσωπικό της υπηρεσίας της εξωτερικής φρούρησης στο διοικητή του τμήματος.” ( Το ίδιο ισχύει και στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας).

    (ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ):
    Η παραπάνω τροποποίηση του άρθρου θα συμβάλει στη βελτίωση της εργασιακής ζωής των εξωτερικών φρουρών, θα εξαλείψει πλήρως το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας και θα συμβαδίσει πλήρως με την αποκατάσταση της ισότητας που προβλέπεται στο σύνταγμα μας, μιας και το ίδιο ισχύει για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

  • 23 Φεβρουαρίου 2025, 13:05 | Υπάλληλος ΣΚ

    Η διάταξη για την απόσπαση των υπαλλήλων των Σωφρονιστικών Καταστημάτων που προβλέπει ότι μετά από την απόρριψη της αίτησης για απόσπαση αυτή μπορεί να επαναληφθεί ένα έτος μετά στην απορριπτική απάντηση, θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί υπέρμετρα η απόσπαση του υπαλληλου, σε συνδυσαμό με το γεγονός ότι δεν προβλέπεται η απόσπαση για λόγους συνυπηρετησης ή υγείας.

  • 22 Φεβρουαρίου 2025, 23:10 | Διοικητικός

    Κλείνετε και το τελευταίο παραθυράκι να πάει κάποιος σε μια άλλη υπηρεσία και όχι μονο.Και νομίζετε ότι κάνετε καλό και δε θα φεύγει κανένας.Ενας δυσαρεστημένος υπάλληλος θα γίνει ένας κακος υπάλληλος με τον καιρό και κάποια στιγμή θα τα παρατήσει.Οι διοικητικοί υπάλληλοι εγκλωβίζονται σε καθήκοντα που δεν τους αρέσουν,με συναναστροφή με κρατούμενους χωρίς να παίρνουν επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθόλου,χωρίς κίνητρα χωρίς εξέλιξη μιας και είναι ελάχιστες οι θέσης ευθύνης ύστερα από τη θέση του Δ/ντη σε κάθε καταστήμα και αυτές πάνε όχι αξιοκρατικά ή με διαγωνισμό αλλά κομματικά-συνδικαληστικα,χωρίς κανένα από τα ευεργετήματα της 37ετιας χωρίς οριο ηλικίας για σύνταξη.Φανταζεστε εναν 67χρονο να να λέει να κάνει εκτέλεση πόνων και να ακούει κάθε μέρα τον κάθε κρατούμενο;Ακόμα και στο φυλακτικο προσωπικο το επίδομα είναι 150 ευρώ από τη στιγμή που για παράδειγμα σε υγειονομικους και δασικους!! υπάλληλος πήγε στην κατηγορία των 200ευρω λαιμοί σωφρονιστικοί ακόμα περιμένουν ενώ θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι.;Αν δεν είναι η δουλειά του σωφρωνιστικου επικίνδυνη και ανθυγιεινή ποια είναι;Σε τι περιβάλλον εργάζεται,με μολυσματικές ασθενείς με άλλους επικινδυνους βαρυποινητες
    Επίδομα επικινδυνότητας στους διοικητικούς
    Αύξηση στα 200 ευρώ για όλους.
    Ίδιο καθεστώς και προϋπόθεσης σύνταξης χωρίς όριο ηλικίας για όλους.
    Άνοιγμα κινητικότητας αν έστω υπάρχει κάλυψη 65% έστω στου διοικητικούς αλλά και στους φύλακες*φρουρούς.Ανοιγμα της κινητικότητας προς τα σωφρωνιστικα καταστήματα από άλλες υπηρεσίες.Μια χαρά προσαρμόστηκαν οι δημοτικοί αστυνομικοί.Δημιουργια θέσεων ΤΕ και ΠΕ Φύλαξης.Αναγνωριση πλασματικής πενταετίας για όλους ύστερα από 10 χρόνια εργασίας στα σωφρωνιστικα καταστήματα ανεξάρτητου ειδικότητας.προσληψη τεχνικου και νοσηλευτικού προσωπικού.Θεσπιση ειδικού σωφρωνιστικου επιδόματος για όλους..Για να να νιώθει κάτι παραπάνω έστω χρηματικά ο φύλακας.Ο νεοδιορισστος παιρνει 650 ευρώ είναι ελκυστικό για το λειτούργημα που κάνει;Οι ένστολοι ήταν και αυτόματη αύξηση 100ευρω στην επικινδυνότητα

