ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ρύθμιση του τομέα της αλιείας, τροποποίηση του Αλιευτικού Κώδικα, ρυθμίσεις για τις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος, το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και λοιπές διατάξεις

Κατάσταση: Ολοκληρώθηκε
Κωδικός Διαβούλευσης: #1401
Ημ/νία Ανάρτησης: Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2026, 20:05
Η διαβούλευση έκλεισε: Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2026, 10:00
Ολοκληρώθηκε: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2026, 16:58
Έκθεση Διαβούλευσης

Μπορείτε να δείτε την έκθεση διαβούλευσης όπως αυτή ενσωματώθηκε στη σχετική Ενότητα της τελικής Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης εδώ

ΜΕΡΟΣ Β΄ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Άρθρο 5 Επιθεωρητές αλιείας - Προσθήκη άρθρου 3Γ στον Αλιευτικό Κώδικα

Στον Αλιευτικό Κώδικα (ν.δ. 420/1970, Α΄ 27) προστίθεται άρθρο 3Γ ως εξής:

«Άρθρο 3Γ

Επιθεωρητές αλιείας

1. Τα στελέχη των αρμόδιων αρχών ελέγχου του άρθρου 3Β, κατόπιν ορισμού τους ως επιθεωρητών αλιείας από τους φορείς στους οποίους υπάγονται, εγγράφονται στο «Εθνικό Μητρώο Επιθεωρητών Αλιείας» του άρθρου 3Δ.

2. Οι επιθεωρητές αλιείας συμμετέχουν ως εθνικά σημεία επαφής στις αποστολές εφαρμογής των επιθεωρήσεων και ελέγχου συμμόρφωσης της χώρας, που οργανώνονται από τη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Αλιείας.

3. Επιθεωρητές αλιείας από διαφορετικές αρμόδιες αρχές ελέγχου μπορούν να συμμετέχουν σε κοινά κλιμάκια ελέγχου που συγκροτούνται με απόφαση της Ενιαίας Αρχής Ελέγχου της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 3Α. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται η αρμόδια αρχή ελέγχου αλιείας που επισπεύδει τον έλεγχο, η οποία, σε περίπτωση παραβάσεων, εκδίδει τις αποφάσεις επιβολής αλιευτικών κυρώσεων και διοικητικών μέτρων.».

Δημοσιευμένα σχόλια
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ (μη ταυτοποιημένος χρήστης)
Στο άρθρο Άρθρο3Γ «Επιθεωρητές αλιείας» αναφέρεται ότι
1.«Τα στελέχη των αρμόδιων αρχών ελέγχου του άρθρου 3Β, κατόπιν ορισμού τους ως επιθεωρητών αλιείας από τους φορείς στους οποίους υπάγονται, εγγράφονται στο «Εθνικό Μητρώο Επιθεωρητών Αλιείας» του άρθρου 3Δ.»
Και στο Άρθρο 3Δ «Εθνικό Μητρώο Επιθεωρητών Αλιείας» αναφέρεται ότι
2. Τα στελέχη των αρχών ελέγχου της περ. α) του άρθρου 3Β που εγγράφονται στο Ε.Μ.Ε.Α. ανήκουν στον κλάδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) Γεωτεχνικών με ειδικότητα Ιχθυολόγων ή στον κλάδο τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) Τεχνολόγων Γεωπονίας με ειδικότητα Ιχθυοκομίας – Αλιείας.
Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα αυτοδίκαια στα στελέχη των σχετικών αρχών των παραπάνω ειδικοτήτων να μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο χωρίς να είναι απαραίτητη η έγκριση από το φορέα στον οποίο υπάγονται.
Επιπλέον θεωρούμε ότι η συγκρότηση των κοινών κλιμακίων ελέγχου θα πρέπει να μπορεί να γίνεται και με απόφαση των υπηρεσιών της του άρθρου 3Β)α).
Επίσης πολλά στελέχη των παραπάνω υπηρεσιών αλιείας των περιφερειών και της ΓΔΑ έχουν ήδη από το 2017 εκπαιδευτεί ως «επιθεωρητές αλιείας», θεωρούμε ότι χρειάζεται νέα εκπαίδευση λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει μεσολαβήσει, αλλά και για να δοθεί η ευκαιρία σε νέους υπαλλήλους να εκπαιδευτούν και προτείνουμε να υπάρχει μια περιοδική εκπαίδευση, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο (σημαντικές αλλαγές ευρωπαϊκής ή εθνικής νομοθεσίας, νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι κλπ).
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΣΙΔ (μη ταυτοποιημένος χρήστης)
Άρθρο 5 — Επιθεωρητές αλιείας
• Προσθήκη παραγράφου μετά την παράγραφο 1, ώστε να είναι σαφής ο ρόλος των επιθεωρητών αλιείας
«2. Οι επιθεωρητές αλιείας διενεργούν τακτικούς, έκτακτους και δειγματοληπτικούς ελέγχους και επιθεωρήσεις.»
• Ο ορισμός των επιθεωρητών αλιείας από την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη να γίνεται στο σύνολο των υπαλλήλων της που φέρουν τις προϋποθέσεις της παρ.2 του αρθ.6, οι οποίοι στη συνέχεια θα εγγράφονται στο ΕΜΕΑ και να αναλαμβάνουν ρόλους στο ΟΣΠΑ.
Μ**** Α********* (μη ταυτοποιημένος χρήστης)
Δεν αμφισβητείται η ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου. Δεν τεκμηριώνεται όμως η ανάγκη επέκτασης των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων σε ένα τόσο μεγάλο δίκτυο επιθεωρητών διαφορετικών υπηρεσιών.

