- Κατά της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, με την οποία επιβάλλεται οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή, επιτρέπεται η άσκηση έφεσης ενώπιον του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την επίδοση της απόφασης στον πειθαρχικώς ελεγχόμενο. Η προθεσμία υποβολής έφεσης παρατείνεται κατά δεκαπέντε (15) ημέρες, αν ο πειθαρχικώς ελεγχόμενος κατοικεί εκτός της Περιφέρειας Αττικής, και κατά τριάντα (30) ημέρες, αν κατοικεί στο εξωτερικό ή αν, κατά την κρίση του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, συντρέχει περίπτωση ανωτέρας βίας.
- Δικαίωμα άσκησης έφεσης έχουν, επίσης:
α) ο εγκαλών και
β) το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (Κ.Δ.Σ.) ή η Διοικούσα Επιτροπή του οικείου Περιφερειακού Τμήματος, αν η δίωξη ασκήθηκε μετά από απόφαση ή παραγγελία τους.
- Η προθεσμία άσκησης και η άσκηση της έφεσης έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.
- Η έφεση κατατίθεται στον Γραμματέα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Ο Γραμματέας συντάσσει πράξη κατάθεσης, η οποία υπογράφεται από τον ίδιο και τον εκκαλούντα και αποστέλλεται εντός δέκα (10) ημερών, με τα συνοδευτικά αυτής έγγραφα, στον Γραμματέα του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
- Η έφεση εκδικάζεται από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την άσκηση της έφεσης.
- Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο μπορεί, με αιτιολογημένη απόφασή του, να απορρίψει την έφεση ή να μεταρρυθμίσει υπέρ του εκκαλούντος ή να εξαφανίσει την εκκαλουμένη απόφαση. Για τον σκοπό αυτόν, μπορεί να εξετάσει κάθε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο.
- Η απόφαση του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι αμετάκλητη και εκδίδεται εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη διαβίβαση της υπόθεσης σε αυτό, σύμφωνα με την παρ. 3. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου διαβιβάζεται άμεσα στο Κ.Δ.Σ. ή στη Διοικούσα Επιτροπή του οικείου Περιφερειακού Τμήματος και επιδίδεται αμελλητί στον ενδιαφερόμενο διαιτολόγο – διατροφολόγο.
8. Κατά της απόφασης του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου επιτρέπεται η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.