ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ρύθμιση του τομέα της αλιείας, τροποποίηση του Αλιευτικού Κώδικα, ρυθμίσεις για τις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος, το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και λοιπές διατάξεις
Έκθεση Διαβούλευσης
Μπορείτε να δείτε την έκθεση διαβούλευσης όπως αυτή ενσωματώθηκε στη σχετική Ενότητα της τελικής Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης εδώ
ΜΕΡΟΣ Β΄ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΛΙΕΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Άρθρο 17 Άδειες επαγγελματικών σκαφών - Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 2 β.δ. 666/1966
Η παρ. 1 του άρθρου 2 του β.δ. 666/1966 (Α΄ 160), περί κατηγοριών αδειών αλιευτικών σκαφών, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι κατά το άρθρο 1 άδειες, είναι άδειες επαγγελματικών σκαφών, δηλαδή σκαφών που χρησιμοποιούνται κατ’ αποκλειστικότητα στην αλιεία ή την σπογγαλιεία από επαγγελματίες που αποζούν από αυτή. Ο χαρακτηρισμός «άδεια επαγγελματικού σκάφους» αναγράφεται στην άδεια αυτή.».
Δεν βρήκατε απάντηση στην ερώτησή σας;
Για επιπλέον απορίες σχετικά με την παραπάνω διαβούλευση μπορείτε να στείλετε το ερώτημά σας απευθείας, μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας της διαβούλευσης.
Φόρμα επικοινωνίαςΠΡΟΣΟΧΗ
Εφόσον επιθυμείτε να υποβάλλετε σχόλια και προτάσεις επί της διαβούλευσης, παρακαλούμε μην χρησιμοποιείτε την παρούσα φόρμα, αλλά μεταβείτε στο σχετικό πεδίο σχολιασμού.
Δημοσιευμένα σχόλια
Ο νόμος πρέπει να προστατεύει τον πραγματικό επαγγελματία αλιέα αλλά νά τού δίδεται η δυνατότητα επιβίωσης σε άλλο επάγγελμα και να δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας του επαγγέλματος — όχι νέους λόγους απώλειας της επαγγελματικής και τής ιδιότητας
Παράλληλα, η εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού και σε ερασιτεχνικά σκάφη παρουσιάζει διπλό όφελος:
Διαχείριση αποθεμάτων και βιοποικιλότητας: Μελέτες στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι η ανεξέλεγκτη ερασιτεχνική αλιεία ασκεί σημαντική πίεση σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.
Ασφάλεια στη θάλασσα: Σε περίπτωση μηχανικής βλάβης, ακυβερνησίας ή ιατρικού περιστατικού, η άμεση γνώση της θέσης του σκάφους μειώνει δραστικά τον χρόνο εντοπισμού και διάσωσης.
Κρίσιμο στοιχείο είναι η οικονομική προσιτότητα. Για τα μικρά επαγγελματικά και τα ερασιτεχνικά σκάφη δεν απαιτείται κλασικό δορυφορικό VMS υψηλού κόστους. Υπάρχουν ήδη λύσεις βασισμένες σε κινητές εφαρμογές, συσκευές χαμηλής κατανάλωσης με κινητά δίκτυα ή υβριδικά συστήματα. Η ανάπτυξη εθνικού προτύπου χαμηλού κόστους, σε συνδυασμό με χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορεί να καταστήσει την υποχρέωση ρεαλιστική.
Πρόσφατη επιτόπια έρευνα στην Ελλάδα (2019–2022) κατέγραψε δεκάδες χιλιάδες αλιεύματα από ερασιτέχνες και ανέδειξε ότι το ψαροντούφεκο ασκεί ιδιαίτερη πίεση σε ευάλωτα είδη, όπως ο ροφός. Για τους αχινούς (Paracentrotus lividus), επιστημονικές εργασίες τεκμηριώνουν τη μείωση της πυκνότητας πληθυσμών λόγω συνδυασμένης επαγγελματικής και ερασιτεχνικής εκμετάλλευσης, με τοπικές καταρρεύσεις σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και του νοτίου Αιγαίου. Η απουσία συστηματικής καταγραφής της ερασιτεχνικής δραστηριότητας οδηγεί σε υποεκτίμηση της συνολικής αλιευτικής θνησιμότητας και δυσχεραίνει τη διαχείριση.