- Τα Κέντρα Τραύματος είναι οι φορείς αντιμετώπισης τραυμάτων των δύο (2) πρώτων προτεραιοτήτων σοβαρότητας τραυματισμού, όπως αυτές ορίζονται στην υπό στοιχεία Γ2α/οικ.9666/15.2.2023 απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας (Β΄ 847), περί του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, και λειτουργούν εντός δημόσιων υγειονομικών δομών με τις αναγκαίες υποδομές, τον κατάλληλο εξοπλισμό και την ύπαρξη Ομάδας Τραύματος.
- Τα Κέντρα Τραύματος κατατάσσονται σε δύο (2) επίπεδα ικανότητας απόκρισης στη διαχείριση βαρύτητας του τραύματος ως εξής:
α) Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι:
Είναι ο ειδικά διαμορφωμένος επιχειρησιακά χώρος, με τις κατάλληλες υποδομές, τον αναγκαίο εξοπλισμό και την Ομάδα Τραύματος για την αντιμετώπιση βαρέως τραύματος (Προτεραιότητα 1) της γεωγραφικής περιοχής ευθύνης της υγειονομικής δομής στην οποία λειτουργεί. Στο Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι αντιμετωπίζονται τραύματα με πολύ υψηλή πιθανότητα απειλής για τη ζωή ή κρίσιμης αναπηρίας και οι ασθενείς Προτεραιότητας 1 μεταφέρονται αμελλητί στο Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι που εφημερεύει από το Κέντρο Τραύματος Επιπέδου ΙΙ και τους Σταθμούς Τραύματος.
Στο Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι μεταφέρονται και περιστατικά ασθενών Προτεραιότητας 2, εφόσον το Κέντρο Τραύματος Επιπέδου ΙΙ δεν διαθέτει το προσωπικό ή τις υποδομές για την αντιμετώπιση αυτών και υπό την προϋπόθεση ότι η κλινική κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπει.
Το Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι λειτουργεί σε υγειονομικές δομές που έχουν τις ακόλουθες υποδομές και εξοπλισμό:
αα) Μία (1) Αίθουσα Αναζωογόνησης,
αβ) ένα (1) ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο διαθέτει κατ’ ελάχιστον έναν (1) αξονικό τομογράφο, εξοπλισμό για επεμβατική ακτινολογία και έναν (1) μαγνητικό τομογράφο,
αγ) μία (1) τουλάχιστον χειρουργική αίθουσα για τη διαχείριση του τραυματία,
αδ) μία (1) Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και
αε) έναν (1) θάλαμο νοσηλείας ασθενών.
β) Κέντρο Τραύματος Επιπέδου ΙΙ:
Είναι ο ειδικά διαμορφωμένος επιχειρησιακά χώρος με τις κατάλληλες υποδομές, τον αναγκαίο εξοπλισμό και την Ομάδα Τραύματος για την αντιμετώπιση έως μέτριας βαρύτητας τραύματος (Προτεραιότητα 2) της γεωγραφικής περιοχής ευθύνης της υγειονομικής δομής στην οποία λειτουργεί. Σε περίπτωση προσέλευσης στο Κέντρο Τραύματος Επιπέδου ΙΙ που εφημερεύει, τραυματία με πολύ υψηλή πιθανότητα απειλής για τη ζωή του (Προτεραιότητα 1) αντιμετωπίζεται αρχικά στο Επίπεδο ΙΙ και ακολούθως μεταφέρεται σε Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι που εφημερεύει, όταν η κλινική κατάστασή του το επιτρέπει.
Το Κέντρο Τραύματος Επιπέδου ΙΙ λειτουργεί σε υγειονομικές δομές που έχουν τις ακόλουθες υποδομές και εξοπλισμό:
βα) Μία (1) Αίθουσα Αναζωογόνησης,
ββ) ένα (1) ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο διαθέτει κατ’ ελάχιστον έναν (1) αξονικό τομογράφο,
βγ) μία (1) τουλάχιστον χειρουργική αίθουσα για τη διαχείριση του τραυματία,
βδ) μία (1) Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και
βε) έναν (1) θάλαμο νοσηλείας ασθενών.