  • 21 Φεβρουαρίου 2025, 21:10 | Νίκος

    Μία επισήμανση όσον αφορά στις περ. α και ββ της παρ. 1 του άρθρου 179. Στα καταστήματα της περ. α, για πάσης φύσεως εργασία σε βιοτεχνικές μονάδες, όπως στο Αρτοποιείο, στο Ζαχαροπλαστείο, στο Τυροκομείο κ.λπ., κάθε μέρα απασχόλησης υπολογίζεται σε δύο (2) επιπλέον ημέρες εκτιόμενης ποινής. Ωστόσο, η θέση του αρχιμάγειρα για όλα τα καταστήματα υπολογίζεται σε μία και τρία τέταρτα (1 3/4). Όπως φαίνεται, ένας βοηθός που εργάζεται στο Αρτοποιείο ενός Αγροτικού Σ.Κ., για παράδειγμα, θα τυγχάνει ευνοϊκότερο ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής από τον αρχιμάγειρα.

    Προτείνω να εξεταστεί και να διευκρινιστεί η θέση του αρχιμάγειρα για τα καταστήματα της περ. α.

  • Προτείνουμε να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

    • Διασφάλιση της προσβασιμότητας των σωφρονιστικών καταστημάτων, των καταστημάτων κράτησης και των κρατητηρίων των αστυνομικών τμημάτων στα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση με βάση τις ανάγκες τους.
    • Τοποθέτηση των κρατούμενων με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση σε κελιά των σωφρονιστικών καταστημάτων και των καταστημάτων κράτησης με βάση τις ανάγκες τους.
    • Σχεδιασμό ενός μηχανισμού για τον (έγκαιρο) εντοπισμό αφενός των μη ορατών αναπηριών των νεοεισερχόμενων κρατουμένων, αφετέρου μιας αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης που ενδεχομένως να αναπτύξουν οι κρατούμενοι κατά τη διάρκεια της κράτησης τους στα σωφρονιστικά καταστήματα και καταστήματα κράτησης.
    • Διασφάλιση της προστασίας των κρατούμενων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις λόγω του κινδύνου κακομεταχείρισης που διατρέχουν από τους/τις υπόλοιπους/ες κρατούμενους/ες.
    • Παροχή ενός εισαγωγικού φυλλαδίου με πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του εκάστοτε σωφρονιστικού καταστήματος ή καταστήματος κράτησης σε προσβάσιμη μορφή, π.χ. σε κείμενο εύκολο για ανάγνωση (easy-to-read), στη νοηματική γλώσσα, στη γραφή Braille κ.λπ. προκειμένου να ενημερωθούν οι κρατούμενοι/ες με αναπηρία για τα δικαιώματά τους καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος ή του καταστήματος κράτησης που θα εκτίσουν την ποινή τους.
    • Ορισμό ενός/μιας σωφρονιστικού υπάλληλου ως το άτομο με το οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν οι κρατούμενοι/ες με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση σε περίπτωση που χρειαστούν κάτι ή θελήσουν κάποιος/α να τους εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος ή του καταστήματος κράτησης.
    • Διασφάλιση ότι όλοι οι κρατούμενοι -με ή χωρίς αναπηρία- απολαμβάνουν ισότιμα το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας.
    • Παροχή στοιχείων σχετικά με: α) τον αριθμό των κρατούμενων με αναπηρία συμπεριλαμβανομένων και των κρατούμενων με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες και β) το επίπεδο προσβασιμότητας των καταστημάτων κράτησης.
    • Σχεδιασμό και εφαρμογή μέσων και υπηρεσιών διαφυγής των κρατούμενων με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση από τα σωφρονιστικά καταστήματα, τα καταστήματα κράτησης καθώς και τις δομές υγείας που βρίσκονται εντός αυτών σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών, π.χ. σεισμός, πυρκαγιά κ.λπ., και την παροχή σχετικής εκπαίδευσης στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
    • Λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση των κρατούμενων με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση στις υφιστάμενες δραστηριότητες -π.χ. εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επαγγελματική κατάρτιση- σε όλα τα καταστήματα κράτησης σε ίση βάση με τους κρατούμενους χωρίς αναπηρία.
    • Επίτευξη συνεργασίας με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για το σχεδιασμό δράσεων για τους/τις κρατούμενους/ες με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση με βάση τις ανάγκες τους.
    • Παροχή συνεχούς εκπαίδευσης των σωφρονιστικών υπαλλήλων τόσο στα δικαιώματα των κρατούμενων με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση όσο και στις ανάγκες τους ανά κατηγορία αναπηρίας με γνώμονα την προστασία της εγγενούς αξιοπρέπειας τους.
    • Παροχή εκπαίδευσης στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους για το πώς να φροντίζουν και να επιβλέπουν τους/τις κρατούμενους/ες με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, καθώς και για να εμποδίσουν οποιαδήποτε κακομεταχείριση εις βάρος τους από τους κρατούμενους χωρίς αναπηρία.

