- Το ιατρικό προσωπικό που κατ’ ελάχιστον απαιτείται για τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος Επιπέδου Ι είναι των ακόλουθων ειδικοτήτων:
α) Γενικής Χειρουργικής,
β) Αναισθησιολογίας,
γ) Ακτινολογίας,
δ) Ορθοπεδικής,
ε) Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας,
στ) Νευροχειρουργικής,
ζ) Χειρουργικής Θώρακος ή Χειρουργικής Θώρακος-Καρδιάς,
η) Ουρολογίας,
θ) Αγγειοχειρουργικής,
ι) Ωτορινολαρυγγολογίας, και
ια) Επείγουσας Ιατρικής, Επεμβατικής Ακτινολογίας ή Εντατικής Θεραπείας.
- Το ιατρικό προσωπικό που κατ’ ελάχιστον απαιτείται για τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος Επιπέδου ΙΙ είναι των ακόλουθων ειδικοτήτων:
α) Γενικής Χειρουργικής ή Χειρουργικής,
β) Αναισθησιολογίας,
γ) Ακτινολογίας,
δ) Ορθοπεδικής ή Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας,
ε) Νευροχειρουργικής και
στ) Επείγουσας Ιατρικής ή Εντατικής Θεραπείας.
- Στην Ομάδα Τραύματος του Παιδιατρικού Κέντρου Τραύματος συμμετέχει το ειδικευμένο και ειδικευόμενο ιατρικό προσωπικό, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό της υγειονομικής δομής στην οποία λειτουργεί.
Άρθρο 9
Προσωπικό
Η αρχική πρόταση της παραγράφου (1) πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
1. Το ιατρικό προσωπικό που κατ’ ελάχιστον απαιτείται για τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος Επιπέδου Ι είναι των ακόλουθων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων:
αφού το εδάφιο (ια) αναφέρεται σε εξειδικεύσεις.
Στην περ. (ε) της παραγράφου (1) να γραφεί Ορθοπεδικής ή Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας όπως ακριβώς διατυπώνεται και στην περ. (δ) της παραγράφου (2).
Στην παράγραφο (2) θα πρέπει να απαλειφθεί η περ. (ε) Νευροχειρουργικής αφού στη συντριπτική πλειοψηφία των Νοσοκομείων που λογίζονται ως Κέντρα Τραύματος Επιπέδου ΙΙ δεν υπάρχουν Νευροχειρουργοί.
Το εδάφιο (στ) της παραγράφου (2) αφορά εξειδικεύσεις.
Άρθρο 14
Εκπαίδευση ειδικευμένου και ειδικευόμενου ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετέχει στις Ομάδες Τραύματος των Κέντρων Τραύματος Επιπέδου Ι και ΙΙ και των Σταθμών Τραύματος επιπέδου IΙΙ
Στο τέλος της παραγράφου 1 θα μπορούσε να παραληφθεί η λέξη δύναται εκτός αν υπάρχει λόγος, που δεν είναι εμφανής, να συμπεριληφθεί.
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Η ένταξη ενός στοματικού και γναθοπροσωπικού χειρουργού (ΣΓΠΧ) σε ένα κέντρο τραύματος επιπέδου 1 είναι ζωτικής σημασίας λόγω της εξειδίκευσής του στη διαχείριση σύνθετων τραυμάτων του προσώπου, στη διασφάλιση της σταθερότητας των αεραγωγών και στην επιμελή αποκατάσταση των μαλακών και σκληρών ιστών του προσώπου για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και της αισθητικής. Οι ρίζες της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής ως εξειδίκευση τραύματος ανάγονται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου η υψηλή συχνότητα τραυμάτων στο πρόσωπο στους στρατιώτες ανέδειξε την ανάγκη εξειδικευμένης φροντίδας. Έκτοτε, η ΣΓΠΧ εξελίχθηκε σε κρίσιμο τομέα για τη διαχείριση καταγμάτων προσώπου, επειγόντων περιστατικών αεραγωγών και ανακατασκευαστικών προκλήσεων. Η συνεργασία τους με τα άλλα μέλη της ομάδας τραύματος εξασφαλίζει ολοκληρωμένη φροντίδα, από την άμεση αντιμετώπιση του τραύματος έως τη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση, βελτιώνοντας σημαντικά τα αποτελέσματα για τους ασθενείς στα σύγχρονα κέντρα τραύματος.
Παραθέτοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Κέντρα Τραύματος (NHS STANDARD CONTRACT FOR MAJOR TRAUMA SERVICE -ALL AGES), η παροχή υπηρεσιών Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στα Κέντρα Μείζονος Τραύματος είναι απαραίτητη: «A Major Trauma Centre (MTC) (adult, child or combined) has all the facilities and specialties required to be able to treat patients with any type of injury in any combination. … It provides all the major specialist services relevant to the care of major trauma, i.e. general, emergency medicine, vascular, orthopaedic, plastic, spinal, maxillofacial, cardiothoracic and neurological surgery, … Consultants available on site within 30 minutes when required; … ; Maxillofacial surgery … Co-located Services: … Maxillo-Facial Surgery …» (https://www.england.nhs.uk/wp-content/uploads/2014/04/d15-major-trauma-0414.pdf)
Ειδικά για την Βόρεια Ελλάδα, η κάλυψη αυτών των περιστατικών πραγματοποιείται αποκλειστικά από την Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική Κλινική ΑΠΘ του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου», οπότε η πρόβλεψη για περαιτέρω ενίσχυση των Κέντρών Τραύματος Επιπέδου Ι της Θεσσαλονίκης κρίνεται απαραίτητη.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Τάτσης, MD, DDS, FEBOMFS
Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
Στοματική Γναθοπροσωπική Χειρουργική Κλινική ΑΠΘ, ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου
Δεν υπάρχει ξεχωριστή ειδικότητα «ορθοπεδικής» και «ορθοπαιδικής & τραυματολογίας». Προφανώς πρόκειται για λάθος που επειδή επαναλαμβάνεται σε 2 εδάφια μάλλον οφείλεται σε άγνοια του συντάκτη. Εκτός και αν υπονοείται ότι ο Ορθοπαιδικός που θα εργάζεται στο κέντρο τραύματος πρέπει να έχει επιπλέον εξειδίκευση στην αντιμετώπιση του τραύματος. Αυτό θα ήταν θεμιτό αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες εξειδικεύσεις των Ορθοπεδικών γενικά και ειδικά στο τραύμα. Είναι ευκαιρία να γίνει όπως είναι τα fellowship στο εξωτερικό ή οι εξειδικεύσεις στη ΜΕΘ και στη λοιμωξιολογία κ.α.
Αξιότιμες κυρίες , αξιότιμοι κύριοι
Λόγω της ανατομικής κατασκευής των οστών του σπλαχνικού κρανίου και των μαλακών μορίων του προσώπου, σε σοβαρό τραυματισμό των παραπάνω ανατομικών δομών τα οστά του προσώπου θα μετακινηθούν προς τα πίσω και πιθανότατα να φράξουν τον αεραγωγό. Παράλληλα λόγω της μεγάλης αγγείωσης των μαλακών και σκληρών ιστών του προσώπου θα υπάρχει μεγάλη αιμορραγία στο στόμα και στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να έχουμε επαπειλούμενο αεραγωγό. Η βατότητα και η εξασφάλιση του αεραγωγού είναι η πρώτη ενέργεια που γίνεται για την εκτίμηση και αντιμετώπιση κάθε τραυματία σύμφωνα με τα διεθνή προγράμματα εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής στο τραύμα (ATLS, PHTLS).
Ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός (ΣΓΠΧ )είναι ο πιο εκπαιδευμένος να αντιμετωπίσει και να διασφαλίσει τον αεραγωγό μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό στο πρόσωπο και όλα τα μοντέλα ομάδας τραύματος στην Ευρώπη και στην Αμερική συμπεριλαμβάνουν την ειδικότητα της ΣΓΠΧ.
Στη χώρα μας στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο αναφοράς τραύματος-Νοσοκομείο ΚΑΤ-εδώ και δεκαετίες η ειδικότητα της ΣΓΠΧ συμμετέχει ενεργά στην πρώτη αντιμετώπιση του πολυτραυματία και είναι αξιοσημείωτο ότι στο εν λόγω Νοσοκομείο δεν υπάρχει η ειδικότητα ΩΡΛ γιατί καλύπτεται επαρκέστατα από την ΣΓΠΧ.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή της ειδικότητας της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στην ομάδα τραύματος επιπέδου Ι.
Με τιμή
Δρ. Γεώργιος Παπαναστασίου MD,DDS,PhD
Εντεταλμένος Διδάσκων Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων
Πρόεδρος Επαγγελματικής Ένωσης Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών Ελλαδος
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Τόσο η τρέχουσα βιβλιογραφία όσο και η εμπειρία μας καταδεικνύει την εξαιρετικά μεγάλη επίπτωση του Γναθοπροσωπικού Τραύματος στον πολυτραυματία, τον οποίον θα υποδεχθεί ένα Κέντρο Τραύματος Επιπέδου 1. Η αντιμετώπιση του Γναθοπροσωπικού Τραύματος από τον ειδικό χειρουργό στο Κέντρο Τραύματος είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την ορθή και γρήγορη αρχική αντιμετώπιση και σταθεροποίηση του πολυτραυματία όσο και για την έγκαιρη οριστική αντιμετώπιση. Οπότε κρίνεται απαραίτητη η συμπερίληψη της ειδικότητας της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στην Ομάδα Τραύματος του Κέντρου Τραύματος Επιπέδου 1.
Τόσο το Αμερικάνικο Κολλέγιο Χειρουργών (https://www.facs.org/quality-programs/trauma/quality/verification-review-and-consultation-program/standards/2022-resources-repository/access/) όσο και η Αμερικανική Εταιρεία Τραύματος (https://www.amtrauma.org/page/TraumaLevels) σημειώνουν την αναγκαιότητα ύπαρξης Στοματικού και Γναθοπροσωπικού Χειρουργού στα Κέντρα Τραύματος Επιπέδου 1.
Με τιμή,
Δημήτριος Παπαδάκης MD, DMD, FEBOMFS
Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
ATLS Instructor
Στην παράγραφο δ και ε, έχει γίνει λανθασμένα αναφορά της ειδικότητας Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας 2 φορές!!
Ο τραυματίας που θα προσέλθει στα Κ.Τ. 1-2-3 ή Σταθμό Τραύματος, εξ ορισμού δεν είναι σε θέση να προσέλθει με ιδιωτικό μέσο αλλά με ασθενοφόρο. Η έκβαση του τραυματία δεν εξαρτάται μόνο από το Κ.Τ. αλλά και από την ΠΡΟ-νοσοκομειακή φάση.
Η συνεισφορά των Διασωστών – Πληρωμάτων Ασθενοφόρων έχει θετικά αποτελέσματα στο προσδόκιμο επιβίωσης, αλλά και στην αποφυγή περαιτέρω αναπηρίας και γενικά της ποιότητας ανάρρωσης και ίασης από το τραύμα, τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις και γενικά τη νοσηρότητα. Σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα η πρώτη ώρα από την έναρξη του τραύματος μέχρι την είσοδο στο Κ.Τ. είναι η πιο κρίσιμη, με καθοριστικά τα πρώτα 15 λεπτά. Στα πρώτα 15 λεπτά, αυτοί που επιχειρούν, είναι οι Διασώστες του ΕΚΑΒ. Περιττό να αναλύσουμε εδώ τα πρωτόκολλα τραύματος προ-νοσοκομειακά και την σημασία που έχουν στην αλυσίδα επιβίωσης του τραυματία.