- Παιδιατρικό Κέντρο Τραύματος (ΠΚΤ):
Είναι κέντρο τραύματος Επιπέδου Ι που περιθάλπει αποκλειστικά τραυματισμένα παιδιά. Λειτουργεί υποχρεωτικά σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία και Παιδιατρικές Κλινικές που διαθέτουν αντίστοιχες υποδομές και εξοπλισμό με τα Κέντρα Τραύματος για την αντιμετώπιση τραυμάτων για παιδιά έως την ηλικία των δεκαέξι (16) ετών.
Εδαφιο 2α
Η αναφορα σε μεταφορα ασθενών σε Κεντρο Τραυματος (ΚΤ) επιπέδου Ι απο ΚΤ ΙΙ εφόσον το τελευταιο δε διαθέτει προσωπικό ή υποδομές μοιάζει αρκετα οξύμωρο.
Προτεινω καταργηση της σχετικής πρότασης.
Στο εδάφιο (α) της παραγράφου (2) η κάτωθι πρόταση:
Στο Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι μεταφέρονται και περιστατικά ασθενών Προτεραιότητας 2, εφόσον το Κέντρο Τραύματος Επιπέδου ΙΙ δεν διαθέτει το προσωπικό ή τις υποδομές για την αντιμετώπιση αυτών και υπό την προϋπόθεση ότι η κλινική κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπει.
θα μπορούσε να απαλειφθεί αφού τα Κέντρα Τραύματος Επιπέδου ΙΙ εξορισμού εξυπηρετούν τραυματίες προτεραιότητας (2).
Τα εδάφια (αγ) και (αε) της παραγράφου (2) θα μπορούσαν να διατυπωθούν ως εξής:
αγ) μια (1) τουλάχιστον χειρουργική αίθουσα άμεσα διαθέσιμη για τη διαχείριση του τραυματία
αε) έναν (1) τουλάχιστον θάλαμο νοσηλείας τραυματιών (όχι ασθενών), που θα λειτουργεί υπό την ευθύνη της Ομάδας Τραύματος
Με δεδομένη τη διαβούλευση που αφορά το νομοσχέδιο για τη δημιουργία κέντρων τραύματος στην Ελλάδα θεωρώ απαραίτητο να υπογραμμίσω τον καθοριστικό ρόλο των Στοματικών Γναθοπροσωπικών Χειρουργών (ΣΓΠΧ) στα κέντρα τραύματος Επιπέδου Ι.
Η διαχείριση τραυμάτων απαιτεί μια πολυεπιστημονική προσέγγιση γι’αυτό, διεθνώς μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων που εμπλέκονται, οι ΣΓΠΧ είναι απολύτως αναγκαίοι. Η ενσωμάτωση των ΣΓΠΧ στα κέντρα τραύματος Επιπέδου Ι βασίζεται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα:
• Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αεραγωγού: Οι ΣΓΠΧ είναι ειδικά εκπαιδευμένοι σε προχωρημένες τεχνικές διαχείρισης αεραγωγού, εξασφαλίζοντας τη σταθεροποίηση και επιβίωση των ασθενών.
• Ολοκληρωμένη Φροντίδα Τραυμάτων Προσώπου: Από τα κατάγματα στις γνάθους, τα ελλείμματα μαλακών ιστών και απειλητικούς για την όραση τραυματισμούς, οι ΣΓΠΧ προσφέρουν ολοκληρωμένη φροντίδα εξασφαλίζοντας βέλτιστα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα.
• Συνεργασία με Άλλες Ειδικότητες: Οι ΣΓΠΧ διευκολύνουν τη συντονισμένη και ολοκληρωμένη φροντίδα για σύνθετους τραυματισμούς που επηρεάζουν διαφορετικές ανατομικές περιοχές.
• Αποκατάσταση και Μακροπρόθεσμες Εκβάσεις: Ο ρόλος των ΣΓΠΧ επεκτείνεται πέρα από την πρωτογενή φροντίδα. Η εμπειρία τους στη χειρουργική αποκατάσταση και τις οδοντικές αποκαταστάσεις είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη ανάρρωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Διεθνή πρότυπα, όπως εκείνα της Επιτροπής για το Τραύμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (https://www.amtrauma.org/page/traumalevels) και των κατευθυντηρίων οδηγιών για το Μείζον Τραύμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (https://www.england.nhs.uk/wp-content/uploads/2014/04/d15-major-trauma-0414.pdf), αναγνωρίζουν τη σημασία της συμμετοχής των ΣΓΠΧ σε κέντρα τραύματος Επιπέδου Ι. Η υιοθέτηση αυτών των πρακτικών από την Ελλάδα θα ευθυγραμμίσει το σύστημα υγείας μας με τα παγκόσμια πρότυπα.