    Επιπρόσθετα, στο άρθρο 179 Επαναπροσδιορισμός του ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής καταδίκων και υποδίκων λόγω εργασίας ή απασχόλησης σε προγράμματα ή σπουδές – Τροποποίηση παρ. 1 και αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 46 Σωφρονιστικού Κώδικα, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
    Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην παρ. 1, σημείο βα) προβλέπεται το εξής: «Κάθε ημέρα απασχόλησης σε θέση βοηθού νοσοκόμου αποκλειστικά για τη φροντίδα κρατουμένων με σοβαρή αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις, με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και που απαιτούν συνεχόμενη φροντίδα από τρίτο άτομο υπολογίζεται σε δύο (2) επιπλέον ημέρες εκτιόμενης ποινής».

    Κρίνουμε σημαντικό να επισημάνουμε, ότι σύμφωνα με την παρατήρηση/σύσταση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συνθήκες κράτησης στα καταστήματα κράτησης, η παροχή υπηρεσιών φροντίδας και νοσηλείας στους κρατούμενους με σοβαρή αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, θα πρέπει να παρέχεται από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό και όχι από άλλους κρατούμενους, όπως προβλέπεται στο εν λόγω σχέδιο νόμου (βλ. σελ. 67 της Έκθεσης της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του είναι διαθέσιμη στο: https://rm.coe.int/1680a7ce97).

  • 21 Φεβρουαρίου 2025, 11:51 | Αντωνης

    Υπάρχουν οφειλές σε υπαλλήλους που εργάστηκαν νύχτες κ αργίες από το 2022 και βλέπω ότι δεν το αναφέρετε πουθενά στο σχετικό άρθρο.Για λόγους ασφαλείας εργάστηκαν οι υπάλληλοι χώρις να πληρωθούν με την διαβεβαίωση από την τότε Γ.γ.οτι θα πληρωθούν οι υπάλληλοι με νομοθετική διάταξη.Εχουν περάσει τόσα χρόνια κ ακόμα περιμένουμε και προς έκπληξη βλέπουμε ότι ούτε σε αυτό τ άρθρο προβλέπεται η πληρωμή των δεδουλευμένων.προσθεστε παρακαλώ μέσα στο άρθρο τα χρνήματα που έχουν δουλέψει οι εργαζόμενοι.

  • 16 Φεβρουαρίου 2025, 13:17 | Γιώργος

    Το σχετικό άρθρο κακώς δεν συμπεριλαμβάνει την αποπληρωμή των προς συμπλήρωση κωδικών δηλαδή τα νυχτερινά και τις αργίες , που δεν πληρώθηκαν το 2022. Τότε λογω ελλειψης πιστώσεων ο σχετικος κωδικός και δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών. Η υπηρεσιακή ηγεσία αρνήθηκε την μείωση του επιπέδου ασφαλειας και η τότε Γενικη Γραμματέας είχε δεσμευτεο ότι θα αποζημιωθούν με νομοθετική διάταξη.
    Το γεγονός ότι 4 χρόνια μετά ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί και απουσιάζει η σχετική διάταξη από το νομοσχέδιο είναι ασέβεια προς τους εργαζόμενους των σωφρονιστικων καταστημάτων και ονειδος για την Πολιτεία.

