ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης: περισσότερες δυνατότητες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, διεύρυνση των επιλογών συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης

Κατάσταση: Ολοκληρώθηκε
Κωδικός Διαβούλευσης: #1393
Ημ/νία Ανάρτησης: Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2026, 23:44
Η διαβούλευση έκλεισε: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2026, 09:00
Ολοκληρώθηκε: Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2026, 14:35
Έκθεση Διαβούλευσης

Μπορείτε να δείτε την έκθεση διαβούλευσης όπως αυτή ενσωματώθηκε στη σχετική Ενότητα της τελικής Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης εδώ

ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΔΙΑΝΟΜΗ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Άρθρο 59 Υποχρεώσεις οργάνωσης αρχείων

1. Οι διανομείς Ο.Α.Π.Ε.Σ. τηρούν αρχείο, όπου φυλάσσονται τα έγγραφα που αποτυπώνουν όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του πελάτη Ο.Α.Π.Ε.Σ. και των ιδίων για τα εκατέρωθεν δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, καθώς και τους άλλους όρους με τους οποίους οι πάροχοι Ο.Α.Π.Ε.Σ. παρέχουν υπηρεσίες διανομής στον πελάτη Ο.Α.Π.Ε.Σ. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μερών μπορούν να ορίζονται με αναφορά σε άλλα έγγραφα ή νομικά κείμενα.

2. Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος και την πολυπλοκότητα των συμβάσεων Ο.Α.Π.Ε.Σ. για τις οποίες διαμεσολαβεί, ο διαμεσολαβητής Ο.Α.Π.Ε.Σ. διαθέτει κατάλληλη για τον όγκο και τη μορφή των δραστηριοτήτων του λογιστική και μηχανογραφική οργάνωση.

3. Ο διαμεσολαβητής Ο.Α.Π.Ε.Σ. φυλάσσει, διαθέτει και χρησιμοποιεί για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται, όλα τα ενημερωτικά προς τον πελάτη Ο.Α.Π.Ε.Σ. έντυπα που του διαθέτουν, στο πλαίσιο της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας, οι πάροχοι Ο.Α.Π.Ε.Σ. με τις οποίες συνεργάζεται.

Δημοσιευμένα σχόλια
Κώστας (μη ταυτοποιημένος χρήστης)
18 Ιούλ 2026, 04:36
Σύνδεσμος σχολίου
Στην παράγραφο 1 θέλει διευκρίνηση όσον αφορά τις υποχρεώσεις του διανομέα ή αλλιώς διαμεσολαβητή. Ο διανομέας/διαμεσολαβητής προωθεί τα ΟΑΠΕΣ για λογαριασμό του παρόχου ΟΑΠΕΣ. Είναι φυσικό να κρατά αρχείο από αυτά που έχει συμφωνήσει με τον υποψήφιο. Όμως διαμεσολαβεί για λογαριασμό του παρόχου ΟΑΠΕΣ. Η συμφωνία από την οποία απορρέουν εκατέρωθεν δικαιώματα και υποχρεώσεις είναι μεταξύ της χρηματοδοτούσας επιχείρησης και του παρόχου ΟΑΠΕΣ. Μήπως πρέπει να ξεχωρίσετε λίγο καλύτερα τις ευθύνες (1) των παρόχων ΟΑΠΕΣ, (2) των παρόχων ΟΑΠΕΣ κατά τη στιγμή που εκτελούν ταυτόχρονα και διανομή και (3) του διανομέα ΟΑΠΕΣ? Δυστυχώς έτσι όπως το στήνετε, θα δημιουργήσετε αγορά όχι δύο ταχυτήτων (δυστυχώς είναι δεδομένο με αυτά που έχω διαβάσει έως εδώ) στην επαγγελματική ασφάλιση, αλλά αγορά πολλών ταχυτήτων!!! Να θυμίσω ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ή αλλιώς για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διανομείς ΟΑΠΕΣ, είναι ήδη δύο ταχυτήτων. Οι ανεξάρτητοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και οι αποκλειστικής συνεργασίας. Επίσης, με βάση την παράγραφο 2 αποκλείεται από την διανομή ΟΑΠΕΣ, ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που δεν έχουν μηχανογραφική οργάνωση (λογιστή όλοι έχουν, ελπίζω να μην απαιτείτε κάτι άλλο) για να υποστηρίξουν την πολυπλοκότητα, όπως γράφετε, του ΟΑΠΕΣ!

Δεν βρήκατε απάντηση στην ερώτησή σας;

Για επιπλέον απορίες σχετικά με την παραπάνω διαβούλευση μπορείτε να στείλετε το ερώτημά σας απευθείας, μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας της διαβούλευσης.

Φόρμα επικοινωνίας

ΠΡΟΣΟΧΗ

Εφόσον επιθυμείτε να υποβάλλετε σχόλια και προτάσεις επί της διαβούλευσης, παρακαλούμε μην χρησιμοποιείτε την παρούσα φόρμα, αλλά μεταβείτε στο σχετικό πεδίο σχολιασμού.