Συμπερασματικά, η ενσωμάτωση της ειδικότητας της ΣΓΠΧ στο προτεινόμενο νομοσχέδιο ,όσον αφορά τα κέντρα τραύματος Επιπέδου Ι είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή ολοκληρωμένης και πολυεπιστημονικής φροντίδας.
Βαχτσεβάνος Κώστας
«Στο Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι αντιμετωπίζονται τραύματα με πολύ υψηλή πιθανότητα απειλής για τη ζωή ή κρίσιμης αναπηρίας και οι ασθενείς Προτεραιότητας 1 μεταφέρονται αμελλητί στο Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι που εφημερεύει από το Κέντρο Τραύματος Επιπέδου ΙΙ και τους Σταθμούς Τραύματος.»
Τα κατάγματα σπλαγχνικού κρανίου, μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη αεραγωγού, εισρόφηση ξένων σωμάτων ή δοντιών αλλά και βλάβες στου οφθαλμικούς κόγχους με πιθανή απώλεια όρασης ή ρήξη οφθαλμικού βολβού. Από την εμπειρία ως τώρα, συχνά πολυτραυματίες μεταφέρονταν σε νοσοκομεία με αυτές τις 2 ειδικότητες, λόγω τραυμάτων στον σπλαγχνικό κρανίο. Συνεπώς πιστεύω πως στα κέντρα τραύματος Ι θα πρέπει να υπάρχει Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός και οφθαλμίατρος μαζί με τις άλλες ειδικότητες.
Τα κέντρα και οι σταθμοί τραύματος είναι απαραίτητα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, λόγω της κατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου, της οδηγικής συμπεριφοράς και του γεγονότος ότι λόγω του τουρισμού, τα ατυχήματα πολλαπλασιάζονται σε συγκεκριμένες εποχές και περιοχές.
Μεγάλη σημασία, πέραν της εκπαίδευσης του προσωπικού έχει η κατανομή του δικτύου των σταθμων και των κέντρων τραύματος.
Ισως είναι ευκαιρία να θεωρήσουμε και τη δημιουργία κέντρων τραύματος σε περιοχές πέραν των μεγάλων αστικών κέντρων.
Για παράδειγμα στη Βόρεια Ευβοια, η οποία διαθέτει ένα κέντρο υγείας και περιφερικά ιατρεία. Λόγω όμως των γεωγραφικών της ιδιατεροτήτων, αλλά και της τουριστικής κίνησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πληθυσμός και άρα τα ατυχήματα πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η αντιμετώπισή τους στις υπάρχουσες υγειονομικές δομές, ενώ και η μετάβαση στο πλησιέστερο νοσοκομείο είναι ιδιαιτερα χρονοβόρα.