  • 12 Φεβρουαρίου 2025, 17:54 | Άλλος υπάλληλος ΓΓΑΠ

    Απαράδεκτο το Άρθρο 190. Αν θέλεις να προσελκύσεις εργαζόμενους, κάνεις την υπηρεσία πιο ελκυστική παρέχοντας κάτι παραπάνω. Δεν τους εγκλωβίζεις εκ των υστέρων.
    Η ηγεσία μας έχει πεταμένους και ξεχασμένους, χωρίς κτίριο, μουσαφίρηδες στο Υπ. Δικαιοσύνης εδώ και 3 χρόνια, χωρίς θέρμανση και ψύξη αφου το Υπ. Δικαιοσύνης κλείνει τα καλοριφέρ στα γραφεία μας, στοιβαγμένους τον έναν πάνω στον άλλο αφού κάθε γραφείο έχει 4, 5 ή 6 εργαζόμενους, χωρίς έστω μια αποθήκη αφού το Υπ. Δικαιοσύνης δεν μας διαθέτει χώρο, χωρίς πάρκινγκ, να ψάχνουμε να παρκάρουμε επι 20λέπτου κάθε μέρα, αφού το Υπ.Δικ. δεν μας επιτρέπει να παρκάρουμε ούτε μηχανάκι, χωρίς έστω μια υπηρεσιακή ταυτότητα, χωρίς επαρκές προσωπικό ούτε για τα στοιχειώδη. Το Ιδ. Γραφείο του ΓΓ έχει 12 άτομα, όσα και η Γεν. Δ/νση Διαχ. Σ.Κ. και Διαχ. Κρίσεων.
    Η ΓΓΑΠ φεύγοντας από το Υπ.Δικ. άφησε πίσω ό,τι «προνόμια» απολαμβάνουν οι υπάλληλοί του χωρίς όμως να λάβει τα «προνόμια» που απολαμβάνουν οι λοιποί υπάλληλοι του Υπ.ΠτΠ. Και αντί να θεραπεύονται αυτά τα προβλήματα, απλά εγκλωβίζονται δια παντός όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν ακόμα, μιας και η Υπηρεσία λειτουργεί με λιγότερο από το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού και δεν πρόκειται να φτάσει το προβλεπόμενο όριο του 65% ώστε να φύγουν με κινητικότητα.
    Πως γίνεται οι κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης αποσπάσεις να γίνουν κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης πλην της μιας και μοναδικής εξαίρεσης του Υπ.ΠτΠ; Τι σοι κατά παρέκκλιση θα είναι;

  • 12 Φεβρουαρίου 2025, 13:49 | Σ.Σ. Υπάλληλος

    Η ενίσχυση του σωφρονιστικού συστήματος πρέπει να ξεκινήσει από εκείνους που το στηρίζουν καθημερινά: τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Προτείνω:

    -Αναπροσαρμογή των αποδοχών και ένταξη σε ειδικό μισθολόγιο, αντίστοιχο με εκείνο των σωμάτων ασφαλείας, είτε ένταξη τους σε αυτά αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα και τη φύση της εργασίας τους,
    ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους, η νομική τους θωράκιση και η ίση μεταχείριση με άλλες δυνάμεις επιβολής του νόμου.
    -Αναθεώρηση των οργανογραμμάτων των φυλακών, κάλυψη όλων των κενών θέσεων και προσαρμογή των αναγκών στελέχωσης στις πραγματικές συνθήκες.
    -Πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή εξειδικευμένης υγειονομικής περίθαλψης.
    -Επαναφορά του διανεμητικού επιδόματος ή κάποια άλλου είδους ενίσχυσης που αποτελούσε αναγνώριση της ιδιαιτερότητας και της επικινδυνότητας του επαγγέλματος.
    Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη δημόσια ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών. Η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου που τους διέπει θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος στο σύνολό του.

  • 12 Φεβρουαρίου 2025, 08:37 | υπαλληλος ΣΤΗΝ Γ.Γ.ΑΠ.

    Απαρεδεκτο να εγκλωβιζεται τους υπαλληλους σε μια παρατημενη υπηρεσια η οποια ειναι ακυβερνητο καραβι απο την αρχη και απο ολες τις ηγεσιες του Υπ . Προστσασιας του Πολιτη και ολους τους Γενικους Γραμματεις!!

  • 12 Φεβρουαρίου 2025, 08:18 | Κωνσταντίνος

    Εγκλωβίζονται οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής αφου ήδη δεν μπορουν να φύγουν με κινητικότητα λογω υποστελέχωσης και τωρα δεν θα επιτρέπονται αποσπάσεις κατα παρέκκλιση ενω οι θέσεις των προισταμένων ειναι υπερπλήρεις . Το πιο σωστό ειναι η επιστροφή της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης οπου ανηκε ως το 2019

  • 11 Φεβρουαρίου 2025, 21:55 | Νικος

    Πρέπει να γίνει ενοποίηση των εσωτερικών σοφρωνιστικων υπαλλήλων και των εξωτερικών σοφρωνιστικων υπαλλήλων σε ένα σώμα όπως γίνεται στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.Να αναβαθμιστεί ο κλαδος θεσμικά και να γίνει σώμα ασφαλείας λόγω των δύσκολιων του επαγγέλματος και επικινδυνότητα του.Να γίνουν Ασφαλεστερες οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων .Προστασία του κράτους από τυχών απειλές και επιθεσεις κρατουμένων σε υπαλλήλους .Περισσότερα κίνητρα για την παραμονή στον κλάδο αυτό κυρίως μισθολογικά διότι δεν πληρωνόμαστε αντικείμενα για το έργο που προσφέρουμε και κυριως για τις δύσκολες , επικίνδυνες και ανθυγιεινές καταστάσεις που ζούμε καθημερινά στα καταστήματα κρατήσεις .Αυξηση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος και αναβάθμιση από βαθμίδα Β σε βαθμίδα Α.