Ο αντικειμενικός σκοπός που θέλει να εξυπηρετήσει το παρόν νομοσχέδιο δεν μπορεί να μην συμπεριλάβει το κομμάτι μέχρι την άφιξη του τραυματία στα Κ.Τ. Στην εφαρμογή του παρόντος νομοσχεδίου δεν πρέπει να αγνοηθεί η Προ-νοσοκομειακή φάση γιατί θα καθορίσει και την εξέλιξη του τραυματία στα Κ.Τ.
Εμείς οφείλουμε να αναδείξουμε λάθη και να προτείνουμε λύση:
Οι πρόσφατες νομοθετικές πρακτικές αγνόησαν κατά τη γνώμη μας βασικούς κανόνες για τους επαγγελματίες υγείας και τα προσόντα αυτών. Δυστυχώς αν συνεχιστεί και τώρα, με την υλοποίηση των Κ.Τ. η λανθασμένη αυτή πρακτική, θα αποτυπωθούν δυσάρεστα αποτελέσματα στους δείκτες.
Συγκεκριμένα:
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για στελέχωση ασθενοφόρων λόγο αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, από το καλοκαίρι του 2023, επιτρέπει στις διευθύνσεις των παραρτημάτων του ΕΚΑΒ και των Κ.Υ. να στελεχώνουν τα ασθενοφόρα με οδηγούς ΟΤΑ, στρατιωτικούς, πυροσβέστες.
Το 2024 έγινε τροπολογία στο άρθρο 54 του Ν.4368/2026(Α21) με τίτλο ¨Στελέχωση ασθενοφόρων ΕΚΑΒ με σπουδαστές ΙΕΚ.
Επίσης, στους πίνακες επικουρικών προσόντων, ελλείψη υποψηφίων με τα κύρια προσόντα του Π.Δ. 85/2022 (Α232/17-12-2022), για τον κλάδο ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και του κλάδου ΔΕ ασθενοφόρων, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού χωρίς την Βεβαίωση για την άσκηση του επαγγέλματος του Διασώστη – Πλήρωμα ασθενοφόρου. Δηλαδή όχι επαγγελματίες υγείας και συγκεκριμένα όχι Διασώστες. Τα κριτήρια για την χορήγηση της Βεβαίωσης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος της ειδικότητας Διασώστης – Πλήρωμα ασθενοφόρου ορίζονται από: Ν.3919/2011 & Υ.Α.Γ4β/ΓΠ/οικ.16276/4-3-2015 & ΦΕΚ1486/16-7-15/τ.Β & Υ.Α. Γ4α/Γ.Π.οικ.34218/2017 & ΦΕΚ 1729/19-5-2017/τ.
Η έκδοση της άδεις ασκήσεως επαγγέλματος είναι η εγγύηση του Κράτους προς του πολίτες ότι όσοι επιχειρούν στα ασθενοφόρα έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την άσκηση αυτών των καθηκόντων. Σαφώς το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που θα επιχειρήσει στο τραύμα, και θα διακομίσει τραυματίες στα Κ.Τ. είναι το ενδεδειγμένο προσωπικό.
Προτείνουμε:
Την κατάργηση της ΠΝΠ για στελέχωση των ασθενοφόρων με οδηγούς ΟΤΑ, στρατιωτικούς, πυροσβέστες.
Την κατάργηση της τροπολογίας για στελέχωση ασθενοφόρων με σπουδαστές ΣΑΕΚ (ΙΕΚ).
Την κατάργηση των επικουρικών πινάκων προσόντων από το Π.Δ. 85/2022 για τον κλάδο ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων και τις ειδικότητες Πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ & Πληρωμάτων Ασθενοφόρων και την διατήρηση μόνο του πίνακα με τα κύρια προσόντα.