Αξιότιμες/οι κυρίες/οι,
θεωρώ τα κάτωθι πρέπει οπωσδήποτε να ισχύουν για τα κέντρα τραύματος επιπέδου Ι: ΠΡΕΠΕΙ να διαθέτουν ελικοδρόμιο
ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει αξονικός τομογράφος για χρήση αποκλειστικά για τις ανάγκες του μείζονος τραύματος, στον χώρο των ΤΕΠ. Δεν είναι δυνατόν να φθάνει μείζον τραύμα και ο (μοναδικός) αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου να είναι απασχολημένος με εγκεφαλικά, πνευμονίες, ασθενείς της ΜΕΘ κλπ κλπ, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος
ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει διαθέσιμη χειρουργική αίθουσα και διαθέσιμος αναισθησιολόγος, αποκλειστικά για χρήση για τις ανάγκες του τραύματος. Δεν είναι δυνατόν να φτάνει βαρύ τραύμα και στο χειρουργείο να υπάρχει καισαρική, για την οποία ο τραυματίας να πρέπει να περιμένει. Χειρουργική αίθουσα και αναισθησιολόγος λοιπόν, 100% dedicated στο τραύμα
Με εκτίμηση
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Η διαχείριση του τραύματος αποτελεί μια σύνθετη και διαρκή διαδικασία, η οποία ξεκινά από τον τόπο του συμβάντος και καταλήγει στην αίθουσα αναζωογόνησης, με στόχο τη μέγιστη δυνατή επιβίωση και ανάρρωση του τραυματία. Η αποτελεσματικότητα αυτής της αλυσίδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξειδίκευση και την εκπαίδευση των πρώτων ανταποκριτών που είναι, ή θα έπρεπε να είναι, οι πιστοποιημένοι διασώστες του ΕΚΑΒ.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονιστεί ότι η στελέχωση του ΕΚΑΒ με προσωπικό που διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος «Διασώστη – Πλήρωμα Ασθενοφόρου» είναι κρίσιμη. Όταν το έργο του ΕΚΑΒ ανατίθεται σε προσωπικό που δεν διαθέτει την απαιτούμενη εκπαίδευση – όπως πυροσβέστες, στρατιωτικούς ή μαθητευόμενους που βρίσκονται ακόμη σε φάση κατάρτισης – δημιουργούνται κενά στην παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας σε τραυματίες.
Η εξειδίκευση του προσωπικού διασφαλίζει τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης, την άμεση και κατάλληλη αντιμετώπιση στο πεδίο, και την ασφαλή διακομιδή στο κατάλληλο κέντρο τραύματος. Επιπλέον, ενισχύει την ομαλή συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τραύματος, διευκολύνοντας τη συνέχεια της φροντίδας.
Η επένδυση στη συνεχή εκπαίδευση και εξειδίκευση των διασωστών του ΕΚΑΒ δεν είναι απλώς απαραίτητη· είναι αναπόσπαστο μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για τη βελτίωση των υπηρεσιών διαχείρισης τραύματος στη χώρα μας. Χωρίς αυτήν, κάθε προσπάθεια δημιουργίας και λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος κέντρων τραύματος κινδυνεύει να υπονομευθεί.
Για αυτό προτείνουμε:
1.Την κατάργηση της ΠΝΠ για στελέχωση των ασθενοφόρων με οδηγούς ΟΤΑ, στρατιωτικούς, πυροσβέστες.
2. Την κατάργηση της τροπολογίας για στελέχωση ασθενοφόρων με σπουδαστές ΣΑΕΚ (ΙΕΚ).
3.Την κατάργηση των επικουρικών πινάκων προσόντων από το Π.Δ. 85/2022 για τον κλάδο ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων και τις ειδικότητες Πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ & Πληρωμάτων Ασθενοφόρων και την διατήρηση μόνο του πίνακα με τα κύρια προσόντα.
4.Προτείνουμε την τροποποίηση του Οργανισμού του ΕΚΑΒ στο άρθρο ¨Προσόντα διορισμού¨ να παραμείνουν ΜΟΝΟ τα: α) Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας Διασώστης Πλήρωμα Ασθενοφόρου του ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) ΕΚΑΒ ή αντίστοιχης ειδικότητας σχολής της ημεδαπής ή αλλοδαπής. β) Βεβαίωση ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου. γ) Δίπλωμα οδήγησης Γ κατηγορίας.
5. Την εκπαίδευση και πιστοποίηση των Διασωστών σε προγράμματα προνοσοκομειακής διαχείρισης τραύματος ( π.χ PHTLS), αντίστοιχα με του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικό των Κέντρων
Τραύματος, των οποίων το κόστος θα αναλαμβάνει η υπηρεσία του ΕΚΑΒ.
Χρήστος Νεστορίδης Διασώστης ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης
Μέλος Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης
Προτείνω στις ομάδες τραύματος στα νοσοκομεία να συμμετέχουν διασώστες του ΕΚΑΒ που έχουν κλείσει 20 χρόνια υπηρεσίας.
Η εμπειρία τους θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη.
Επίσης θα έπρεπε να υπάρχει ενισχυμένη δύναμη τραυματιοφορεων μόνο στην παραλαβή των περιστατικών από το ΕΚΑΒ ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των ασθενοφόρων στα Τ.Ε.Π.
Ευχαριστώ…