ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης με τον τίτλο: «Νέα κίνητρα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, αναδιάρθρωση Διεύθυνσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και λοιπές διατάξεις»
ΜΕΡΟΣ Α΄ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ Κινήτρων αμεσων Ξένων Επενδύσεων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 32 Εξουσιοδοτικές διατάξεις
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών δύναται να υπάγονται στον παρόντα νόμο και επενδυτικά σχέδια για ενισχύσεις με βάση άλλες κανονιστικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν εξειδίκευσης των όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται το μέγιστο ποσό ενίσχυσης της παρ. 1 του άρθρου 5 που δύναται να χορηγηθεί ετησίως. Με όμοια απόφαση δύναται να αναπροσαρμόζεται το ως άνω ποσό έως το προβλεπόμενο στον Γ.Α.Κ. όριο, καθώς και η προέλευση των πόρων.
3. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης δύναται να ανατίθενται στον Ενδιάμεσο Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» (Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε.) δράσεις διοικητικής υποστήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικές με τη διαχείριση του Καθεστώτος Κινήτρων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (Α.Ξ.Ε) του άρθρου 5 και την παρακολούθηση των Α.Ξ.Ε., υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται σε αυτήν. Οι αρμοδιότητες που ανατίθενται με την ανωτέρω απόφαση και οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής αυτής εξειδικεύονται με επιχειρησιακή συμφωνία που συνάπτεται μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης εκπροσωπούμενου από τον αρμόδιο Υπουργό και του Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε..
4. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται τα αντικείμενα ελέγχου, η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και κάθε αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα για τη ρύθμιση των θεμάτων της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 20.
5. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται ο τρόπος, οι κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων και η διαδικασία άσκησης δειγματοληπτικού ελέγχου, τα όρια ελέγχου επενδύσεων για κάθε επιτροπή, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του δειγματοληπτικού ελέγχου της παρ. 2 του άρθρου 20.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι αποζημιώσεις των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης του άρθρου 17, της τριμελούς επιτροπής δειγματοληπτικού ελέγχου του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 20 και των οργάνων ελέγχου της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 20.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Ε.Λ.Τ.Ε., καθορίζεται το ελεγκτικό πλαίσιο (Διεθνή Πρότυπα), βάσει του οποίου διενεργούνται οι έλεγχοι της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 20 του παρόντος, σύμφωνα με τον ν. 4449/2017 (Α΄ 7).
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξειδικεύονται ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής για κάθε φορολογικό έτος, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χρήση του φορολογικού οφέλους, το περιεχόμενο της Δήλωσης Φορολογικής Απαλλαγής, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 24.
9. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος διενέργειας ελέγχου, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την παρακολούθηση τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του άρθρου 26.
10. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης δύναται να εξειδικεύεται το ύψος των κυρώσεων του άρθρου 28, τηρουμένων των κανόνων του ενωσιακού δικαίου.
11. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης δύναται να εξειδικεύεται η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του άρθρου 19, για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης του παρόντος.
12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος για την ανάκληση του φορολογικού οφέλους, την καταβολή των οφειλόμενων φόρων, τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του οφειλόμενου ποσού φόρου, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 28.
Δεν βρέθηκαν σχόλια
Δεν βρήκατε απάντηση στην ερώτησή σας;
Για επιπλέον απορίες σχετικά με την παραπάνω διαβούλευση μπορείτε να στείλετε το ερώτημά σας απευθείας, μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας της διαβούλευσης.
Φόρμα επικοινωνίαςΠΡΟΣΟΧΗ
Εφόσον επιθυμείτε να υποβάλλετε σχόλια και προτάσεις επί της διαβούλευσης, παρακαλούμε μην χρησιμοποιείτε την παρούσα φόρμα, αλλά μεταβείτε στο σχετικό πεδίο σχολιασμού.
Συνεισφέρετε στον δημόσιο διάλογο!
Γράψτε το σχόλιό σας
Μπορείτε να συμμετέχετε χωρίς λογαριασμό, επιβεβαιώνοντας μόνο το email σας, ή με σύνδεση μέσω TaxisNet, που επιβεβαιώνει την ταυτότητά σας. Σε κάθε περίπτωση, εσείς επιλέγετε αν το όνομά σας θα εμφανίζεται δημόσια στο σχόλιό σας.