  • 11 Φεβρουαρίου 2025, 20:00 | Σωφρονιστικος

    Να αναγνωριστουν τα πτυχία στη φύλαξη όπως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και να ανοίξει η κινητικότητα στους πτυχιούχους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που έχουν 2 και πλέον τίτλους σπουδών.

  • 11 Φεβρουαρίου 2025, 17:35 | ΔΟΚΙΜΟΣ

    Λετε οτι ο υπαλληλος μπορει να επανελθει σε ενα ετος αν την ημερομηνια απορριψης της αιτησης.Πάει πολυ μακρυα γινονται αιτησεις Κκαι το υπηρεσιακο που να περασει μπορει να κανει και δυο χρονια να γινει Και αλλο ενα μετα να ξανακανει αιτηση αλλα δυο ετη να εξεταστει παει η πενταετια.Οταν γινει αιτηση αποσπασης για μη υπηρεσιακους λογος να θεσπιστει και προθεσμια που μπορει να περασει υπηρεσιακο και οχι οποτε κρινουν οι αιρετοι και αρεστοι.Αν δεν εξεταστει η αιτηση εντος εξαμηνου να θεωρειται ως θετικη η αιτηση

  • 11 Φεβρουαρίου 2025, 16:42 | Υπάλληλος

    Όσον αφορά τις αποσπάσεις είναι θετικό ότι θα μπορούν να γίνονται εντός της υπηρεσίας γενικά.Από την άλλη μετατάξεις αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες πρακτικά δε θα γίνονται.Εως τώρα υπήρχε η εξαίρεση από το ΕΣΚ ενώ τώρα πλέον αυτές που γίνονται κατά παρέκκλιση αυτού θα απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού.Δηλαδη στις ελάχιστες που υπάρχουν έως τώρα αυτές θα εκμηδενίστουν.Αληθεια με τις αποσπάσεις σε βουλευτικα γραφεία ή αιρετοί που έχουν εκλεγεί τι θα γίνετε;;Σε γραφεία Περιφερειαρχών;Μήπως να ενταχθούν και οι Σωφρονιστικοί στο ΕΣΚ και έστω να γίνονται με απόφαση Υπουργού;
    Ίσως επειδή είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες μήπως να βγάζατε και μετατάξεις προς τις υπηρεσίες της ΓΓΑΠ είτε μέσω ΕΣΚ είτε άλλες κατά παρέκκλιση;Μπορεί να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι που να θέλουν για διάφορους λόγους οικογενειακούς γεωγραφικούς κτλ.Ειναι αναγκη όμως να θεσπιστούν και κινητρα παραμονής στην υπηρεσία ιδίως μισθολογικά αφού δεν υπάρχουν εκ των πραγμάτων αλλα.

  • 11 Φεβρουαρίου 2025, 15:25 | Σταθόπουλος Πάρης

    Θεωρώ ότι πρέπει να αναφέρεται σε κάποιο άρθρο η ανάγκη θεσμικής θωράκισης της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας, όπως η ενοποίησης της σε ενιαίο σώμα και η εξίσωση με τα λοιπά σώματα ασφαλείας, σε θέματα εργασιακών σχέσεων και μισθολογικά!
    Πρέπει να αναγνωριστεί ως ένα λειτούργημα υψηλής ευθύνης και επικινδυνότητας για την διασφάλιση του ρόλου των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στη δημόσια τάξη και ασφάλεια!
    Επίσης πρέπει να αναφέρεται ρητά σε θέματα μεταθέσεων, αποσπάσεων κλπ κάποιο χρονικό πλαίσιο στο οποίο να είναι υποχρεωμένο το υπουργείο να εξετάζει και να δίνει σαφή απάντηση στους υπαλλήλους για την πορεία των αιτήσεων τους!

  • 11 Φεβρουαρίου 2025, 10:11 | Vasilieios Psaromatis

    Εδώ και τώρα μπράβο

  • 9 Φεβρουαρίου 2025, 13:09 | Vasily Psaromatis

    Bravo θα μπορούσε με τεχνητή νοημοσύνη και face recognition

  • 8 Φεβρουαρίου 2025, 20:45 | Vasily Psaromatis

    Bravooo θα μπορούσε με τεχνητή νοημοσύνη και gprs