Αρχική Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος ΤραύματοςΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΜΑΔΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ Άρθρο 14 Εκπαίδευση ειδικευμένου και ειδικευόμενου ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετέχει στις ομάδες τραύματος των Κέντρων Τραύματος Επιπέδου Ι και ΙΙ και των Σταθμών Τραύματος επιπέδου IΙΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΜΑΔΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ Άρθρο 14 Εκπαίδευση ειδικευμένου και ειδικευόμενου ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετέχει στις ομάδες τραύματος των Κέντρων Τραύματος Επιπέδου Ι και ΙΙ και των Σταθμών Τραύματος επιπέδου IΙΙ
- Το ειδικευμένο και ειδικευόμενο ιατρικό προσωπικό, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στις Ομάδες Τραύματος των Κέντρων Τραύματος Επιπέδου Ι και ΙΙ, των Παιδιατρικών Κέντρων Τραύματος, καθώς και των Σταθμών Τραύματος Επιπέδου ΙΙΙ λαμβάνουν κατάλληλη εκπαίδευση στη διαχείριση και αναζωογόνηση τραύματος για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στην αντιμετώπιση των τραυματιών και στη διαχείριση μεγάλου όγκου περιστατικών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 15. Για την ανωτέρω εκπαίδευση δύναται να χορηγείται πιστοποίηση.
- Το κόστος της εκπαίδευσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της παρ. 1 βαρύνει τον προϋπολογισμό της Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία υπηρετούν.
Πλοήγηση στη Διαβούλευση
- ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΜΑΔΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ Άρθρο 14 Εκπαίδευση ειδικευμένου και ειδικευόμενου ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετέχει στις ομάδες τραύματος των Κέντρων Τραύματος Επιπέδου Ι και ΙΙ και των Σταθμών Τραύματος επιπέδου IΙΙ
Άρθρο 14
Εκπαίδευση ειδικευμένου και ειδικευόμενου ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετέχει στις Ομάδες Τραύματος των Κέντρων Τραύματος Επιπέδου Ι και ΙΙ και των Σταθμών Τραύματος επιπέδου IΙΙ
Στο τέλος της παραγράφου 1 θα μπορούσε να παραληφθεί η λέξη δύναται εκτός αν υπάρχει λόγος, που δεν είναι εμφανής, να συμπεριληφθεί.
H Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει τις παρακάτω τροποποιήσεις:
«Το ειδικευμένο και ειδικευόμενο ιατρικό προσωπικό, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στις Ομάδες Τραύματος των Κέντρων Τραύματος Επιπέδου Ι και ΙΙ, των Παιδιατρικών Κέντρων Τραύματος, καθώς και των Σταθμών Τραύματος Επιπέδου ΙΙΙ λαμβάνουν κατάλληλη εκπαίδευση στη διαχείριση και αναζωογόνηση τραύματος για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στην αντιμετώπιση των τραυματιών και στη διαχείριση μεγάλου όγκου περιστατικών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 15. Επίσης η εκπαίδευση θα πρέπει να καλύπτει τη διαχείριση και τη σωστή αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις και ιδαίτερα για τα άτομα με αυτισμό, νοητική αναπηρία και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές, καθώς και για τα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, για την αντιμετώπιση των τραυμάτων τους. Για την ανωτέρω εκπαίδευση δύναται να χορηγείται πιστοποίηση».
Το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως ιατρών στο βαρύ τραύμα που «τρέχει» εδώ και 4 χρόνια περίπου, με υποτροφία από το ίδρυμα Νιάρχος, έχει αποκλείσει από την προκήρυξη τους επικουρικούς επιμελητές, ενώ αντίθετα περιέχει σαφέστατη πρόβλεψη για ειδικευόμενους στο τελευταίο έτος ειδικότητας. Τώρα που θα περάσει στο υπουργείο θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι επικουρικοί που εκ των πραγμάτων αποτελούν την νέα γενιά, ιατρών του ΕΣΥ.
Το προγραμμα εκπαιδεύσεως ιατρών στο βαρύ τραύμα που «τρέχει» εδω και 4 χρόνια περίπου,με υποτροφία από το ίδρυμα Νιάρχος,εχει αποκλείσει απο την προκύρηξη τους επικουρικούς επιμελητές,ενω αντιθετα περιέχει σαφέστατη πρόβλεψη για ειδικευόμενους στο τελευταίο έτος ειδικότητας.Τωρα που θα περάσει στο υπουργείο θα πρεπει να συμπεριληφθουν και οι επικουρικοί που εκ των πραγμάτων αποτελούν την νέα γενια, ιατρων του ΕΣΥ.
Αξιότιμοι κύριοι, κυρίες,
πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για μετεκπαίδευση των γιατρών που θα ασχοληθούν με το τραύμα, σε κέντρα του εξωτερικού με τη μορφή των fellowships. Θα πρέπει επίσης η πιστοποίηση αυτή να γίνεται με κάποιας μορφής αξιολόγηση στο πέρας της μετεκπαίδευσης. Νομίζω ότι το να βαφτίζουμε γιατρούς τραύματος, συναδέλφους που απλά πέρασαν κάποιο ATLS ή DSTC, θα οδηγήσει πολύ γρήγορα στον εκφυλισμό της εξειδίκευσης του τραύματος. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για να γίνει κάποιος χειρουργός τραύματος σε κέντρο επιπέδου Ι πρέπει εξαρχής να είναι σαφώς προσδιορισμένα και αυστηρά, να αφορούν δε τόσο στη θεωρητική κατάρτιση, όσο και στη χειρουργική-τεχνική επάρκεια.
Η εκπαίδευση οφειλει να καλύπτει και την ορθή αντιμετώπιση των Ατόμων με αναπηρία και των κηδεμόνων και δικαστικων συμπαραστατών τους, ειδικά στις περιπτώσεις νευροαναπτυξιακών διαταραχών, αυτισμού, νοητικής υστέρησης, τόσο κατά τη μεταφορά τους οσο και κατά τη νοσηλεία τους.
Πιστεύω ότι το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό των λειτουργούντων κέντρων ATLS ανά την επικράτεια είναι πρόθυμα και διαθέσιμα να συνδράμουν στην εκπαίδευση και πιστοποίηση όχι μόνο των στελεχών των κέντρων και δομών αντιμετώπισης του Τραύματος, αλλά και των ήδη υπηρετούντων ιατρών σε τμήματα ΤΕΠ, όπου οι περισσότεροι αυτή την στιγμή είναι μη χειρουργικών ειδικοτήτων και μη πιστοποιημένοι στο ATLS.
Ευχαριστώ
Κωνσταντίνος Τεπετές
MD,ScD,FACS, EBSQ
Καθηγητής Γενικής Χειρουργικής
Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής και Τομέα Χειρουργικής Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Διευθυντής Κέντρου ATLS Λάρισας
Θα μπορούσε μέσω των κδβμ των πανεπιστημίων