Προτείνουμε την τροποποίηση του Οργανισμού του ΕΚΑΒ στο άρθρο ¨Προσόντα διορισμού¨ να παραμείνουν ΜΟΝΟ τα: α) Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας Διασώστης Πλήρωμα Ασθενοφόρου του ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) ΕΚΑΒ ή αντίστοιχης ειδικότητας σχολής της ημεδαπής ή αλλοδαπής. β) Βεβαίωση ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου. γ) Δίπλωμα οδήγησης Γ κατηγορίας.
Η διάθεση διαρκώς πιστοποιημένων Διασωστών μπορεί να εξασφαλιστεί με συνεννόηση Υπουργείου Υγείας με τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης, τον ΕΟΠΕΠ, ώστε οι εξετάσεις για τους απόφοιτους από τα ΣΑΕΚ του ΕΚΑΒ αλλά και τα δημόσια & ιδιωτικά να είναι σε συχνό βαθμό, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της επείγουσας προ-νοσοκομειακής φροντίδας και του παρόντος νομοσχεδίου.
Εν κατακλείδι, ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο που έχει σκοπό να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, δεν μπορεί να αφήσει έξω από αυτή την μεταρρύθμιση τον προ-νοσοκομειακό χώρο.
Για το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ημαθίας Η ΠΡΟΟΔΟΣ
Ο Πρόεδρος Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος
Ο Γραμματέας Γιώργος Αλεξανδρόπουλος
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες
Δε νοείται κέντρο τραύματος χωρίς την πρόβλεψη για την αντιμετώπιση τραύματις του σπλαγχνικού κρανίου . Έχει παραληφθεί η ειδικότητα της Στοματικης και Γναθοπροσωπικης Χειρουργικής , η οποία κατ εξοχήν ασχολείται με τη χειρουργική αντιμετώπιση, ανάταξη και οστεοσύνθεση καταγμάτος άνω και κάτω γναθου, ζυγωματικών οστων, καταγματων τοιχωμάτων του οφθαλμικού κόγχου , ρινοηθμοειδικών καταγμάτων κοκ. Ελπίσω αυτή η παράλειψη να αποκατασταθεί για λόγους δημοσίου συμφεροντος
Με τιμή
Συμμετοχη και ορθοπεδικης και ορθοπαιδικης και τραυμοτολογιας? Η ειδικοτητα ειναι ορθοπεδικής και τραυματολογίας (δεν μπορει να γραφεται δε με διαφορετικο τροπο το ορθοπεδικης )
Απαραιτητως οι ιατροι να ειναι πιστοποιημενοι στο ATLS (Advanced Life Trauma Support) και οι νοσηλευτριες στο ACTN (Advanced Trauma Care for Nurses)
Εφημερειες ομαδων νοσοκομειων και επιστημονικων ομαδων αποτελουμενων απο το συνολο των ειδικοτητων τραυματος με κινητικοτητα οπου χρειαστει αμεσα.
Η Ορθοπεδικη και η Γενικη Χειρουργικη παραμενουν οι κύριες ειδικοτητες τραυματος συνεπικουρουμενες υποχρεωτικως απο τις υπολοιπες οπως Αγγειοχειρουργικη,Πλαστικη,ΩΡΛ κλπ
Ετσι θα δημιουργηθουν δυο η τρεις επιστημονικες ομαδες σε ολη την Αττικη με συνολο δεκα ομαδων σε ολη την Επικρατεια ως ομαδες κρουσεως κ επι τοπου αντιμετωπισεως βαρεων περιστατικων και εκτακτων καταστασεων(μαζικές καταστροφές,μαζικά εγκαυματα,φυσικές καταστροφές κλπ)
Μεγαλα Νοσοκομεια αιχμης εφημερευουν καθημερινα