Το Λιμενικό Σώμα πραγματοποιεί ήδη τους ελέγχους της επαγγελματικής αλιείας στη θάλασσα και στους λιμένες πολύ αποτελεσματικά. Διαθέτει την επιχειρησιακή εμπειρία, τα μέσα και την πραγματική γνώση των αλιευτικών σκαφών, των εργαλείων και των συνθηκών εργασίας στη θάλασσα.

Η δημιουργία πρόσθετων ελεγκτικών σχημάτων κινδυνεύει να αυξήσει τη γραφειοκρατία, τις αλληλοεπικαλύψεις και τις διαφορετικές ερμηνείες της νομοθεσίας, χωρίς να αποδεικνύεται αντίστοιχη βελτίωση του ελέγχου. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο βεβαίωσης παράβασης από όργανο που γνωρίζει το δικό του διοικητικό αντικείμενο, αλλά δεν διαθέτει ειδική γνώση της επαγγελματικής αλιείας, της λειτουργίας του ΟΣΠΑ και των πραγματικών συνθηκών πάνω στο σκάφος.

Ζητείται να παραμείνει το Λιμενικό Σώμα η κύρια αρμόδια αρχή για τους ελέγχους στη θάλασσα, στα αλιευτικά σκάφη, στα εργαλεία και κατά την εκφόρτωση. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες πρέπει να περιορίζονται στα σαφώς καθορισμένα αντικείμενα της αρμοδιότητάς τους, όπως η εμπορία, τα φορολογικά παραστατικά και η ασφάλεια των τροφίμων.

Κανένα όργανο δεν πρέπει να βεβαιώνει αλιευτική παράβαση χωρίς προηγούμενη ειδική και πιστοποιημένη κατάρτιση. Για κάθε περιστατικό πρέπει να υπάρχει μία αρμόδια αρχή και μία ενιαία διαδικασία, ώστε να αποκλείονται οι παράλληλοι έλεγχοι, οι διαφορετικές κρίσεις και η διπλή βεβαίωση ή κύρωση για τα ίδια πραγματικά γεγονότα.

Η διάρκεια της επιτόπιας επιθεώρησης πρέπει επίσης να έχει σαφές ανώτατο χρονικό όριο. Ένα επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος δεν μπορεί να παραμένει δεμένο επ’ αόριστο και να χάνει ολόκληρο αλιευτικό ταξίδι και ημερομίσθια, χωρίς να έχει ακόμη διαπιστωθεί παράβαση.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου πρέπει να παραδίδεται αμέσως στον πλοίαρχο αντίγραφο της έκθεσης, με όλα τα ευρήματα, τις μετρήσεις και το αποδεικτικό υλικό. Η προθεσμία των ενενήντα ημερών για την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι υπερβολική και πρέπει να περιοριστεί σημαντικά.
ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΓΙΑΝΟΥ (ταυτοποιημένος χρήστης)
Το ζητούμενο δεν είναι να ελεγχθεί περισσότερο ο παράκτιος αλιέας. Το ζητούμενο είναι να αναγεννηθεί η θάλασσα. Χωρίς χωροθετημένες ζώνες, επιστημονικά τεκμηριωμένες χρονικές απαγορεύσεις, προστασία των περιοχών αναπαραγωγής και ένα συνολικό σχέδιο ανάκαμψης των ιχθυαποθεμάτων, κανένα σύστημα επιθεωρήσεων και κυρώσεων δεν μπορεί από μόνο του να εξασφαλίσει το μέλλον της ελληνικής αλιείας.
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ταυτοποιημένος χρήστης)
Σημαντικό και θετικό το ότι θα υπάρχει συντονισμός και διασύνδεση μεταξύ των διάφορων οργάνων, εθνικών κι ευρωπαϊκών.

Δεν βρήκατε απάντηση στην ερώτησή σας;

Για επιπλέον απορίες σχετικά με την παραπάνω διαβούλευση μπορείτε να στείλετε το ερώτημά σας απευθείας, μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας της διαβούλευσης.

Φόρμα επικοινωνίας

ΠΡΟΣΟΧΗ

Εφόσον επιθυμείτε να υποβάλλετε σχόλια και προτάσεις επί της διαβούλευσης, παρακαλούμε μην χρησιμοποιείτε την παρούσα φόρμα, αλλά μεταβείτε στο σχετικό πεδίο σχολιασμού.