ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ρύθμιση του τομέα της αλιείας, τροποποίηση του Αλιευτικού Κώδικα, ρυθμίσεις για τις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος, το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και λοιπές διατάξεις
Έκθεση Διαβούλευσης
Μπορείτε να δείτε την έκθεση διαβούλευσης όπως αυτή ενσωματώθηκε στη σχετική Ενότητα της τελικής Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης εδώ
ΜΕΡΟΣ Β΄ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΛΙΕΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν. 4282/2014
Άρθρο 28 Ρήτρα διασφάλισης ως προς τις νέες μισθώσεις - Τροποποίηση άρθρου 18 ν. 4282/2014
Στο άρθρο 18 του ν. 4282/2014 (Α΄ 182), περί ρήτρας διασφάλισης ως προς τις νέες μισθώσεις, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) μετά τις λέξεις «Ανάπτυξης και Τροφίμων,» προστίθενται οι λέξεις «, μετά από γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιεργειών (Ε.Σ.ΥΔ.),», β) μετά τις λέξεις «Σχεδίου Ανάπτυξης» προστίθεται η λέξη «Υδατοκαλλιεργειών», και το άρθρο 18 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 18
Ρήτρα διασφάλισης ως προς τις νέες μισθώσεις
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιεργειών (Ε.Σ.ΥΔ.), μπορεί να αναστέλλονται οι μισθώσεις θαλασσίων και λιμναίων υδάτινων εκτάσεων για τη δημιουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας γενικά ή ειδικά, για συγκεκριμένα είδη, για την αποφυγή αντιπαραγωγικών αποτελεσμάτων, ιδίως δε του κινδύνου δημιουργίας πλεονασματικής παραγωγικής ικανότητας ή ικανότητας που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πολιτική διατήρησης των αλιευτικών πόρων, στο πλαίσιο του Πολυετούς Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.».
Δεν βρήκατε απάντηση στην ερώτησή σας;
Για επιπλέον απορίες σχετικά με την παραπάνω διαβούλευση μπορείτε να στείλετε το ερώτημά σας απευθείας, μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας της διαβούλευσης.
Φόρμα επικοινωνίαςΠΡΟΣΟΧΗ
Εφόσον επιθυμείτε να υποβάλλετε σχόλια και προτάσεις επί της διαβούλευσης, παρακαλούμε μην χρησιμοποιείτε την παρούσα φόρμα, αλλά μεταβείτε στο σχετικό πεδίο σχολιασμού.
Δημοσιευμένα σχόλια
Προτείνεται να προβλέπεται ρητά δυνατότητα αναστολής όταν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις υπέρβασης της περιβαλλοντικής φέρουσας ικανότητας μιας περιοχής, σημαντικής ή σωρευτικής επιβάρυνσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της ποιότητας των υδάτων, ή απειλής προστατευόμενων και ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Η αξιολόγηση δεν πρέπει να εξετάζει κάθε νέα μονάδα απομονωμένα, αλλά το συνολικό περιβαλλοντικό φορτίο όλων των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων μονάδων στην ίδια θαλάσσια και παράκτια περιοχή, καθώς και τις σωρευτικές επιπτώσεις στην αλιεία, τον τουρισμό και τις λοιπές δραστηριότητες της τοπικής οικονομίας.
Παράλληλα, οι οικείοι Δήμοι, πολίτες και αναγνωρισμένοι περιβαλλοντικοί φορείς πρέπει να μπορούν να υποβάλλουν τεκμηριωμένο αίτημα ενεργοποίησης της ρήτρας διασφάλισης, στο οποίο η διοίκηση να υποχρεούται να απαντά αιτιολογημένα εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Οι αποφάσεις αναστολής ή μη, μαζί με τα βασικά επιστημονικά και περιβαλλοντικά δεδομένα στα οποία στηρίζονται, πρέπει να δημοσιοποιούνται.
Η ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών πρέπει να σταματά εκεί όπου η επιστημονικά τεκμηριωμένη φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος και η σωρευτική επιβάρυνση της περιοχής δείχνουν ότι έχουν εξαντληθεί τα περιβαλλοντικά της όρια.
Επίσης αναστολή μίσθωσης να επιβάλλεται όταν υπάρχει εσκεμμένη παραβίαση του αριθμού των μισθωμένων στρεμμάτων και της εγκεκριμένης παραγωγικότητας όπως προβλέπεται από την εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Είναι κάτι που συμβαίνει κατά κόρον στην Ελλάδα. Η παραβίαση αυτή οδηγεί σε εσκεμμένη και με δόλο υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με τις επιπτώσεις να δρουν αθροιστικά και η αναστολή της μίσθωσης είναι το ενδεικνυόμενο μέτρο.
Η δυνατότητα αναστολής μισθώσεων για σοβαρούς περιβαλλοντικούς λόγους είναι απολύτως αναγκαία και επιβάλλεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για την αποκατάσταση της φύσης. Η διάταξη πρέπει να προβλέπει ρητά αναστολή όταν το απαιτούν η περιβαλλοντική κατάσταση, η προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων ή η ανάγκη αποκατάστασης της φύσης.
Η διάταξη πρέπει να προβλέπει ρητά τη δυνατότητα αναστολής όταν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις σημαντικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, υποβάθμισης της ποιότητας των υδάτων, απειλής ευαίσθητων οικοσυστημάτων ή όταν η αναστολή κρίνεται αναγκαία για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προβλεφθεί ότι οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να εξετάζουν αιτήματα πολιτών, δήμων και αναγνωρισμένων περιβαλλοντικών φορέων που συνοδεύονται από συγκεκριμένα στοιχεία και να απαντούν αιτιολογημένα εντός καθορισμένης προθεσμίας. Έτσι αποφεύγεται το ενδεχόμενο σοβαρές καταγγελίες να παραμένουν χωρίς διοικητική απάντηση.
Οι αποφάσεις αναστολής ή μη αναστολής πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένες και δημόσια προσβάσιμες μαζί με τα περιβαλλοντικά δεδομένα στα οποία βασίστηκαν.